Uitvoering Requiem Mozart
Het Requiem van Mozart werd kort na zijn dood één van zijn meest uitgevoerde werken.
Er ontstonden al vroeg verschillende arrangementen voor thuis- of concertgebruik, evenals aanpassingen voor liturgisch gebruik.
Een daarvan is de versie van de Beierse ambtenaar Heinrich Ludwig Ritter von Spengel (1775-1865) voor tien stemmen en orgelbegeleiding uit 1852.
De bewerking is gebaseerd op de destijds gebruikelijke gedrukte editie, met de bekende toevoegingen van Franz Xaver Süßmayer.
De koor- en solopartijen zijn ongewijzigd. De instrumentale begeleiding bestaat uit twee violen, twee altviolen en individueel genoteerde cello en contrabas.
De orgelpartij is niet uitgeschreven in Spengels partituur, maar is beperkt tot een becijferde baspartij.
Deze uitgave is dus geen partituur waaruit bepaalde instrumenten werden geschrapt. Ze is speciaal geschreven opdat de uitvoering in kleinere bezetting ook mogelijk zou zijn.
De samenstelling van het orkest laat immers koor en solisten toe niet constant tegen een vol orkest op te moeten zingen.
Meerdere traditionele CD-opnames komen hierdoor zelfs wat agressief over, terwijl de muziek zelf op veel plaatsen rust en troost wil bieden.
Deze kleinere orkestbezetting geeft aan koor en aan solisten bovendien de mogelijkheid om subtielere nuances op de voorgrond te brengen. En dat is net de kracht van deze uitgave van het Requiem door Heinrich Ritter von Spengel.
Deze werd aan het begin van de 21ste eeuw nieuw uitgegeven door Johannes Schachtner. Hij leidde ook de eerste heropvoering van de Spengelversie van het Requiem op 20 november 2021 in het Bosco Cultureel Centrum in Gauting met het Collegium Bratanianum.
In België was er tot nu toe slechts één uitvoering in Wallonië en één in Brussel.
Onze 2 concerten zijn dus de première voor Vlaanderen.