מכתב פתיחה

(יוני 2009)כמו בערים אחרות, גם בחיפה יש תושבים רבים המתגוררים בבניינים ישנים שנבנו לפני עשורים רבים. בניינים אלה סובלים מבעיות רבות וביניהן:

  • העדר ממ"דים
  • העדר חניה נגישה
  • העדר מחסן
  • העדר מעלית ונגישות לנכים/קשישים
  • פגיעות לרעידות אדמה וטילים
  • בניה שאינה מותאמת לאופי הקרקע
  • בידוד תרמי לקוי הגורם להוצאות מוגברות על חימום/קירור
  • הגרוע מכל: התפוררות המבנה עקב גילו המבוגר ותזוזת הקרקע.

בחיפה, בניינים אלה מתרכזים בעיקר בשכונות העיר הנמוכות יותר: נווה-פז, קרית-עמל, הדר, ואדי ניסנאס, ואדי סאליב, קרית אליהו, קרית אליעזר, מורדות רח' סטלה-מאריס, עין-הים, שער-העליה, קרית-שפרינצק, נווה-דוד. אומנם, ההשלכות של הבעיות הנ"ל הינן בעיקר על איכות חיי היום-יום של התושבים המתגוררים בבתים אלה. אולם מעבר לכך, יש לשיכונים אלה השלכות רחבות על אופי העיר, האטרקטיביות שלה בעיני מהגרי-פנים, האפשרות להטיל מיסי ארנונה גבוהים יותר וכמובן גם השלכות חברתיות מרחיקות לכת.

ברור שהמפתח לטיפול בבעיות הנ"ל הוא תהליך התחדשות עירונית (הידוע גם בכינוי "פינוי-בינוי"). במסגרת פיתרון זה, מועברים זמנית התושבים לדיור חלופי בשכירות ע"ח יזם התוכנית. בניין המגורים הישן נהרס. תחתיו נבנות יותר דירות ודירות גדולות יותר. עם תום הבניה, חוזרים התושבים לבניין החדש. הדירות הנותרות, הן הרווח של הקבלן ונמכרות על-ידו.

עם סיום התהליך, מרוויחים התושבים דירות מודרניות עם חניה, ממ"ד, מחסן, מעלית ונגישות לנכים. הקבלן מרוויח כסף מהדירות שאותן הוא מוכר, הרשות המקומית מרוויחה יותר ארנונה, והמבנים החדשים מושכים אליהם אוכלוסיה טובה יותר.

על אף שהמדינה מעודדת את התהליך הנ"ל בחקיקה ובמדיניות, הוא כמעט ואינו מתרחש. גם מעט הפרוייקטים שיצאו לפועל, יצאו אליו לאחר שנים רבות של בירוקרטיה, וסחטנות מצד התושבים. נשאלת השאלה, אם התחדשות עירונית היא כ"כ טובה לכולם, מדוע פרוייקטים מסוג זה כמעט ולא יוצאים אל הפועל? נראה שלשאלה זאת תשובות רבות וביניהן:

  1. שמרנות של התושבים ופחדם מפני שינוי. החשש מפני תהליכים מורכבים מתעצם אצל אוכלוסיות קשות-יום ממעמד סוציו-אקונומי נמוך.
  2. חששם של התושבים מפני הצורך לשלם מיסי ארנונה וועד-בית גבוהים יותר עם תום הפרוייקט.
  3. הצורך של חלק מן התושבים בדיור בעל מאפיינים מיוחדים בתקופת המעבר וגם לאחריה (נגישות לנכים, קירבה לשירותים קהילתיים/תחבורתיים, קירבה לבני משפחה, ריחוק מגורמי אלרגיה, אמונות מיסטיות בדבר מס' הבית/מס' הדירה).
  4. חוסר עניין של הבעלים החוקי שאינו מתגורר בנכס ומשכירו לאחר.
  5. סכסוכים משפטיים סביב הבעלות על הנכס.
  6. נוסטלגיה/זכרונות מהבית.

ייתכן בהחלט שקיימות סיבות נוספות מדוע מתעקשים דיירים להשאר בבתיהם הישנים. הנושא ראוי בהחלט למחקר.

