Nieuws

1 april 2024: Alle honden van het N-nest groeien op tot volle tevredenheid van hun eigenaren. Ze zijn uitzonderlijk goed trainbaar, dat maakt mij wel heel erg blij. Zelfs zo goed dat de mensen van St. Hulphond Nederland er blij mee zouden zijn als we deze combi nog een keer zouden herhalen. Daar moesten we wel even over nadenken maar we hebben nu toch besloten dat Djoeke nog een keer een nestje krijgt.  Ze zal ws gedekt worden in juni, dat betekent dat er hopelijk in augustus pups geboren zullen worden. 


10 januari 2023: Alle pups zijn verkocht en verlaten nu ons huis. 

Hun namen zijn: 

Navarro Cody from the Vicarage, roepnaam Cody 

Nilsson Sam from the Vicarage, roepnaam Sam                                                                                                                          

Noorine from the Vicarage, roepnaam Noorine

Nova from the Vicarage, roepnaam Gigi

Nikè from the Vicarage, roepnaam Tinna

Nina from the Vicarage, roepnaam Anke (naar St. Hulphond)

Nifty from the Vicarage, roepnaam Ariël (naar St. Hulphond)

Wat was het een fijne tijd met deze pups in huis en wat hebben ze allemaal geweldige eigenaren gekregen! En wat ben ik trots op Djoeke! Wat heeft zij met veel rust en toewijding gezorgd voor haar kindjes! 


15 november 2022: Vandaag zijn er 7 pups geboren! Dit N-Nest bestaat uit 2 zwarte reutjes, 2 gele teefjes, 3 zwarte teefjes. 

Moeder: Tickled Pink of Storm's Legacy   geb. 07-06-2019
Heupen: HD-A
Ellebogen: vrij
Ogen ECVO: vrij (17-12-2021)
HNPK: vrij
Optigen PRA:  normaal
EIC: vrij
Narcolepsy: vrij
Verder kun je in de onderstaande link de uitslagen van alle mogelijke DNA testen bekijken en lezen dat ze geen verborgen narigheid bij zich draagt!
file:///media/fuse/drivefs-57490f40933f2d33d19fb97019d73547/root/honden/uitslagen%20mydogdna.pdf

Showresultaten: Beste Baby pup in Bleiswijk, Zeer Goed en Uitmuntend in de Jeugd Klasse en in de Open Klasse

Training: Bij de Kynologenclub heeft Djoeke het diploma Elementaire Gehoorzaamheid gehaald.
Bij de jachttraining is ze in het bezit van een Clubdiploma C en een WT C. Bij de Onderlinge Proef van Jachthondenclub Gouda haalde ze een prachtig B diploma met wild. Een SJP op B niveau is nog niet gelukt maar dat gaat zeker nog wel gebeuren. 

Vader: Nautical Joy Labrador Dockyard   geb. 21-07-2016
Heupen: HD-A
Ellebogen: vrij
Ogen ECVO: vrij (07-02-2022)
Optigen PRA: normaal
EIC: vrij

Showresultaten: meerdere keren Uitmuntend

24 oktober 2022: Djoeke is gedekt en is drachtig! Daar zijn we superblij mee en zijn heel benieuwd hoe ze het gaat doen als moedertje! Over 4 weken verwachten we zwarte en gele pups in The Vicarage. Er zijn al een aantal gegadigden voor een pup van haar, mocht u belangstelling hebben dan kunt u een mailtje sturen. Voor alle duidelijkheid even de volgende aandachtspunten:

Als mensen een pup komen kopen hebben ze hoge verwachtingen van hun toekomstige huisgenoot. En terecht! Als fokker probeer ik zoveel mogelijk een reëel beeld te schetsen van wat mogelijk is. 

Maar ik heb ook verwachtingen van een pupkoper. Ik verwacht: - dat ze veel tijd investeren in hun hond, - dat ze hun hond niet lang alleen zullen laten, - dat een gladde vloer bedekt wordt met vloerkleden, - dat de pup het eerste jaar niet met een uitlaatservice mee gaat - en dat ze met hun hond (in ieder geval tot hij 2 jaar is!) trainingen gaan volgen. De toekomstige pup heeft in aanleg veel kwaliteiten en het is jammer als die onbenut blijven. 

Het lijkt allemaal een beetje streng maar het is alleen maar bedoeld om de hond gezond op te laten groeien en om hem tot zijn recht te laten komen. Dit tot plezier van beide partijen!

Als u interesse hebt, wilt u mij dan een mailtje sturen (vicarage92@gmail.com) waarin u wat over uzelf vertelt. Wat ik graag wil weten is: 

- Bent u op zoek naar een reu of een teef? - Wat trekt u aan in een Labrador en komt u nog met een speciale reden bij Djoeke terecht? - Hoe is uw gezins- en woonsituatie? - Wie is er thuis om voor de pup / hond te zorgen? - Wat zijn uw verwachtingen van de hond, welke trainingen wilt u gaan volgen? - Wordt het uw eerste hond of heeft u eerder honden gehad? 

Ik werk niet volgens het principe: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Als de pups geboren zijn nodig ik belangstellenden n.a.v. hun mailtje uit om te komen kennismaken.

11 november 2019: Ik bedacht dat ik heel belangrijk nieuws nog niet vermeld heb op de website. Dat nieuws is dat toch de wens in vervulling is gegaan die ik ruim 1,5 jaar geleden uitte. We hebben namelijk een geweldige pup gevonden en aangekocht. Haar stamboomnaam is Tickled Pink of Storm's Legacy, we noemen haar Djoeke. Toen Jente en ik meededen aan de Pink Working Test was Jente in dezelfde groep ingedeeld als vader van Djoeke. Ik was onder de indruk van zijn karakter, bouw en werklust. En laat hij nou toch een paar maanden daarna vader zijn geworden van 5 teefjes! Een geweldig, lief, vrolijk, mooi, leergierig zwart teefje is bij ons komen wonen en ze voldoet ruimschoots aan mijn verwachtingen. Vorige week werd ze al beste babypup bij de Dogshow Bleiswijk. Tijdens de jachttraining gaat ze helemaal los, ze apporteert, zwemt, zoekt, luistert goed en kent al heel veel commando's. Ik ben Brigitte en Ilonka dan ook zeer dankbaar voor dit veelbelovende pupje!

15 febr. 2018: Op de tweede verjaardag van het M-nest maak ik mijn moeilijke beslissing bekend. En die is dat er geen pups meer geboren zullen worden in The Vicarage. 

Ik ben tot dit besluit gekomen omdat er toch serieuze gezondheidsproblemen voorkomen in mijn lijn. En dan heb ik het met name over de Juveniele Cellulitis van honden in de laatste 2 nesten. Hoewel gerenommeerde dierenartsen het geen uitsluiting voor de fok vinden, durf ik het risico niet meer te nemen. Ik wil trouw blijven aan mijn principe: Alleen het beste is goed genoeg! En daarmee neem ik mijn verantwoordelijkheid als fokker serieus. Het is zeer spijtig maar het is niet anders. Want zeker in de KLM groep heb ik laten zien dat het mogelijk is om kwalificaties als lief - mooi - werklustig te verenigen in één hond. Daar ben ik super trots op en daar mogen nu nog een heleboel hondenbazen van genieten, inclusief ikzelf. 

En stel ... ooit ... dat er ergens een pup geboren wordt die deze eigenschappen mogelijk ook heeft ... dan ... :-)

22 maart: Jente is weer loops geworden. Ik heb al een paar keer de vraag gekregen of- en wanneer ze weer pups krijgt maar ik ben daar voor mezelf nog niet uit. 

15 maart 2017: Inmiddels hebben de pups van vorig jaar hun eerste verjaardag gevierd en hebben de meesten elkaar terug gezien bij de reünie. Het zijn zoals verwacht vrolijke honden met een werktemperament. Ze doen het goed op de cursus en houden hun baasjes lekker bezig! 

11 april: Onze kleine rakkers zijn allemaal uitgevlogen. Altijd een beetje weemoedig moment. Maar ze waren en zo aan toe! Met verbazing kijken we iedere keer weer hoe snel de ontwikkeling gaat van een klein molletje van ongeveer 400 gram tot een minihondje van zo'n 6 à 7 kilo die al van alles kan en wil en snapt. Gelukkig waren er 10 leuke en enthousiaste gezinnen waar onze puppy's een zeer warm welkom hebben gekregen.

We wensen jullie een vrolijk, lang en gezond leven toe, lieve Moos, Bub, Jottum, Hugo, Nora, Dot, Mila, Bowie, Jussi en Isa!!

18 maart: Het gaat supergoed met het tiental! Ze eten graag van de pap met gemalen brokken, slapen, spelen, en p&p gaat ook goed. Jente geeft ook nog een aantal keren per dag melk, dat blijft toch wel favoriet bij de pups. 

