Säännöt

Classic Trial -säännöt ja harrastamisen yleiset ohjeet 2023

Yleistä

Classic Trial on harrasteurheilua alkuperäisen trial-ajon hengessä. Classic Trialin yhteiset ajotapahtumat eivät ole kilpailutapahtumia, vaan jokainen kuljettaja mittaa päivän ajosuorituksen onnistumista lähinnä vain omiin virhepisteisiin. Jaksoilla ei ole tuomareita tai järjestysmiehiä, vaan järjestyksestä ja turvallisuudesta huolehtivat kunkin ajoryhmän kuljettajat yhdessä. Tapahtumat järjestetään aina maanomistajan tai -haltijan kanssa yhteistyössä.

Niin tapahtumissa kuin harjoiteltaessa kuljettajille, pyörilleen tai ulkopuolisille aiheutuvista vahingoista vastaa kukin kuljettaja itse. Tämän vuoksi myös Classic Trialissa käytettävät moottoripyörät tulisi vakuuttaa asiallisesti.

Pyörät

Tapahtumissa käytetään jäykkäperäisiä tai kahdella takaiskunvaimentimella varustettuja, rumpujarrullisia ja ilmajäähdytteisiä moottoripyöriä. Pyörät ryhmitellään ennen vuotta 1965 (pre-65) ja Twin Shock –luokkiin (”pre-85”). Isoissa tapahtumissa voidaan käyttää myös muuta tarkentavaa luokitusta (esim. moottorin rakenteen tai käyntitavan mukaan jaettuihin luokkiin).

Pre-65-luokassa pyörien rungon, moottorin, jarrujen ja jousituksen tulee olla alkuperäisen kaltaiset. Tässä luokassa materiaalien ja teknisten ratkaisujen tulee vastata aikakaudella käytössä olleita. Yleisimmin Pre-65-luokassa pyörät ovat Twin Shock pyöriä tai jäykkäperäisiä. Yksittäisiä malleja on valmistettu myös monoperäisinä (esim. NSU), jollaisina ne hyväksytään myös tähän luokkaan. Runko voi olla omavalmiste.

Twin Shock -luokassa pyörän rakentaminen on vapaampaa, mutta pyörien pitää perustua Twin shock malliin, joka on ollut markkinoilla myynnissä vuonna 1985 tai sitä ennen. Tässäkin luokassa edellytetään rumpujarruja, ilmajäähdytteistä moottoria, vaijerivälitteistä kytkintä ja kahta iskunvaimenninta takana. Runko voi olla omavalmiste.

Huom poikkeus: Twin Shock luokkaan hyväksytään myös Yamaha TY 250 AF malli, jos siihen on asennettu monoiskunvaimentimen tilalle kaksi iskunvaimenninta ja muut luokan jäljempänä mainitut vaatimukset täyttyvät. Muiden monoperäisten pyörien muokkaaminen Twin Shock pyöriksi ei ole sallittua.

Kaikissa pyörissä renkaat tulee olla sisärenkaallisia trial käyttöön tarkoitettuja renkaita. Nastoja ei sallita renkaissa.

Tapahtumakohtaisesti voidaan sallia A B C -luokkaan myös ennen vuotta 1992 valmistetut alkuperäiset ilmajäähdytteiset monopyörät, jos niihin ei ole tehty rakenteellisia muutoksia. Näissä pyörissä voi olla monojousituksen lisäksi, hydraulinen kytkin ja levyjarrut, kunhan ne ovat olleet alkuperäisessä tuotantomallissa.


Monoperäiset pyörät ilmajäähdytetyt pyörät luokitellaan Ilmo-92 luokkaan.

Classic Trial -pyörien ei tarvitse olla rekisteröityjä maantiekäyttöön.

Osallistuminen, varusteet ja vakuuttaminen

Mukaan voi tulla ikään ja sukupuoleen katsomatta jokainen, joka lajista on kiinnostunut. Harrastelijoille suositellaan moottorikerhon jäsenyyttä. Tapahtumissa kuljettajien edellytetään käyttävän E-hyväksyttyä moottoripyöräilyyn tarkoitettu kypärää ja tukevia jalkineita. Myös muiden suojainten (kuten silmä-, polvi- ja kyynärsuojien) käyttöä suositellaan.

Lisäksi suositellaan, että jokaisella on pyörässään liikennevakuutus (esim. rekisteröimättömän maastoajoneuvon liikennevakuutus) tai moottoriharrastuksen kattava tapaturmavakuutus.

Tapahtumien kulku

Tapahtumat aloitetaan ilmoittautumisella, ajajakokouksella ja jakautumisella useiden kuljettajien ryhmiin järjestäjän ohjeiden mukaisesti. Tämän jälkeen siirrytään maastoon merkitylle reitille, jossa ajetaan 5-30 jaksoa ja 1-4 kierroksella (yleensä yhteensä 20–30 jaksoa), kutsun tai ajajakokouksessa annetun ohjeen mukaisesti.

