Verslagen van de voorbije activiteiten !!!!


26 maart 2019 Slotdaguitstap KWB Overdag


Foto's : Slotdag KWB Overdag


KWB Overdag trok voor de seizoensafsluiter met 54 naar het Nederlandse Noord-Brabant. In de Peelstreek werd eerst het landhuis Aalshof bezocht waar we alles te weten kwamen over de Hollandse eieren en advocaat. Zo vertelde eigenares Conny dat er in Nederland 100 miljoen kippenrennen zijn en dat er 10 miljard eitjes worden gelegd. In Aalshof maakt men van advocaat met ronkende namen als Doortje, Suyp, 3McEgg en Moortje. Wij lieten het ons smaken tijdens de proeverij. In de namiddag stond een bezoek aan de enige kamelenmelkerij van Europa op het programma. Het bedrijf Smits is het enige bedrijf dat een vergunning heeft om in de EU kamelenmelk te verkopen. De 100 kamelen van het bedrijf zijn in feite dromedarissen. Hiervan kunnen er 30 per dag gemolken worden. Een kameel geeft gemiddeld 6 liter melk. Kamelen kunnen wekenlang zonder drinken in leven blijven en worden gemiddeld tussen de 25 en de 40 jaar oud. Na de rondleiding konden we een bekertje kamelenmelk proeven. De dag afsluiten deden we in Outlet Roermond. Het werd zo weer een gezellige en smakelijke daguitstap. (Jean Beerten).

foto's: 


27   februari 2018        KWB overdag  klik hier voor meer info voordracht: "Geven doet groeien" 
                door Karel Hayen
                "Optimist tot in de kist" is verteller, troubadour, componist en diaken Karel Hayen die 
                al 4 maal kanker overwon  (een gen dat de hele familie treft !) ook al moest daardoor onder 
                andere 1 been worden afgezet.

16,17 en 18 februari 24ste Wandelweekend Weidenbach

24ste wandelweekend KWB Koersel

Maandag 19 februari 2018
24ste wandelweekend KWB Koersel - Beringen

Vrijdag vertrok aan de sporthal in Koersel een volle bus op wandelweekend naar het Duitse Weidenbach. De dag voordien was een voorhoede van 6 bestuursleden met hun vrouwen afgereisd om alles in gereedheid te brengen. En zo waren er 62 KWB-leden samen in een prachtig dorpje van de Vulkaaneifel op een hoogte van 450 meter, dat volledig was ondergesneeuwd en dit het tafereel nog mooier maakte. Dat de Koerselse KWB er goed is ingeburgerd kon je merken aan de vertrouwelijke omgang met het personeel van het hotel Pappelhof. Bij aankomst op vrijdag werd er na het middagmaal een uitstap met de bus naar Trier gedaan. De oudste stad van Duitsland met meer dan 100.000 inwoners en zeker de moeite waard om te bezichtigen. Gedurende de 2 volgende dagen werd er telkens gewandeld in een prachtige bosrijke omgeving. En na het avondmaal regende het prijzen met het bingospel. Zondag, de dag van vertrek, werd er nog 6 km gedaan tot in Sam en terug. Voor degenen die al de wandelingen meededen stond hun stappenteller op 38 km. De bestuursleden hebben echt hun best gedaan. In de ganse groep was er een familiesfeer ontstaan en wordt er al naar volgend jaar in februari uitgekeken. Proficiat aan de reisorganisator Georges Vanhove. En van de Internetgazet nog een spoedig herstel voor voorzitter Valère Put die wegens ziekte er niet bij kon zijn. (Jean Beerten) 

Foto's gemaakt door Jean Beerten 16, 17, 18 februari 2018 Wandelweekend Weidenbach


 13 februari 2018              Bloemschikken voor mannen                

Op vooravond van Valentijntjesdag zijn acht "romantische" KWB mannen druk in de weer geweest voor het maken van een bloemstukje voor hun geliefde.  Onder deskundige begeleiding van May Dreezen maakten ze een prachtig stukje zoals je kan bewonderen op de foto. 28 maart 2017 KWB Overdag Slotuitstap naar MAASTRICHT


‘KWB Overdag op dagtocht naar Maastricht. 

“De ochtendstond heeft goud in de mond”.

Hoe is ’t meugelijk, zo veul volk ’s morgens voor de uitstap naar onze boven buren “ De Hollanders” ! De weergoden hielden woord want bij vertrek om 8 uur was de zon al present en de lucht ‘’Hemelsblauw’’ zoals Will Tura toepasselijk zingt !

Een volle bus met enthousiaste gezichten werd door de voorzitter Valére en Pol welkom geheten.

Willy gaf toelichting bij het dagprogramma en vertelde dat KWB Overdag 2017 gedurende de voorbije 15 dinsdagen (12 uitstappen, 3 voordrachten) gemiddeld 40 aanwezigen (totaal 600) kon boeien.

Hij las ons tevens de levieten voor de volgende 12 uren over de lentekriebels met de 1ste blote benen en korte rokjes ( Marcus 7 : 20-23).

Na een ommetje door Maastricht werden wij getrakteerd op koffie en Limburgse vlaai in Hotel STAYOKAY . In het Nederlands : “ Blijf OK” Ge moet er maar opkomen ! Een bordje tegen de muur “ Dit fergeitje helpt u tegen diarree ” boeide me. Oeps, als dat maar waar is, want van ’n Hollander kan je niet alles geloven.

