Search this site
Embedded Files
lulebiodlare
  • Start
  • Om oss
  • Styrelse
  • möten
  • protokoll
  • Bihälsa
  • svärmar&honung
  • mentorer-länkar
  • Bokningar
  • diverse
  • galleri
  • dragdagbok2008
  • Äldre notiser
lulebiodlare
  • Start
  • Om oss
  • Styrelse
  • möten
  • protokoll
  • Bihälsa
  • svärmar&honung
  • mentorer-länkar
  • Bokningar
  • diverse
  • galleri
  • dragdagbok2008
  • Äldre notiser
  • More
    • Start
    • Om oss
    • Styrelse
    • möten
    • protokoll
    • Bihälsa
    • svärmar&honung
    • mentorer-länkar
    • Bokningar
    • diverse
    • galleri
    • dragdagbok2008
    • Äldre notiser

STARTSIDA

OM OSS

STYRELSE & FUNKTIONÄRER

MÖTEN & AKTIVITETER

PROTOKOLL

BIHÄLSA

SVÄRMAR & HONUNG

MENTORER & LÄNKAR

BOKNINGAR

DIVERSE

BILDGALLERI

ÄLDRE NOTISER

Dragdagbok 2008: bygger i första hand på rapporter från Gunnar Jonsson som hade två kupor på våg sommaren 2008, där man alltså kan se resultatet av binas arbete dag för dag. Han har kontinuerligt rapporterat om viktförändringar i vågkuporna i förhållande till väder och växtlighet.

(OBS att rapporterna har byggs på efterhand - senaste rapporten längst ner på sidan!)

6 juni 2008:

Hej Biodlarvänner... Nu är det drag!

Jag har i sommar placerat två kupor på våg. Avläsning av viktförändringar kommer att ske några gånger per vecka. Viktförändringarna kommer att publiceras här någon eller några gånger/vecka. Redan nu är det bra drag!

Kupa 1 (Högsökupan) finns placerad i en bigård i Högsön ca 1 mil nordost om Råneå. I bigården finns totalt 6 bisamhällen. Det aktuella samhället bedömmer jag som normalstarkt för årstiden. Det har övervinbtrats på en låda lågnormal. Samhället fick den 31/5 en andra låda och står nu alltså på två lådor. Vågen kom på plats torsdag den 5/6 och avlästes för första gången idag fredag den 6/6. Avläsningen visade att samhället ökat i vikt med tre kilo på ett dygn! Jag tror att dessa bin huvudsakligen drar på blåbär just nu. Det finns inte mycket maskrosor i närheten och att dömma av färgen på pollensäckarna är det blåbär de flyger på. Vädret har varit mycket fint de senaste dagarna, dock något svalare idag. Alltså... här råder det bra drag + 3 kg på ett dygn.

Kupa 2 (Vitåkupan) finns placerad i en bigård i Vitån, ca 4 km väster om Högsön. I bigården finns totalt fem bisamhällen. Vågen sattes på plats idag och någon viktökning har således inte ännu kunnat avläsas. Samhället hämtades från Solberg i Jämtland för två veckor sedan. Det var då mycket starkt och jag konstsvärmade därför samhället genom att lyfta bort yngelramar och ungbin och låta drottningen gå kvar med flygbina. Detta skedde för en vecka sedan. Det samhälle som står på vågen är det samhälle som drottningen går kvar i. Samhället står på två lådor (avläggaren som gjordes är också på två lådor). Det känns som om detta är ett kanonsamhälle; pigga,vitala nordiska bin som inte ligger på latsidan. Det skall bli kul att följa hur detta samhälle utvecklas.

När jag har har mer data skall jag försöka lägga in ett diagram som löpande visar viktförändringarna för de två samhällena.

Gunnar Jonsson

Gunnar.Jonsson@ltu.se

7 juni: Bägge vågkuporna har ökat med 2 kg var. Av det pollen som bina har med sig kommer nektaren från blåbär och maskros. Vädret har varit hyfsat. ca 16-17 grader C, dock lite blåsigt.

10 juni: Kallt och eländigt väder (runt 10 grader, mulet och småstänk). Sedan i lördags har varje kupa minskat i vikt med 0,5 kg. Att de minskat i vikt beror nog på att de äter mer än vad de drar in. Mycket yngel fordrar mycke mat... Själv åker jag till Island idag. Kommer tillbaks på söndag.

15 juni: Högsökupan har minskat ytterligare ett halvt kilo. Såg också några kalkyngel på flustret. Bigården ligger inne i fuktig skog och vid ostadigt väder brukar kalkyngel dyka upp här. Bina hade börjat bygga ut de kakmellanväggar de fick för en dryg vecka sedan men mycket arbete återstår fortfarande. Vitåkupan (Solbergssamhället) hade däremot ökat med två kilo. De sex mellanväggar som jag gett dem i den övre lådan när de sattes på våg hade de nästan byggt ut färdigt.

