Techniek‎ > ‎

Telemetrie ?

Welke electrovlieger zou niet graag weten hoeveel stroom de motor van zijn model verbruikt in de vlucht?

Of welke heli vlieger wil niet weten hoeveel brandstof er nog in de tank zit?Of eigenlijk nog veel belangrijker:hoe goed is de radioverbinding tussen model en zender?

Wel het kan allemaal. Reeds lang hoor ik u denken. Zeker er bestaan data loggers en er bestaan aparte zendmodules die je inbouwt in je model. Maar vanaf nu kan het met je gewone zender en ontvanger.

Toen Spektrum in 2006 begon zenders te produceren aan de hand van chips die gebruikt werden in de computerwereld zat de tweeweg communicatie er direct ingebakken. Het duurde echter nog een paar jaar eer de 2 weg communicatie op gang kwam.

Als eerste kwam het Tsjechische Jeti op de markt met een telemetrie module. In het jaar daarna kwamen Hitec en Multiplex een telemetrie module aanbieden. De grote merken lieten dus zoals gewoonlijk de kleine merken de kastanjes uit het vuur halen. Halfweg 2010 kondigden Futaba en Graupner een zender aan die telemetrie geschikt was. Rond dezelfde periode kwam het chineesche FrFky met een module op de markt voor JR en Futaba.

Als grote verschil met de grote merken gaven zij de code vrij en maakten er een opensource project van. Nu staat de weg open voor de goede elektronica techniekers en de goede programmeurs om toepassingen te ontwikkelen. Eigenlijk commercieel zeer goed gezien van FrSky. Zij doen alzo beroep op de knappe koppen van de gehele wereld om hun product te ontwikkelen. Ik zal hier proberen een overzicht te geven van wat er nu te koop is.

Jeti: Sensoren voor GPS-speed-tacho-temperatuur-spanning-stroom en vario.

Multiplex M-link:sensoren voor spanning-tacho-temperatuur-vario.

Spektrum DX8:sensoren voor spanning-temperatuur-signaalqualiteit-toerental.

Futaba:kondigt een T8FG zender aan die telemetrie klaar is.

Graupner:Kondigt Graupner HOTT aan.Er zal een PPM sum signaal aangeboden worden op de ontvanger.

JR:Zelfde dingen als Spektrum.

Sanwa:Nog geen telemetrie.

Hitec:Zeer ver gevorderd;Voice anouncing,toerental,stroom,spanning,temperatuur,brand
sstof,GPS.

FrSky:Standaard  twee verschillende spanningen,PPM sum  programmeerbaar. Andere sensoren worden ontwikkeld door  bvb Flytron. Zoals signaal kwaliteit,spanning lipopack.

*PPM Sum signaal. Alle ontvanger kanalen komen als een serieel signaal op 1 pen van de ontvanger. Dit is nodig om de ontvanger te laten samen werken op I2C bus van quadcopters waar danook dingen aangesloten zijn zoals accelerometers,gyro’s,compas,hoogtemeter,GPS en camera stabilisatie.

Raf Putman