Volgde dan de Stadswandeling : MOSA TRAJECTUM in Limburgs MESTREECHT. Stiekem hoopten we op een 2 Hollandse grieten, gekleed in traditionele klederdracht met wit kapje, kraplap en klompen, maar wij moesten het stellen met 2 heren gidsen die erg taalvaardig waren.

Wandelend en slenterend ontdekten we de pittoreske straatjes, het Vrijthof, de Stadswallen, de Helpoort , Het Jekerkwartier en het historisch centrum. Boeiende verhalen en humoristische anekdotes doorheen de geschiedenis : van Romeinse nederzetting, Garnizoensstad tot industriestad passeerden de revue.

Het viel me wel op dat tijdens de wandeling de meeuwen en vogels meer oog hadden voor ons dan voor de Hollanders. Zou dat dan toch iets te maken hebben met de Hollands krenterigheid ?

’s Middags lunchten we in Gasthof Delicia in Zichen-Zussen-Bolder. Wij hadden ons voorgenomen na de winterperiode te gaan diëten met wat boterhambeleg maar dit konden wij toch moeilijk laten staan. Gasthof Delicia is dan ook gekend voor zijn uitermate vriendelijke en vlotte bediening en perfect verzorgde diners.

Gids Robert wist te vertellen dat de Zichen-Zussen-Bolder ontstaan is door drie gefusioneerde muziekharmonies. De muziek verzacht niet alleen de zeden maar brengt samenhorigheid. Daar kunnen wij nog iets van leren in Beringen. !! “ I Have A Dream”.

Als alle Beringse verenigingen van alle deelgemeenten jaarlijks samen een evenement zouden organiseren zou dat ongetwijfeld de samenhorigheid binnen bevorderen !

Namiddag bezoek aan de voormalige mergelgroeve Jezuïetenberg !! In de periode 1880-1967 gebruikten de Jezuïeten de groeve ter ontspanning en studie , waarbij vele kunstwerken in de vorm van tekeningen, beeldhouw- en waterwerken werden gecreëerd. Het gangenstelsel, een 18 kilometer lang doolhof, is een ondergronds museum geworden en heeft zijn oorsprong te danken aan de paters Jezuïeten. Tekeningen in houtskool en kleur, reliëfs en beelden in de mergelwanden, gevleugelde stieren, het Alhambra, Boedha en etc zijn er te bezichtigen. Met open monden en grote verbazing aanschouwden wij een gedeelte van deze unieke 330 werkstukken. Afsluiten deden we in Wijngaard “De Apostelhoeve” Ben ik nu in Frankrijk, Duitsland of Italië ? Nee hoor, gewoon in Maastricht. Je zou nochtans denken dat je in 1 van deze landen bent bij het zien van de wijngaarden in dit Heuvelland. Wijnbouw in deze regio is mogelijk dankzij de uitstekende mergelbodem en de goede zomers. Een bijzonder proces dat elk jaar weer spannend is. Voornamelijk witte wijnen met de bekende druivensoorten Riesling, Pinot Gris, Auxerrois en Müller-Thurgau . De 3 wijnen die we proefden waren absolute aanraders. De boke’s met roggebrood en ham mochten er ook zijn ! “Wijn maakt plezier, geeft nieuw bloed, doet lachen. En lachen is met geen goud te betalen”.

Licht beneveld vertrokken wij terug naar Koersel. Het was een TOPdag die wij nog ons nog vaak zullen herinneren. Bedankt werkgroep Overdag en volgend jaar weer een TOP programma ?!?! De foto’s van deze uitstap zijn te bekijken op de website www.kwb-koersel.be

Luc Baute’

21 maart 2017   KWB Overdag: Carremans  foto's

KWB Overdag Koersel bezocht de installaties van CARMANS NV in Lummen.  Vroeger         waren ze alleen gespecialiseerd in wegenbouw.    20 Jaar geleden kochten ze een mobiele breekinstallatie om het puin te kunnen verwerken.

Volgende stap was een grondreinigingscentrum en voorziening van eigen groene produktie met windmolens en zonnepanelen.  

Voor 2 jaar startte Stefan Carmans met de BLUEBLOCKS met de gerecycleerde grondstoffen. De grootste blokken wegen 1200 kilo per stuk !    

Men maakt zo keer- en afscheidingsmuren;  bekleed met korven en daartussen lava zijn deze blokken tevens geluidsabsorberend (Aan de toegangsweg tot  IKEA in Hasselt is zo een muur opgetrokken).  

De speciaal daarvoor ontworpen machine had heel wat bekijks !!  

In hun Blue Economy (blauwe technologie) gaan economie en ecologie hand in hand. Door hun ligging langs het Albertkanaal houden ze door het watertraffic heel wat vrachtwagens van onze wegen ! 


13 februari    Bloemschikken foto's


De mannen van KWB Koersel wilden voor Valentijn hun geliefden verrassen met een bloemstuk. 

Als échte mannen werd eerst moed ingedronken met een stevig glas abdijbier. 

May Dreesen hielp hen op weg zodat iedereen een eigen pronkstuk kon afwerken. 

Hoe zullen hun vrouwen vandaag reageren? Zullen zij hun ventje na vandaag nog meer vrijheid geven voor de talrijke KWB activiteiten?

verslag: http://www.internetgazet.be/beringen/de-romantische-mannen-van-KWB koersel.aspx

10, 11 en 12 februari  2017  23 ste Wandelweekend WEIDENBACH foto's Weidenbach

KWB Koersel voor de 23ste opeenvolgend keer op wandelweekend naar Weidenbach. 

