Edició de partitures amb Noteflight

Borja Peiron, C. Liceu 2013

Els editors de partitures "Són programes oberts que serveixen per elaborar, editar i imprimir partitures. Funcionen de manera similar a un processador de textos. Si l'ordinador té altaveus connectats, els fitxers editats es poden fer sonar. La majoria dels editors permet a més manipular l'audició i tots els paràmetres dels sons editats. Encara que introduir les dades d'una partitura pot ser a priori alguna cosa costós ofereix nombrosos avantatges a l'aula, com la digitalització de la música per poder posteriorment traspassar-la a MIDI i seqüenciadors, imprimir paricel·les, o incloure-les com imatges en arxius d'Open Office o Word per configurar fitxes de classe." (Torres, 2010:116).

Cal destacar també la funció seqüenciador que tenen aquests programes i que permet escoltar nombroses pistes alhora i així facilitar la tasca compositiva i creativa donat que permet escoltar el resultat sonor. Els editors actuals, a més, i entre d'altres millores, permeten compartir les partitures, inserir-les fàcilment a lloc web o blocs, escoltar els sons samplejats en format Wav, exportar a Wav o a MusicXML, a més de MIDI. 

Els programes que tradicionalment han destacat a nivell professional són el Finale (http://www.finalemusic.com) i Sibelius (http://www.sibelius.com). A Catalunya durant molts anys es va utilitzar el Music Time, versió reduïda en català de l'Encore (http://www.gvox.com/products.php) perquè la Generalitat el va introduir de manera gratuïta a les escoles. Actualment però destaquen els editor on-line Noteflight (http://www.noteflight.com) i  Flat (https://flat.io), que en la seva versió més senzilla són gratuïts, i el Musescore, programari lliure, multiplataforma i en català (http://musescore.org/ca). 

Possibilitats educatives dels editors de partitures: