Laaksolahden kirjaston ystävät

Pertti J. Rosila: Eduskunnan naiset vahvasti vallankahvassa
Laaksolahden kirjastossa maanantaina 4.3.2024 klo 18.00

Eduskunnan pitkäaikainen talouspäällikkö Pertti J. Rosila kertoo ensimmäisistä naisista eduskunnan puhemiehenä, pääministerinä, ulkoministerinä, presidenttinä ja eduskunnan pääsihteerinä.

Kevätkauden 2024 ohjelma

Yleisötilaisuudet

Maanantaina 4.3.2024 klo 18.00
Eduskunnan pitkäaikainen talouspäällikkö
Pertti J. Rosila luennoi aiheesta Eduskunnan naiset vahvasti vallankahvassa.

Maanantaina 15.4.2024 klo 18.00
Jupperilainen Arto Juusela kertoo uudesta levystään, sen tekemisestä ja muusikon urastaan.

Lukupiiri

Torstaina 15.2.2024 klo 18.00
Meri Valkama: Sinun, Margot 

Torstaina 21.3.2024 klo 18.00
Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta

Torstaina 25.4.2024 klo 18.00
Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Jorma Heikkilä kirjailijavieraana 24.1.2024

Keskiviikkona 24.1.2024 klo 18.00
Jorma Heikkilä kertoo muistelmateoksistaan
Pyörtänöiltä pinnistellen ja Pyörtänöiltä palatseihin.

Ensimmäinen kirja Pyörtänöiltä pinnistellen kertoo sukuhistoriaa ajasta ennen Jorma Heikkilän syntymää ja hänen lapsuusajastaan. Lapsuus kului pyörtänöillä (pientareilla) ja koulutiellä ja kirja päättyy isän suvun ensimmäiseen valkolakkiin.

Toinen kirja Pyörtänöiltä palatseihin kertoo, kuinka Jorma Heikkilä tulee Helsinkiin, pyrkii ja pääsee opiskelemaan lääketiedettä ja päättyy Hippokrateen valaan. Välillä hän kävi armeijan, joka oli lopulta vaikuttava kokemus. Perhekin tuli noina vuosina perustettua.

Kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahvimaksu.

Lukupiiri kevätkaudella 2024

Laaksolahden kirjaston ystävien lukupiirissä luetaan kevätkaudella 2024 seuraavat kirjat:

15.2.2024 klo 18.00: Meri Valkama - Sinun, Margot 

21.3.2024 klo 18.00: Susan Heikkinen - Pullopostia Seilin saarelta

25.4.2024 klo 18.00: Kazuo Ishiguro - Klara ja aurinko

Lukupiiri kokoontuu kirjastossa. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Susan Heikkinen kirjastossa 22.11.2023

Syyskauden toisessa kirjailijaillassa keskiviikkona 22.11.2023 klo 18.00
Susan Heikkinen kertoo kirjastaan Pullopostia Seilin saarelta.

Pullopostia Seilin saarelta kuvaa Saima Rahkosen kohtalon suurperolaisesta itsellisen tyttärestä mielenterveyskroonikoksi. Saima yritti kaksikymmenvuotiaana surmata työtoverinsa ja vietti loppuelämänsä mielisairaaloissa. Kaikkiaan viitisentoista vuotta kului Seilin saarella, jonne hän viimeisinä vuosinaan kätki paperilapuille kirjoittamiaan viestejä. Laput löytyivät yli 50 vuotta myöhemmin. Toimittaja Susan Heikkinen selvitti viestien tarinan ensin Suomen Kuvalehden artikkeliksi ja lopulta kirjaksi.

Susan Heikkiselle on myönnettiin teoksestaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2021.

KUTSU Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n syyskokoukseen 22.11.2023

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n syyskokous
Aika:      keskiviikko 22.11.2023 klo 19.15
Paikka:  Laaksolahden kirjasto, Veininkatu 24

Syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, ja valitaan hallituksen puheenjohtaja ja jäsenet sekä toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja.

