C08 Maig

Tasca C08

Tasca a realitzar: edita la partitura Spring (Maig) amb el ratolí,  a mà, nota per nota, símbol per símbol.

IMPORTANT: 

Descàrrega de la partitura en format pdf (et serveix de model, la partitura l'has d'editar tu)

EDICIÓ D'UNA PARTITURA, PAS A PAS

(Nota: aquest tutorial està basat en una edició antiga)

1. Cal indicar New Score, nova partitura, a la barra superior

2. Decidir si es vol la partitura privada o compartida. Proposo privada, per començar.

3. Posarem un títol i un autor clicant al lloc corresponent

4. Per defecte surt un pentagrama per a piano. Necessitem un sol pentagrama.  Cal clicar a la part esquerra del pentagrama en clau de Fa per suprimir-lo i prémer la tecla Supr o bé vaig a Edit / Delete.

5a/ Comencem  a entrar notes posant el cursor a la nota mi3 del primer compàs. 

5b/ Cliquem i, sense deixar anar, arrosseguem cap a la dreta la primera nota fins que es converteixi en blanca i deixemanar. 

5c/ També es pot modificar la figura rítmica clicant (en aquest cas) la blanca a la paleta d'edició. Per què la paleta d'edició estigui operativa cal que alguna nota estigui seleccionada (de color taronja) 

6. Després d'entrar la tercera nota cliquem el signe de sostingut  i el de lligadura de la paleta d'edició.

7. La següent nota és una corxera, podem clicar-la i arrossegar cap a l'esquerra per passar de blanca a corxera o bé podem escriure una altra blanca i després canviar-la a corxera a la paleta d'edició.

8. Anem entrant notes sense preocupar-nos de quants compassos hi ha per sistema ni de les pliques de les corxeres,  calderons i signes de repetició, això ho podem fer al final.

9. Donat que els compassos 5 i 6 són rítmicament iguals que l'1 i el 2, els copiarem. Primer cal seleccionar els dos primers compassos. Podem fer-ho de diverses maneres:

10. Un cop seleccionats els dos primers compassos cal copiar-los: edit /copy i , amb el cursos al compàs 5, fer edit/paste.

11. Ara caldrà arrossegar verticalment nota per nota fins a col·locar-la a l'alçada desitjada.

12. Continuar introduint notes fins al final. S'aniran afegint compassos de manera automàtica a mida que anem avançant. De totes maneres, si cal, podem afegir compassos clicant al signe + que apareix sobre el marcador del compàs.

13. Podem posar els signes de calderó seleccionant la nota corresponent i marcant el calderó de la paleta d'edició.

14. Per col·locar els signes de repetició cal clicar la línia divisòria corresponent i, automàticament, apareixerà una paleta d'objectes amb diferents opcions de línies divisòries,  signes de repetició i salts de sistema i de pàgina. Clicar la repetició a l'esquerra.

15. Un cop entrades les notes, podem introduir els elements de text. Seleccionem la primera nota i l'opció Lyrics (la·), o bé al menú Score / text / Lyrics. Automàticament es col·loca un cursor per tal d'introduir la primera síl·laba. Cada vegada que es prem la barra d'espai o el guió que separa les síl·labes el cursor es col·loca a la següent nota. 

IMPORTANT: en la nova versió la sinalefa es fa amb el signe +, enlloc de / o _

 Llegeix això:

https://sites.google.com/site/ediciodepartitures/part-teorica/10-preguntes-frequeents/compucintroduirunasinalefaeneltextdelescancons

16. Per separar les pliques de les corxeres seleccionem tota la partitura clicant a la part exterior esquerra del primer compàs i després l'opció "Start beam" de la paleta d'objectes d'edició.

 

17. Ara començarem a preparar la partitura per a ser impresa. Caldrà assignar 4 compassos per sistema. Col·loquem el cursor a la línia divisòria al final del 4art., 8è i 12è compàs i seleccionem la fletxa "System Break"o bé premem la tecla [Enter] del teclat d'ordinador.

18. Col·locarem els elements de text que falten. Seleccionem el primer compàs i escollim l'opció "Performance Text" de la paleta d'edició, o bé premem la tecla T.

D'aquesta manera escrivim:

Podem seleccionar els diferents elements de text i col·locar-los a l'alçada vertical desitjada mitjançant les fletxes de direcció amunt-avall del teclat d'ordinador o bé arrossegant verticalment amb el ratolí.

19. Al menú View / Document layout es pot modificar la mida de tot plegat així com la separació entre sistemes.

20. A partir d'aquí podem imprimir (File/Print), exportar, compartir (Sharing) o inserir la partitura a una pàgina web (Sharing, copiant i enganxant el codi html):

 Descàrrega de la partitura en format pdf