Concert 2023

Na haar samenwerking met de bevriende koren uit Idstein in “Die Schöpfung” van Joseph Haydn en “The Armed Man” van Karl Jenkins is De Wase Kantorij bijzonder verheugd om u uit te nodigen op het nieuwste concert, “Misa a Buenos Aires – Te Deum”.

De “Misa a Buenos Aires”, ook gekend onder de naam “Misa Tango”, is in 1995 geschreven door de Argentijn Martin Palmeri.

“Misa Tango”, een vreemd gegeven: een liturgische mis in een danskleedje gestoken!

Maar Palmeri, die de ziel van de tango in zijn DNA heeft meegekregen, zag het indertijd als een uitdaging de traditionele, Latijnse mis te vermengen met de stuwende ritmes van de tango, geaccentueerd door een instrument dat als geen ander melancholie én levensvreugde tot uitdrukking kan brengen, met name de bandoneon/accordeon.

De ‘Misa a Buenos Aires’ werd intussen wereldwijd uitgevoerd, en kreeg vooral bekendheid toen ze in 2013 in Rome werd opgevoerd om hulde te brengen aan de wijding van de voormalige kardinaal van Buenos Aires, jawel, onze huidige paus Franciscus.

Helemaal in dezelfde lijn brengen we een tweede werk, met name het “Te Deum” van Peter Reulein. Deze in Frankfurt geboren componist is bekend voor het schrijven van liederen voor kerkdiensten, waarbij hij gebruik maakt van oude, religieuze teksten.

Met zijn eigen muzikale versie van het “Te Deum” schaart Reulein zich in het rijtje van Charpentier, Haydn, Mozart, Berlioz en nog enkele anderen.

Deze lofzang, daterend uit de 4° eeuw, die bij plechtige dankdiensten ten gehore wordt gebracht, is hier doorweven met Afrocubaanse ritmes en een Mexicaanse dansstijl, de huapango.

Ook Peter Reulein laat, met andere woorden, tekst en klanken dansen!

De Wase Kantorij, de Idsteiner Kantorei en de mezzosopraan Inez Carsauw worden hierbij ondersteund door het strijkkwintet o.l.v. Pascale Van Os, met Bram Van Weverberg op de accordeon en Ellen Schepers aan de piano, onder de algemene leiding van Willy Vriesacker en met de medewerking van de Kunstacademie Beveren/Zwijndrecht en de gemeente Zwijndrecht.