Aloitus

Tervetuloa Korvaparantolaan

Koska näille sivuille eksyit, harrastanet musiikkia ainakin jossain määrin. Onko sinulla vaikkua korvissa? Arveletko, että puolittainen kuurous vaivaa kuuloelimistöäsi? Ei hätää, sillä Dr. Stephenin Poppitunneilla lähes antiteoreettinen teoria määrää, vaikku irtoaa ja homehtuneet kuuloluut saavat niin miellyttävää jumppaa, että helinä kuuluu.

Etusivulla olevat tekstit ehdit lukemaan loppuun myöhemminkin -klikkaa nyt sopivaa linkkiä ja aloita terapia:

Nämä sivut sopivat mainiosti sinulle, joka itsenäisesti musiikkia opiskelet, tai apuvälineeksi sinulle, joka aihetta opetat. Tehdäkseni oppimisestasi mahdollisimman miellyttävää, lisäsin esimerkkikappaleiden yhteyteen sointuastemerkkien lisäksi myös reaalisointumerkit, jotta voit soittaa mukana omalla instrumentillasi. Hmm... Teinköhän nyt olosi liian miellyttäväksi... No, ei sen väliä -sillä välin, kun tätä mietin, anna palaa, ja klikkaa tätä linkkiä aloittaaksesi opintosi.

Vieläkö luet? Miksi? Voit lukea loputkin tekstit, jotka olen tähän etusivulle suuresti vaivaantuneena kirjoittanut, mutta ehdottaisin, että tartut härkää sarvista ja ryhdyt tuumasta toimeen. Loput esittelytekstit voit lukea myöhemminkin, kun sinulla on aikaa kurjuuden maksimointiin. M-e-n-e nyt kuitenkin viimein tänne ja sieltä sinne. Kuuntele ja soita mukana, hyvänen aika!

Kannattaako kehittää sävelkorvaa?

Harva tarvitsee hyvää sävelkorvaa arkielämässä esim. etsiessään polkupyörälleen vapaata paikkaa tai rynnistäessään marketiin hakemaan 10snt halvempaa kahvipakettia, mutta musiikkia harrastavalle se on tärkeä apuväline. Painavalla syyllä voidaan sanoa, että hyväksi harjaantunut sävelkorva on tärkein työkalu musiikin kanssa enemmän tai vähemmän puuhasteleville ihmisille.

Selviääkö siivooja ilman imuria? Menestyykö kirvesmies tylsällä kirveellä? Mitä on cowboy ilman stetsonia? Sinä soittoihminen siellä: otatko riskin, ja yrität pärjätä vajavaisella sävelkorvalla?

Kehittynyt sävelkorva

    • Nopeuttaa nuotinnetun materiaalin oppimista

    • Mahdollistaa uusien kappaleiden oppimisen helposti myös ilman nuotteja

    • Tekee musiikkiharrastuksesta entistäkin nautittavampaa

Pystytkö sinä? Pystynkö minä?

Kyllä sinä pystyt! Minäkin pystyin...

Useimmilla ihmisillä on luontaisesti sävelkorva, ja vain hyvin harvat ovat täysin sävelkuuroja. Sävelkorvan kehittäminen on oikeastaan enemmänkin sitä, että saadaan liitettyä kuulemiskokemukseen myös ymmärrys. Todennäköisesti tunnistat jo tässä vaiheessa paljonkin musiikkia ja siihen liittyviä ilmiöitä. Nyt otamme järjen mukaan fiiliksen rinnalle, ja jatkossa osaat tunnistaa nämä ilmiöt automaattisesti -ei siinä sen kummempaa.

Sävelkorvaa voi kehittää monella tapaa, ja näillä sivuilla se tapahtuu lähinnä keskittyneen kuuntelemisen avulla ja tuttujen esimerkkien sekä soittotehtävien avulla. Näytteiksi olen valinnut hyvin pitkälti sellaisia kappaleita, joita kuulet usein myös radiossa, TV:ssä ja monissa muissa paikoissa. Jopa öisiin uniisi nämä tunkeutuvat ja korvamatoina päivääsi kiusaavat. Joitakin näistä olet ehkä itse soittanutkin jossain tilanteessa. Loput esimerkit ovat sitten sellaisia, jotka mielestäni musiikkia harrastavan on vaan "pakko" tietää, tai ne ovat muuten vaan hienoja teoksia. Joissakin osioissa on mukana myös ns. omaa tuotantoa, eli puisevia harjoituksia, jotka olen kehitellyt aivan omasta päästäni.

Täsmennyksenä mainittakoon, että näillä sivuilla harjaannutetaan suhteellista (relatiivinen) sävelkorvaa. Absoluuttisen sävelkorvan kehittämiseen ei siis ole tarkoituskaan pyrkiä -sen kehittämiseen on erityisiä maksullisia menetelmiä, joita jokainen voi halutessaan hankkia muualta. Hyvä suhteellinen sävelkorva on kuitenkin tärkeämpi ominaisuus, sillä vertailusävelen kyllä saa jostain helposti.

Kuka tästä oikein on vastuussa?

Olen Dr. Stephen aka Tapani Vaahervaara, muusikko ja soitonopettaja Jyväskylästä. Näiden sivujen idean sain jo kauan sitten, mutta varsinaisen kehitystyön aloitin opintojeni puitteissa, kun jotain piti tehdä. Kehitän näitä sivuja pikkuhiljaa sekä olemassaolevien aiheiden tiimoilta että lisäämällä uusia asioita. Asioita tapahtuu aina, kun ehdin paneutumaan. Aluksi tänne ilmestyy oppitunteja, joissa perehdytään sointuasteiden kuulemiseen, mutta myöhemmin myös muita kuulemiseen liittyviä ilmiöitä huomioidaan enemmän tai vähemmän -toistaiseksi vähemmän.

Toivotan sinulle mahdollisimman ikävystyttäviä hetkiä musiikin parissa!