Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Γ. Μαργαρίτης γεννήθηκε στη Βέροια το 1960 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στη Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του το 1983 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Loughborough, UK, τα έτη 1985 και 1988 αντίστοιχα.

Μετά την στρατιωτική του θητεία εκλέχτηκε Λέκτορας στη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 1990, όπου και εξελίχθηκε στις βαθμίδες του Επίκουρου (1992), Αναπληρωτή (1994) και Τακτικού καθηγητή (1998). Από το 1994 ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Παράλληλης Κατανεμημένης Επεξεργασίας (PdPLab) στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (1998-2004) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Το διάστημα 2000-2006 είχε εκλεγεί και υπηρέτησε για δύο θητείες ως Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Αναπτυξης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το διάστημα 2008-2010 ήταν μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) υπεύθυνος για τις θεματικές περιοχές των Θετικών Επιστημών και της Πληροφορικής. Το διάστημα 2010-2012 ήταν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το τέλος του 2012 εξελέγη μέλος του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τετραετή θητεία. Το 2017 διορίστηκε μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνος ή συνεργάτης σε πάνω από 20 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων καθώς και συντονιστής των έργων Β' και Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει συντονιστής και μέλος περιφερειακών και εθνικών επιτροπών για την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών διεθνών περιοδικών και συνεδρίων και συμμετέχει στις επιτροπές προγράμματος των περισσότερων εθνικών συνεδρίων για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Με τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας έχει συγγράψει πάνω από 200 τεχνικές εργασίες (δες επίσης Google Scholar, Research Gate) που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Παράλληλη και Κατανεμημένη Επεξεργασία και την Υπολογιστική Νοημοσύνη. Επίσης χρησιμοποιεί, υποστηρίζει και προωθεί το Linux και το Ελεύθερo, Ανοικτό Λογισμικό.

Βιογραφικό Σημείωμα και Κατάλογος Δημοσιεύσεων (αρχεία pdf).