Tervetuloa!

Laaksolahden kirjaston ystävät ry
hallitus 

Rauli Virtanen kirjailijavieraana maanantaina 16.10.2023 klo 18.00

Rauli Virtanen esittelee uutuuskirjansa Täällä Rauli Virtanen: Kohtaamisia Vietnamista Ukrainaan ja kertoo sanoin ja kuvin uskomattomista kokemuksistaan maailman konfliktialueilla yli 50 vuoden aikana.

Uutuuskirja on myynnissä signeerattuna käteishintaan 30 €.

”Menen sinne, mistä muut haluavat pois” Ulkomaantoimittaja Rauli Virtasen ensimmäisestä matkasta konfliktialueelle Vietnamiin on yli 50 vuotta. Siitä lähtien hän on matkannut kameransa kanssa sinne, mistä muut yrittävät päästä pois.

Täällä Rauli Virtanen kerää yhteen Virtasen kokemukset Vietnamin sodasta Ukrainan sotaan. Konflikteja ja katastrofeja muutaman metrin etäisyydeltä todistanut Rauli Virtanen tekee työtään, jotta voisi kertoa meille tavallisista ihmisistä kriisin keskellä. Usko muutokseen ja ihmisen hyvyyteen on säilynyt, vaikka vastaan on tullut vaarallisiakin tilanteita.

Kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahvimaksu.

Lue lisää: Laaksolahden kirjaston ystävät 20 vuotta. Kuvat: Pekka Puomio.

Laaksolahden kirjaston ystävät 2013-2023

Laaksolahden kirjaston ystävien 20-vuotisjuhlassa 13.9.2023 julkistettiin historiikki yhdistyksen toiminnasta vuosina 2013-2023. Se on jatkoa vuonna 2023 julkaistulle edellisten 10 vuoden historiikille.

Molemmat julkaisut ovat luettavissa verkossa:
Laaksolahden kirjaston ystävät 2003-2013
Laaksolahden kirjaston ystävät 2013-2023

Laaksolahden kirjaston ystävät 20 vuotta

Tervetuloa Laaksolahden Kirjaston ystävät ry:n 20-vuotistapahtumaan Laaksolahden kirjastossa keskiviikkona 13.9.2023 klo 17.30 - 19.30!

Tapahtumassa on tarjolla kakkukahvit ja ohjelmaa koko perheelle: puheenvuoroja, haastatteluja, musiikkiesityksiä, puuhaa lapsille ja yhdistyksemme toiminnan esittelyä.

Tapahtuman ohjelma:

17.30 Tilaisuuden avaus

18.00 Tilaisuuden puheenvuorot

19.00 Musiikkia

Kahvitarjoilu alkaa klo 17.15.

Puuhaa lapsille koko tapahtuman ajan.

Muusikoiden esittely

Laaksolahden kirjaston ystävien 20-vuotistapahtumassa esiintyvät viulisti Olli Järvinen ja pianisti, urkuri Miikkael Halonen.

Olli Järvinen toimii freelance-muusikkona työskennellen avustajana erityisesti Hyvinkään Orkesterissa sekä joskus myös Lohjan kaupunginorkesterissa. Jälkimmäisessä hän on toiminut viulistina jo vuodesta 1992 lähtien. Samoin Olli on jäsen kamariorkestereissa La Tempesta sekä Soli Deo Gloria. Solistitehtävistä orkestereiden kanssa mainittakoon esiintyminen Kaartin soittokunnan solistina Helsingin Ritarihuoneella ja Maanpuolustuskorkeakoulussa, jolloin teoksena esitettiin Camille Saint-Saënsin Johdanto ja Rondo Capriccioso.

Miikkael Halonen on helsinkiläinen musiikin maisteri, pianisti, urkuri, soitonopettaja, latinisti ja musiikin tohtorikoulutettava. Hän valmistui Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta keväällä 2021, jossa hän opiskeli pianonsoittoa, urkujensoittoa ja sävellystä. Syksystä 2021 alkaen hän on opiskellut Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulun tut­ki­ja­kou­lu­tuk­ses­sa.