18 juni: Högsökupan fortfarande oförändrad i vikt. Vitåkupan hade åter ökat två kilo i vikt. Med tanke på det hyfsade vädret och att vi är i veckan före midsommar är ökningen i Vitån tämligen normal, sa 1kg/ dag. ... Däremot vet jag inte vad Högsöbina håller på med? Nu har det legat still ganska länge... Det blir nog att titta in där under midsommarhelgen :)

23 juni Högsökupan oförändrad, Vitåkupan +2kg. Har gått igenom bägge samhällena. Högsösamhället fungerar inget vidare. Drottningen (vitmärkt av egen odling) knallar på ramarna men lägger glesa yngelklot. Bina verkar inte vilja ha kvar henne. Det fanns gott om tomma drottningsceller och gott om drönare. Jag lät samhället vara men skall så fort som möjligt byta ut drottningen. Kanske ger jag dem en drottningscell då jag har någon bra sådan. Vitåsamhället såg bra ut med tanke på att de är delade i månadskiftet Maj/Juni. Det var ingen platsbrist men samhället såg så vitalt ut att de ändå fick en tom tredjelåda.

28 juni: Regnigt och kallt väder. Bättre dock idag. Hoppas värmen kommer tillbaks som de lovar i prognoserna. Då lär det bli drag. Vitåkupan har trots vädret ökat lite, ca 1 kg. Högsökupan är oförändrad. Jag har fått fram en drottning som skall få ta över där. Gör bytet till veckan då jag kommer från fjällen.

1 juli: Trots lite bättre väder är det fortfarande inget bra drag i mina samhällen. Högsökupan oförändrad, Vitåkupan hade ökat med ett kg sedan sist. Jag gissar att i de marker där jag har bina saknas det bra dragväxter just nu. Maskros och Blåbär har blommat ut samtidigt som Mjölkört, Hallon, Kråkklöver, och Vitklöver inte har hunnit börja blomma. Men kommer värmen nu så lär det väl komma igång...

Högsösamhället har nu fått en ny drottning, eller rättare sagt, en nygammal drottning. Ett starkt och bra samhälle i en annan bigård visade vid genomgång i förra veckan tendens till svärmlust. De hade dragit fram många drottnings-cellkoppar. En av dem var bestiftad med ägg. Jag letade fram drottningen, lyfte av henne samt tre ramar som jag satte i en liten avläggarlåda som senare ställdes i en annan bigård. I det viselösa samhälle som därmed skapades, skar jag med en vass kniv några bågsnitt strax under späda yngel och nylagda ägg. Under den vecka som gått har bina börjat odla drottningar både i mina bågsnitt och på andra ställen. Den lilla avläggare jag hade gjort med deras drottning förenade jag med Högsösamhället (tidningspappersmetoden). Jag hoppas att en lite rivigare drottning skall få fart på dem. Den drottning som gick i högsössamhället plockade jag bort och tillsatte med en Iller Tisser-bur till det viselösa samhället uppe i Vitåfors. innan tillsättningen hade jag avlägsnat alla viceceller som de startat. De celler (2 st) som satt i de bågsnitt jag skurit tog jag rätt på för egen drottningodling. Vad som har skett är alltså att två drottningar har fått byta plats med varandra. En som inte har lyckats få fart på sitt samhälle har fått komma till ett starkt samhälle och en duktig drottning har fått komma till ett samhälle som inte fungerat tillfredsställande. Även om man kan ifrågasätta om det är värt arbetsinsatsen tycker jag att det är ett roligt experiment. Om tillsättningarna lyckas skall det bli kul att se vad som händer.

4 juli: Drag igen, och sommarvärme. Hoppas värmen håller i sig. Högsökupan har ökat med 5 kg sedan sist (3 dagar). Tror mer på att orsaken är det vackra vädret än på drottningbytet, men vem vet det kanske är samverkande faktorer. Vitåkupan har ökat med 4 kg. De fick igår en fjärdelåda vilket gör att bina får lite extrajobb med att täta och fixa till sin utökade bostad.

I förgår kväll slungade jag för första gången i sommar. Jag plockade ur 10 ramar med maskroshonung som slungades av. När jag tar honung så här pass tidigt på sommaren är jag noga med att den skall vara mogen, dvs att bina har hunnit lägga täckvax på mer än hälften av ramen. Det får inte heller stänka om ramen när jag skakar till den ordentligt. De 10 ramarna gav mig 15 kg underbart väldoftande och smakrik maskroshonung. Gul och fin i färgen. För säkerhets skull tog jag med mig en burk och åkte till Arne och Kristina Sundqvist som har hand om Luleåföreningens vattenhaltsmätare och gjorde en säkrare analys. Den visade på 17% vattenhalt vilket är bra (får vara max 20%). Finns alltså ingen risk honungen kan börja jäsa.

Jag tror att om vädret bara är bra, är det är nu som huvuddraget börjar (brukar vara de två första veckorna i juli). När det är drag är det bra om bina får arbeta ostört och att de har gått om utrymme. Därför har jag gett bina alla lådor som jag har. De flesta av mina samhällen går nu på tre eller fyra lådor (några få som har haft svårt att komma igång är fortfarande på endast två lådor). För att låta dem vara i fred och för att själv roa mig med något annat åker jag och delar av familjen på vallhundskurs till Norge. Åker imorgon och blir borta en dryg vecka. Min dotter Lisa har lovat att se till bin, får och hus under tiden. Lisa skall även läsa av vågkuporna och skriva in rapporter här på sidan.

