A folyóiratról


A 2007 óta rendszeresen megjelenő Elpis folyóirat egy év kihagyás után 2017-től az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola lektorált, időszaki lapjaként működik. Az Elpis profilja ennek megfelelően módosult: egyrészt a szerkesztőség kész közölni minden olyan írást, ami a filozófiatudomány alá sorolható, másrészt a szerzők köre nem korlátozódik a továbbiakban hallgatókra. A periodikát doktoranduszok, illetve fiatal kutatók szerkesztik, a szerkesztőbizottságot a doktori iskola oktatói alkotják. A pontos névsor az impresszumban olvasható. A szerzők körének kibővítése mellett a lap fontos célja továbbra is a tehetséggondozás, fórumot biztosítani a filozófiatudomány területéhez tartozó fiatal kollégák számára. A lapszámok online és nyomtatásban is megjelennek évi két alkalommal, a szakmai színvonalat előre meghatározott lektorálási folyamat (double-blind peer review) biztosítja.

A periodika a következő rovatokra épül:

1. A tematikus rovat értelemszerűen a választott téma nevét viseli.

2. A KRATÉR rovat tematikus megkötés nélkül várja a tanulmányokat.

3. A KRITÉRION rovat könyvkritikákat és vitairatokat közöl. Részletek és a tárgyalható könyvek listája érdekében kérjük, tekintsék meg a rovat különálló felhívását.

4. A SZKOPÉ rovat olyan hosszabb tanulmányokat kíván publikálni, melyek a magyar irodalomban csak utalásszerűen tárgyalt elméleteket mutatnak be. A hiánypótló publikációk egyetemi tananyagként is hasznosíthatóak.