Tapahtumassa esitettävät teokset:

Scott Joplin The Easy Winners

  The Chrysanthenum

Edward Elgar Salut d'Amour

Jean Sibelius Rondino

Oskar Merikanto Valse Lente

Franz Schubert Ave Maria

Scott Joplin Peacherine Rag

  Bethena

  Original Rags 


Koulun, päiväkodin ja kirjaston hankesuunnitelma

Espoon kaupunginvaltuusto teki 14.8.2023 päätöksen koulujen ja päiväkotien hankesuunnitelmasta. Siihen sisältyy Jupperin koulun ja päiväkodin sekä Laaksolahden kirjaston uudisrakennus. Dynasty tietopalvelu : Espoon kaupunki (oncloudos.com) 

Valtuusto hyväksyi selkeällä enemmistöllä äänin 66 puolesta 9 vastaan suunnitelmaan muutoksen, jossa painotetaan "Jupperin kirjaston toteuttamista alueen asukkaiden lähikirjastona ja kokoontumispaikkana siten, että kirjasto suunnitellaan osaksi koko kiinteistön monipuolista käyttöä ja sen tilakooksi määritellään noin 300 hym2."

Päätös turvaa lähikirjastomme säilymisen ja tilat kattaville kirjastopalveluille ja monipuoliselle asukaskäytölle myös tulevaisuudessa.

Katso valtuuston kokouksen Youtube-tallenteesta asian käsittely ja erinomainen lähikirjastojen merkitystä korostava keskustelu https://www.youtube.com/live/qklR8eqqFbI?feature=share&t=2561

Laaksolahden kirjaston ystävät 20 vuotta

Laaksolahden kirjaston ystävät -yhdistys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Järjestämme kaikille avoimen juhlatapahtuman kirjastossa keskiviikkona 13.9.2023 klo 17.30 - 19.30. Ohjelmassa on lyhyitä puheenvuoroja, musiikkiesityksiä ja kakkukahvit.

Kirjaston ystävät julkaisee juhlapäivään mennessä koosteen vuosien 2013 - 2023 tapahtumista jatkoksi kymmenen vuotta sitten julkaistulle ensimmäiselle historiikille.

Lue kertomuksia kymmenen ensimmäisen toimintavuoden ajalta:
Laaksolahden kirjaston ystävät 2003 - 2013.

Kompostointi-info 8.5.2023

Leena Nukari Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta esitti HSY:n tarjoamassa kompostointi-infossa 8.5.2023 tiiviin tietopaketin kompostoinnin muuttuneista määräyksistä sekä kompostointimenetelmistä, kompostorin valinnasta ja hoidosta sekä kompostimullan käytöstä. Osallistujia oli yli 20, ja mukana oli niin aloittavia kuin kokeneempiakin kompostin hoitajia. Aktiivinen yleisö esitti runsaasti kysymyksiä, jakoi kokemuksia ja johdatti keskustelun olennaisiin yksityiskohtiin. Antoisa tilaisuus!

Lisätietoa jätehuollosta löytyy HSY:n sivuilta Jätteet ja kierrätys - HSY  ja kompostoinnista osoitteesta Kompostointi kiinteistöillä - HSY 

Kirjaston tulevaisuus 17.4.2023

Keskustelua Laaksolahden kirjaston tulevaisuudesta jatkettiin kirjastossa 17.4.2023. Tilaisuuden aluksi Tony Hagerlund esitteli espoolaiset kirjastot valokuvin ja luonnehti niiden tilojen toimivuutta ja palvelutasoa omien havaintojensa pohjalta. Hän jakoi Espoon lähikirjastot kahteen ryhmään: 


Jouni Holopainen kertoi koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennuksen vaiheita vuosien mittaan. Koulu on toiminut väistössä ja useassa rakennuksessa jo vuodesta 2003 lähtien, mistä on ollut haittaa koulun toiminnalle ja yhteisöllisyydelle. Uudisrakennushanke on ollut kaupungin investointiohjelmassa pitkään. Viranhaltijat ovat siirtäneet sitä monta kertaa myöhemmäksi ja valtuusto palauttanut sen takaisin ohjelmaan vuosille 2024-2024. Nyt on päästy suunnitteluvaiheeseen, ja rakennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2028. Laaksolahtitalon vuokrasopimuksen ehdot ovat viivästäneet aikataulua investointiohjelman tavoitteesta.