De stamboomnamen voor de puppy's zijn in week 1 al opgegeven. Zij luiden als volgt:

Vanzelfsprekend mogen de nieuwe eigenaren zelf de roepnaam voor hun hond bedenken. 

10 maart: Ik heb 2 gele teefjes opgegeven voor de geboorteberichten van de LKN. Voor de serieuze koper, zie ook even mijn verhaaltje bij 17 januari. 

9 maart: Het gaat super goed met ons tiental! Ze groeien als kool, waggelen door de werpkist en  kijken met kleine glimoogjes de wereld in! Iedere pup krijgt dagelijks 1x per dag een flesje geitenmelk (dat komt het meest overeen met moederhondmelk) en krijgt ook elke dag volop ruimte om bij Jente te drinken. Ik ga nog een paar dagen op deze manier door, misschien dit weekend voor het eerst pap proberen. Niets anders dan lof voor Jente, ze moedert zo goed! Ik ben echt heel trots op haar! 

20 febr: Verdrietig nieuws, een van de zwarte reutjes lag vannacht levenloos in de werpkist. We weten niet wat er gebeurd is, hij zag er nog helemaal perfect uit. Het was het reutje 'Miracle'. We noemden hem zo omdat hij het na een slechte start zo goed deed en sterk en levendig was. Heel erg jammer en verdrietig. Het maakt me ook wel onzeker, ik moet weer het vertrouwen terug krijgen dat de pups het goed doen. 

Jente is rustig en zorgzaam, ze leert snel. De pups zijn allemaal goed aangekomen, ze zijn rustig en tevreden.

15 februari 2016: Vandaag is er maar liefst een heel elftal geboren in The Vicarage.  

We wachten nog even met kraambezoek ontvangen want we gaan eerst op zoek naar de 3 R's! Maar kijk vooral op de FB pagina van de 'Labradors from the Vicarage'. 

17 januari: Rond 18 februari verwachten wij zwarte en gele pups uit de combinatie:

Freon Boris vd Jabolkeshut (geel)

geb. 31-08-2005

Heupen: HD A 

Ellebogen: vrij

Optigen: prcd-PRA vrij

Ogen: vrij 

EIC: Normaal

Show: Uitmuntend

X

Lightsome Lady from the Vicarage (zwart)

geb. 31-07-2013

Heupen: HD A 

Ellebogen: vrij

Ogen: vrij

EIC: Drager

Show: Zeer Goed 

Werk: FCI-Obedience B, NLV-JPC C, WorkingTest C, KNJV C

Er komen al diverse aanvragen binnen voor de pups. Graag verwijs ik naar de website van de NLV waar u nuttige informatie kunt opdoen.

https://www.nlv.nu/fokkenenpups/voorpupkopers/

En ook graag aandacht voor het volgende:

Als mensen een pup komen kopen hebben ze hoge verwachtingen van hun toekomstige huisgenoot. En terecht! Als fokker probeer ik zoveel mogelijk een reëel beeld te schetsen van wat mogelijk is. 

Maar ik heb ook verwachtingen van een pupkoper. Ik verwacht: - dat ze veel tijd investeren in hun hond, - dat ze hun hond niet lang alleen zullen laten, - dat een gladde vloer bedekt wordt met vloerkleden, - dat de pup het eerste jaar niet met een uitlaatservice mee gaat - en dat ze met hun hond (in ieder geval tot hij 2 jaar is!) trainingen gaan volgen. De toekomstige pup heeft in aanleg veel kwaliteiten en het is jammer als die onbenut blijven. 

Het lijkt allemaal een beetje streng maar het is alleen maar bedoeld om de hond gezond op te laten groeien en om hem tot zijn recht te laten komen. Dit tot plezier van beide partijen!

Als u interesse hebt, wilt u mij dan een mailtje sturen waarin u wat over uzelf vertelt. Wat ik graag wil weten is: 

- Bent u op zoek naar een reu of een teef? - Wat trekt u aan in een Labrador en komt u nog met een speciale reden bij Jente terecht? - Hoe is uw gezins- en woonsituatie? - Wie is er thuis om voor de pup / hond te zorgen? - Wat zijn uw verwachtingen van de hond, welke trainingen wilt u gaan volgen? - Wordt het uw eerste hond of heeft u eerder honden gehad? 

Ik werk niet volgens het principe: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Als de pups geboren zijn nodig ik belangstellenden n.a.v. hun mailtje uit om te komen kennismaken.

13 januari 2016: Jente is drachtig!! Over 5 weken verwachten we een nestje zwarte en gele pups. Er staan al een paar liefhebbers op de wachtlijst dus ik wacht nog maar even om het nestje aan te melden bij de NLV of de LKN. Dat kan altijd nog als de pups geboren zijn. 

De vader van de pups is Freon Boris van de Jabolkeshut. Het leuke is dat in de derde generatie van de pups 2 door mij gefokte zusjes op de stamboom staan, namelijk Ayla en Sam. Hun moeder was mijn geweldige Nicky. Ik verwacht dat de pups honden worden met een aanhankelijk, vriendelijk en vrolijk karakter, maar die ook graag werken. De jachtpassie is momenteel ruimschoots te vinden in mijn lijn dus daar hoef ik niks aan toe te voegen. 

1 november 2015: Jente bedacht 3 maanden geleden dat ze nog niet zo heel erg gepuberd heeft en vindt dat ze dat dubbel en dwars in moet halen! Ze is echt af en toe een draakje met grote bananen in haar oren! Twee KNJV proeven hebben we verknald, puur omdat ze zo stoutig deed. Maar we hebben voor de jacht wel een JPC C-certificaat en een Workingtest op C-niveau gehaald! En .. heel knap .. het Obedience-Beginners diploma! Ook voldoet ze aan de exterieur eisen van de NLV, ze is drie keer als Zeer Goed beoordeeld op een show. Nu is ze echt klaar voor een eerste nestje. Ik heb al een leuke reu op het oog maar dat houd ik nog even voor me. 

1 juli 2014: Even een berichtje over 'de meiden'. Nu ik niet echt wekelijks train met Mila dut ze een beetje in. We nemen de honden vaak apart mee met uitlaten om hen allebei de aandacht te geven die ze nodig hebben. Mila vindt het heerlijk als ze de dummie mag zoeken of een ander apportje mag uitvoeren en ik geniet dan ook van haar geroutineerde werken. Een verademing naast het werken met Jente. Zo braaf als ze de eerste maanden was, zo hyperactief en onbezonnen is ze nu. Echt niet altijd even gemakkelijk. Ik heb mijn handen vol aan haar! Een kwestie van wie de langste adem heeft, gelukkig weet ik zeker dat ik dat ben! ;-) Toch kent ze al best veel commando's, ze doet het voor haar leeftijd best goed bij de jachttraining en bij de Kynologenclub. Gewoon een kwestie van volhouden. 

16 maart 2014: Vandaag is Joyca plotseling overleden. Ze werd erg ziek, het leek het meest op een acute darmafsluiting. Omdat haar algehele conditie slecht was kon ze ook niet meer geopereerd worden. Joyca is in 2007 bij Berthe en Jan gaan wonen. Ze heeft daar een fantastisch leven gehad met veel kansen om te apporteren en altijd gezelligheid om haar heen van mensen en dieren. Bedankt Berthe en gezin voor het fantastische leven dat jullie haar bezorgd hebben! 

25 oktober 2013: Veel te lang geleden dat ik wat geschreven heb. Dat komt omdat ik nu een Facebook pagina heb gemaakt voor de 'Labradors from the Vicarage' en iedereen daar de laatste nieuwtjes kan lezen en zelf ook berichtjes kan plaatsen. Het werd erg gewaardeerd door de pupkopers. 

Maar goed, 3 meiden en de 2 boys zijn naar hun nieuwe baasjes gegaan. En we krijgen positieve verhalen te horen. Benieuwd hoe het verder zal gaan.

Over onze eigen Jente niks dan lof. Ze is lief, mooi, leergierig en heeft een meegaand zacht karakter. Gewoon een heerlijke pup! 

6 september: De pups zijn alweer 5 1/2 week. Het is mooi weer en ze zijn bijna de hele dag buiten. De pap wordt steeds meer vervangen door geweekte brokjes en ze doen het er goed op. Volgende week wordt een drukke week voor de puppy's; de chipper (identificatie), de dierenarts (enten en gezondheidscheck), Liesbeth van de Creekwater Labradors (exterieur) en dan finaly, op de dag dat ze 7 weken zijn, de puppytester (aanleg en karakter). Ik streef ernaar om op 20 sept. alles rond te hebben zodat vanaf maandag 23 sept. de pups ons huis kunnen verlaten. Ze zijn dan bijna 8 weken. 

2 september: Het is haast niet voor te stellen dat ze een week geleden voor 't eerst voorzichtig hun eerste stapjes buiten zetten. Nu zijn ze een groot gedeelte van de dag buiten, slapen in de iglo, krijgen 3x per dag pap met gemalen brokken erdoor of een heel klein stukje vers vlees. Ze spelen en ze rennen en sjouwen met alles wat ze tegen komen. Leuk om te zien hoe de karaktertjes zich ontwikkelen. 

