Schrijfster uit liefde voor het vertellen

Ondine

  • Een voldragen debuut over de lokroep van de zee en je diepste zelf

Soms rustig kabbelend, soms wild uitbrekend beweegt Ondine zich door het leven. Als visserskind groeit ze op tussen de golven en de gespierde caféverhalen, maar die weten haar honger naar het leven niet te stillen. In het binnenland leert ze de liefde kennen in al haar facetten, maar gaandeweg moet ze beseffen dat geen enkele man haar geluk bepaalt. Dan is er enkel nog zijzelf... en de zee.

Bekijk hier de catalogus online om de tekst hieronder te kunnen lezen.

Wat voorafging:

In 2014 - 2016 heb ik met andere zeeliefhebbers getourd met een zee-film, zee-rock en straffe zee-verhalen.

Dat is zo goed bevallen dat ik al die verhalen gebundeld heb in een lang verhaal: IJsbreker.

Mijn onvolprezen vriendin Cathy en ik zijn daarmee in 2016-2017 nog een stapje verder gegaan en brachten live een muzikaal onderbouwd verhaal.

Boekingen / try-outs: 0494/24 07 87

In de Wattenfabriek in Herzele op 31 januari 2016

Fragmenten uit IJsbreker opgeluisterd door Cathy Du Prez.

Bio en Biblio

Vita sine Litteris mors est, is het leitmotiv in mijn biografie die daardoor ook een bibliografie is.

Als kind uit een gemengd huwelijk in alle mogelijke opzichten behalve huidskleur kreeg ik alle filosofische en neurotische bagage mee die men zich kan dromen om schrijver te worden.

Het werd bovendien de rode draad in mijn schrijven: verhalen bestaan bij gratie van conflicten maar hoe ziet het verhaal van de tegenstander eruit?

Ik studeerde communicatie aan de universiteit van Gent en Bergen (Noorwegen). Na mijn studies trok ik een jaar Australië en Noord-Amerika rond in het kielzog van een cultureel antropoloog met ontwikkelingsambities voor oorspronkelijke bevolkingen. Ik schreef vooral mijn ervaringen neer in ruwe aantekeningen, dagboeken en werkte een novelle af: Droomtijd over de jeugdjaren van een aboriginaljongen die uit een gemengd huwelijk geboren is.

Mijn eerste noemenswaardige schrijfdaad was het essay Japan over de culturele uitwisseling tussen Japan en Europa. Een sociocultureel experiment dat mij de eerste prijs en een beurs om te studeren in Japan opbracht. Ik studeerde er politieke sociologie en Japanse cultuur, zwaartepunt Vrouwenstudies. Het verhaal over deze bijna onbeschrijfelijke ervaring, Wankel Evenwicht, verscheen in de Brakke Hond, het literaire tijdschrift. Met het langere verhaal Gaijin werd ik laureaat (eerste prijs) en won ik een reis en verblijf in de Mexicaanse kunstenaarskolonie Puerto Vallarta waar ik onder andere mijn kortverhaal Caleidoscopisch Labyrint schreef. Daarna trok ik een tijdje door Griekenland. Ik schreef er vooral kortverhalen en miniatuurtjes. Met Santorini won ik een publicatie in een reisverhalenbundel en met het verhaal Oia won ik de eerste prijs in een reisverhalenwedstrijd – met het risico dat dit lijkt op ongeïnspireerde biografische fictie, maar het is werkelijk zo gegaan. Met Danté werd ik laureaat bij de kortverhalenwedstrijd van de Brakke Hond en de novelle Danaë raakte tot de laatste ronde voor de John Flandersprijs en leverde een publicatie op in de reeks Vlaamse Filmpjes bij Uitgeverij Averbode. Het volgende jaar idem met de eerder geschreven novelle Droomtijd.

Toen was de tijd van reizen en schrijven voorbij en kwam de tijd van mijn huismus-lief. Huisje-tuintje-kindjes en vaste baan als copywriter slokten alle schrijftijd op. Twee vrienden richtten een bibliofiele uitgeverij op en bundelden voor mijn 33ste verjaardag 'mijmeringen' uit mijn studentenjaren in de bibliofiele uitgave Cherub. Daardoor kreeg ik de smaak van het tastbare boek te pakken en dacht: “Als ik nu eens een lang verhaal zou schrijven?” Ik schreef bij dag voor een NGO om den brode en bij nacht aan een 'coming of age verhaal' in verschillende sociale lagen.

Ik stuurde het op naar uitgeverij Davidsfonds die het beoordeelde als adolescentenboek en het uitbracht in februari 2009: Zonnebloemenzee.

Ondertussen waagde ik me ook aan poëzie, werd in 2013 en 2014 laureaat op Gedichtendag Herzele en bij Dichter van Gavere met De muzikant en het dove meisje en met Verwondering.

In 2014, '15, 2017: Vis en Visite, vissersverhalen. In het tijdschrift HVB en live op podia van CC's tot cafés.

2017-2018

Zes maand geleden begon dit verhaal heel pril en over drie maand, maart 2018 komt ze voldragen ter wereld: Ondine

“Soms rustig kabbelend, soms wild uitbrekend beweegt Ondine zich door het leven.

Als visserskind groeit ze op tussen de golven en de gespierde caféverhalen,

maar die weten haar honger naar het leven niet te stillen.

In het binnenland leert ze de liefde kennen in al haar facetten,

maar gaandeweg moet ze beseffen dat geen enkele man haar geluk bepaalt.

Dan is er enkel nog zijzelf... en de zee.”

Lannoo - 2018