Documentals

Terrissa negra

Lluís Heras Colomé, mestre terrisser de Serra de Daró és, de les poques persones a Catalunya, capaç de fer anar un forn de llenya de grans dimensions, per produir terrissa negra conservant una tradició mil·lenària que encara perdura al Baix Empordar.

El documental ens mostra tot el procés de manufactura; des de pastar fang, entornar les peces una a una, fins arribar a coure-les al forn de llenya amb l'expertesa de tota una vida.

Endinsat en una atmosfera de sinuoses sensibilitats: la bellesa de la naturalesa i la passió d'un home que dialoga amb el present per mantenir la tradició del seu lloc.

Un documental historiogràfic pensat per transcendir un "museu vivent" en plena naturalesa.

Josep-Lluís Albajar i Rovira

Premis
FIPA d'Or en la categoria de Música i Espectacles, Festival Internacional de Programes Audiovisuals, Biarritz, França, 2012
Nominacions
Finalista, Millor pel·lícula documental, Premis Goya, o Premis Anuals de l'Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, 2012
Festivals
Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, Espanya, 2011
Festival Dei Popoli, Festival Internacional de Cinema Documental, Florència, Itàlia, 2011
MiradasDoc, Festival Internacional i Mercat de Cinema Documental de Guia de Isora, Canàries, Espanya, 2011
Festival de Lisboa&Estoril, Portugal, 2011
Fitxa tècnica:
Director: Isaki Lacuesta
Guionista: Isaki Lacuesta i Isabel Campo
Productora executiva: Luisa Matienzo
Director de fotografia: Diego Dussuel
Muntadora: Lupe Pérez García
Coordinadora de producció: Íngrid Fernández de Castro
Ajudant de direcció: Luis Bertolo
Espanya, 2011

El quadern de fang

Al novembre del 2009, un camió va recórrer més de sis mil quilòmetres entre Granada i Sangha (Mali) per transportar-hi cinc tones d'argila. Servirien per representar per última vegada "Pas doble", l'espectacle que el pintor Miquel Barceló i el coreògraf Josef Nadj havien representat per teatres de mig món. Així comença "El quadern de fang", documental dirigit per Isaki Lacuesta. El cineasta el va rodar paral·lelament a "Els passos dobles", premiada amb la Concha d'Or a la millor pel·lícula al Festival de Sant Sebastià el 2011.

"El quadern de fang" és un film sobre la creació artística centrat a Gogolí, un petit poble del País Dogon on Miquel Barceló hi passa temporades des de fa vint anys. Per a l'artista mallorquí, l'Àfrica ha estat una font d'inspiració que ha deixat una forta petjada en la seva obra. Al principi, però, es va adonar que allà no podria pintar-hi mai. El vent arrossegava els llenços, la calor assecava la pintura i els tèrmits s'ho menjaven tot, el paper i les teles. Per això va començar a treballar amb l'argila, provant tècniques mil·lenàries i creant a partir dels colors, les plantes i els noms en dogon. "El que m'agrada de l'argila és que es pot fer i refer infinitament i començar sempre altre cop. I l'argila guarda el record de tot, d'una carícia, d'un cop, una marca...", explica Barceló al documental.

El fil argumental del film és la preparació de l'espectacle fins a l'estrena davant dels veïns del poble. L'argila s'ha de mantenir molla perquè no s'assequi amb el sol; per compondre la banda sonora de l'espectacle, Alain Mahé recull sons de l'ambient, de feines tradicionals de les dones dogon i temes cantats per nens; al poble, es convida tothom a veure la representació...

El dia assenyalat, una multitud s'apropa fins al penya-segat de Bandiagara, a la cova dels lleons on Barceló i el coreògraf Josef Nadj protagonitzen la performance "Pas doble", un joc constant entre tots dos, vestits de negre sobre un fons blanc com dos mestres de cerimònies, i l'argila. Durant l'espectacle apareixen elements típics de l'obra artística del pintor, com el gall, el porc, el brau i el ruc, i referències als elements ancestrals de Mali que l'han inspirada, com les màscares i els balls, relació que s'evidencia gràcies al muntatge del documental. En aquest sentit, "El quadern de fang" és una oportunitat per conèixer els secrets del taller africà de Barceló i el procés de creació de l'artista en constant recerca, transformació i experimentació. Quan entra a la seva casa-taller, les obres que hi havia s'han fet malbé. Els tèrmits n'han destrossat una bona part, però, lluny de lamentar-se'n, en Barceló explora nous camins amb el que en queda. La càmera segueix el seu pols pintant a partir de les restes i converteix l'espectador en testimoni d'un moment màgic, en què l'artista crea noves formes, colors i textures que representen el seu entorn, la terra africana que tant l'ha inspirat al llarg de la vida.