Vormselviering

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Voor de vormselviering moet er ook het een en ander praktisch geregeld worden. Hieronder geven we je alvast een beetje praktische info mee zodat het vormsel en het feest nadien goed voorbereid kan worden. Vlak voor het vormsel is er nog een infomoment voor ouders en vormelingen. Meestal komt de vormheer dan ook even kennismaken met de vormelingen.

het vormsel

Het vormsel is het belangrijkste moment van de viering. Elke vormeling gaat naar voren en kiest zelf door wie hij/zij begeleid wordt. Dat zijn 2 geloofsgenoten: ouders, meter, peter of andere belangrijke personen in het geloofsleven van de jongere. De vormeling kan op dat moment een beetje zenuwachtig zijn. Geen paniek, er is voldoende tijd zodat ouders, meter/peter samen met de vormeling naar voren kan gaan, waar je ook zit in de kerk. De catechisten zullen alles in goede banen leiden. De begeleiders 'steunen' de vormeling door hun hand op de schouder van de vormeling te leggen. Omdat dit zo'n belangrijk moment is, hopen we dat iedereen dit zo sereen mogelijk laat verlopen.

begin en einde van de viering

De kerk zit meestal barstensvol. We zijn verheugd dat telkens zoveel vrienden en familie mee willen vieren met onze jongeren. Willen je vrienden en familie zeker zijn van een plaatsje in de kerk? De deuren van de kerk gaan open om 9 uur, de viering start om 10 uur.

De viering duurt zeker tot 12 uur. Soms zelfs ietsje langer. Dat hangt af van het aantal vormelingen. Na de viering nemen we nog een groepsfoto van heel de groep en per klas.

Reservatie stoelen in de kerk

Tijdens de vormselviering zijn er zitplaatsen voorzien voor de volgende gezinsleden:

  • de vormeling: zij zitten apart vooraan.
  • ouders
  • broers en zussen
  • plusouders, plusbroers, pluszussen

De andere familieleden waarvoor we een plaatsje reserveren, zitten allemaal samen. Indien dit een probleem zou zijn, gelieve de catechisten hierover te contacteren.

Enkele weken voor het vormsel publiceren we hier en link waarmee je online de stoelen kan reserveren.

OPGELET: je kan helaas geen stoelen reserveren voor

  • grootouders
  • meter/peter
  • vrienden van broers/zussen
  • vrienden

Ook niet als deze mensen de vormeling begeleiden tijdens het vormsel. Gelieve aub deze regeling te respecteren.

Kleding

De vormeling kiest zelf zijn 'feestelijke' outfit voor de vormseldag. De vormeling ontvangt in de viering een Jezusteken (kruisje) en krijgt dit 'zichtbaar' rondgehangen.

foto's

Wij vragen je om geen foto's te nemen tijdens de viering. Dit verstoort het vlotte verloop van de viering. We huren een professionele fotograaf in om de belangrijkste momenten in de viering vast te leggen. Samen maken we er een groot feest van.

Muziek

Muziek maakt elke evenement nog plezanter en feestelijker. Dat is ook zo in onze vormselviering. Al vanaf het begin zorgen we ervoor dat de jongeren vertrouwd geraken met de melodie van de liedjes die we zingen. Maar we willen graag dat iedereen meezingt in de kerk, daarom repeteren we de liedjes ook met de ouders. Op de dag zelf zal een ├ęcht orkest ons begeleiden. Jongeren die een muziekinstrument bespelen, krijgen ook de kans om een muzikaal stukje te brengen tijdens de viering.

Bewijs voor werkgever

Omdat het vormsel een groot feest is, hebben alle ouders van een vormeling wettelijk recht op 1 extra verlofdag. Het bewijs voor je werkgever kan je hier downloaden enkele weken voor het vormsel.

Toch nog vragen ...

Je kan je vragen stellen op de infovergadering bij de start van de voorbereiding of tijdens het infomoment vlak voor het vormsel. Of je kan een van de catechisten contacteren.