מאחר שפרוייקטים של פינוי-בינוי הינם מורכבים, ומאחר שרוב התושבים הנזקקים לפרוייקט מסוג זה הינם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, נראה שקידום אפקטיבי של תהליכי התחדשות-עירונית בחיפה בפרט ובארץ בכלל, יוכלו להתרחש על בסיס העקרונות הבאים:

  1. הובלת התהליך והנחייתו ע"י הרשות המקומית במקום ע"י התושבים.
  2. הרשות המקומית תיקח על עצמה הקמת גוף עירוני (מינהלת, חברה עירונית וכד') לריכוז הטיפול בתהליכי ההתחדשות העירונית ולסיוע פרטני לתושבים.
  3. הרשות המקומית תיקח על עצמה ביצוע סקר לקביעת סדרי העדיפויות לפינוי.
  4. בדומה לתוכנית הרב-שנתית לתחזוקת כבישים, הרשות המקומית תקבע תוכנית רב שנתית להצטרפות בניינים לתהליכי התחדשות עירונית.
  5. הרשות המקומית תקבע מדיניות ושינויי חקיקה (הן עירוניים והן ראשיים) המאפשרים להסיר באופן אפקטיבי התנגדויות בלתי-מוצדקות של התושבים, מתן מענה פרטני לבעיות מוצדקות ולעידוד השמרנים להצטרף לשינוי המבורך.
  6. הרשות המקומית תיקח על עצמה תכנון עירוני, תחבורתי וקהילתי למתחמים המשתתפים בפרוייקט.

סביר שיישומם של העקרונות הנ"ל יטיל עול משמעותי על הרשות המקומית הן בהיבט התקציבי והן בהיבט של פעילות תחיקתית/קביעת מדיניות. האם יש הצדקה לעול הזה?

נראה שמעבר להטבות ולרווחים שצוינו לעיל, האלטרנטיבה של המנעות מהתהליך היא בעייתית ביותר. בהתחשב בסיכוי לרעידת אדמה גדולה ובסכנות הבטחוניות המרחפות מעל חיפה, האפשרויות הן או הימור על כך שאיזורים נרחבים בחיפה יהפכו, חלילה, למחנות פליטים או ליזום ולדחוף תהליכי התחדשות עירונית.

לרוב, פתרונות ביניים לשיפוץ מבנים ישנים מותירים בעיות רבות בלתי פתורות: בניה לפי תקן ישן, פגיעות לרעידות אדמה ולטילים, מחסור בחניה ובמחסן. במיוחד הדבר בולט בבנייני-רכבת.

לפכך, נראה שהפתרון המתבקש הוא גיוס של כל הגורמים (תושבים, חברי-מועצת עיר, בעלי עסקים, חברי-כנסת) לקידום תהליכי התחדשות-עירונית בקנה-מידה נרחב.

בימים אלה מתארגנת קבוצת תושבים-מתנדבים מחיפה לקידום תהליכי פינוי-בינוי. אנו זקוקים למתנדבים שיפעלו בתחומים הבאים:

  1. כתיבת מסמכים המציגים את החקיקה הנוכחית (העירונית ובכנסת) והבעיות בה.
  2. כתיבת מסמכים המציגים את הפתרונות האפשריים לעידוד ההתחדשות העירונית והמשאבים הדרושים ליישומם.
  3. הנחיה וקביעת מטרות לשיחות עם קובעי מדיניות (החל מפקידים וכלה בנבחרי ציבור עירוניים וארציים)
  4. רתימתם של קובעי מדיניות להכרה וקידום תהליכי התחדשות עירוניים. תהליכי ההתחדשות העירונית הינם מורכבים וצפויים להמשך שנים רבות. הירתמות לעזרתנו תוכל לזכות את חבר-מועצת העיר בהכרה ציבורית רחבה, בהון פוליטי ואלקטורלי.

אם יש לך מה להעיר או להאיר, אם ברצונך להצטרף אלינו ולפעול מלמטה למען קידום מיזמים של פינוי-בינוי, ניתן לבקר בפורום שלנו . ניתן לפרסם הודעות בפורום ע"י משלוח הודעות לכתובת haifaur@googlegroups.com .