Biografie

vzw Volkskunstgroep De Boezeroenen werd opgericht in 1976 door Jos Gerrits. Het doel van de groep is het uitdragen en levendig houden van de Vlaamse volkskunst in al zijn facetten.

In 1979 organiseren De Boezeroenen voor het eerst een meiboomplanting en gaan ze voor het eerst op buitenlandse reis. Vanaf dan zullen De Boezeroenen elk jaar deelnemen aan één en soms zelfs meerdere buitenlandse festivals. Ze organiseren vanaf 1981 zelf een internationaal folklorefestival.

In 1982 neemt de muziekgroep van De Boezeroenen een eigen langspeelplaat op en in 1987 wordt de ‘Mits-Mats’, een dans die dansers van De Boezeroenen creëerden ter gelegenheid van 750 jaar Hasselt, opgenomen in een dansbundel die ook andere Vlaamse groepen kunnen gebruiken.

In 1991 neemt Gerry Cracco het voorzitterschap van de groep op zich, een jaar later geeft hij de fakkel door aan Hildegard Van den Neste. De Boezeroenen geven een tv-optreden voor het programma “Een hart vol muziek” in 1992. Vijf jaar later, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de groep, geven alle Boezeroenen, van klein tot groot , een optreden in het Cultureel Centrum van Hasselt. Het spektakel heette ‘Grenzeloos'.

In 2000 neemt Monique Aerts het voorzitterschap over van Hildegard. Voor zijn vijfentwintigjarig bestaan creëert de groep opnieuw een totaalspektakel, ‘Danswerk', in het Cultureel Centrum.

In 2017 organiseerde De Boezeroenen voor de 33ste maal het Internationaal Folklorefestival Hasselt.