Γκάτζια Φωτογραφίες και Ιστορία

Αργολιδα --- κορυφή Αραχναίου Ορους !!!

             

 

 Ο  Αργολικός κάμπος από Γκάτζια  - Μπούρτζι -        Αώος       -       Πάπιγκο    -  wild flower  -      άποψη από Αραχναίο Όρος

 

Ο οικισµός της Γκάτζιας βρίσκεται σε ύψωµα του Αραχναίου σε µια γωνιά στην κοιλάδα του Αµαριανού και στο δηµόσιο δρόµο που συνδέει το Χέλι µε το Ναύπλιο που περνά και από τον Άγιο Δηµήτριο. Από τον οικισµό αυτόν είναι ορατός ολόκληρος ο Αργολικός κάµπος, ο Αργολκός κόλπος και η Κυνουρία.

Για τη δηµιουργία του οικισµού της Γκάτζιας υπάρχουν δυο εκδοχές... 

Η πρώτη εκδοχή λέει ότι τον οικισµό αυτόν τον ίδρυσαν οι Βενετοί οι οποίοι µετέφεραν πληθυσµό από την Γκάτζια της Αττικής την οποίαν κατείχαν κατά το διάστηµα 1394-1402 και είχαν συγκεντρώσει εκεί πολλούς πολεµιστές Αρβανίτες για να ελέγχουν τον αυχένα Υμηττού-Πεντέλης  και που ο έλεγχος αυτός συνέβαλε πάρα πολύ στη άµυνα της Αθήνας από τους Βενετούς µε την βοήθεια των µισθοφόρων Αρβανιτών. Ειδικότερα πιστεύεται ότι κατά το έτος 1396 ο εξουσιαστής και Καπετάνιος του Αργους Αλµπάνο-Κονταρίνι, γόνος µεγάλης Βενετικής οικογένειας, που µετατέθηκε από την Αθήνα στην Αργολίδα, µετέφερε συγχρόνως και µέρος των κατοίκων της Κάτζιας Αττικής στην νέα επαρχία του την Αργολίδα και τους εγκατέστησε στη σηµερινή Κάτζια.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η Γκάτζια Αττικής να προήλθε από µετοίκηση των κατοίκων της Γκάτζιας Αργολίδας, όπως ακριβώς έγινε ο εποικισµός και πολλών άλλων χωρίων της  Αττικής από την µετακίνηση Αρβανιτών από την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Αργολίδα. Αν πράγµατι συµβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να ερευνηθεί πότε ιδρύθηκε ο οικισµός αυτός στην Αργολίδα και που οφείλεται η ονοµασία αυτού.

 Στην περίπτωση αυτή η ονοµασία της Γκάτζιας πιθανόν να οφείλεται στον Νέριο-Ατζεόλη ο οποίος πρώτος το 1336 περίπου θα εγκατέστησε σε αυτήν την ακραία περιοχή της επικράτειας του, Αρβανίτες σαν φύλακες των συνόρων της επικράτειας. Η δεύτερη αυτή εκδοχή ίσως είναι και η επικρατέστερη.

Οι σηµερινοί κάτοικοι της Γκάτζιας είναι οι περισσότεροι Αρκάδες που έχουν εγκατασταθεί εκεί τα τελευταία χρόνια λίγο πριν από το δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο και οι οποίοι είχαν έλθει σαν τσοπάνηδες και κατ' αρχάς έµεναν στη Γκάτζια µόνο τους χειµερινούς µήνες, αλλά σιγά-σιγά έγιναν μόνιµοι κάτοικοι αυτής.

 Εκτός από τους Αρκάδες υπάρχουν στη Γκάτζια και Αρβανίτες που προέρχονται από το Χέλι.

Κάτοικοι των γύρω περιοχών μιλούν για το δρόμο που έκανε η Χρυσή Άμαξα του Ασκληπιού  , οπότε η αρχαία Λήσσα πρέπει να ήταν κάπου κοντά στο σημείο του σημερινού χωριού.Αξίζει να σημειωθεί η στρατηγική γεωγραφική  θέση  που είναι κτισμένη η σημερινή Γκάτζια .

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λήσσα (Λῆσσα) ήταν κώμη της αρχαίας Αργολίδας.

Βρισκόταν στους πρόποδες του Αραχναίου και από εκεί περνούσε ο δρόμος που ένωνε το Άργος με την Επίδαυρο. Κατά τον Παυσανία που επισκέφτηκε την κώμη και την αναφέρει και με το όνομα Λήσση , στην ακρόπολη υπήρχε ναός της Αθηνάς με ξόανο της θεάς. Κοντά στη Λήσσα στο Αραχναίο υπήρχαν βωμοί του Δία και της Ήρας αφού το όρος σχετίζεται με τον μύθο τουκατακλυσμού του Δευκαλίωνα όπου κατέφυγε εκεί μαζί με τον λαό του ο Ίναχος σώζοντας τον από τον κατακλυσμό. [1]

Ερείπια της αρχαίας κώμης έχουν βρεθεί κοντά στο Λυγουριό. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν από την προϊστορική εποχή , διασώζονται λείψανα των οχυρώσεων αρχαϊκής και κλασικής εποχής. [2]