26 augustus: Bijna 4 weken oud. Tijd om eens even naar buiten te gaan. Leuk dat ze dan vlot plassen en poepen. Zindelijkheid zit er van nature in. En ze hebben rijstepap gegeten uit de puppytrog. Ze konden het echt zo goed! In mum van tijd hadden ze bijna een halve liter op met z'n zessen. Hoop dat het ze goed bekomt. 

22 augustus: Ze krijgen trouwens verse geitenmelk. Dat komt qua samenstelling het meest overeen met moedermelk. En ze vinden het heerlijk! Dus als de pups later gaan mekkeren of kleine horentjes krijgen ..... 

http://www.farmfood.nl/hondenvoeding/hondenvoer/no1-puppymelk/melk-voor-puppies-en-kittens.html 

21 augustus: De pups zijn 3 weken oud vandaag en wegen nu ongeveer 2 kilo! Ze lopen door de werpkist, reageren op geluid en volgens soms al met hun oogjes. Ze krijgen nu allemaal een flesje erbij want Mila's melkproductie loopt wat terug. Ook komen de tandjes door. Ze gaan zich echt honds gedragen en kunnen letterlijk bekvechten!

18 augustus: Werkelijk allerleukst om te doen, 'k heb flesjes gegeven aan de twee lichtste pups. Het ging er met graagte in. Toch zijn de lichtsten van nu zwaarder dan de zwaarsten van drie jaar geleden! Dat belooft wat! Ze zijn lekker beweeglijk en beginnen nu ook met elkaar te spelen.

16 augustus: Ze kunnen nu allemaal kijken en waggelen door de werpkist. Er ontstaat er veel reuring als Mila in de kist springt. De voorkant moest al verhoogd worden, ze zijn zo sterk en een enkeling kan al over het randje kijken. De eerste ontworming hebben ze goed doorstaan. De gewichten liggen nu rond de 1,5 kilo, het zijn echt bulletjes! Voor Mila is het pittig, dat zie ik aan haar gedrag, huid en vacht. Nog een weekje volledig op de moedermelk, en dan beginnen we met pap. 

11 augustus: Even de agenda's bijwerken: De pupkopers zijn op zaterdagmiddag tussen 2 en 4 uur welkom om te komen kijken. Het gaat om de data 24/8, 31/8, 7/9, 14/9. U hoeft niet elke week te komen, het is een mogelijkheid. Als het helemaal niet uitkomt, bel dan gerust even voor een andere afspraak. 

Op woensdag 25 september zijn de pups 8 weken. Rondom die datum mogen ze dan ook weg. 

10 augustus: De magische 1 kilo grens is al gepasseerd! Dat is bijzonder snel vinden wijzelf. We hebben ook al de dwarse stokken uit de werpkist gehaald, ze kwamen nu al klem te zitten tussen de stokken. Ze zijn echt heerlijk tevreden en ook Mila doet het heel goed. Ze is wel een beetje tam, dat ken ik niet zo goed van haar, maar het geeft alleen maar aan met hoeveel zorg de haar kroost omringt. 

7 augustus: Vandaag zijn de pups 1 week jong. De gewichten zijn ongeveer verdubbeld, ze komen niks tekort. Er zijn al een paar mensen wezen kijken, met wederzijds enthousiasme! Blij mee!

6 augustus: Ik geef de volgende namen op voor de stambomen:

Lucky Boy (blauw)

Loyal Guy (groen)

Lovely Girl (paars)

Lambent Donna (geel)

Lightsome Lady (rood)

Lily-White (blond)

Deze namen worden pas met het chippen aan de pups gekoppeld. De nieuwe eigenaren mogen hun pup natuurlijk noemen zoals ze dat zelf willen.

5 augustus: Wat is het toch een heerlijk stel! Ze zijn tevreden, tijgeren door de werpkist groeien als kool. Mila doet het ook goed. Ze moedert heel goed en geeft voldoende melk. 

31 juli 2013: Er zijn 6 pups geboren! Het was geen gemakkelijke bevalling maar alle pups zijn levendig en sterk. Het zijn 2 zwarte reutjes, 3 zwarte teefjes en als verrassing kwam er ook 1 geel teefje! Nu eerst rust voor Mila om bij te komen van de inspanning.

22 juli: Mila heeft het zwaar in deze hitte. Ze ligt het liefst binnen op de koude keukenvloer. Ze groeit gestaag door en geeft nu al melk. 

Omdat er veel belangstelling is voor de pups vermeld ik ook maar vast het volgende:

Als mensen een pup komen kopen hebben ze hoge verwachtingen van hun toekomstige huisgenoot. En terecht! Als fokker probeer ik zoveel mogelijk een reëel beeld te schetsen van wat mogelijk is. 

Maar ik heb ook verwachtingen van een pupkoper. Ik verwacht: - dat ze veel tijd investeren in hun hond, - dat ze hun hond niet lang alleen zullen laten, - dat een gladde vloer bedekt wordt met vloerkleden, - dat de pup niet met een uitlaatservice meegaat - en dat ze met hun hond (in ieder geval tot hij 2 jaar is!) cursussen gaan volgen. Bedenk daarbij dat Mila en Vertigo werkdiploma's hebben. Ik zie graag dat de nieuwe eigenaren ook echt aan de slag gaan met hun hond. De toekomstige pup heeft in aanleg veel kwaliteiten en het is jammer als die onbenut blijven. 

Het lijkt allemaal een beetje streng maar het is alleen maar bedoeld om de hond gezond op te laten groeien en om hem tot zijn recht te laten komen. Dit tot plezier van beide partijen!

16 juli: Aan belangstelling voor Mila's pups geen gebrek! Als u interesse hebt, wilt u mij dan een mailtje sturen waarin u wat over uzelf vertelt. Wat ik graag wil weten is: 

- Bent u op zoek naar een reu of een teef? - Wat trekt u aan in een Labrador en komt u nog met een speciale reden bij Mila terecht? - Hoe is uw gezins- en woonsituatie? - Wie is er thuis om voor de pup / hond te zorgen? - Wat zijn uw verwachtingen van de hond, welke trainingen wilt u gaan volgen? - Wordt het uw eerste hond of heeft u eerder honden gehad? 

Ik werk niet volgens het principe: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Als de pups geboren zijn nodig ik belangstellenden n.a.v. hun mailtje uit om te komen kennismaken.  

12 juli: Nog 3 weken te gaan. Mila begint nu echt flink te groeien. We trainen ook niet meer, dat is te zwaar voor haar.

9 juli: Het onderstaande dekbericht staat op de website van de NLV. Benieuwd of er al belangstellenden zullen reageren.

1 juli: Ja hoor, Mila is drachtig! Op de echo waren duidelijk pups te zien. Begin augustus worden ze geboren. Ik reken op zwarte pups maar heel misschien zit er ook wel een gele bij. Dit zou kunnen als Mila het gele gen van haar vader mee heeft gekregen. In ieder geval komen er geen bruine pups want Vertigo draagt geen bruin.  

31 mei en 1 juni: Mila is op deze dagen gedekt door Creekwater Vertigo, dezelfde reu als een jaar geleden. (http://www.creekwater.nl/index.php?pagina=honden&id=29) Over 9 weken weten we of het succesvol is geweest. 

Creekwater Vertigo

geb. 23-01-2008

Heupen: HD A nw 40

Ellebogen: vrij

Optigen: prcd-PRA vrij

Ogen: vrij 

EIC: Normaal

Show: Jeugdwinner, Ned. Jeugdkampioen, Lux. Jeugdkampioen, Ned. Kampioen, Internationaal Kampioen, Crufts Qualified for Life

Werk: KNJV-C, Epreuve-B (Frankrijk), Kwalificatie Zeer Goed in een Veldwerkwedstrijd en daardoor startgerechtigd in de Werkhondenklasse, jachtpraktijkervaring

X

Jamila from the Vicarage

geb. 08-01-2007

Heupen: HD A nw 38

Ellebogen: vrij

Ogen: vrij

Show: Zeer Goed / Uitmuntend

Werk: G&G B, NLV-JPC C+B, KNJV C+B, WT C, jachtpraktijkervaring

20 mei: De workingtest ging voor ons niet door, er waren teveel aanmeldingen. De training is wel van start gegaan, we oefenen veel Meervoudige Apporten. Mila doet het prima, is soms alleen te gretig. Ik moet soms flink de druk opvoeren om te zorgen dat ze niet inspringt. Verder is ze net weer loops geworden. We gaan nu voor de herdekking door Creekwater Vertigo. 

8 maart: Hoewel het nieuwe trainingsseizoen nog niet van start is gegaan heb ik toch ingeschreven voor een workingtest half april. Weten we meteen weer waarvoor we het doen.

