Αγαμέμνων
O Αγαμέμνονας υπήρξε ο βασιλιάς των Μυκηνών. Πατέρας του ήταν ο Ατρέας και μητέρα του η Αερόπη, κόρη του βασιλιά Μίνωα. Αδέλφια είχε το Μενέλαο και την Αναξίβα.
Επειδή ο Θυέστης σκότωσε τον αδελφό του Ατρέα, τα αγόρια του Ατρέα, δηλαδή ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, κατέφυγαν στη Σπάρτη. Εκεί παντρεύτηκαν τις κόρες του βασιλιά Τυνδάρεου, ο Αγαμέμνονας την Κλυταιμνήστρα και ο Μενέλαος την Ωραία Ελένη. Ο Όμηρος λέει ότι ο Αγαμέμνονας απόκτησε τρεις κόρες και ένα γιο, δηλαδή τη Χρυσόθεμη, τη Λαοδίκη, την Αφιάνασσα και τον Ορέστη. Άλλοι συγγραφείς μετά τον Όμηρο, αντί για τις δύο τελευταίες κόρες του ,αναφέρουν την Ιφιγένεια και την Ηλέκτρα.
Ο Αγαμέμνονας κατόρθωσε να διώξει το θείο του το Θυέστη από τις Μυκήνες και να βασιλεύσει ο ίδιος ,ενώ ο Μενέλαος έγινε βασιλιάς της Σπάρτης. Αργότερα, όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από τη Σπάρτη ,οι Έλληνες, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, έκαναν εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στην Αυλίδα της Βοιωτίας. Εκεί, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, ο Αγαμέμνονας σκότωσε τυχαία ένα ελάφι, που ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη. Η θεά οργίστηκε και διέταξε να μη φυσάει άνεμος. Έτσι ο στόλος δεν μπορούσε να ξεκινήσει από το λιμάνι, μια και τα πλοία κινούνταν με πανιά. Ο Αγαμέμνονας τότε ζήτησε χρησμό από το μάντη Κάλχα, που τον συμβούλεψε να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια. Όταν "πραγματοποιήθηκε" η θυσία, τότε μόνο μπόρεσε να γίνει η Τρωική εκστρατεία
Κατά την πολιορκία της Τροίας ο Αγαμέμνονας είχε μια σκλάβα, τη Χρυσιήδα, κόρη του Χρύση που ήταν ιερέας του Απόλλωνα. Είχε και ο Αχιλλέας μια σκλάβα, τη Βρισηίδα. Αλλά ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να δώσει πίσω στον πατέρα της τη Χρυσηίδα, γιατί ο Απόλλωνας είχε στείλει κακιά αρρώστια (πανούκλα) στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Για να την αντικαταστήσει, άρπαξε από τον Αχιλλέα την Βρισηίδα. Αυτό έγινε αιτία να φιλονικήσουν οι δύο αρχηγοί και να δυσκολέψει πολύ η κατάσταση των Ελλήνων στην Τροία. Τελικά βέβαια συμφιλιώθηκαν.
Όταν πια έπεσε η Τροία, ο Αγαμέμνονας επέστρεψε στις Μυκήνες φέρνοντας μαζί του σκλάβα την Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά Πρίαμου. Εκεί βρήκε το θάνατο από το χέρι της Κλυταιμνήστρας και του εξάδελφού του Αίγισθου. Αργότερα ο γιος του Ορέστης με τη βοήθεια της Ηλέκτρας εκδικήθηκε το θάνατό του.