Op vrijdag  10 februari vertrok aan de sporthal in Koersel om 10 u. een volle bus van (50  KWB leden) tot en met zondag naar Weidenbach (Duitsland). De dag voordien was een voorbode van 4 bestuursleden met hun vrouwen al afgereisd om alles in gereedheid te brengen. Het dorpje ligt in een prachtige omgeving van de vulkaaneifel op een hoogte van 450 meter en telt momenteel 365 inwoners. 

Dat de Koerselse KWB, er goed is ingeburgerd kon je merken aan het vertrouwelijk omgaan van verschillende bestuursleden met het personeel van het hotel Pappelhof. Gedurende het 3 daags verblijf werd er elke dag gewandeld  in een prachtige bosrijke omgeving. 

De dag van aankomst vertrok de eerste wandeling al om 13.45 u  over een afstand van 8 km. met tussen stop in Meisburg. 

Zaterdag bij het opstaan laag er een dik sneeuwtapijt en dit maakten alles nog mooier. Om 9 u ging de kortere 8 vragen wandeling door in een mooie  sneeuw landschap . Na de middag weer een grotere wandeling met tussen stop in Wallenborn. En na het avondmaal regende het prijzen in het Bingo spel waar iedereen aan deelnam. 

Zondag de dag van vertrek werd er nog 6 km gedaan tot in Sam en terug. Voor degene die al de wandelingen hadden gedaan stond op hun stappenteller tocht 32 km. De bestuursleden hadden echt hun best gedaan . In de  ganse groep was er een familiesfeer ontstaan en werd al naar volgend jaar in februari  uit gekeken. (Jean Beerten)

08 februari 2017 KWB Koersel bezoekt Be-Mine Beringen


KWB Koersel  bezoekt Be-Mine Beringen - Beringen

Gisteren bracht KWB Koersel een bezoek aan de voormalige mijnsite van Beringen. De leden waren zo talrijk opgekomen dat ze zich in 2 groepen van 28 splitsten. De twee gidsen Willy Stevens en Sylvain Maes gaven een deskundige uitleg over de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen die een herbestemming tot toeristische en creatieve hotspot ondergaat. Het is bovendien de enige mijnsite in Limburg waar het industriële hart van de mijn werd bewaard en integraal werd beschermd als monument. 
De gidsen vertelde over de vroegere functie van de gebouwen. Eerst werd er een bezoek gebracht aan de Avonturenberg. Daar kan je klimmen, klauteren, glijden en ontdekken. Tussen een bos van 1600 palen bereik je via trappen, een touwenparcours, klimconstructies en wandelpaden de top van de terril. 
Dan ging het naar Todi, een van de meest verrassende attracties op be-MINE. Todi is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. Het is een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23°. 
Van onderwater ging het bezoek naar de bergen. De mooiste berg ter wereld, de Alpamayo, ligt in Peru. Het mooiste klimcentrum met dezelfde naam vind je op be-MINE in de voormalige elektriciteitscentrale. Er zijn continu meer dan 150 routes uitgezet in alle moeilijkheidsgraden. Door de tophoogte van 18 meter kunnen er klimlengtes zijn van 25 meter. 
Als afsluiter werd er een bezoek gebracht aan de Sportoase be-Mine. In het complex kan je baantjes trekken in een bad van 25 meter. Voor de allerkleinsten zijn er baden met verschillende diepte en aangenaam warm water. Verder zijn er glijbanen met speciale lichteffecten, een relaxatiezone met sauna’s en stoombad, een buitenzone met zwemvijver en bijhorend zonneterras. KWB Koersel beleefde een mooie namiddag! (Jean Beerten)

KWB Koersel  bezoekt Be-Mine BeringenKWB Koersel  bezoekt Be-Mine BeringenKWB Koersel  bezoekt Be-Mine Beringen
KWB Koersel  bezoekt Be-Mine BeringenKWB Koersel  bezoekt Be-Mine BeringenKWB Koersel  bezoekt Be-Mine Beringen

        


Zaterdag 7 januari hield KWB Koersel traditiegetrouw in het Brigadahuis een nieuwjaarsreceptie voor al hun leden. foto's Nieuwjaarsreceptie 2017

Ondanks het slechte weer was de opkomst heel goed. Voorzitter Valère Put wenste ieder van harte welkom. In zijn toespraak dankte hij heel de bestuursploeg voor hun goede inzet afgelopen jaar. Dat de bestuursploeg steeds kleiner wordt is een feit. Door leeftijd, ziekte of sterfte vallen er leden weg. 'De natuur kunnen wij niet veranderen', schetste hij. 'Maar wij kunnen wel vragen aan vrienden, leden,.. om ons te versterken. Dus de simpele vraag is: kom eens naar de vergadering om de sfeer van een vriendengroep op te snuiven. Misschien voelt het echt goed bij ons en kunnen wij samen echt KWB maken'.

Valère vroeg dan de voorzitter van Sint-Vincentius naar voren en aan hun geweldige vereniging werd een cheque van 250 euro geschonken door secretaris Willy in naam van de KWB Koersel. Er werd verder met een hapje en een drankje nog gezellig samen gezeten.


24   november 2016  KWB'ers maken pralines met Belgische chocolade :

foto's Workshop Pralines maken

De 30 deelnemers ( zeker geen volleerde chef-koks ) aan onze workshop ''Pralines maken'' kwamen te weten hoe chocolade gemaakt wordt en waarom nu juist Belgische chocolade zo’n uitstraling heeft in de wereld. 

