HOME

ISTORIC

Parohia Săvineşti 1 Colonie

Este situată la 12 km. de oraşul Piatra – Neamţ şi 3 km de oraşul Roznov, pe drumul spre Bacău (DN 15 aprox.46050’ lat.N x26025’ long.E ) .

A luat fiinţă în anul 2002 prin decizia(795/3.12.2002.) a Inalt Prea Sfintitului Daniel , Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei ca nouă parohie, în urma ridicării unei noi biserici între satul Săvineşti şi Colonia muncitorească Săvineşti - comunitate a credincioşilor ce s- a născut prin venirea în Localitatea Săvineşti a muncitorilor şi specialiştilor ce au contribuit la ridicarea Platformei Chimice Săvineşti .

Piatra de temelie şi sfinţirea noului loc al bisericii s-a făcut pe 28 aprilie 1991, de către Prea Sfintitul Episcop vicar, Calinic Botoşăneanul împreună cu un sobor de preoţi .

Au urmat demersurile pentru autorizaţii(24/79 18.06.1993) colectarea de fonduri, şi ridicarea ei din temelie ca o rugă adresată Bunului Dumnezeu dar şi ca o verificare a stării inimilor de ctitori ai Casei lui Dumnezeu .

Arhitectura .

Biserica , este construită din cărămidă în stil moldovenesc, având pridvor, pronaos, naos, altar+ demisol .

Cele două turle ale bisericii, depăşesc înălţimea unui bloc cu patru etaje . Are o lungime de 33 m. şi o lăţime de 10 m la arcade 16m. Tencuielile exterioare sunt realizate în praf de piatră . Catapeteasma bisericii este din lemn de stejar realizată de sculptorul Vasile Agavriloaie din Humuleşti .

La pictura pe lemn a icoanelor din catapeteasmă a trudit pictorul Mihai Gabur.

Clopotele , policandrele ,mobilierul bisericesc, covoarele,instalaţia de încalzire şi apă ,troiţa de la poarta bisericii fac şi ele , parte tot din ostenelile ctitorilor in Cartea Vieţii cea din ceruri deschisă înaintea Împăratului tuturor .

Biserica a fost pictată în tehnica frescă , în perioada 2000-2006 de către pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti .

Ziua când s-a cântat « Înnoieşte-te noule Ierusalime… »a fost, 26 august 2007, la sfinţirea bisericii luând parte mulţime de preoţi(30) şi credincioşi ce s-au împărtăşit din harul şi binecuvântarea Prea Sfinţitului Episcop Ioachim Băcăoanul.

Sârguinţa de a oferi tuturor doritorilor de rugăciune un nou spaţiu pe măsura dragostei şi credinţei lor , de a închina un nou altar jertfei celei nesângeroase şi de viaţă dătătoare a făcut ca astăzi să vedem şi roade din munca depusă de ctitori deşi încă mai avem până la împlinirea… cea duhovnicescă .Dar atâta timp cât va exista dorinţa va fi şi împlinirea !

În curtea bisericii a apărut și o nouă troiță închinată eroilor și martirilor neamului nostru terminată 2020

Viaţa spirituală

Programul liturgic al parohiei Săvineşti cuprinde rânduiala celor 7 laude bisericeşti , după cum urmează:

Vecernia unită cu Litia în ajunul sfintelor sărbători si sâmbăta,

-Utrenia,Ceasurile, Acatist,Sfanta Liturghie,în ziua sărbătorii,precum şi în fiecare duminică.

Vinerea, se oficiază slujba Sf Maslu , Acatist şi după cerinţe(mai ales în posturi)Taina Sf.Spovedanii .

Sâmbata este închinată celor adormiţi :Utrenie, Liturghie , Parastase. Diferitelor solicitări răspundem zilnic după dorintele credincioşilor .

În plan cultural

parohia scoate de câteva ori pe an un Buletin parohial numit „Povătuitorul creştin” şi este un curs de amenajare a unei biblioteci parohiale .

Corul de copiii şi corul bisericii organizează în fiecare an un concert de colinde,cântări la Sfintele Paști,la hramul bisericii iar anual unul,doua pelerinaje la sfintele mănăstiri .

Nu lipseşte nici programul social- filantropic .

Obişnuim să vizităm bolnavii şi să ajutăm după putere pe cei în nevoi .Participăm la programul „Hrana pentru cei săraci” din cadrul protopopiatului Roznov. De curând au început lucrările la „cantina socială „ a parohiei noastre şi sperăm că aceasta va încununa la terminarea lucrărilor, tot ceea ce-i trebuie unei parohii .

