Duuriasteikko (jooninen)
Jooninen asteikko on modaalisen järjestelmän ensimmäinen asteikko, ja siihen verrataan kaikkia muita asteikoita. Sen tutumpi nimi on duuriasteikko. Kaikki tämän asteikon intervallit ovat joko suuria tai puhtaita, eli pohjasävelen lisäksi asteikkoon kuuluvat asteikkosävelet 2, 3, 4, 5, 6 ja 7.
Duuriasteikko on siis se vanha kunnon do-re-mi-fa-jne, mutta tässä yhteydessä käytämme siitä modaalista nimeä jooninen (engl. ionian). Tämä on modaalisen järjestelmän toiseksi valoisin asteikko.
Tämän asteikon tärkeimmät sävelet tunnistusta ajatellen ovat 4 ja 7. Jooninen asteikko on ainoa modaalinen asteikko, missä puhdas kvartti ja suuri septimi esiintyvät. Tämä tosiasia erottaa sen muista suuren terssin asteikoista, eli lyydisestä ja miksolyydisestä.
Huomaat varmaan, että näiden sävelten etäisyys toisistaan on tritonus, eli ylinouseva kvartti (tai vähennetty kvintti). Hmmm... kuulostaako tutulta jollain etäisellä tavalla? No, kuulostaa tai ei, pidä tämä mielessä.
Oheisessa kuvassa alla näet C-joonisen sävelet nuottiviivastolla. Sävelien väliin olen lisännyt kokosävelaskelen symboliksi kirjaimen K, ja puolisävelaskelta edustaa pieni p.
Jooninen asteikko on erityisen tuttu jo kansanmusiikista ja lastenlauluista lähtien.
Kiistelty Suvivirsi on aivan loistava esimerkki joonisesta moodista.
Suomen kansallishymniksikin ehdotettu Finlandia on jooninen. No, onhan se ihan virallinen kansallishymnikin, eli Maamme-laulu myös jooninen.
Pop- ja rock-musiikin puolella löytyy myös runsaasti esimerkkejä. Ohessa muutama varsin osuva.
Luka (Suzanne Vega)
With or Without You (U2)
Sweat (Inner Circle)