Folklorefestival

Voor vzw Volkskunstgroep De Boezeroenen uit Kuringen-Hasselt is verbroederen met mensen van verschillende nationaliteiten een doodgewone zaak. Al meer dan veertig jaar trekken De Boezeroenen naar buitenlandse festivals en leren op die manier heel wat vreemde culturen kennen en waarderen. Na de optredens wordt er op dergelijke buitenlandse reizen dan ook flink verbroederd en vaak worden hechte vriendschapsbanden gesmeed.

Ook bij ons bewijzen De Boezeroenen reeds jaren dat dans en muziek mensen van verschillende culturen dichter bij elkaar kunnen brengen. Elk jaar, midden augustus, organiseren De Boezeroenen het Internationaal Folklorefestival Hasselt, met de deelname van verschillende binnen- en buitenlandse folkloregroepen.

Het Internationaal Folklorefestival Hasselt is een podiumgericht amateurfestival, waaraan niet-professionele volksdans- en muziekgroepen van een hoog artistiek niveau deelnemen. Het folklorefestival is geen wedstrijd tussen de deelnemende groepen, maar heeft tot doel om het brede publiek te laten kennismaken met andere traditionele culturen via volksdans en volksmuziek. En dit niet alleen op het podium, maar ook naast het podium; via verbroedering, samendans, samen muziek maken en gezamenlijke activiteiten of (culturele) uitstappen met de buitenlandse groepen.

In 2017 was het Internationaal Folklorefestival Hasselt toe aan haar 33ste editie. Gedurende de jaren hebben reeds tientallen Europese en niet-Europese folkloregroepen aan het folklorefestival deelgenomen. Zo konden we in de afgelopen jaren genieten van de deelname van groepen uit onder andere: Armenië, België, Bolivië, Bosnië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Indonesië, Israël, Italië, Kalmukkië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mongolië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Paaseiland, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië-Montenegro, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Turkije, Venezuela en Wit-Rusland.

In 2018 werd het meerdaags folklorfestival ingekort tot een Internationaal Folkloreweekend. De verdere toekomst van het Internationaal Folklorefestival van Hasselt is momenteel onduidelijk, al blijven De Boezeroenen wel op zoek gaan naar formules om internationale folkloredans en -muziek een podium te bieden. Ook blijft het de ambitie van De Boezeroenen om Vlaamse folklore te promoten en uit te dragen, in binnen- en buitenland.

www.folklorefestivalhasselt.be