Άλκηστις

Η Άλκηστη, ήταν κόρη του Πελία, του ίδιου βασιλιά της Ιωλκού, που έστειλε τον ανιψιό του Ιάσονα να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Η πιο διάσημη εκδοχή του μύθου της αναβιώθηκε στην τραγωδία του Ευριπίδη "Άλκηστις". Η Άλκηστη ήταν η πιο όμορφη από τις τρεις κόρες του Πελία και δεχόταν πολλές προσφορές γάμου από διάφορους πρίγκιπες και βασιλιάδες. Ο Πελίας γνώριζε ότι οι συνεχείς αρνήσεις της κόρης του σε όλους εκείνους τους ισχυρούς μνηστήρες θα μπορούσαν να απειλήσουν τη θέση του, κι έτσι επινόησε έναν άθλο που ο μνηστήρας θα έπρεπε να φέρει σε πέρας προτού παντρευτεί την κόρη του. Η πρόκλησή για τον επίδοξο μνηστήρα ήταν να δαμάσει ένα αγριογούρουνο και ένα λιοντάρι μαζί σε ένα άρμα και να κάνει βόλτα γύρω από μια πίστα.Αυτά τα δύο ζώα ήταν σύμβολα των διαφορετικών ημίσεων του έτους στην αρχαία Ελλάδα. Η ένταξη των ζώων αυτών στον μύθο έχει ερμηνευθεί ότι αντιπροσωπεύει την ειρηνική διαίρεση ενός βασιλείου μέσω του γάμου.

Ο βασιλιάς των Φερών Άδμητος είχε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους μνηστήρες της Άλκηστης: την εύνοια του θεού Απόλλωνα, ο οποίος είχε κάποτε εκτίσει ποινή που του επιβλήθηκε από τον Δία, τον οποίο είχε εξοργίσει. Η ποινή του ήταν να γίνει υπηρέτης του Άδμητου. Εκείνος όμως του φέρθηκε πολύ καλά και τον βοήθησε παρόλο που μπορούσε να τον ταπεινώσει χωρίς κίνδυνο να τιμωρηθεί. Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος ολοκλήρωσε τον άθλο του Πελία και παντρεύτηκε την Άλκηστη. Πριν από καιρό, ωστόσο, Άδμητος είχε αρρωστήσει και φάνηκε ότι θα πέθαινε. Για άλλη μια φορά ο Απόλλωνας ήρθε να τον βοηθήσει. Ο θεός μεσολάβησε στις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπος, και τις έπεισε να σώσουν τη ζωή του Άδμητου με την προϋπόθεση ότι κάποιος άλλος θα έπρεπε να πεθάνει στη θέση του. Άδμητος δεν σκέφτηκε πολύ τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας και συμφώνησε αμέσως. Ωστόσο, ούτε οι φίλοι του, ούτε οι γονείς του ήταν ενθουσιώδεις να θυσιάσουν τη ζωή τους γι 'αυτόν. Μόνο η Άλκηστη προσέφερε τον εαυτό της ως την αντικαταστάτρια.

Όταν ο Θάνατος, ο θεός του κάτω κόσμου έφτασε για να πάρει την Άλκηστη μακριά, τότε εξουδετερώθηκε μετά από λυσσασμένη μάχη με τον Ηρακλή. Οπλισμένος με ένα ρόπαλο από ένα κλαδί αγριελιάς ο Ηρακλής ανάγκασε τον Θάνατο να παραδώσει την Άλκηστη στον σύζυγό της, και να αποκαταστήσει την ευτυχία στη ζωή τους.

mythologicon.blogspot.com