Ruuhkien välttämiseksi ryhmät aloittavat eri jaksoilta. Jaksot ajetaan pääsääntöisesti numerojärjestyksessä ja jokaisella kierroksella samasta jaksosta aloittaen. Kullakin jaksolla saa ajaa kerrallaan vain yksi ryhmä. Jaksoon tutustuvat kuljettajat eivät saa rajoittaa tai häiritä jaksoa ajavan ajosuoritusta tai reitin valintaa. Kaikkien ryhmän kuljettajien ajettua jakso siirrytään ryhmänvetäjän johdolla kootusti seuraavalle jaksolle.

Kierrosten välillä pidetään yhteinen tauko lähtöpaikalla.

Jaksot vaativuudet

Jaksojen vaativuusasteita on kolme, kukin kuljettaja valitsee ilmoittautuessaan itselleen sopivan tason. Luokan voi vaihtaa vielä myös ohjaajakokouksessa.

Taso C:n jaksot ovat ajettavia ja väljiä, jotka sopivat lajin pariin tuleville tai vähemmän harrastaneille. Ajolinjan saa valita vapaasti reunamerkintöjen välissä, alkumerkeiltä loppumerkeille. Tarvittaessa käytettävien ohjausmerkkien väri on keltainen tai valkoinen.

Taso B on tarkoitettu kohtalaisen paljon ajaville harrastajille. Sen tasoa on vaikeutettu edellisestä sijoittamalla ohjausmerkit (nuolin) siten, että reitti on vaativampi. Ohjausmerkkien väri on sininen.

Taso A:n vaativin ja se on vaikeutettu edelleen B-tason jaksoista erillisiä ohjausmerkkejä (nuolia) käyttäen. Se on tarkoitettu kokeneille ja paljon harjoitteleville kuljettajille. Ohjausmerkkien väri on punainen.

Tarvittaessa pre-65 –luokan pyörien jaksoja voidaan eriyttää Twin Shock -luokista erillisillä ”Pre 65 =>” kylteillä.

Kaikki opasteet suositellaan olevan enintään 50 cm korkeudella maasta.

Ajajan tulee noudattaa kaikkia oman tasonsa opasteita. Muiden luokkien opasteista ei tarvitse noudattaa, mutta niitä ei saa kaataa tai siirtää. Muiden luokkien reittien ajaminen on sallittua silloin, kun oman luokan ajomerkit eivät sitä estä.

Virhepisteet

Kuten muissakin trial-lajeissa lasketaan ajosuorituksen virhepisteet. Kosketus merkitsee yhtä, kaksi kosketusta kahta, kolme tai useampia kosketusta on kolme. Jakson merkintöjen noudattamatta jättäminen on viisi. Classic Trialin erityispiirre on se, että jaksolla pysähtyminen johtaa 5 virhepisteeseen. Pysähtyminen katsotaan tapahtuneen, kun pyörän liike eteenpäin on selvästi lakannut. Jakson voi jättää ajamatta ja silloin pisteitä tulee viisi.

Reunamerkintöjen puuttuessa noudatetaan ryhmänvetäjän ohjeita.

Pisteitten kirjaaminen

Jaksolla ryhmänvetäjä tai hänen nimeämänsä kuljettaja laskee ja kirjaa kertyneet virhepisteet. Pisteet kirjataan suoraan mukana kulkevaan pöytäkirjaan tai kuljettajakohtaisiin jaksokortteihin.

Pisteet voidaan järjestää yhteen listaan riippumatta valitusta vaikeustasosta tai pyörän tyypistä. Listasta tulisi ilmetä tapahtuman osallistujan ja pyörämerkin lisäksi jaksokohtaiset virhepisteet sekä jaksojen vaativuusaste.

Tarvittaessa luokissa voidaan erotella osanottajat moottoripyörän tyypin mukaan ennen vuotta 1965 valmistetut ja Twin Shock –luokkiin. Myös mahdolliset jäykkäperäiset voidaan merkitä erikseen merkinnällä ”Rigid”.

C-luokassa ajavien pisteet voidaan jättää laskematta tai merkitsemättä yhteiseen listaan kuljettajan niin halutessa. Tämä käytäntö tulee kuitenkin sopia tapahtumakohtaisesti viimeistään ajajakokouksessa.

Lajiryhmä

Classic Trialin kehittämisestä vastaa lajiryhmä yhdessä puheenjohtajan ja tiedottajan kanssa. Lajiryhmä, puheenjohtaja ja tiedottaja valitaan vuosikokouksessa vuodeksi kerrallaan.

Lajiryhmään kuuluu lähtökohtaisesti seuraavat henkilöt

Vuosikokouksen ja lajiryhmän kokoukset kutsuu koolle Classic Trialin puheenjohtaja tai tiedottaja.

Vuosikokous pyritään järjestämään helmikuun toisena maanantaina. Äänioikeutettuja ovat kaikki edellisenä vuonna Classic Trial –tapahtumissa ajaneet kuljettajat.

HUOM: Muissa maissa ja tietyissä kotimaankin tapahtumissa, Classic Trialin säännöt voivat poiketa näistä Suomessa yleisesti käytössä olevista säännöistä ja ohjeista, joten perehdy tapahtumakohtaisiin sääntöihin ja ohjeisiin ennen ilmoittautumista.

Muiden tapahtumien sääntöjä