Daarna kregen ze uitleg over de samenstelling van de verschillende soorten chocolade en over het ‘temperen’ van de chocolade. Ze leerden zelf die lekkere pralines, truffels, figuren en andere lekkernijen te maken. 

En uiteraard kon men op het einde van de workshop al dat lekkers mee naar huis nemen. 

Elke deelnemer ging naar huis met een halve kilo zelf gemaakte pralines!’’

10 november 2016:  KWB Onbegrensd "Een tocht als vluchteling"

Een tocht als vluchteling

Zangeres en ex-politica Margriet Hermans houdt 5 voorstellingen voor kwb rond haar ervaringen in het tv-programma ‘Terug Naar Eigen Land’.

In dat programma legde Margriet Hermans samen met Zuhal Demir, Bert Gabriëls, Veroniek Dewinter, Jean-Marie Dedecker, Ish Aït Hamou en programmamaker Martin Heylen de weg af die vluchtelingen naar Europa volgen.

De reis langs de vluchtelingenroute van het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Europa ontlokte bij de ex-politica wel eens harde standpunten, maar Margriet is achteraf toch vooral aangedaan.

Ook na de reis wilde Margriet zich ook engageren voor de vluchtelingen. 


Zij vertelde : “Na mijn thuiskomst heb ik ’s nacht minstens drie weken wakker geleden.

De schrijnende toestanden bleven me maar achtervolgen.

Daarbij werd ik zo vaak over het programma aangesproken dat ik besloot er iets mee te doen.

Nu heb ik een conference van ongeveer een uur samengesteld.

Met trailers fris ik bij het publiek eerst de herinnering op aan ‘Terug Naar Eigen Land’, nadien deel ik mijn persoonlijke ervaringen van tijdens deze tocht.

Op het einde ga ik in discussie met de zaal, onder meer op basis van een aantal uitspraken van bekende en minder bekende mensen.

Het is niet de bedoeling om een pasklaar antwoord te geven op de problematiek maar we moeten onze geest open houden.

Ik wil het debat aanzwengelen en het thema blijvend onder de aandacht brengen.” 

24 september 2016:  KWB waait uit aan zee  

Na een koffiestop in Jabbeke werd 's voormiddags onder een stralende zon de ''Visserskaaiwandeling, Maritiem Oostende'' begeleid door een ervaren gids aangevat ! 

Kustvisserij, Westerstaketsel, Mercator jachthaven, Noordzeeaquarium, de vistrap en nieuwe havendammen; we weten er nu alles van ! 

's Middags lunch in het vernieuwd restaurant van De Kinkhoorn en Ravelingen. 

Namiddag naar Raversijde voor bezoek aan één van de topattracties van onze kust : 

De Atlantikwall. Deze werd tijdens WO II door de Duitsers gebouwd van de Frans-Spaanse grens tot in Noorwegen. Hier ziet men 2km open of onderaardse gangen, 60 bunkers, observatieposten en geschutstellingen om de havens van Zeebrugge en Oostende te beschermen tegen geallieerde aanvallen ! Hier beleef je de sfeer van ''De Langste Dag'' Dankzij onze Belgische Prins Karel, die er woonde tot zijn dood, werd dit alles bewaard en hersteld in zijn oorspronkelijke staat !’Motortocht 21 juli 2016

Op 21 juli 2016 Motortocht

om 10 uur verzamelde een tiental motorfreaks aan het Brigidahuis te Koersel om gezamelijk een motortocht te         ondernemen.  Onder een stralende zon en onder de deskundige begeleiding van Hervé Roosen werd de tocht aangevat richting Monschau. De Oost-kantons van België en de daaraan palende streek rond Monschau is de gedroomde streek voor elke liefhebber van motoren.  Nochtans hebben ze Monschau links laten liggen omdat er daar momenteel veel wegeniswerken worden uitgevoerd. Maar geen nood, met enkele nodige tussenstops werd er in totaal ongeveer 280 km afgelegd.  Voor de inrichters, moeten we vooral Hervé bedanken en natuurlijk voor de deelnemers een dikke proficiat.·       15/03/2016 : Berghoff   Kookpotten- en pannen, Bestek, Ovengerei, Porselein, Electro, Glazen, tassen koffie en thee enz.  

Dagelijks werken we aan onze leuze “betaalbare kwaliteit en design” door kosten      reducerende productiemethoden te hanteren en alle bedrijfsprocessen continue onder de loep te nemen. We hebben een volledige ontwerpafdeling in huis. In een eigen test labo wordt alles getest alvorens in productie te gaan, wordt getest tijdens en na productie. 
We maken design keuken en tafeluitrusting bereikbaar voor iedereen                               
 

De Weven 3 Paal 011/922222 Hilde Rutten/ laureate Livia Award Unizo 2011 Vrouwelijk ondernemer 2015 nipt niet van de 3.          Via   Rabin Houben

     08/03/2016 KWB Overdag: Voordracht : Jan Piquer : 3 maanden alleen onderweg naar Compostela 

            terug sinds         02/07/2015  http://jancompostela.blogspot.be

    01/03/2016 KWB Overdag: DON BOSCO T.I. Helchteren

         Juist die week gaan aan school de Technodays ( minibeurs voor de laatste lagere schoolklassen in de omgeving) door.