Esko Uotila esitteli, miten Laaksolahden kirjastoa on käsitelty Espoon kaupunginkirjaston asiakasvaikuttavuus ja palveluverkko -selvityksessä ja ja kulttuurilautakunnassa ja kasvun ja oppimisen lautakunnassa hyväksytyssä tarveselvityksessä. Kirjaston tulevaisuun jää näissä avoimeksi ja uuden kirjaston mitostusta ja palvelutasoa esitetään heikennettäväksi nykyisestä.


Tarveselvitykseen on kirjattu seuraavia tilasuunnitelmia:


Keskustelussa käsiteltiin kirjastojen kustannuksia sekä koulun ja lähikirjaston merkitystä asukkaille, yhdistyksille ja kouluyhteisölle. Koulun oppilailta kuluu kohtuuttomasti aikaa siirtymisiin tilojen välillä, ja etäisyydet haittaavat opettajien työtä ja vuorovaikutusta. 


Tarveselvitykseen sisältyvät kirjaston palvelu- ja tilasuunnitelmat herättivät suurta huolta. Kirjaston toiminnan supistaminen olisi suuri menetys koko alueelle. Tulevaisuuden kirjasto ei voi olla vain kirjojen nouto- ja palautuspiste. Palvelut pitää tarjota ajan ja alueen tarpeiden mukaisesti. 


Tilojen asukaskäyttöä on tarveselvityksessä käsitelty vain vähän. Kirjastonlain mukaan yksi kirjaston tehtävistä on tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. Tämä on tärkeäää toteuttaa myös lähikirjastossa. Kirjastoa ja muita tiloja tulee voida käyttää yhdistysten toiminnassa, ja samalla tehostaa tilojen käyttöä iltaisin ja viikonloppuisin. Tila- ja lukitusratkaisut on suunniteltava kokonaisuutena tämän mukaisesti. 


Nyt valmistelijoilta ja päättäjiltä kaivataan avaraa näkemystä lähipalvelujen vaatimien tilaratkaisujen suunnittelussa. Parhaimmillaan uusi koulu, päiväkoti ja kirjasto tarjoaa kaikille ikäryhmille yhteisen opetus-, harrastus- ja kokoontumistilan ja toimii alueen yhteisöllisenä keskuksena.


Esko Uotila

Kirjaston  tulevaisuus
Laaksolahden kirjastossa
maanantaina 17.4.2023 klo 18.00

Keskustelu koulun, päiväkodin ja kirjaston tulevaisuudesta jatkuu kirjastossa maanantaina 17.4.2023 klo 18.00.

Ohjelma:

Tony Hagerlund esittelee valokuvin espoolaisia kouluja ja kirjastoja ja niiden asukaskäyttöä.

Koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennuksen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2028.

Keskustelua tilanteesta ja asukkaiden ja yhdistysten tarpeista.

Pekka Riihimäki: Ukraina tarvitsee apua
Laaksolahden kirjastossa
maanantaina 3.4.2023 klo 18.00

Pekka Riihimäki kertoi Ukrainan avustustoiminnasta.

Operaatio Ukraina auttaa ukrainalaisia tekemällä humanitaarista avustustyötä. Vapaaehtoiset toimijat keräävät ja toimittavat tarvikkeita apua tarvitseville Ukrainaan. 

