Voorbije activiteiten

Verslagen van gepasseerde activiteiten kunnen hier in chronologische volgorde worden teruggevonden (meeste recente bovenaan).

Trainingsweekend in Nice door Multon

Geplaatst 11 mrt. 2019 09:36 door Bert Geens

In het weekend van 8 en 9 februari werd een trainingsweekend voor de Belgische en Franse junioren in Nice georganiseerd. 

3 paren Belgische paren kregen 15 zo'n uur biedtraining op 2 dagen. Er werd ook een uurtje echt een wedstrijd gespeeld.

Het was een training op heel hoog niveau. De weinige tegenspel en afspelproblemen gingen voornamelijk over het breken van dwangfiguren, berekenen van percentages of pinnen van kaarten. Het biedniveau was zeer vergelijkbaar.

31ste jeugdontmoeting

Geplaatst 11 mrt. 2019 09:30 door Bert Geens

Op 3 februari vond de 31ste jeugdontmoeting in Pieterman plaats. Bernard Dehaye deed de voorbereiding en begeleidde de 6 jonge paren tijdens het partnershipbieden en daarna tijdens het spelen.

Channel Trophy 2018

Geplaatst 11 mrt. 2019 09:17 door Bert Geens

De Channel trophy van 2018 werd in Lille gehouden. Het was geen succes voor de Belgen.

Hoewel de aspiranten en meisjes steeds meer ervaren beginnen te zijn en ook beduidend meer VP scoren doorheen het weekend, lijkt een 3de plaats voorlopig niet haalbaar. Vroeger werden er nagenoeg geen vp gescoord tijdens het weekend (niet erg motiverend). Nu worden er tientallen gescoord, maar nog zeker niet genoeg om met de derde te concurreren.

Anderzijds is het al wel een hele verbetering dat we elk jaar in elke reeks gemakkelijk een team vinden. Dat bleek een 5tal jaar geleden zelf onmogelijk te zijn. Toen moesten we soms het meisjesteam een keer overdragen aan Nederland en aan Frankrijk. 

De grote teleurstelling kwam echter bij de junioren. Met een volledig team dat volgend jaar in eredivisie zal spelen (toen nog niet geweten, maar nu het seizoen ten einde is wel), zou een eerste plaats het doel moeten zijn.

Het omgekeerde bleek waar te zijn. Het team draaide niet. Een gelegenheidspaar deed absoluut geen deugd, nog voor de prestaties, noch voor de moraal. En dat laatste blijkt een groot pijnpunt te zijn voor de Belgische junioren in het algemeen. Hopelijk geen pijnpunt dat aanhoudt.

30ste jeugdtraining

Geplaatst 3 nov. 2018 11:46 door Bert Geens

De 30ste jeugdtraining gaat door op 4 november in Antwerpen. Zo'n 8 spelers spelen onderling spellen en krijgen meteen per spel feedback.

29ste jeugdtraining

Geplaatst 3 nov. 2018 11:45 door Bert Geens   [ 3 nov. 2018 11:45 bijgewerkt ]

Op 16 september vond opnieuw een jeugdtraining in Pieterman plaats met een 3tal tafels via hetzelfde concept. 

Partners bieden een 2x 8 spellen uit en die worden dan gezamenlijk overlopen. In de namiddag worden onderling spellen gespeeld.

28ste jeugdtraining

Geplaatst 3 nov. 2018 11:39 door Bert Geens

Op 21 juli was er kleine jeugdtraining in Pieterman. Niet iedereen kon komen, maar er waren wel enkele Vlaamse en Waalse paren aanwezig. Er werden enkele partnershipbiedingen gedaan rond onderwerpen zoals lebensohl, double deux, slembiedingen en simpelere biedafspraken.

BK jeugd 2018

Geplaatst 18 jun. 2018 14:41 door Bert Geens   [ 18 jun. 2018 14:46 bijgewerkt ]

Op 15 april 2018 werd het Belgisch kampioenschap jeugd gespeeld in Pieterman, Leuven. Ondertussen is het al meer dan 5 jaar geleden dat de het BK jeugd te kampen had met een opkomst van slechts enkele tafels. Ook dit jaar konden we weer rekenen op 14 enthousiaste jeugdparen. Ze speelden 4 spellen tegen elk ander paar, goed voor in totaal 52 spellen.

 
Het is geen wonder dat op het einde van zo'n dag één van de paren die het WHJ tornooi won eerder dit jaar, ook hier als winnaar naar boven kwam met een solide 65%. Proficiat aan Dennis en Emiel! 

De 2de plaats was voor hun nevenpaar uit het WHJ tornooi, Sam Bahbout met de veel minder ervaren, maar zeker getalenteerde Clovis Dehaye uit Brussel.

Je vindt de uitslag op de VBL kalender of rechtstreek op Uitslag


Van links naar rechts: wedstrijdleider Tom Cornelis, Emiel Vandewiele en Dennis Dewit

Belgische junioren winnen White House Juniors tornooi!

