C03 Importar MIDI 

Tasca C03

A aquesta tasca veurem les possibilitats d'importació del Noteflight i altres editors actuals, i coneixerem el format MIDI. Ves a "Nova partitura" de Noteflight. Apareix l'opció inferior d'importar a partir d'un MIDI 

Llegeix els documents i enllaços inferiors

IMPORTANT: al final d'aquesta activitat cal desar el pdf  i inserir-lo a la pàgina corresponent. Aquesta partitura pot estar "en brut", o sigui, tal i com et surti després d'importar l'arxiu MIDI 

MIDI 

són les inicials de Music Instrument Digital Interface. És un protocol de maquinari i programari per permetre que els instruments musicals es comuniquin entre sí. El sistema MIDI fa servir la mateixa informació que podem trobar en una partitura, però emprant xifres numèriques en comptes de símbols gràfics.

Els fitxers MIDI no són fitxers de so, encara que ho sembli, sinò generadors de so. Les instruccions a un fitxer MIDI es composen de dades com ara quan es prem una nota, quan es deixa anar, amb quina força, etc. Quan estem sentint un MIDI (*.mid) al nostre ordinador, es com si algú estigués interpretant una cançó en aquell mateix instant.

Per una banda doncs representra un mètode de codificar la música i, per l'altra, un sistema de connexions físiques entre aparells.  Cal saber que abans del midi (1983) els diferents aparells musicals electrònics no eren compatibles entre sí, no es podien connectar. 

Controlador MIDI-USB. 

Imatge trobada a: http://www.samsontech.com/site_media/cms/images/product/samson/usb-midi/keyboard-controllers/graphite49/Graphite_49_with_iPad2.jpg 

MIDI, acrònim de Musical Instrument Digital Interface (interfície digital d'instruments musicals) és un estàndard tècnic de comunicació entre equips musicals electrònics utilitzat en informàtica musical que permet l'intercanvi d'informació entre diversos equips musicals connectats i també entre aquests i un ordinador personal.

Per saber-ne +

Llegeix aquest article: https://es.wikipedia.org/wiki/MIDI i vidualitza el vídeo inferior.

curriculum/interniv/d113/modul_2/practica_2

curriculum/interniv/d113/modul_2/practica_3

Connectors i cable MIDI Imatge trobada a: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Midi_ports_and_cable.jpg

Per cercar arxius MIDI a Internet

Cal tenir en compte que, tant en un cas com en l'altre, el cercador no ens trobarà l'arxiu concret sinó la pàgina on l'haurem de buscar i descarregar (botó dret, "guardar destino como").

Vanbasco.com, a més, ofereix la possibilitat d'inserir el cercador de MIDI al teu espai virtual, només es tracta de copiar el codi embed i enganxar-lo com a html. http://www.vanbasco.com/en/searchbox.html

Les possibilitats del MIDI i Internet

El fet que els editors de partitures treballin a partir del sistema MIDI obre infinitat de possibilitats per a l'educació musical. Una de les que destaca és que permet accedir a milers d'arxius que podem trobar a Internet. Aquest arxius poden ser la base de la nostra partitura obrint-lo amb l'editor i modificant (editant) els diferents paràmetres (canviar ritmes, tonalitats, claus, etc.), adaptant-la a les nostres necessitats. En definitiva en obre la porta a infinitat d'arranjaments.

Edició d'un MIDI tret d'Internet

Per editar un arxiu midi cal tenir en compte que podem trobar bàsicament dos tipus d'arxius midi, segons la manera com s'han introduït les notes amb l'editor de partitures:

En el primer cas quan obrim la partitura normalment ens sortirà gairebé a punt d'imprimir, només haurem de posar l'armadura i posar-ho al to que vulguem, definir la pista de percussió, posar títols, text, indicacions de dinàmica, etc.

En el segon cas caldrà tenir molt clara la quantificació, o sigui a quin nivell de precisió rítmica volem arribar. És evident que si treballem una cançó amb negres i corxeres, no cal que surtin fuses, és per això que posarem la quantificació a corxeres. Cal ser conscients que quan interpretem no fem els ritmes exactes. Per exemple, quan toquem una blanca potser en realitat estem fent una blanca lligada amb una fusa.  És per això que us podeu trobar amb partitures que es visualitzen d'una manera molt estranya i d'aquí la importància de quantificar bé i decidir si el nostre valor mínim serà una fusa o una corxera.

Editem amb Noteflight (Edit / import):

Import score from MIDI file /  Importació de partitura d'un fitxer MIDI

MIDI OPTIONS /OPCIONS DE MIDI

Tracks become parts: les pistes es converteixen en parts

Channels become parts: els canals es converteixen en parts

Extend short notes througth rest: amplia notes breus (en cas que no es vulgui un  resultat ple de silencis)

Quantization / Quantificació

Auto: automàtica

Quantize dotted durations: quantificació de durades de figures amb punt.

 Exemple amb Libertango de Piazzola tret d'un MIDI

Versió 1, resultat sense quantització:

 

Versió 2, amb quantificació a corxeres:

Evidentment, la versió 2 serà molt més fàcil d'editar. Quantificar el valor mínim ens pot ajudar molt a fer la partitura entenedora i ens facilita molt la feina posterior. A aquesta versió caldria retocar coses abans d'imprimir però ja s'aproxima molt al resultat final.