Lisätietoa: operaatioukraina.fi

Katsele ja kuuntele Pekka Riihimäen esitys Youtubessa https://youtu.be/FIuAf1K5QgE

Kahvitarjoilun tuotto on lahjoitettu Ukrainan avustustoimintaan.

Tapiola Sinfonietta ja Joonas Konstig 15.3.2023

Tapiola Sinfoniettan alttoviulistit esittivät taidokkaasti kevyttä klassista, johon sisältyi monia tuttuja sävelmiä. Esitys kiinnosti niin lapsia kuin aikuisiakin.

Joonas Konstigin kanssa keskusteltiin aluksi tekoälyn vaikutuksista kirjallisuuteen. Joonas arvioi, että tekoälyllä voidaan tuotta sujuvaa tekstiä, mutta kirjailijoiden korvaajaksi siitä ei ainakaan vielä ole.

Sotaan syyllinen -kirja valmistui sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Joonas Konstig on perehtynyt perusteellisesti venäläiseen valta-ajatteluun, ja hyökkäys on sen johdonmukainen seuraus. Sodan jälkeisiin tapahtumiin perehtyessään hän on löytänyt historiallisia osin uskomattomia tapahtumakulkuja, jotka antoivat vahvan pohjan kirjan fiktiivisille yksityiskohdille.

Musiikkia ja kirjallisuutta 15.3.2023

Laaksolahden kirjastossa keskiviikkona 15.3.2023

klo 18.00 Musiikkia: Tapiolan Sinfoniettan taiteilijat esiintyvät

klo 18.30 Kirjailijailta:  Joonas Konstig - Sotaan syyllinen

Joonas Konstig kertoo trillerisarjansa kolmannesta osasta Sotaan syyllinen, joka käsittelee tapahtumia rauhansopimusten tultua voimaan vuonna 1945.

Järjestäjät: Laaksolahden kirjaston ystävät ry ◦ Laaksolahden kirjasto

Pertti J. Rosila 15.2.2023:
Sauli Niinistö - puhemiehestä tasavallan presidentiksi

Pertti Rosila vieraili kirjastossa 15.2.2023. Hän kertoi Sauli Niinistön valinnasta eduskunnan puhemieheksi ja toiminnasta taloudesta tarkkaa huolta pitävänä puhemiehenä. Hän kertoi myös Niinistön noususta presidentiksi ja harkinnasta toisen kauden suhteen. Presidentin kanta instituutioiden rooleista tuli myös selväksi.

Viime aikoja ovat hallinneet Venäjän hyökkäys Ukrainaan, täyskäännös naapurisuhteissa ja liittyminen Natoon. Pertti Rosila tuntee tapahtumien taustat ja avainhenkilöt ja osaa kertoa niistä asiantuntevasti ja suorasukaisesti. Tämä oli hänen toinen vierailunsa Laaksolahden kirjastossa ja jatkoa on luvassa.

Tilaisuuden tallenne on nähtävissä Youtubessa osoitteessa Pertti J. Rosila: Sauli Niinistö - puhemiehestä tasavallan presidentiksi - YouTube

KUTSU Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n kevätkokoukseen 3.4.2023

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n kevätkokous
Aika:      maanantai 3.4.2023 klo 19.15

Paikka:  Laaksolahden kirjasto, Veininkatu 24

Kevätkokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto.

Tervetuloa!

Laaksolahden kirjaston ystävät ry

hallitus

Laaksolahden kirjastossa keskiviikkona 15.2.2023 klo 18.00

Pertti J. Rosila:

Sauli Niinistö – puhemiehestä tasavallan presidentiksi

Eduskunnan pitkäaikainen talouspäällikkö Pertti J. Rosila kertoo tapahtumista Sauli Niinistön uralla eduskunnan puhemiehestä tasavallan presidentiksi.

Kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahvimaksu.

Kevätkauden tapahtumia kirjastossa


Keskustelutilaisuus 16.1.2023

Kirjastossa 16.1. käytyyn paneelikeskusteluun valtuustokauden välituloksista osallistuivat Sirpa Hertell, vihreät, ja Mia Laiho, kokoomus. Yleisöä oli runsaasti ja paikallisia asioita käsiteltiin sopuisasti ja asiallisesti. 