8 februari: Weer een groot verlies vandaag: Friendly Ayla is overleden. Ze is ruim 12 jaar oud geworden. Ze heeft een heerlijk leven gehad bij zwager en schoonzus Kees en Frederike en hun gezin. 'De liefste hond van de wereld!' Ik was ook erg aan Ayla gehecht, een heerlijke rustige en stabiele hond. Ze heeft bij ons 3 keer pups gekregen en is de moeder van het H- I- en J-nest. Dus ook Jamila is een kind van Ayla. Dank je wel familie Van Dijke voor de voortreffelijke zorg en liefde waarmee jullie haar hebben omringd!

26 januari 2013: Helaas al weer een verdrietig bericht: Rossi (Jade), een zusje van Mila, is vandaag overleden. Rossi heeft geen gemakkelijk leven gehad. Ze heeft een hele slechte start gehad bij haar eerste eigenaar en is daar veel tekort gekomen en is mogelijk ook mishandeld. Door dit alles bleef ze bepaalde angsten houden en mogelijk is het slechte eerste jaar ook de oorzaak geweest van andere problemen die ze had. Toen Rossi ongeveer anderhalf was is ze via een herplaatsing terecht gekomen bij Fiona en Gert. Dit is haar redding geweest, ze is zo overstelpt met zorg, liefde en aandacht dat ze toch een paar gelukkige hondenjaren heeft gekend en veel vrienden gemaakt heeft. Heel veel dank aan Fiona en Gert die dit voor haar mogelijk hebben gemaakt en kosten nog moeite hebben gespaard om Rossi een fijn leven te geven! Uiteindelijk gaf een snel verergerende sponylose zoveel pijn dat het moeilijke besluit is genomen om haar verder lijden te besparen en haar te laten inslapen. Ze zal vreselijk gemist worden!

Er staat een foto van haar heerlijke koppie in het fotoalbum. 

Als fokker vind ik zoiets ook vreselijk moeilijk. Als een hond overlijdt na een redelijk lang en gezond leven, hoewel een hondenleven eigenlijk altijd te kort is, dan vind ik dat ook lastig maar dat weet je als je aan een hond begint. En er zijn ook nagenoeg geen honden die hun hele hondenleven vrolijk kwispelend doorkomen en uiteindelijk op hoge leeftijd een natuurlijke dood sterven. Er is altijd (op den duur) wel iets; rashonden zijn nu eenmaal behept met kwalen, trouwens net als mensen. De lijst aandoeningen is lang: artrose, allergie, EIC, oog- en oorproblemen, zere voeten, diabetes, epilepsie, gebitsafwijkingen, heup- en elleboog afwijkingen, etc. En al doe je als fokker nog zo je best om gezonde honden te fokken met een fantastisch karakter, je hebt het niet in de hand, simpelweg omdat het om levende wezens gaat en er onverwachte gebreken kunnen optreden. 

Des te dankbaarder ben ik als mensen volledig voor hun hond 'gaan' en van alles ondernemen om hun geliefde huisgenoot een gelukkig honds leven te geven!

Gelukkig heeft Rossi ook zulke eigenaren getroffen!

15 december: Een berichtje van Mieke: Onze lieve, ouwe Sam is niet meer. Ze is 12 jaar geworden en lag op de 12e van de 12e dood in haar mand. Ze was echt de liefste hond die we hebben gehad! Sam was een hond uit het F-nest, een zusje van Ayla. Sam heeft ook een paar maal pups gekregen, haar genen zijn niet verloren gegaan.  Ze is de stammoeder van de 'Fort Seven' labradors. Ze heeft een fantastisch leven gehad bij Mieke en haar gezin en is altijd omgeven geweest door mensen en honden. Dank jullie wel daarvoor!

9 november: Men neme 2 jagers, 1 voorjager met labrador en een jachtterrein met eenden. Dat resulteerde na een paar uur in een tableau van 19 geapporteerde geschoten eenden en een hond die in een paar uur tijd weer heel wat bijleerde. 

4 november: De honden van het F-nest worden vandaag 12. Ik kreeg een leuk bericht van de bazen van Fellow, fijn dat hij het zo goed doet! 

20 oktober: De 2e MAP ging veel beter. Toch niet gehaald omdat niet al het wild binnen kwam, eigenlijk door tijdgebrek. Maar ik ben toch heel tevreden. 

6 oktober: Onze eerste MAP bracht niet het gewenste resultaat. Lees verder bij de columns.

20 september: Mila is eindelijk over haar schijndracht heen. En daarmee verdwijnen ook de kale plekjes in haar vacht. Ik heb besloten om de komende loopsheid over te slaan en haar pas in mei opnieuw te laten dekken. Hopen maar dat het dan wel aanslaat en dat we in juli 2013 puppy's krijgen. Eerst richten we ons op de 2 MAP's in oktober en mogen we vast nog wel een keer met jager Jan mee. 

20 augustus: Als je al heel wat jaren af en toe een nestje fokt, gebeurt het ook regelmatig dat je te horen krijgt dat er een van 'jouw' honden is overleden. Zo ook vandaag; 

Ik kreeg bericht dat Emmalou (Malou) is overleden, bijna 13 jaar oud. Het E-nest was het eerste nestje van Nicky en daarin zaten mijn eerste bruine pups. Malou was melkchocoladebruin en daardoor was ze een zeer vertederende verschijning. Het gaf haar iets heel zachts, wat ook overeenkwam haar karakter. Deze karaktereigenschap maakte haar zeer geliefd bij velen. In het bijzonder bij haar jonge baas Jop; waar Jop was, was Malou. Malou gaat vreselijk gemist worden. Dank je wel Margreet, Fred en Jop dat jullie haar zo'n heerlijk leven hebben gegeven! (zie ook fotoalbum)

22 juli: Heb ingeschreven voor 2 MAP's in oktober. De inschrijfregels zijn veranderd, een hond mag pas meedoen als hij 2x een KNJV-B diploma heeft gehaald, waarvan 1 met minimaal 68 punten. Gelukkig heeft Mila die zodat er niks in de weg staat om mee te doen. Ze is in het afgelopen seizoen echt vooruit gegaan. Ze snapt het spelletje van de dubbele apporten en laat zich beter sturen. We gaan ervoor! En ook al zouden we het niet halen, het is sowieso erg leerzaam voor ons allebei.  

6 juli: Vandaag, 1 maand na de dekking, is er een echo van Mila gemaakt of ze drachtig is. Maar jammer genoeg komt er geen enkele pup in beeld. Ze is dus leeg gebleven. Tsja, ook dat kan gebeuren, het leven is niet maakbaar, ook niet bij honden. Over een half jaar of een jaar gaan we in de herkansing ...... En tot die tijd heb ik nog plannen genoeg. Ik ga o.a. inschrijven voor een MAP (Meervoudige Apporteer Proef), eens kijken of we dat kunnen.

5 juni: Op deze 10e dag van Mila's loopsheid is ze gedekt door Creekwater Vertigo (fotoalbum en http://www.creekwater.nl/index.php?pagina=honden&id=29) Honden zijn maar 9 weken drachtig dus mogelijk worden er rond 7 augustus puppy's geboren in The Vicarage. Ik reken op zwarte pups en mogelijk een enkele gele. In ieder geval geen bruin. 

27 mei: Ietsje later dan verwacht is Mila vandaag loops geworden. Na de feestdagen maar snel een kweekje af laten nemen. 

1 mei: Ik vond een Vicarage hond uit het B-nest (1993) terug in de database. Leuk, omdat dit pupje in 1993 naar Polen is gegaan en ik na verloop van tijd het contact ben kwijtgeraakt met deze mensen. Ze heeft daar 4 nesten gehad en waarschijnlijk lopen er in Polen nog heel wat labradors rond die haar genen in hun bloed hebben. En dus ook van onze prachtige eerste 'old fashioned' labrador Cita!

http://labradorretrieverclub.eu/pp_breeding.php?id=BALLERINA%20FROM%20THE%20VICARAGE&gens=5&db=pedigree

18 april: We zijn weer heerlijk begonnen met de jachttraining. Ditmaal in de B+ groep. We oefenen veel op dubbele apporten en Mila moet vooral ook leren om te wachten op haar beurt. Ze wil zo graag en heeft zoveel 'drive' in zich dat dat niet meevalt voor haar. Gisteren liep ze een mooie lange sleep keurig uit en kwam vol trots terug met een hele grote gans. Die droeg ze vorig jaar nog niet, ik keek dus net zo trots als Mila. 

Ook zijn we op bezoek geweest bij Creekwater Vertigo. We maakten met de hele roedel een wandeling zodat ik goed kon observeren wat voor karakter deze reu heeft. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer gecharmeerd ben van deze jongen. Hij kwam heel gezellig naast me zitten met z'n kop tegen me aan, was vriendelijk tijdens de wandeling en maakte een rustige ontspannen indruk. Bovendien heeft hij prima papieren, is gezond en heeft werkdiploma's. We gaan ervoor!

