Funcionament del Consell General dels Joves

1a etapa: Elaboració de les proposicions de llei

Durant aquesta primera etapa del Consell General dels Joves (CGJ), les classes de 3r o 4t curs de segona ensenyança (en funció del centre) dels tres sistemes educatius d'Andorra han de presentar dues proposicions de llei. Una d'elles serà de tema lliure i l'altra, en canvi, haurà de proposar temes relacionats amb Europa.

Per poder dur a terme aquest encàrrec, els docents hauran de treballar prèviament amb els seus alumnes els conceptes de democràcia i parlamentarisme i hauran d'analitzar les funcions, l'estructura i el funcionament del parlament andorrà: el Consell General. Per fer-ho, us poden resultar d'utilitat tant el lloc web del Consell General com el tríptic introductori que trobareu adjunt (en format pdf) al final d'aquesta pàgina. 

Un cop superada aquesta introducció teòrica, és l'hora de començar a treballar les proposicions de llei de la classe. D'entrada, caldrà un treball de reflexió -individual i col·lectiu- sobre quins són els temes més importants a regular, quines són les idees de què més ens podríem beneficiar, etc. En aquest punt, cal tenir en compte, d'altra banda, tres limitacions: han de ser idees que puguin portar-se a la pràctica mitjançant una llei (i, doncs, des del Consell General); han de ser idees que no estiguin ja regulades de la manera com vosaltres defenseu per cap llei en vigor; i finalment, han de ser idees no contingudes en cap proposició de llei aprovada en edicions anteriors pel Consell General dels Joves.

Després d'aquesta tria del tema de la proposició, és el moment de la documentació, l'anàlisi i la reflexió. D'entrada, caldrà cercar informació sobre el tema triat, familiaritzar-s'hi, investigar com s'ha regulat en d'altres Estats, analitzar-ne els possibles efectes positius i negatius i decidir, finalment, de quina manera volem regular aquella matèria a Andorra (quins temes inclourà la proposició de llei i quins no, a què obligarà el text -o què prohibirà-, de quina manera, etc.).

Finalment, un cop reflexionada, documentada, analitzada i estructurada la idea inicial, és l'hora de redactar-la. Cada proposició de llei haurà de contenir una exposició de motius (on es presenta la llei i s'argumenta la seva necessitat) i un màxim de tres articles (on es regula la idea proposada). Quan redacteu la proposició de llei, us poden resultar d'utilitat aquests consells.

Aquesta primera etapa es tanca amb dues eleccions. Totes dues eleccions, no cal dir-ho, s'han de regir per criteris democràtics.



Taula representants.docx

Finalment, durant tota aquesta primera etapa us pot resultar d'utilitat (per familiaritzar-se amb el format i el redactat) la consulta de proposicions de llei aprovades anteriorment en el sí del CGJ o de lleis aprovades pel Consell General (consultables tant al web del Bopa com al del CG). També pot resultar interessant la consulta d'aquests textos jurídics de referència.

Paral·lelament a tota la feina d'elaboració de les proposicioons de llei, els alumnes poden participar, durant aquesta primera etapa, en el concurs de cartells del CGJ. Trobareu tota la informació relativa a aquest concurs aquí.

2a etapa: Selecció de les lleis per part dels jurats

Un cop tancada la primera etapa, els alumnes de tots els centres educatius d'Andorra hauran elaborat, en total, una seixantena de proposicions de llei. Aquesta xifra, evidentment, resulta inabastable pel Consell General dels Joves. És per aquest motiu que dos jurats s'encarregaran de fer una selecció final d'un 10% de les proposicions presentades.

 

 La selecció de les proposicions de llei es basen  en els següents criteris. 

3a etapa: Anàlisi i millora de les sis proposicions de llei finals

Una vegada han estat seleccionades les sis proposicions de llei que seran discutides pel Consell General dels Joves, arriba el moment d'analitzar-les a fons i polir-les per decidir, finalment, el sentit del nostre vot (volem o no volem que siguin aprovades?). Aquesta tercera etapa compta  amb dos escenaris de treball principals: les classes i les comissions del CGJ.

4a etapa: Consell General dels Joves

Acabat el treball en comissió, amb la versió definitiva de les sis proposicions de llei finals ja publicada, el vot de tots els centres participants ja decidit, i els 28 consellers joves ja elegits, arriba l'hora de la veritat, l'hora de la sessió plenària del Consell General dels Joves (consulteu-ne aquí el programa).

En el decurs de la sessió plenària, els 28 consellers joves debaten al voltant de les sis proposicions de llei. Un cop enllestit el debat, els 28 representants voten (a favor, en contra o abstenció) les proposicions de llei que s’han treballat en comissió tenint en compte el contingut final de la proposició de llei i la voluntat de les persones que representen. Quedaran aprovades les proposicions de llei votades a favor per una majoria simple del CGJ.

El funcionament d'aquesta sessió plenària està regulat pel reglament de funcionament del CGJ.   Paquet Pedagògic CGJ 2024