Kirjaston tulevaisuus herätti huolta, ja keskustelu vahvisti kirjaston asemaa tärkeänä lähipalveluna. Koulun, kirjaston ja päiväkodin uudisrakennuksen rakentaminen on varmistumassa, mutta sen eteen on edelleen toimittava. 

Pitkäjärven kunnostus ja muut ympäristöasiat olivat myös esillä, ja yleiskaavan 2060 valmistelusta vaihdettiin ajatuksia. Espoon väestöennusteiden muutokset herättivät ihmettelyä ja keskustelua palvelujen tulevaisuudesta.

Tallenne tilaisuudesta on nähtävissä Youtubessa youtu.be/cWEUT_QwqhQ


Paneelikeskustelu:
Valtuustokauden välitulokset

Laaksolahden kirjaston ystävät järjestää kirjastossa
paneelikeskustelun valtuustokauden välituloksista
maanantaina 16.1.2023 klo 18.00 - 19.30. 

Keskusteluun osallistuvat

Tilaisuus on jatkoa 20.5.2021 etänä järjestetylle kuntavaalipaneelille. Kuntavaalipaneelin keskustelun tallenne ja yhteenveto löytyvät sivulta Kuntavaalit 2021

Keskustelemme paikallisesti tärkeistä aiheista:

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
Kahvitarjoilu. Vapaaehtoinen kahvimaksu.

Lukupiiri kevätkaudella 2023

pe 3.2.2023 klo 14.00
Huom! Aika muuttunut.

Juha Hurme: Suomi

to 16.3.2023 klo 18.00

Louise Penny: Kuolema kiitospäivänä

to 27.4.2023 klo 18.00

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Lisää uutisia: Uutiset

Aikaisempia tapahtumia:

Kuntavaalipaneelin 20.5.2021 infosivu: Kuntavaalit 2021 

Laaksolahden kirjaston ystävät ry toimii Laaksolahden kirjaston kehittämiseksi sekä sen palvelujen ja toiminnan turvaamiseksi.

Alueen asukkaille järjestetään kulttuuri- ja informaatiotilaisuuksia kirjastossa.

Kirjaston toiminnan turvaamiseksi

Osallistu yhdistyksen toimintaan ja tapahtumiin ja käytä kirjastoa!

Vaikuta ja toimi lähikirjastojen säilyttämisen puolesta!

Liity jäseneksi maksamalla liittymismaksu 10 euroa Laaksolahden kirjaston ystävien tilille FI38 1091 2958 5150 29.

Merkitse viestikenttään nimi, osoite ja  sähköpostiosoite jäsenrekisteriä varten.

Vuonna 2023 henkilöjäsenten jäsenmaksua ei kerätä vanhoilta jäseniltä. Kannatusjäsenten vuosittainen jäsenmaksu on 50 euroa.

Yhdistys tiedottaa kokouksistaan, kirjailijailloista ja muista tapahtumista jäsenilleen sähköpostitse.

Ilmoita sähköpostiosoitteesi osoitteeseen laaksolahti@gmail.com, jos et vielä ole saanut postia.

Yhdistys Facebookissa

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:ssä on 148 henkilöjäsentä ja neljä kannatusjäsentä.

Seuraavat yhteisöt tukevat yhdistyksemme toimintaa:

Espoon kaupunginkirjasto

Jukova ry

Jupperin Omakotiyhdistys

Laaksolahden Huvilayhdistys

Veinin Omakotiyhdistys

Laaksolahden kirjasto                          

Veininkatu 24 

puh. 09 816 57773

Aukioloajat 1.3.2023 alkaen:

Henkilökunta paikalla:

   ma, ke klo 13 - 20

   pe klo 9 - 16

Omatoimiaukiolo:

   joka päivä klo 6 - 20