    23/02/2016  KWB Overdag Golazo Beringen via Chris Vannoppen 

    KWB Koersel heeft een traditie van bedrijfsbezoeken. 
    Wij gaan telkens op zoek naar boeiende bedrijven. Deze keer bleef de groep in eigen stad en trok naar Golazo in Paal. 
    Weer hebben we kunnen ervaren hoe een Limburgs bedrijf dankzij CEO Bob Verbeeck en collega's (160) groot kan zijn in haar
    branche. 
    De visie van Golazo is mensen laten sporten en van sport laten genieten. Alles draait rond passie en emotie, autonomie en     
    vakmanschap. 
    Hun is doelstelling is het realiseren van toegevoegde waarde binnen de sport, media en entertainment branche. 
    Golazo Sports NV is actief als organisator van sportevenementen zoals Nacht van de Atletiek, Eneco Tour, Dwars door Hasselt enz.  
    waarbij topatleten, recreatieve sporters en supporters centraal staan. 
    Energy Lab is een trainingsbegeleidingscentrum gespecialiseerd in inspanningstesten, bewegingsanalyse, voeding en coaching voor 
    zowel topatleten als recreatiesporters. 
    Golazo Media speelt een pioniersrol en heeft een stevige reputatie als innovatieve speler in online én offline, sports marketing 
    communicatie. Golazo entertainment bedenkt en verzorgt alle mogelijke projecten op het vlak van entertainment.


·      16/02/2016 : Voordracht : Robert Jeurissen  ex topscheidsrechter en ex voorzitter scheidsrechterscomissie  Robertjeurissen@telenet.be

Onder mijn bewind hebben we een grote stap gezet in de professionalisering van de scheidsrechters. Ik heb ervoor gezorgd dat ze een eerste contract konden tekenen, dat de vergoedingen omhoog gingen en dat er nieuwe talenten werden opgeleid’’ Soms heb ik ook dingen gezegd die ik beter niet kon zeggen en waarvoor ik binnenskamers kritiek kreeg. Maar ik heb mij nooit weggestopt"     


TOPPER 2016 : 09/02/2016 (krokus) : Crematorium Hofheide Holsbeek

± 50 Overdaggers bezochten dinsdag 09 februari crematorium Hofheide in Nieuwrode www.hofheide.be  Een ontwerp van het architectenbureau Coussée & Goris uit Gent. Ze kozen voor een combinatie van beton, glas, hout en cortenstaal. De op het gebouw aangebrachte lamellen in cortenstaal zorgen voor bijzondere lichtspelingen op de buitenmuren. 
    * Het gedeelte dat toegankelijk is voor het publiek bevindt zich boven de grond. Het omvat onder meer een ontvangstbalie, twee aula’s, een cafetaria, sanitaire voorzieningen, zalen voor rouwmaaltijden en een ruimte waar de kist wordt ingevoerd in de oven . Het bovengrondse gedeelte is opgevat als een sarcofaag zonder ramen maar met lichtkoepels die zorgen voor indirecte lichtinval. Onder de grond zitten onder meer de technische lokalen. 
    * Bijzonder is de omgekeerde kruipkelder. Deze bevindt zich namelijk niet onder de grond maar net onder het dak. Hij is gebouwd met anderhalve meter hoge betonribben en huisvest de elektrische installaties en de ventilatiekanalen. De ovens staan wel op de begane grond, maar alle overige technieken en technische ruimtes werden ondergronds, in het ruim van het schip zeg maar, aangebracht. Niet alleen de centrale verwarming, noodgenerator en waterput, maar ook de filteringsinstallatie. 
    * Ze wilden vermijden dat het crematorium gelinkt werd aan een verbrandingsoven. Van waar je ook kijkt, je ziet de tien meter lange schouw niet. 
    * Deze verdieping heeft ook een eigen ingang voor cateringdiensten en begrafenisondernemers. Ook hier speelt dat streven naar sereniteit mee. Het lossen van de kisten wordt aan het zicht van de bezoekers onttrokken. Je ziet het zelfs terugkomen in de aanleg van de parkeerplaats voor bezoekers: met veel aandacht voor groen. Je mag zeker niet het idee krijgen dat je naar de supermarkt gaat. 
    * Rond het gebouw is een vijver aangelegd. Het doel was om een moerassig kwelgebied te creëren waardoor het lijkt alsof het crematorium drijft op het water. 
    * De op het gebouw aangebrachte lamellen in cortenstaal zorgen voor bijzondere lichtspelingen op de buitenmuren. 

02/02/2016 :Voordracht:Schone kleren: Ward Ceyssens en Frans Rooijmans 


KWB Overdag     19/01/2016 : Petanque DE BERK Berkenbos Heusden

          Valentinusstraat 50            3550 Heusden-Zolder

KWB Overdag  26/01/2016 : Voordracht : Gehoorschade ism KVLV Koersel en FEMMA Koersel.                             

Audiologe sofie.wuyts@aurilis.be  neemt je op sleeptouw tijdens een 2 uur durende infosessie, ondersteund door een PP presentatie. 

Je komt alles te weten over het gehoor, manieren om dit te beschermen en de verschillende soorten hoorhulpmiddelen (gaande van hoorapparaat, aangepaste GSM’s tot speciale wekkers). 

Voor wie deelneemt is er een mooi voordeel voorzien.   Aurilis biedt 10 % korting.

