HISTÒRIA DE LA FIRA

La fira del conte de Medinyà neix l’any 2010 arrel de la idea sorgida d’un veí del poble , en Joan Bahí, que llegint un “dominical” de la Vanguardia on s’havia publicat un reportatge en honor al bicentenari del naixement de l’escriptor danès Hans Christian Andersen, va recordar la història que deia que aquest famós escriptor havia fet referència al poble en el seu llibre “Viaje por España”. Era l’excusa perfecte per retre-li homenatge i al mateix temps donar a conèixer les potencialitats turístiques i culturals de la població (i aquesta zona del gironès). Es va idear una fira inèdita, engrescadora i amb el conte coma protagonista.

... unos cuantos campesinos de Bàscara acudieron a nuestra ayuda; ninguno de ellos llevaba mas que una camiseta, y de esa guisa nos empujaban el coche, otros tiraban de la mulas, y delante de ellos iba el que realmente hacia de piloto, uno que conocía bien el fondo del río;por la parte mas profunda les llegaba el agua hasta el pecho... Dentro del cohce tuvimos que levantar los pies para no mojarnos y, por esta vez, salió bien. Al abandonar el pueblecito de Medinyà, avanzada ya la tarde, el trafico de la carretera iba haciéndose mas intenso y animado según nos acercábamos a Gerona: daba la impresión de haber feria o de que se clebrase una gran fiesta en el pueblo...” Viaje por España. Hans Cristian Andersen, 1862

La idea es va gestar al llarg de tres anys i, finalment a principis de 2010, es va veure la possibilitat d’engegar la fira i s’hi va començar a treballar.

En les edicions 2010, 2011 i 2012 la fira es va desenvolupar sota la Direcció de COCU. Aquesta empresa de gestió cultural va donar impuls i qualitat a la Fira, i va dotar-la d'un cos de voluntaris que, des de l'estiu del 2012 s'han convertit en una Associació.

En l'edició 2013 es va commemorar el centenari dels germans Grimm.