12 maart: Nu de dagen langer worden maken we ons weer op voor de zomertraining van de Jachthondengroep Gouda. Ik wil graag naar de B+ groep waar we trainen voor MAP's. Dat ligt ons beter dan de A-training. Ook wil ik binnenkort een besluit nemen of er deze zomer weer een nestje komt. En waar vind ik een gezond verervende reu die en ook nog eens goed uitziet, een prima karakter heeft en wat presteert in het jachtveld? Misschien Vertigo? Plannen genoeg!

12 februari 2012: Alweer verdrietig nieuws; vannacht is Toya overleden, ze was bijna 2 jaar. Ze kreeg een inwendige bloeding, er was niets meer aan te doen. Ik wil Paul en Anneke bedanken voor de fantastische zorg die zij Toya gegeven hebben. Ze heeft alle kansen gehad om, voor zover het voor haar mogelijk was, een fijn honds leven te leiden. En ze heeft geen dag gebrek gehad aan veel liefde en aandacht. Toya had het niet beter kunnen hebben! Dank je wel dat jullie haar zo liefdevol hebben verzorgd! En veel sterkte om dit verlies te verwerken.

5 januari 2012: Terwijl Friendly Ayla bij ons logeert krijgen we bericht dat haar broer Floyd overleden is. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik de mail las: "Floyd was inderdaad fantastisch, het was de meest stabiele hond die ik in mijn leven heb gekend. Altijd vrolijk, altijd voorspelbaar betrouwbaar. We hebben uitgebreid ons geheugen gepijnigd om te zien of we ook maar 1 slechte herinnering aan hem hadden, een stoutigheidje of iets dergelijks, maar niemand kon iets bedenken. Hij heeft nooit iets stukgemaakt, was nooit agressief, jatte niet etc. Hij is letterlijk kwispelend de narcose ingegaan, en moest nog een extra narcose-injectie hebben omdat zijn staart blééf kwispelen als we hem aaiden." Dit zegt genoeg! Dank je wel Monique en gezin voor het fantastische leven dat jullie Floyd hebben gegeven! 

31 december 2011: Vandaag mocht Mila voor het eerst mee echt op jacht. Ik was heel benieuwd hoe ze het zou doen, warm aangeschoten wild apporteert nu eenmaal heel anders. En ook de valplaats is even wennen, er staat niet een helper die iets opgooit. Mila had eerst wat aanmoediging nodig maar snapte daarna prima wat de bedoeling was. Het is een beste hond, en dat is het!

Vuurwerk

Menig hond trilt als een rietje

als hij een knal hoort of een schietje.

Zo niet die zwarte meid van mij,

zij leerde er juist vandaag wat bij.

 

De knal betekent: let maar op,

er valt nu zo iets verderop!

Ze apporteerde eend, smient, fazant

en bracht het keurig in mijn hand.

Jager Jan was zeer tevree,

die knappe hond mag nog eens mee.

 

Nu staat ze te springen achter het raam

omdat zij vuurwerk door de lucht ziet gaan ...

 

We wensen jullie altegaar

een knalgoed prachtig mooi nieuw jaar! 

Jitske en Mila

16 oktober: Weer even een update; De proef in Krimpen bracht niet waar we op hoopten. Mila scoorde geweldig, ze had echt hoge cijfers. Tot aan het laatste onderdeel, uitsturen en komen op bevel. Bij het uitsturen vloog madam heerlijk de sloot in en was niet verder vooruit te krijgen. Dus het komen was niet te beoordelen. Terwijl ze dat zo goed kan, jammer. We verlieten Krimpen dan ook zonder een certificaat.

En verder deden we mee aan de workingtest in Son en Breugel op B1 niveau. Stralende dag, gezellige groep, leuke keurmeesters. Bij de eerste 3 onderdelen heeft Mila voldoende punten gehaald. Helaas kon ze het dubbele verloren apport niet vinden. Dat snap ik niet, Mila is een goede zoeker. En toen nog een dubbele markeer over een hekje. Ze markeerde niet goed en wisselde vervolgens ook nog een keer. Al met al bleven er te weinig punten over om een diploma te krijgen. Maar we geven de moed niet op en blijven door trainen. 

Het nestje wat ik deze winter van plan was laat ik nog even schieten. Wie weet volgende zomer ...

16 september: We deden vandaag mee aan de KNJV proef in Bleiswijk. Het was geweldig weer, niet te warm en niet te koud. Mila deed het keurig. Ik was echt trots op haar. Ik merkte dat ze er echt in gegroeid was, ze liet veel beter apporteerwerk zien dan vorig jaar. Toch verliep de af-blijf tot mijn verwondering minder goed dan anders. Ze ligt altijd als een blok en daar scoren we altijd een 10. Nu was ze even gaan zitten en van plek veranderd, een 7 was het resultaat. Wel jammer want met 3 punten extra waren we in de prijzen gevallen. Maar goed, met 2x een 7, 3x 8, 2x 9 en een 10 heb je een keurig B-diploma en hoor je mij niet mopperen. Op naar de volgende proef, over 2 weken in Krimpen.

28 augustus: Er kwamen goede berichten over Toya binnen, blij mee! Zie ook de leuke foto in het fotoalbum. Gisteren hebben Kaitlyn en Mila zich gepresenteerd op de Labradordag. Kaitlyn sleepte weer een U-tje in de wacht en Mila kreeg bij haar ZG een mooi keurverslag. Verder is het altijd zo leuk om al die labradors te zien en te genieten van al de mens/hond contacten.

Het jachttrainingsseizoen is afgelopen, nu staan de proeven voor de deur. Ik heb voor 3 ingeschreven, benieuwd hoe het zal gaan. Wordt vervolgd. 

13 mei: Kaitlyn is officieel geröntgend, heupen en ellebogen zien er pico bello uit. De foto's worden nu opgestuurd naar de Raad van Beheer ter beoordeling, de uitslag is vast en zeker goed. Gefeliciteerd!

9 mei: We zijn nu alweer een maand bezig met de jachttraining. En zoals ik al eerder schreef zitten we nu in een A-groep. We besteden veel aandacht aan het lopen van lijnen, afstoppen en naar links en rechts dirigeren met fluitsignalen. Best moeilijk voor stuiterbal Mila. Ook mag ze af en toe tot haar grote vreugde een sleep uitlopen, ze doet dat eigenlijk veel te gehaast waardoor ze wel eens een hoek mist maar komt er wel steeds op terug. Voor ons allebei geldt: rustig (!) doorgaan en regelmatig oefenen op succes.

5 mei: Deze foto is zo mooi en geeft precies aan hoe Mila altijd te water gaat als er wat te apporteren valt; vol overgave stort ze zich erin! (foto met dank aan Erika)

16 april: Vandaag was er een workingtest van de NLV in Biddinghuizen. Mila mocht ook meedoen op C niveau. Het ging niet echt super maar deze stralende dag had een mooi staartje, we gingen naar huis met het C-certificaat!

2 april: Vandaag zag het letterlijk zwart van de honden op het hondenstrand van Zeewolde. Het was een opgetogen weerzien tussen Mila en haar 7 kinderen. We bewonderden elkaars honden; als fokker werd ik er ook erg blij van. Marie Louise was er ook bij en was tevreden over deze nakomelingen van haar Robin. De honden zijn prachtig groot geworden en hebben zich ontwikkeld tot lieve en enthousiaste huisgenoten (foto's in fotoalbum). Helaas behoren de zorgen om Toya niet tot het verleden maar ze doet het gelukkig erg goed op het dieet. Stiekem denk ik al eens aan een volgend nest, wellicht volgend voorjaar. Maar dat blijft voorlopig bij dromen. 

10 januari: Er kwam erg akelig nieuws over Toya. Zij blijkt een lever-shunt te hebben en moet hiervoor een enorm zware operatie ondergaan. Het is een aangeboren afwijking en niet erfelijk. Dus de kans dat een van de andere pups uit het K-nest het ook heeft is erg klein. Heel veel sterkte gewenst voor Anneke en Paul in deze spannende tijd en beterschap voor die lieve Toya. Het is zo'n vrolijke enthousiaste hond met zoveel leefkracht, we gaan allemaal hopen en duimen dat het goed komt!

8 januari 2011: Ik kreeg een telefoontje van Jolien uit Katwijk dat Gallant Rico is overleden. Hij was een broertje van Joyca. Gelukkig is het nog niet stil in huis want ze hebben ook nog Humble Hobie. Rico is jammer genoeg maar 8 jaar geworden. Hij heeft de laatste jaren getobd met zijn gezondheid en nu kreeg hij zoveel pijn dat het niet meer ging. Gelukkig heeft hij veel liefde en aandacht gehad en veel goede zorg. Dank daarvoor!