KWB Overdag 12 januari 2016

   Marijke Henkens Mulderstraat 19  3583 Paal :

-  schilderijen in diverse technieken 

-  beeldhouwwerken in brons

-  juwelen

-  papierscheppen

-  polyestertechnieken marijke@marijkehenkens.be

-  samen snoepballetjes (?) maken (  eigen creatie ! ) Max 20 personen  

Creatieve duizendpoot Marijke Henkens ontving ons hartelijk en gaf uitleg over haar vele passies. 
Haar kunstwerken zijn een weerspiegeling van hoe mensen met elkaar en de wereld omgaan.
 Vooral armoede, oorlog, macht en onmacht, milieuvervuiling; kortom alles wat haar stoort in deze woelige wereld en haar choqueert, komen constant in haar werken terug. 
Zij maakt bronzen beeldhouwwerken, gekleurde en beschilderde werken in handgeschept papier vermengd met vlas, turf, zijde, maïs en papierpulp enz. 
Zij houdt ook van experimenteren met vorm en smaak : taarten, cupcakes, cake pops, suikerpasta, chocolade en snoepballetjes. 
Deze werden ter plaatse versierd en gretig geproefd evenals de taarten. 
Zij heeft deze zoete gebakjes en dessertjes verzameld in het gelijknamige kookboek dat ze uitgaf in eigen beheer.


  Praat voor je gaat    KWB KOERSEL MAAKT DE DOOD BESPREEKBAAR

KWB Koersel organiseerde een gespreksavond 
'Praat voor je gaat' 
waarbij alle aspecten van het levenseinde aan bod kwamen.
Spreker was W. Ruyseveldt, campusdirecteur van WZC Sint-Elisabeth in Hasselt. 
De talrijke aanwezigen (50) kregen uitleg over vroegtijdige zorgplanning. Wat houdt dat in ? 
Waarom is het belangrijk om vooraf al een beslissing te nemen over het levenseinde? 
Hoe doe je dat ? En met wie bespreek je dat ? 
Er werd ook ook stil gestaan bij de wilsverklaring. Wat is de inhoud en het belang hiervan? 
Het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie kwam aan bod en de stand van zaken bij dementie. 
De hoofdbedoeling is dat mensen de problematiek van het levenseinde niet uit de weg gaan, maar een aanzet krijgen om hierover te kunnen spreken.

15de KWB-KOERSEL Quiz

‘Voor de 15de KWB-Koersel Quiz "Ken Je Buren" 
schreven 19 ploegen van 6 personen zich in. De opbrengst ging dit jaar naar www.jswegwijstegenkanker.be . 
De vereniging wil een stuk van het leed van vrouwen met kanker verzachten door pruiken te schenken aan hen die door chemotherapie hun haardos verliezen ! 
Beste quizploeg was dit jaar:
 De Reservenbak voor Boer Bavo en Hugo & C°. 
Sportief stonden deze ploegen hun prijzengeld af aan Wegwijs Tegen Kanker ! .’

Kookworkshop met insectenDonderdag 15 oktober 2015

Kookworkshop met insecten - BeringenKWB Koersel organiseerde donderdag een kookworkshop met insecten.  

Filip Lelie, verantwoordelijke voor het opstellen van het KWB programma voor Vlaanderen, gaf tekst en uitleg.
Insecten kunnen een duurzaam alternatief zijn voor voedingseiwitten en bevatten ook vitamines, mineralen en vetzuren.
Voor hen die allergisch zijn voor schaaldieren en huisstofmijt zijn ze wel niet aan te raden.
Wereldwijd worden ruim 1500 insecten soorten als eetbaar voor de mensbeschouwd. In België zijn er een twaalftal soorten te koop die geschikt zijn voor consumptie", vertelt Filip.
Met deze activiteit wilde men de aanwezigen informeren over duurzame alternatievenvoor overmatige vleesconsumptie. 
Met heel wat achtergrond informatie kon men samen ontdekken welke insecten eetbaar zijn en kon men nadien zelf aan de slag in de keuken om enkele insectenhapjes klaar te maken en te proeven. 
De meesten waren aangenaamverrast over de smaak en dachten er over om thuis het eten van insecten ook af en toe eens op de menu te zetten. (Jos Neys) 


Café Mangé 02 oktober 2015

Café Mangé was, zoals elk jaar, weer een gezellig samenkomen met het ganse gezin ! Dit jaar serveerden we 'Aardappelpuree met balletjes in tomatensaus' ! Wat kan die simpele kost van vroeger toch lekker zijn ! Bedankt iedereen die er was : de werkers, de eters, de tooghangers ! Jullie talrijke opkomst en inzet is voor ons een aansporing om verder te blijven doen ! KWB Koersel, met voorzitter Vanschooren Fons op kop, biedt jullie ook komend werkjaar weer een fantastisch programma aan. Wij zullen jullie vertrouwen in ons zeker niet beschamen !!!

Foto's Café Mangé 03 oktober 2015

Winnaars Fietsfotozoektocht 2015
120 gezinnen fietsten gedurende de zomer onze 20 km tocht door Koersel, Korspel, Beverlo en Stal ! 
63 formulieren werden terug binnen geleverd ! 35 moedigen kwamen (met partner en kinderen), ondanks het prachtige nazomerweer, naar de prijsuitreiking ! De hoofdprijs ging naar Rita Coels ! Proficiat Rita en ook alle andere winnaars ! 
 
                                     Eerste prijs :     Coels Rita 

                                    
                                    Tweede prijs:    Timmermans Pol
                                    Derde prijs:        Feyen Rita


In de navigatie kolom links vind je een link naar de FietsZoektocht met:    Oplossingen 

                                                                                    Volledige uitslag

Foto's FietsFotoZoektocht 2015 prijsuitreiking


Winnaar hoofdprijs tombola: Marx Andreas Albert 1 laan 37/3 Koersel31/03 : Daguitstap : ‘’BERGEN verzetten in MONS’’

Slotdaguitstap  “KWB Overdag” 31 maart 2015 

“BERGEN verzetten in MONS”

Dinsdagmorgen 31 maart 2015 tekenden 52 personen present voor de daguitstap Bergen, “CULTURELE HOOFDSTAD 2015”.

