Tampere ennen ja nyt

Synnyinkaupunkimme Tampere on aina ollut sydäntämme lähellä ja kun 2012 löysimme Jyväskylän Vanhan kirjan talvi nimisessä antikvaaritapahtumassa kuvakirjan Tampereesta vuodelta 1920, päätin tehdä kuvaesityksen kaupungin näkymistä silloin ja nyt.

Kyseessäoleva kuvateos on Kustannusosakeyhtiö Otavan vuonna 1922 painama, ja valokuvien ottajia ei ole teoksessa mainittu.

Toivoakseni mahdolliset tekijänoikeudet valokuviin ovat tämän reilun yhdeksänkymmenen vuoden aikana rauenneet. Jos oikeudenomistajia kuitenkin löytyy, ottakaa yhteyttä.

Ideanhan tällaiseen vanha-uusi-vertailuun on jo erinomaisesti toteuttanut Tampere seuran toimittamassa teoksessa Näin muuttui Tampere tekijät Niemelä & Nieminen, mutta tässä esityksessä toivoakseni on hiukan eri näkökulmat ja kuvat sekä, mikä parasta, tämä on aivan ilmainen!

Seuraavassa esityksessä ovat vanha ja uusi valokuva rinnakkain sekä muutama sana kohteesta ja mahdollisuuksien mukaan linkkejä joista löytyy lisää tietoa aiheesta. Uusi kuva on pyritty ottamaan mahdollisimman samasta paikasta kuin tuo alkuperäinen. Myös kartta on mukana.

Aloita esitys tästä.

Kaikki kommentit, historiatiedon täydennykset, oikaisut yms ovat erittäin tervetulleita.

Huom: Nykyisenä täppäreiden aikakautena täytyy erikseen mainita että tämä esitys ei skaalaudu kovin hyvin pienelle näytölle. Parhaiten se näkyy täydeltä tietokonenäytöltä.

Tampere -aiheesta muualla netissä sekä kirjallisuudessa (tekstini ovat suurimmaksi osaksi näistä lähteistä sekä Wikipediasta ammennettuja):

Kirjallisuutta (muutamia esimerkkejä):

  • Vanha Tampere I, 1900 luvulle tultaessa; tekijät Ojanen-Laakso-Kallio; Julkaisija Tampere-seura 1985
  • Vanha Tampere: kuvateos hävinneestä ja muuttuneesta kaupungista; Julkaisija Tampere-seura 1944
  • Näin muuttui Tampere; tekijät Jari Niemelä ja Kari Nieminen; Julkaisija Tampere-seura 2011
  • Savupiippuja ja puhdasta kuuraa, William Lomaxin Tampere; Toimittajat Marjo-Riitta Saloniemi ja Reetta Tervakangas; Julkaisija Tampereen museot 2012
  • Työllisyys, työttömyys ja huolenpito: Yhteiskunta Tampereella 1928-1938: 1930-luvun lama teollisuuskaupungissa osa I; tekijä Jarmo Peltola; julkaisija University of Tampere
  • Messukylän-Teiskon-Aitolahden historia; tekijä Kirsti Arajärvi; julkaisija Tampereen kaupunki