Geplaatst 1 apr. 2018 12:07 door Bert Geens   [ 1 apr. 2018 12:28 bijgewerkt ]

Van 26 tot 30 maart speelden onze Belgische junioren het jaarlijkse White House Junior tornooi in Amsterdam. Op dag 1 en 2 wordt een Round Robin gespeeld in 2 groepen van 12. Daarbij spelen landen van over de hele wereld mee waaronder enkele toplanden op gebied van bridge. België eindigt 4de in zijn groep en kwalificeert zich daarmee vlot voor de A-groep.

Vanuit de A-groep zullen 7 van de 12 teams naar de kwartfinale mogen. Vanuit de B-groep slechts 1. België heeft geen geweldige uitgangspositie in de A-groep, maar dankzij de vele overwinningen op dag 3, wordt het zesde en behaalt zo een plaats in de kwartfinale waar ze tegen het sterke Zweden uitkomen.

De kwartfinale is een nagelbijter. De voorsprong gaat over en weer. Met nog 1 spel te gaan, ziet er slecht uit: 9 imps achter. Dan komt volgend spel op tafel:

 

Op beide tafels wordt tot de kwetsbare 5K geboden. De Zweedse leider gaat eentje down. Niet al te gek want met een vaste ruiten en hartenverliezer, moet je klaverdame vinden én daarna nog 3 extra ruitenverliezers en een hartenverliezer wegwerken. Dat lijkt zelfs met open kaarten te veel van het goede. 

Na de uitkomst van hartenkoning, neemt Dennis het aas en neemt de schoppensnit die wint. Dan schoppenaas (hartje weg) en hartenboer zodat oost aan slag komt. Die zou best troef spelen en zo de klaverdame van partner in de snit zetten want het alternatief (waarvoor hij nu koos), geeft het contract weg. Oost speelt ruitenaas en ruiten. 

Dennis troeft in dummy en speelt klavernegen die hij laat uitlopen.Vervolgens troeft hij een schoppen met klavervijf en troeft zijn laatste verliezende ruiten met klaveraas. Dan volgt een klaveren naar de boer waarna zijn hand hoog is.

Een pareltje!

Ook de halve finale wordt net zo spannend en wordt opnieuw beslist op het laatste spel! De Nederlanders proberen 4H in de 4-3 fit wat niet lukt terwijl België 5K biedt en wint. Zo winnen de Belgische junioren 11 imps op het laatste spel en winnen ze de match met 2 imps. Wat een spanning!

Onze junioren zijn duidelijk niet van plan om de finale even nipt te laten worden. In het eerste segement nemen ze meteen een indrukwekkende voorsprong van 44 imps op 14 spellen. Tsjechië komt wel wat terug in het tweede segement, maar het derde segment is opnieuw een grote overwinning voor België. Daarmee wint België voor het eerst het White House Junior tornooi!

Met de woorden van de vugraph operator: "It feels good to see juniors play so well."

Gefeliciteerd aan onze junioren voor deze knappe prestatie!

Foto door Paul te Stroete

Van links naar rechts: Emiel Vandewiele, Clovis Dehaye, Dennis Dewit, Jens Van Overmeire, Wouter Van den hove (coach), Sam Bahbout en Robert Khomiakov.

27ste jeugdtraining

Geplaatst 1 apr. 2018 12:02 door Bert Geens

Op 31/3 vond de 27ste jeugdtraining plaats. 

Zvi Engel en mezelf hadden zowel partnership bieden als spellen voorbereid. Bovendien werd er een nieuwe manier van werken ter afwisseling ingevoerd. Daarbij werd een hand op bord geschreven en mocht iedereen een speelplan of tegenspeelplan maken. Deze methode leek zeer zinvol om routine op te bouwen in het denken in verdelingen en het plaatsen van honneurpunten omdat de redenering ook verder stap per stap werd opgebouwd.

Het spelen in de namiddag gaf hetzelfde kleine probleem als tijdens de vorige training. Door de niveauverschillen, komen vele problemen niet tot uiting omdat biedingen en speelwijzen verschillen van de bedoelde in de gestoken spellen. Bovendien blijkt het moeilijk voor de ervaren junioren om echt hard te proberen als hun tegenstanders een veel lager niveau hebben (soms beginners).

Hierover gaat nagedacht worden en een oplossing gezocht worden. Dat moet mogelijk zijn aangezien het partnership bieden en de andere methode wel zeer efficiënt lijken te zijn.

26ste jeugdtraining

Geplaatst 1 apr. 2018 11:57 door Bert Geens

Op 11/2/'18 vond de 26ste jeugdtraining plaats in Pieterman te Leuven.

Zvi Engel leidde de jeugdtraining en bracht ook een nieuwe enthousiaste groep Franstalige junioren mee. Er waren in totaal 16 junioren die zich eerste in paren aan het partnership bieden waagden en in de namiddag 24 spellen speelden.

1-10 of 88