Seqüència didàctica WQ

Com es fa una WebQuest

Una WebQuest (WQ) té la una estructura diferent a la seqüència didàctica (SD) ordinària. La WQ és una eina específica per a l’elaboració i la presentació d’una SD en format digital. Això vol dir que heu de fer una adaptació dels continguts que hi tractareu d’acord amb l’estructura i amb les especificitats del format. Us resumisc a continuació les característiques més rellevats de les WQ i les adequacions que hi heu de fer.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE L'ENCÀRREC

  • El treball d’elaboració d’una SD en el format WQ es fa per parelles.

  • El format de la WQ ha d’atenir-se a l’estructura típica d’una WQ (en teniu més detalls més avant).

  • La WQ es pot fer i allotjar de forma gratuïta i sense gaire complicacions tècniques en un lloc de Google (o alternativament en un bloc).

  • Heu de plantejar, igualment que en la SD ordinària, un tema o un eix que vincule totes les activitats i que en done una forma unitària.

  • Heu de plantejar, com a mínim, una activitat de cada tipus, tal i com demana la SD ordinària.

  • La programació, és a dir, la graella de planificació es fa de forma global per a tota la SD i no per a cada activitat.

  • Heu d’autoritzar-me a veure la WQ que feu (o siga, heu de compartir amb mi el lloc web que creeu).

ON CAL BUSCAR INFORMACIÓ SOBRE LES WQ?

  • Per a saber què és una WebQuest, podeu consultar la informació següent, sintètica i ben explicada: Biblioteca Semántica de WQ.

  • Un bon resum: Webquest Viquipèdia.

  • Una presentació sobre l’ús de les WQ i la literatura.

  • El lloc principal que heu de tenir en compte és el web de la Societat Catalana de WebQuest i molt especialment les subpàgines “Plantilles” i “Base de dades” (o “Directori de WQ”).

  • També és molt important que mireu l’enllaç que hi ha en aquest web a les Jornades WebQuest,

Consulteu els tallers següents de les Jornades 2012:

QUIN FORMAT HA DE TENIR LA WQ?

L’estructura de les WQ és fonamental per a organitzar el contingut d’una seqüència didàctica en aquest format digital. A banda dels orígens (el format digital fou inventat i divulgat per Bernie Dodge) o de la divulgació a casa nostra (Carme Barba o Jordi Adell; vegeu també un article de Jordi Adell de l’any 2004 que en parla de forma molt didàctica), ens interessa tenir-ne una idea clara, per això us en faig un resum, de les parts que ha de tenir tota WQ.

  • INTRODUCCIÓ. Part de presentació del tema, només hi ha unes frases o un paràgraf introductori (convé que siga una presentació molt breu). Pot servir de motivació, per a engrescar els alumnes a fer les tasques. Ací podeu plantejar una activitat de creació d’expectativa molt breu.

  • TASCA (o TASQUES). A pesar de la denominació, es tracta del guió de les activitats que han de realitzar els alumnes, o siga, que és una mena d'índex explicat (també en forma breu). En aquest apartat només hi ha d’haver el resum de les tasques, però no les tasques pròpiament dites (que són a l’apartat següent).

  • PROCÉS. És el lloc on s’han d’enunciar totes les activitats que han de realitzar els alumnes (amb la denominació genèrica de “tasca”). En aquesta part apareixen detallades totes les tasques, és on diu què han de fer i com, on apareixen els recursos en línia que poden consultar per a realitzar-les (els enllaços a la xarxa i els recursos propis, com ara fitxes que elaboren els autors de cada WQ). Per a l’elaboració de la SD en el format WQ heu de fer, com a mínim, una activitat de les que apareixen en les indicacions de l’elaboració de la SD (vegeu el tema de Moodle corresponent).

  • AVALUACIÓ. Part on es detalla de quina manera s’avalua el treball realitzat i tot el procés de realització. S’hi sol utilitzar un format específic de graella d’avaluació que s’anomena “rúbrica” (podeu fer una cerca a Internet per a veure’n models, però ací en teniu una selecció que us poden servir: rúbriques d’avaluació). També podeu consultar les referències esmentades anteriorment (rúbriques i portafolis).

  • CONCLUSIÓ. Hi ha d’haver informació, sobretot, de reflexió sobre el treball realitzat. És el lloc on apareix informació resumida d’allò que han aprés els alumnes i de quins altres temes estan relacionats amb el tema que tracta la WQ (podeu posar enllaços per a l’ampliació o per a temes derivats o complementaris).

  • ORIENTACIONS. És un apartat per al professorat que utilitza la WQ a l’aula. Per això, es tracta d'una guia didàctica on han de constar la programació d’objectius, continguts, descripció breu de l'activitat, material emprat, temporalització, interacció i avaluació (totes aquestes dades poden anar en una fitxa tècnica). En aquest cas, no heu de fer una programació activitat a activitat, com ho faran els vostres companys en la SD ordinària, sinó de tota la SD. En aquesta part també poden anar els CRÈDITS, és a dir, la citació de les fonts consultades, les fotos i material procedent d’Internet, els llibres consultats (podeu fer-ne una selecció) i la identificació de l’autoria (nom i cognoms, correu electrònic, assignatura -Didàctica de la llengua i la literatura I-, nom del professor i curs acadèmic). L’apartat CRÈDITS pot anar dins d’ORIENTACIONS o bé pot ser un apartat específic (en aquest cas, convé que siga un apartat a banda).

ON S’HA DE FER LA WQ?

Primera opció. Podeu fer-la directament en Moodle, en l'activitat: Lliurament_WebQuestScorm.