Ook Rico had last van tussen-teen-ontstekingen, een enorm pijnlijke aandoening. Er zijn mij een aantal honden bekend die daar last van hebben en steeds zijn het honden die bij het water wonen. Onze Cita had er ook last van en zij heeft het grootste gedeelte van haar leven in Zeeland gewoond. En deze honden ontwikkelen ook vaak een allergie. Weet niet wat er eerder is; de allergie of het probleem aan de pootjes. Als iemand een oplossing weet, graag.

Een vredig en veilig 2011 toegewenst!

11 december: Ik lees hele mooie examenuitslagen op de website's van Otis en Kaitlyn. Otis deed al een jachthonden examen met prachtige cijfers! Alleen 2 min. af-blijf was wat teveel van het goede. En Kaitlyn werd (net als haar moeder 3 jaar geleden!) de beste Junior hond van de KCW! Van harte gefeliciteerd en ga zo door! 

28 november: 13 jaar geleden stond ik met Nicky op de Winner, vandaag stond Nicky's achterkleinkind Kaitlyn er, geplaatst in de puppyklas achter het bordje -4-! Gefeliciteerd!

25 november 2010: Een dag vol tranen ... vandaag hebben we Nicky in laten slapen, 1 week voor haar 14e verjaardag. Het ging echt niet meer, ze wilde niet meer lopen, niet eten, zakte door haar poten en was voortdurend aan het hijgen. In mijn armen is ze rustig ingeslapen, tot het laatst aan toe met een kwispel, haar lieve koppie nat van mijn tranen. Ik ben dankbaar dat ze ons zoveel moois heeft gegeven, ze was zo aanhankelijk en door en door lief. We hebben veel samen getraind en ook heel wat diploma's gehaald. Ze is de stam-moeder van mijn kennel, haar genen zijn niet verloren gegaan. Het levende bewijs huppelt hier gelukkig nog rond in de gestalte van Mila.

Dag lieve kanjer, bedankt voor alles!

21 november: Een leuke, lange dag achter de rug; Mila en ik deden mee aan een workingtest in St. Oedenrode (zie ook columns). Tijdens een workingtest moet de hond een 5-tal dubbel apporten uitvoeren. Per onderdeel zijn maximaal 20 punten te verdienen. Een volle bak is dus 100 punten en met minimaal 60 krijg je een certificaat. Mila was geplaatst in de B1 klasse en dat was eigenlijk net iets te moeilijk. Een aantal keren markeerde ze niet waardoor het wel heel moeilijk werd om de dummy's binnen te krijgen. Maar Mila heeft echt heel goed haar best gedaan en liet een paar keer prima hondenwerk zien. We hebben het certificaat helaas niet gekregen maar we hebben samen wel een hele leuke en leerzame dag gehad. En ik weet weer waarop we moeten trainen. 

23 oktober: Ook Kaitlyn mocht vandaag tijdens een show achter een bordje plaatsnemen: Een Veel Belovende pup en als 2e geplaatst in de puppy klasse! Ik hoef niet te vertellen dat Berty en ik trots en blij zijn. 

18 oktober: Ik heb nu bijna alle pups terug gezien en ben zeer tevreden. Mila x Robin is blijkbaar een goede combinatie. Het zijn temperamentvolle honden, maar dat was te verwachten. Vandaar dat ik er erg op gebrand ben dat er toch flink geïnvesteerd wordt in de opvoeding en training. Een energieke hond die zich verveelt is echt geen prettige huisgenoot. Maar als je deze energie om kunt buigen heb je er een fantastische werkhond aan. En ook een prettige huisgenoot. 

Met Mila ben ik ook nog niet klaar, ze mag binnenkort het geleerde in praktijk gaan brengen, ben benieuwd hoe ze het doet 'voor het echie'. In november doen we ook voor het eerst mee aan een workingtest. En volgend jaar wil ik graag een MAP met haar lopen. Genoeg om voorlopig te blijven trainen.

Nicky wordt langzaamaan minder. De tumoren groeien voelbaar maar ze lijkt geen pijn te hebben. Dus we nemen rustig de tijd voor haar. Het is voor ons een oefening onthaasten.

10 oktober: Toya (Keyara) heeft haar eerste show gelopen. Ze eindigde op de derde plaats in de puppy-klasse. Erg knap gedaan! (voor keurverslag: zie gastenboek)

17 september 2010: Een memorabele dag; Mila heeft haar KNJV-B diploma gehaald in Bleiswijk. Het was een zware proef, veel kandidaten gingen dan ook zonder enig diploma naar huis en er zijn ook veel honden gediskwalificeerd. Des te blijer ben ik met het diploma, ze deed het zo goed, ik ben trots op mijn kanjer!

5 september: Vandaag was de regionale clubmatch van de NLV in Nijmegen. Ik had Mila ingeschreven in de open klas teven. Ze zit prima in haar vacht op dit moment en is weer goed op gewicht en in conditie. Ze showde voor haar doen best enthousiast en vond het helemaal gezellig, al die aandacht. En ... ze heeft haar eerste Uitmuntend gescoord! 

Berty had ook ingeschreven met Kaitlyn, ze kon precies nog 1 dag meedoen in de baby klas tot 6 maanden. Want morgen zijn Mila's pups een half jaar. Een compliment is op z'n plaats voor Berty die goed geoefend heeft met Kaitlyn op het showen. Het resultaat was dan ook: een Veel Belovende pup en een prachtig keurverslag! Knap gedaan Berty en Kaitlyn! 

De 2 Nijmeegse boys (Kiefer en Otis) kwamen even buurten, het werd een gezellig weerzien tussen broers, zus en moeder. (zie ook het fotoalbum, puppy foto's en een column)

21 augustus: Vandaag was de afsluitende Onderlinge Proef van de jachthondengroep Gouda. Cijfers: 2x8, 2x9, 3x10! Echter ... voor wie de C- en B- proeven kent weet dat er nog 1 cijfer ontbreekt want ... het uitsturen was een drama (ze rende een rondje, dook een baggersloot in en kwam toen vrolijk terug maar was helaas daarna met geen stok meer bij me vandaan te krijgen :-) dus het komen kon niet beoordeeld worden, een 0 was het resultaat. Het is en blijft een draak van een oefening! Als ze het over een paar weken bij de KNJV proeven maar beter doet! Desondanks was het een hele leuke en ook weer leerzame dag en vind ik Mila nog steeds een lief toppertje!

1 augustus: Mila heeft alweer een loopsheid achter de rug. Best snel. Heb haar opgegeven voor een KNJV proef en de clubmatch in Nijmegen. 

Nicky is onze vakantie goed doorgekomen maar gaat toch langzaam achteruit. Het uitlaten is echt een drama, ze wil gewoon niet meer lopen. Ik heb het er moeilijk mee. 

2 juli: Tijdens de vakantie check van Nicky bleek dat ze tumoren in haar buik heeft. We laten haar niet meer behandelen, waarschijnlijk komt ze slechter uit een operatie dan dat ze nu is. Ze krijgt een pijnstiller/ontstekingsremmer in de hoop dat ze nog een aantal prettige maanden heeft. We gaan haar nog even lekker verwennen!

27 juni: Met Mila gaat het goed. Ze verhaart niet meer en de kale plekken zijn weg. Haar vacht is nog erg kort maar heeft daardoor wel een hoge aaibaarheids factor :-). Misschien wordt ze over een maand wel weer loops. Verder is ze nogal hyper en heeft daarom veel rust en zekerheid van mijn kant nodig. Gelukkig train ik bij een goede groep waar ze mij daar fijntjes aan herinneren.

Nicky heeft het zwaar. Ik vraag me wel eens af of ze na de zomer nog bij ons zal zijn. Het lopen gaat heel langzaam en soms zakt ze zomaar door haar poten. De warmte is ook niks voor haar. We geven haar een aangepast programma en ze mag haar eigen tempo bepalen. Ruim 13,5 jaar is niet niks, helemaal als je bedenkt dat ze 3 nesten gekregen heeft en hier verder altijd tussen jongere honden gezeten heeft. 

Volgens mij gaat het met alle pups van het K-nest uitstekend. Iedereen heeft wel zijn ritme gevonden denk ik, er komen in ieder geval niet veel vragen meer binnen. Prima! De eerste cursus is waarschijnlijk al afgerond, nu eerst lekker vakantie houden. Neem de hond zoveel mogelijk mee op vakantie, je hebt dan meestal tijd om lekker met hem bezig te zijn. En als dit niet mogelijk is, zoek dan een rustig oppas adres waar er verantwoord met hem om wordt gegaan. Want ook al lijkt het al heel wat, de gewrichten kunnen nog niet zoveel hebben. Houd je aan het bewegingsschema en overbelast hem niet. Bedenk ook dat het voor een hond heel moeilijk is om zijn warmte kwijt te raken. Dit kan hij alleen via hijgen en via zijn voetzolen. Zorg dus voor een koele plaats en laat hem op warme dagen 's morgens vroeg en in de avond lekker bewegen en laat hem overdag rustig aan doen.