Om 7 uur was iedereen aanwezig, alleen het betere weer ontbrak, veel regen en wind.

Even voorbij Luik werden wij opgehouden in het verkeer door de in België onvermijdelijke files!

Tijdens dit oponthoud gaf Willy een opsomming van de voorbije activiteiten tijdens KWB Overdag. Op de 13 voorbije activiteiten van diverse voordrachten en uitstappen werden gemiddeld 52,5 persoon per activiteit geteld. Wie die halve is blijft een vraagteken, of misschien waren er meerdere halve, wie weet ? Pol, die de kas nauwgezet beheert, speelde het klaar om over deze dagen af te sluiten met een debet van -5 euro. Proficiat aan allen die meewerkten aan de organisatie van deze activiteiten.

Om 10 uur stopten wij op de markt van Bergen; het was ondertussen droog geworden.  In de eetgelegenheid “Saint Germain” werden we ontvangen met een koffie met croissant.

Om 10u45 werden er op de markt 3 groepen gevormd. Onder begeleiding van stadsgidsen werden we door de stad geloodst.

Onze groep had een gids van Hongaarse origine, die zich verontschuldigde voor zijn Nederlands. Maar chapeau, hij deed het uitstekend.

Van op de markt kregen wij uitleg over de verschillende bouwstijlen van de gebouwen die bewijzen dat Bergen een zeer oude vestiging is.

Het verhaal over een jaarlijkse processie,  die een gevecht tussen een draak en St.Joris uitbeelden, kreeg veel aandacht en vormde hierdoor als het ware een rode draad tijdens de rondleiding.

Via het stadhuis door de tuin van de burgemeester en een steegje naar het hoogste punt van Bergen, “De belforttoren” met het theepotje en tassen naar de collegial Sint-Waltrudiskerk. Het renaissancebeeldhouwwerk van de plaatselijke kunstenaar Jacques Dubrœucq en de gouden koets kregen extra aandacht.  Tijdens de wandeling heb ik veel genoteerd, maar dit hier allemaal neerschrijven lijkt mij te ver te gaan en  zou voor sommigen te langdradig worden.

Wil je meer weten over hetgeen de gidsen ons vertelden over de geschiedenis van Bergen kan ik je verwijzen naar onderstaande link :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergen_(België)

Rond 13h30 zaten we terug in “Saint Germain” voor het middageten.

“Pompoensoep” gevolgd door een “bord met Varkensgebraad, frietjes en een bearnaisesaus met mosterd” en als toetje een “suikervla” ! Zo werd  de inwendige mens versterkt voor het vervolg van onze dag. Een klein misverstand over de vergoeding van de koffie na de maaltijd bracht wat commotie, maar na een telefoontje en veel uitleg kwam ook dit in orde.

Vervolgens zetten wij onze trip verder met de bus naar een brouwerij even buiten Bergen. In de brouwerij St-Feuillien kregen wij een rondleiding door de oude brouwerij die niet meer gebruikt wordt. Hier werd ons in het kort het brouwproces uitgelegd. De brouwerij brouwt zoals alle brouwerijen, maar met toevoeging van kruiden krijgen de bieren  hun specifieke smaak. Na een kort bezoekje aan het nieuwe gedeelte, waar momenteel de bieren worden gebrouwd, mochten wij uit de vier soorten “Blond” -“Bruin Réserve” -“Tripel” en “Kerstbier” enkele degusteren. Uiteraard kan je weer meer gegevens over deze brouwerij vinden op onderstaande link:

http://www.st-feuillien.com/St-feuillienNL.html

Je hoorde aan de decibels dat het aangeboden bier in de smaak viel.

Rond 16u30 werd het bezoek aan de brouwerij afgerond en werden  de gidsen teruggebracht naar Bergen. Gids Eric vertelde ons onderweg over de scheepslift van Strépy-Theiu, een uniek bouwproject in de buurt van Bergen. In het kort werd de werking uitgelegd. Zo werd de wet van Archimedes nog eens opgefrist. Meer info hierover op : http://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepslift_van_Strépy-Thieu

Aan het station van Bergen nog even een woordje over de bouw van het nieuwe treinstation. Dit prestigieuze project is nog in opbouw.

Het gaat  tot driemaal meer kosten als de ingediende offerte.  Meer op :

http://www.express.be/sectors/nl/logistics/station-van-di-rupos-bergen-mons-duurder-dan-dat-van-rome/182219.htm

Je kan al raden waar men deze extra euro’s gaat zoeken ! Vul maar in.

Rond 17u00 vertrokken terug huiswaarts. Ditmaal langs Brussel, maar ook hier maakten wij kennis met de onvermijdelijke files.

Met het eindstation in zicht dankte onze voorzitter Fons de verantwoordelijken en vele aanwezigen voor de voorbije activiteiten. Zonder deelnemers is dit niet allemaal mogelijk.

Om 20u00 stopten we op de parking van de sporthal onder een stevige bui. Hiermee sloten we deze geslaagde dag af !

Ik heb mij geamuseerd en ik denk de meeste onder de deelnemers ! Ook van mij een dikke proficiat en dankuwel aan iedereen.

Tot een volgend KWB Overdag jaar in 2016.