Segona opció. Mitjançant el format predefinit que recomana la Societat Catalana de WQ i que jo també us recomane, és a dir, mitjançant un lloc web de Google. La diferència entre aquesta opció i l'anterior és que el treball que realitzeu en Moodle es queda en Moodle i el que feu en Google el tindreu sempre al vostre compte de Gmail com un lloc web de la vostra propietat. Què necessiteu per a fer una WQ en Google? El procediment és el següent:

  • Heu de crear-vos, si encara no en teniu cap, un compte de Gmail. És gratuït i tardareu 2 minuts a fer-vos-el.

  • Una vegada us heu fet el compte, us recomane que us configureu el compte en català si no voleu que isca en anglés (ho podeu fer a “Configuració”, és una icona d’una “roda dentada” que hi ha a la part superior dreta).

  • A continuació heu d’accedir a “Sites” (o “Llocs”) que heu de tenir en les pestanyes horitzontals de la part superior. Si ja heu treballat amb els llocs web de Google o teniu experiència amb la creació de qualsevol lloc web, creeu una lloc web que responga a l’estructura que teniu explicada més amunt. Sinó, entreu a “Crea”, seleccioneu “Navegueu per la galeria” i cerqueu amb el mot “webquest”. Trieu la plantilla que més us agrade. O bé entreu en aquest lloc per a veure diferents plantilles i després trieu la que preferiu.

  • Una vegada teniu la plantilla, esborreu-ne el contingut d’exemple. I ja podeu escriure-hi el que vulgueu. Si ho preferiu, podeu fer-vos un esborrany en Word o en GoogleDocs, però no cal, perquè LlocsWebs de Google us mantindrà l’esborrany fins que considereu que podeu fer-lo públic.

    • Creeu les pàgines que necessiteu (una per a cada part de l’estructura WQ que he explicat més amunt).

    • Escriviu el contingut de cada apartat. Convé que cerqueu les pàgines d’Internet de consulta i que comproveu que funcionen quan tindreu acabada la WQ.

    • Inseriu les fotos, gràfics o altres imatges que necessiteu.

    • El enllaços no cal que els escrigueu en la forma que apareixen al navegador, podeu posar una paraula o frase i fer un hipervincle (seleccioneu la paraula, premeu la icona de la cadena i apegueu l’adreça). Recordeu sempre de marcar el requadre “obre aquest lloc en una finestra nova”.

    • Podeu posar fons de colors a cada pàgina o bé modificar-ne la plantilla. Això ja és una qüestió estètica que va a gust de cadascú.

    • La rúbrica d’avaluació es pot fer en un taula o en un formulari de GoogleDocs. La millor opció és fer una taula perquè els alumnes coneguen els criteris i el sistema d'avaluació i una formulari de GoogleDocs per a emplenar la informació cada parella o grup de treball.

  • Com que feu la WQ entre 2 persones, l’ha de crear una i ha d’autoritzar l’altra com a autora. Això es fa en el requadre blau de la part superior dreta “Comparteix”, deixeu el mode de compartiment en “privat” i afegiu el compte de correu de Gmail de l’altra persona en “afegiu persones”. Si voleu que jo puga veure el procés d’elaboració de la WQ, podeu autoritzar-me (josep.escolanoua@gmail.com) o bé si voleu que us ajude a modificar alguna cosa heu de canviar el meu permís a “pot editar-lo”. En qualsevol cas, heu d'autoritzar-me amb el permís “pot visualitzar-lo” perquè puga valorar la vostra faena.

  • Consulteu el tutorial següent per a crear i utilitzar llocs web de Gmail (tutorial1); al final d’aquest tutorial en teniu un altre de més detallat (tutorial 2).

  • MOLT IMPORTANT. De vegades la pestanya “Sites” (o “LlocWeb”) “desapareix” del compte de Gmail. No patiu. Escriviu “Sites” en el cercador intern del compte de Gmail i trieu la tercera opció, “Cerqueu al web”. Gmail us fa una cerca en el navegador de Google; si accediu al primer lloc de la cerca us apareixen els vostres llocs web.

  • I si teniu cap dubte, envieu-me una tutoria o millor encara, feu una intervenció al fòrum específic “Elaboració d’una SD en format WQ” del Moodle.

Tercera opció. També es pot fer la WQ en un bloc. El procediment és molt similar al que hem vist anteriorment. En aquest cas, però, heu de fer una pàgina (no una entrada) per a cada apartat de la WQ.

QUINS EXEMPLES ES PODEN UTILITZAR DE MOSTRA?

Us en faig una selecció procedent de fonts contrastades i fiables, però si escorcolleu pel vostre compte a la xarxa en podreu trobar molts més.

  • Àngel Guimerà (per a batxillerat)

    • Ramon Llull (3r ESO, és antiga, del 2004, però un bon exemple. No està feta amb una plantilla de “LlocsWeb” de Google)

    • Dins d’un còmic (per a una aula d’acollida)

    • El rei Jaume I (coneixement del medi, cicle superior de primària. Premi extraordinari d’Innovació educativa de la Comunitat Valenciana 2011)

    • La cèl·lula (ESO, biologia i geologia)

    • Anem de concert (dialectologia per a ESO; un exemple que formalment no ens serveix d’exemple, però sí l’orientació).

    • Elionor d’Aquitània (per a un curs de literatura medieval francesa de la Universitat de València, en català i en francés. No està feta amb una plantilla de “LlocsWeb” de Google)

    • Joanot Martorell i Tirant lo Blanch (per a ESO, és del 2004. No està feta amb una plantilla de “LlocsWeb” de Google)

    • Viatge per la comarca d’Osona (projecte interdisciplinari per a educació primària)