Pr. Constantin Lupu





ARTICOLE DESPRE NOI--Ziarul LUMINA 27 august 2007


P.S. Ioachim Băcăoanul a sfinţit biserica de la Săvineşti 1 Colonie

Ziua de ieri a fost una deosebită şi pentru credincioşii din parohia coloniştilor de la platforma chimică din Săvineşti. Aici, între satul Săvineşti şi colonia muncitorească, s-a ridicat o biserică închinată Sfantului Mare Mucenic Dimitrie - Izvoratorul de mir, care a fost sfinţită ieri de PS Ioachim Băcăoanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, delegat de IPS Mitropolit Daniel pentru a binecuvânta zidirea de aici. „Slujba de sfinţire a fost oficiată de la ora 8.30 nu înainte ca PS Ioachim să mulţumească sătenilor pentru primirea făcută şi să arate, într-un cuvânt de învăţătură, care sunt semnificaţiile slujbei de sfinţire a bisericilor. Apoi, pr. Vasile Ţoc, protopop de Roznov a citit actul de sfinţire a bisericii care a fost pus în piciorul Sfintei Mese ca mărturie peste ani. Pe o scenă din curtea bisericii peste 25 de preoţi au oficiat slujba Sfintei Liturghii. În cadrul cuvântului de învăţătură, PS Arhiereu Ioachim a evidentiat semnificaţiile Evangheliei citite, cea despre lucrătorii cei răi ai viei, dar a şi mulţumit şi felicitat pe preotul paroh, Constantin Lupu, pentru efortul făcut atâţia ani, oferindu-i distincţia de iconom stavrofor. Pe lângă acestea, s-au oferit diplome de merit pentru ctitorii şi o parte din donatorii bisericii“, a transmis pentru Radio Trinitas Cosmin Gubernat.

Parohie tânără şi activă

Piatra de temelie şi sfinţirea locului unde s-a construit biserica de la Săvineşti, Protopopiatul Roznov a avut loc pe 28 aprilie 1991 si a fost oficiata de PS Calinic Botoşăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, după care au urmat ani de osteneală atât din partea preotului paroh, cât şi din partea enoriaşilor, care şi-au dorit mult o biserică. În perioada 2000-2006, s-a pictat interiorul şi s-au cumpărat mobilierul, obiectele de cult, precum şi toate celelalte lucruri necesare oficierii slujbelor în condiţii optime. Programul liturgic al parohiei răspunde cerinţelor enoriaşilor, iar activităţile sunt diverse, existând aici un cor al bisericii, o bibliotecă în curs de amenajare şi un program social special pentru bătrânii parohiei.

Ştefan MĂRCULEŢ



Ziarul Lumina

24 august 2007

Doi ierarhi vor sfinti Biserica 'Sf. Mare Mucenic Dimitrie' din Savinesti - Protopopiatul Roznov

PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, vor oficia duminica, 26 august 2007, slujba de sfintire a Bisericii 'Sf. Mare Mucenic Dimitrie' din localitatea Savinesti - Protopopiatul Roznov. Piatra de temelie a sfantului lacas a fost pusa in 1991, iar in anul 2000 s-a inceput pictarea bisericii. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele paroh Constantin Lupu: 'Parohia noastra este infiintata din 2002 cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, iar pe 28 aprilie 1991 a fost pusa piatra de temelie de catre PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Din 1992 pana in 2000 s-a ridicat biserica, fiind o biserica mare, in stil moldovenesc. Din 2000 am inceput pictura bisericii, pe care am terminat-o in 2006'.

De asemenea, pr. Constantin Lupu ne-a vorbit si despre activitatea social-filantropica desfasurata la parohia 'Sf. Dimitrie' din localitatea Savinesti: 'Opera sociala si caritativa n-a lipsit de la noi, pentru ca de cele mai multe ori am ajutat fie diferite camine de batrani, fie cantine sociale. Avem oameni care trebuiesc ajutati, pentru care devenim un sprijin. Avem un program in acest sens pentru a ajuta pe cei care trebuiesc ajutati in cazuri de calamitati sau de incercari care trec peste oameni'.

Care va fi programul liturgic prilejuit de sfintirea bisericii din localitatea Savinesti ne-a spus tot parintele paroh Constantin Lupu: 'Programul sfintirii va incepe cu slujba Vecerniei de sambata seara, la ora 18.00, va continua cu randuielile noastre de peste noapte, iar pentru a doua zi slujba Utreniei, slujba sfintirii bisericii si Sf. Liturghie. La sluba de sfintire va participa PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu binecuvantarea si din incredintarea IPS Mitropolit Daniel'.