Robert


17/03 Voordracht : Paul Coolen  “Solofietsen van Dubai tot Kathmandu”  

KWB Voordracht : SOLO fietsen van Dubai tot Kathmandu

Heden dinsdag gaf Dhr Paul Coolen een verslag van deze fietsreis aan de KWB in Koersel.
Vooraan in de zaal stond de fiets tentoongesteld waarmee hij heel dit avontuur volbracht.
De totale afstand bedroeg 2900 km en hiervan werden er 2000 km gefietst.
De tocht was speciaal omdat er zeer weinig voorbereid was, dat er veel op het moment zelf ter plaatse beslist werd en dat het leven van de gewone man ter plaatse veel belangrijker was dan al die klassieke toeristische gebouwen.
Apart was ook dat hij heel de onderneming solo gedaan heeft.
Het geheel werd verduidelijkt door foto’s en filmfragmenten. Boeiend en leerrijk.


03/03 : Voordracht :   ‘’Re-integratie van gedetineerden’’ : Gert Vanherk, criminoloog en  beleidscoördinator gevangenis Hasselt/hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. 

Voordracht Re-integratie van gedetineerden

In de reeks interessante voordrachten die KWB Koersel al geruime tijd inricht had deze namiddag een presentatie plaats door Gert Vanherk, criminoloog en beleidscoordinator van de gevangenis in Hasselt.
Aan de hand van verschillende lichtbeelden hing hij ons een beeld op over het reilen en zeilen van deze voor ons toch meestal onbekende wereld. 
Hij mocht steeds onderbroken worden door vragen, die dan ook gretig gesteld werden.
Zeer duidelijk kwam tot uiting dat er wel degelijk enorme gevolgen zijn voor de gedetineerde personen en dat de gevangenis zeker geen luxe hotel is.
Boeiende en heldere uiteenzetting.


17 februari 2015 KWB overdag ’Psychische behandeling na kanker’’ : Sabine Markovitz 
Artikel van Lambert Reynders

Kwb Koersel zorgt regelmatig voor boeiende sprekers

We weten reeds geruime tijd dat KWB Koersel erin slaagt om regelmatig boeiende sprekers te kontakteren over de meest diverse onderwerpen.
Op zich al een hele uitdaging en prestatie.
Vandaag sprak in het Brigidahuis te Koersel de psychologe Markovitz Sabine over de psychologische problemen die kunnen gepaard gaan met de diagnose : KANKER.
De zaal was ruim gevuld en spreekster kreeg een oprechte belangstelling.
Interesse voor volgende onderwerpen ? Kontakteer het KWB bestuur van Koersel.
Proficiat bij dit initiatief !!!!
11 februari 2015: BLOEMSCHIKKEN VOOR MANNEN!!!!!!

Voor mannen? Waarom niet? Kunnen zij dat wel?

Natuurlijk konden wij dat ook en dat hebben we bewezen!

Naar aanleiding van Valentijn organiseerde KWB Koersel op woensdag 11 Februari voor de tweede keer een avond bloemschikken voor mannen in het Brigidahuis.

Onder de deskundige leiding van lesgeefster May Dreezen waagden 10 kwb-ers zich aan het avontuur. Het werd een gezellige en leerrijke avond met als resultaat een mooi bloemstuk  als Valentijns cadeau.

Iedere deelnemer kon naar eigen vermogen zijn fantasie laten werken met verschillende materialen, natuurlijk bijgestaan met tips van de lesgeefster.

Fier als een gieter trokken de mannen met hun bloemstuk naar huis om het aan hun partner te geven

 

                                                                          Foto's  Bloemschikken 11 Februari 2015 

Verslag Wandelweekend Weidenbach  6-7 en 8 februari 2015 door Marc Segers. 

SNEEUW! TOFFE WANDELINGEN! LEKKER ETEN! GEZELLIGE GROEP!

Vrijdag morgen 9u45 vertrok de bus met een 40 tal KWB-ers richting Weidenbach. 

Het Eifellandschap was bedekt met een dikke laag sneeuw. Het was het begin van een mooi onvergetelijk weekend. Bij aankomst in ons gekend verblijf, Hotel Pappelhof, stond de goulashsoep al klaar. Even omkleden en het startschot wordt gegeven voor de eerste van drie grote wandelingen die Leon en Georges voor ons uitgestippeld hadden. We wandelen naar Meisburg, met tussenstop in Hotel Schafbrück. ’s Avonds was de sfeer in het café weer gezellig en fijn. Bijpraten of kaarten het kan altijd. Een pintje erbij was zeker gesmaakt. 

Op zaterdag was er voormiddag een kortere wandeling met 12 vragen opgesteld door Fons. Moeilijk? Dan maar gokken! Ook hier was er een tussenstop in de manège. ’s Namiddags hebben we dan weer een grote wandeling voor onze voeten gekregen. De tussenstop was dan in Deudesfeld.

Op zaterdagavond kregen we een gastronomisch driegangen menu voorgeschoteld. Het everzwijn smaakte weer heerlijk. Aansluitend werd de prijs uitgereikt van de voormiddagwandeling! Proficiat Gerard Vaesen. Daarna speelden we Bingo. De prijzen waren mooi, lekker en fijn. Aansluitend weer gezelligheid troef in de zaal of het café.

Zondag na het ontbijt de laatste wandeling van dit weekend. Tocht naar Salm met tussenstop in een gezellig cafeetje. 

Om half één het laatste middagmaal in Pappelhof. Nog wat rondhangen, valiezen in de bus laden en rond half twee vangen we de terugtocht aan naar Koersel.

Het was weer een mooi wandelweekend! Een grote pluim op de hoed van de organisatoren!

Bedankt Georges en Leon.

Marc en Christine. 


Comments