28 mei: Verdrietig nieuws; vandaag is Duke Bouncer from the Vicarage overleden. Hij is 14,5 jaar geworden en is overleden omdat hij 'op' was. Bouncer heeft een fantastisch leven gehad in Terneuzen, menig hond kan daar jaloers op zijn. (zie foto in fotoalbum) 

Nu is denk ik de lijn van Cita helemaal gestopt. Mocht er iemand zijn die een A,B,C,D-Labrador from the Vicarage in de stamboom heeft dan hoor ik dat graag. 

23 mei: Er komen veel enthousiaste verhalen over de puppy's binnen! Fijn om te horen dat ze het zo goed doen en dat iedereen er zo blij en tevreden mee is. Met Mila gaat het goed, ze heeft haar zware taak als moeder volledig achter zich gelaten en lijkt vergeten dat ze ooit puppy's had. Haar buikje trekt al weer aardig in en haar conditie gaat met sprongen vooruit. Ze loopt (rent :-) weer een hele afstand naast de fiets en als er geapporteerd mag worden staat ze te trappelen om aan de slag te mogen. Ze verhaart wel verschrikkelijk en jammer genoeg heeft ze ook weer huidontstekinkjes. Dat heeft ze 2 jaar lang niet meer gehad, ik dacht dat ze daar overheen was gegroeid. Ik weet nu wel prima hoe ik het moet behandelen maar zou zo graag de oorzaak weten. Dan kon ik het misschien voorkomen. 

10 mei: Vandaag begint ook voor Kiefer het grote avontuur om bij zijn nieuwe baasjes te gaan wonen. Ik voel met Mila mee ... heb ook last van het lege-nest-syndroom. Ik mis de pups nu al! Maar goed, het is ook wel heel fijn om nu weer tijd te hebben voor andere dingen. En om weer goed met Mila aan de slag te gaan. Ze heeft er weer enorm veel zin in en apporteert dat het een lieve lust is. Ik ben echt heel erg trots op haar, ze heeft het al die weken zo voortreffelijk gedaan. Ik ben ook erg benieuwd hoe de pups het gaan doen. Het was een heerlijk nest, na de eerste zorgen om Kabibe hebben we geen noemenswaardige problemen meer gehad. Steeds vrolijk, vriendelijk, lekker eten, gezellig spelen, prima slapen, geen diarree, zelf al bijna zindelijk toen ze weggingen. Heb de dierenarts niet meer nodig gehad. ben ook trots op de pups, ze doen zo goed hun best! Leuk om zulke enthousiaste verhalen te horen. Fijn ook dat iedereen meteen aan een cursus begonnen is, 3 meisjes in Zeist, 1 in Lelystad, 1 in Woerden en de 2 boys in Nijmegen.

4 mei: Alleen Kiefer is nog bij ons. Hij huppelt gezellig mee naar het winkelcentrum en vergaapt zich onderweg aan auto's en brommers. Maar hij is het er nog niet helemaal mee eens dat hij nu alleen in de bench moet slapen. En alleen eten is ook niet zo gezellig.

Er komen hele leuke en positieve verhalen binnen over de andere pups. Mooi om te horen. 

Vanavond ben ik weer voor 't eerst met Mila naar de jachttraining geweest. Haar kalmte verdween als sneeuw voor de zon toen ze haar eerste apport over een behoorlijk breed water mocht halen. Het ging allemaal als vanouds terwijl we toch een hele tijd niet getraind hebben. Ik was (alweer) trots op haar.

29 april: Er zijn al 3 pups weg. Gelukkig zijn de eerste berichten heel positief! Iedereen heeft er heel veel zin in en de pups zijn echt aan meer uitdaging toe. Dus het gaat helemaal goed komen. 

27 april: De laatste dag met z'n allen. Morgen gaan Khalilah en Keyara weg. Ik zal ze missen! Maar ook: ze zijn er zo aan toe om individuele aandacht te krijgen. Hun wereldje moet groter worden. Heb ze nog even kennis laten maken met wild ... ze pakten allemaal een vleugeltje en een konijnen velletje op ... showden heel trots aan de anderen die achter het hek vol belangstelling toekeken dat zij het vast mochten houden, en een enkeling bracht het bij me.

26 april: De puppy test is afgenomen en de keuze is gemaakt welke pup waar naar toe gaat. Het blijkt dat we eigenlijk al hele goede keuzes gemaakt hadden. De algemene indruk van Machteld was: "Een leuk nest, over het algemeen erg vrolijke honden, mensgericht, prima te trainen en ook mooi van bouw". En waarom ik er zelf niet een hield :-) Tsja, dat is een teer punt, als ze nog niet allemaal besproken waren zou ik misschien de verleiding niet kunnen weerstaan. Maar goed, ik wil ook nog verder komen met Mila en ze is nog jong, wie weet over 2 jaar herhalen we de combi nog een keer.

We hebben een  bench in het buitenverblijf gezet en een paar kruipen er al in om daar lekker te slapen. En toen het gras gemaaid moest worden schrokken ze eerst van het geluid van de grasmaaier. Maar even later won hun nieuwsgierigheid het toch en verdrongen ze zich voor het hekje om te kijken wat er zo groot en lawaaierig door de tuin reed. 

21 april: De pups zijn om beurten even mee geweest de straat op. Ze waren allemaal onder de indruk en zorgden er wel voor dat ze bij mijn veilige laarzen in de buurt bleven. Grappig om te vertellen is wel dat geparkeerde auto's grote aantrekkingskracht hadden op de jongens, met name de velgen! En Kiefer heeft een neus voor kwaliteit ... hij kroop onder een prachtige Oldtimer! Gelukkig kwam hij er ook weer zelf onderuit toen ik riep.

Ook weer even een paar rotjes geknald, nu terwijl ze buiten waren. Ze gaven er helemaal niks om.

Tot onze verbazing vinden ze droge brokken eigenlijk veel lekkerder dan de geweekte, blijkbaar zijn ze daar al aan toe. 

18 april: Gelukkig zijn ze niet hangerig geweest van de inenting. Het is een sterk nest, ze zijn vrolijk, gezellig en stabiel. Ook het puppy bezoek van gisteren werd weer erg gewaardeerd, ze slapen daarna wel wat langer maar zijn niet van hun stuk.

16 april: De dierenarts is geweest en was net zo enthousiast als ik. Vond ze ook prettig van karakter, niet te druk. Dat is ook iets wat ik altijd erg waardeer in een goede labrador. Ze zijn allemaal goed gezond, er zijn geen afwijkingen gevonden. En ze hebben allemaal hun eerste inenting gekregen. 

14 april: De pups zijn gechipt. Iedere pup heeft nu een chip in de linkerkant van de nek met een eigen streepjescode. Daaraan gekoppeld zit de naam en de stamboom. Kaatje was de enige die even piepte, met haar extraverte karakter was dat ook te verwachten. De pups gaan niet zachtzinnig met elkaar om, gelukkig respecteren ze elkaars grenzen. Mila is nog steeds heel geduldig, ik heb nog niet meegemaakt dat ze het nodig vond om eentje terecht te wijzen.

11 april: Wat is het toch een prachtig stel kleuters! Ze zijn heel goed gegroeid, allemaal wel 1 kilo in een week. Kaleb weegt inmiddels ruim 4 kilo, Kyra is nu 3 kilo en de rest zit daar tussenin.

We leren nu ook hun karaktertjes een beetje kennen. Zo presteerde Keyara het om 's nachts de werpkist uit te klauteren. Zij is erg zindelijk en geeft het heel duidelijk aan als ze moet plassen. Khalilah bekijkt alles rustig en is een heerlijke knuffel. En Kathy (Kaatje) sjouwt met alles wat los en vast zit. 

8 april: De pups kunnen nu de hele dag naar buiten. Ze spelen een poosje en kruipen dan gezellig met elkaar in de iglo om te slapen. Ze krijgen ook steeds meer interesse in het speelgoed, sommigen sjouwen al rond met alles wat ze tegen komen. Hun menukaart breidt zich uit, ze lusten nu al pap, pap met vlees en pap met gemalen brokken. Gelukkig helpen ze Mila ook nog steeds van haar melk af, dat blijft favoriet.

5 april: Zelfs wij vinden dat het hard gaat. Ze vinden het nu prima buiten, slapen zelfs al eens een poosje in de iglo en eten pap uit een bakje alsof ze nooit anders gedaan hebben. 

1 april: Lijkt mij een mooie dag om met de pap te beginnen. Ze kunnen zo meedoen in de reclame voor Bambix rijstebloem. 

29 maart: De pups zijn 5 minuutjes naar buiten geweest. Ze vonden het maar niks en kwamen pas tot rust in de werpkist. Toch grappig dat ze allemaal snel buiten een plasje deden. In de werpkist voelen ze zich een hele piet en beginnen letterlijk te 'bekvechten'.

27 maart: Vandaag zijn ze precies 3 weken. Het worden steeds meer hondjes, een enkeling probeert al te blaffen. In principe zijn alle puppy's besproken. De toekomstige eigenaren zijn enthousiast en willen er straks goed mee aan de slag. Ben er zelf ook wel benieuwd naar hoe ze zich zullen ontplooien. Gelukkig blijven ze nog 5 weken bij ons!

25 maart: 7 paar blauwe oogjes kijken me wat glazig aan, 28 pootjes waggelen door de werpkist, de eerste tandjes kluiven aan mijn vingers ... GEWELDIG!

Ik vond een informatief filmpje, even knippen en plakken:

http://www.youtube.com/watch?v=OUKQgWP_qJA

22 maart: Een gezellig dagje puppy gekeutel ... wegen, nageltjes knippen, ontwormingsdrankje geven en verder lekker knuffelen. De oogjes gaan bijna open. En verder zijn ze allemaal zeer beweeglijk, sommigen kunnen echt lopen. Zo grappig, na 5 passen vallen ze weer om en omdat ze nog niks zien lopen ze zomaar tegen de wand aan. 

De pupkopers die al een keer op bezoek zijn geweest, zijn op zaterdagmiddag welkom tussen 2 en 4 uur. U mag dan even komen kijken en foto's nemen. Het is bedoeld om zoveel mogelijk mee te maken van de ontwikkeling van de pups. Als zaterdagmiddag nooit uitkomt, bel dan gerust voor een andere afspraak. (Voor alle duidelijkheid, de zaterdagmiddagen zijn een mogelijkheid, u hoeft niet iedere week te komen.)

21 maart: Een verdrietig bericht ... Kabibe is vannacht overleden. Alle extra zorgen hebben niet mogen baten. Gisteren zijn we de hele dag intensief met haar bezig geweest en zijn we nog met haar bij de dierenarts geweest. Maar die behandeling kon Kabibe dus ook niet redden. Echt akelig, we waren al zo aan haar gehecht!

17 maart: Kaleb bereikte vandaag de 1000 gram! Terwijl zijn kleine zusje Kabibe nog tegen de 600 aan hikt. We gaan Biebje nu echt goed helpen anders gaat ze teveel achter lopen bij de rest. 

15 maart: Van de grootste pups is het gewicht al verdubbeld, de kleineren blijven daar nog net onder maar ze komen allemaal elke dag wat aan. En dat is de bedoeling. Met Mila gaat het weer heel goed, ze eet voor 9 en dat blijft er gelukkig in.

Als mensen een pup komen kopen hebben ze hoge verwachtingen van hun toekomstige huisgenoot. En terecht! Als fokker probeer ik zoveel mogelijk een reëel beeld te schetsen van wat mogelijk is. 

Maar ik heb ook verwachtingen van een pupkoper. Ik verwacht - dat ze veel tijd investeren in hun hond, - dat ze hun hond niet lang alleen zullen laten, - dat een gladde vloer bedekt wordt met vloerkleden, - dat de hond niet met een uitlaatservice meegaat - en dat ze met hun hond (in ieder geval tot hij 2 jaar is) cursussen gaan volgen. Het lijkt een beetje streng maar het is alleen maar bedoeld om de hond gezond op te laten groeien en om hem tot zijn recht te laten komen. Dit tot plezier van beide partijen!

14 maart: De zin in een flesje was van korte duur, nu er weer moedermelk beschikbaar is gaat hun voorkeur duidelijk daar naar uit. Ze worden sterk, sommigen proberen al om hun pootjes eronder te zetten als ze door de kist tijgeren.

12 maart: Mila's misère van gisteren zien we vandaag terug in de gewichten van de puppy's. Wel fijn dat ze nu allemaal een flesje wilden drinken. Hun neusjes doen het al goed ... er ontstaat reuring in de werpkist als moeder Mila de keuken binnenkomt.

11 maart: Er waart een hondenbuikgriepvirus rond in Woerden ... en Mila die natuurlijk wat kwetsbaar is op dit moment, doet er ook aan mee. Een bezoekje aan de dierenarts gebracht en weer huiswaarts gegaan met anti-misselijkheidspillen en diarree-remmer. Want Mila heeft al haar energie nodig om 8 hongerige maagjes te vullen. We hebben even een dipje maar het komt vast heel gauw goed. De pups zijn trouwens lekker aan het groeien en zijn rustig en tevreden.

De pups krijgen de volgende namen:

Voor de reutjes hebben we bedacht: Kaleb (betekent hond maar ook trouw, onverschrokken) en Kiefer (naar onze held uit de serie '24').

En voor de teefjes: Kabibe (kleine dame), Kaitlyn (kleine lieveling), Kathy (puur, oorspronkelijk), Khalilah (vriendin), Kyra (zonnetje), Keyara (zwart).

Deze namen zijn voor de stamboom, de nieuwe eigenaren kunnen hun pup natuurlijk noemen zoals ze willen.

9 maart: De pups doen het uitstekend. En Mila ook. Ze doet me alweer verbaasd staan, ze zorgt met zoveel toewijding. Ook is mooi om te zien dat Nicky zich erg betrokken voelt bij het nest, ze (overgroot)moedert van harte mee!

8 maart: Jammer genoeg moesten we vanmorgen 1 reutje in laten slapen. Hij had een gaatje in zijn gehemelte. Wel even slikken. De anderen doen het goed, ze zijn al ruim boven hun geboorte gewicht. Zelfs het kleine meisje Kabibe is al een beetje gegroeid. Haar fotootje op Hyves heeft al heel wat harten doen smelten.

7 maart: Heb een apart album 'puppy foto's' toegevoegd. 

6 maart 2010: Big surprise ... er zijn maar liefst 9 pups geboren, 3 reutjes en 6 teefjes!! Allemaal gitzwart, levendig en sterk. Mila moedert uitstekend. De bevalling verliep probleemloos en snel, in 4 uur tijd 9 pups! Dat noem ik nog eens doorwerken! Wederom ben ik heel trots op Mila. Nu eerst rust en ritme zoeken. 

4 maart 2010: De pups van Mila zijn zeer gewild, er zijn al 20 gegadigden! Frans heeft vandaag de werpkist opgezet, Mila en Nicky liggen er momenteel gezellig samen in.

1 maart 2010: Mila groeit gestaag door. En heeft honger voor 4 (of 5,6,7???).

26 februari 2010: Welkom in het gastenboek! Als je op de link klikt kun je een boodschap achterlaten.

22 februari 2010: Mila is nu goed zichtbaar drachtig. De pups zijn aan hun groeifase begonnen. Ik ben toch zo benieuwd hoeveel er uiteindelijk uitkomen. Nog 2 1/2 week geduld. Ik heb het toekomstige nest vandaag opgegeven voor de website van de NLV, misschien kunnen we al een paar contacten leggen voor de geboortedatum. 

19 februari 2010: Vandaag is er een bultje weggehaald van Mila's poot. Gelukkig is het heel goed gegaan. Ze likt er niet aan zodat ze geen kap op hoeft. Zo min mogelijk stress voor de aanstaande moeder.

5 februari 2010: De echo is gemaakt. We kregen 3 puppy's in beeld. Ik hoop dat er zich nog 2 verstopt hebben. Ze is dus in ieder geval zwanger!

1 februari 2010: Voor bijna 4 weken zwangerschap vind ik Mila nog niet zo dik. Het kan komen omdat het het eerste nestje wordt of omdat ze zo strak gespierd is. Misschien wordt het een klein nestje, dat kan ook. Deze week misschien toch maar even een echo laten maken.

20 januari 2010: 2 weken na de dekking, ik meen al iets van een andere glooing van de vacht op haar flanken te zien. De uitgerekende datum van werpen is 10 maart. Het worden allemaal zwarte pups omdat Robin homozygoot zwart is. Mila zal haar bruine gen wel doorgeven aan de helft van haar kinderen maar dat zal niet zichtbaar zijn. Ze heeft een geweldige conditie, we hadden in het najaar getraind voor de proef Uithoudingsvermogen maar er was niet een plaats in de buurt waar die proef afgenomen werd. Nou ja, we plukken er nu nog de vruchten van.

6 januari 2010: Vandaag is Mila gedekt. Robin is echt een fantastische reu, mooi om te zien en een heerlijk karakter. De dekking verliep volgens het boekje. Morgen nog en keer en dan begint het lange wachten!

26 december 2009: Mila is vandaag loops geworden. Maandag eerst maar een kweekje af laten nemen.

12 december 2009: Vandaag GG-B examen gedaan met Mila. Ze is geslaagd met de kwalificatie Zeer Goed! Ik ben trots op haar. Alle oefeningen deed ze naar behoren. Het staan en betasten was natuurlijk een groot feest maar gelukkig gaf de keurmeester toch nog een 7. Apporteren ging prima, voorkomen en terug zenden vak ook, het volgen was ook voldoende.

En nu maar afwachten tot ze loops wordt.