För att undvika svärmar medan jag är borta har jag valt att sätta spärrgaller under de samhällen som jag kan tänka mig skulle kunna gå i svärm. Detta gör att en gammal drottning inte kan lämna kupan. Bina kan ändå dra upp en ny drottning. Därför är det viktigt att jag plockar bort spärrgallret då jag kommer tillbaks, så att en eventuellt oparad ungdrottning kan flyga ut för parning.

7 Juli: Vädret är mulet och småkallt med inslag av lätta regnbyar. Både Högsökupan och Vitåkupan står oförändrade i vikt. /Lisa

9 Juli: Det tråkiga vädret håller i sig även om de senaste kvällarna visat lite sol och värme. Högsökupan är står oförändrad i vikt, men Vitåkupan har ökat med ett kilo. /Lisa

11 Juli: Dagen har varit solig och varm med inslag av lätta regnskurar och en del moln. Högsökupan har ökat med 6 kilo och Vitåkupan har ökat med 2 kilo. /Lisa

Obs: Viktförändringen gällde för två dagar.

12 Juli: Dagen började molnigt men det vackera vädret på eftermiddagen gav värme och sol. Högsökupan och Vitåkupan ökade båda med 3 kilo vardera. /Lisa

13 Juli: Är åter från Noge. Bägge samhällene har ökat med 4 kg idag. Har slagit hö och det verkar vara mycket bin i vitklövern.

14 Juli: Draget håller i sig. Högsösamhället har ökat med 3 kg. Vitåsamhället har ökat med 2 kg.

15 Juli: Högsösamhället har ökat med 4 kg, Vitåsamhället har ökat med 3 kg. Allt hö våra får behöver för vintern är bärgat (hann färdigt precis innan regnet).

16 Juli: Småregn på förmiddagen, sol på eftermiddagen. Bägge samhällena har ökat med ett kg vardera. Jag funderar på att slunga av lite ramar imorgon. Många samhällen börjar ha ganska fullt och alla ramar är ute. Om man lättslungar lite ramar medan draget håller i sig brukar bina fylla dem igen. Jag tror att draget fortsätter. SMHI lovar varmare mot helgen.

17 Juli: Har gått igenom alla bisamhällen. Kan konstatera att jag gjorde rätt som ställde samhällena på spärrgaller när vi åkte till Norge. Flera av dem hade täckta viceceller och var utan äggläggande drottning. Jag låter spärrgallret vara kvar några dagar till för att undvika andrasvärmar. En ungdrottning går i kupan några dagar innan det är dags för parning och ifall flera drottningar kläcks hinner de göra upp (eller om det är arbetsbina som bestämmer) så att endast en oparad drottning finns kvar då jag tar bort spärrgallret.

Jag hade hoppats på att kunna slunga av många ramar för att bina skulle kunna fylla på nytt. Min plan höll dock inte eftersom mycket av honungen var omogen. Ramarna var inte täckta och de stänkte om dem då de skakades. Jag kunde dock slunga av 2-3 ramar från varje samhälle. Dessa ramar hängdes tillbaks på eftermiddagen. Även om det inte gick att slunga så mycket honung verkar det som att det blir ett hyfsat honungsår. Jag kan också konstatera att det drottningbyte jag tidigare gjorde i Högsökupan har fungerat bra i Högsösamhället. Dock hade det samhälle som fick ta emot den dåliga högsödrottningen valt att dräpa henne och odla fram en ny. Något svalare väder idag och när jag lämnade bina på efetrmiddagen var vikten oförändrad vilket inte är konstigt med tanke på att jag rumsterat om så pass mycket.

18 Juli: Kanondrag! bägge samhällena har ökat med sex kg! Det kryllar av bin i vitklövern. Själv åker jag till fjällen imorgon. jag hoppas att min dotter Lisa håller koll på kupvikten.

23 Juli: Åter från fjällresan. Högsösamhället har ökat med 4 kg och Vitåsamhället har ökat med 8 kg. Eftersom det tydligen regnat här de senaste dagarna måste draget ha varit lördag och söndag 19-20.

26 Juli: I torsdags den 24, första varma dagen efter regnet, var bägge samhällena oförändrade i vikt. I Fredags den 25:e ökade bägge samhällena med tre kg vardera. Idag har högsösamhället ökat med ett kg medan vitåsamhället har ökat med två kg. Det drag som fortfarande råder tror jag huvudsakligen kommer från vitklöver. Vitklövern ger bra med nektar om det är varmt ute.

28 Juli: Bägge samhällena har ökat med 2 kg sedan i lördags, dvs 1 kg per dag.

29 Juli: Högsösamhället är oförändraökat med. Vitåsamhället har ökat med 1 kg

© LULEÅ BIODLARFÖRENING

Google Sites
Report abuse
Page details
Page updated
Google Sites
Report abuse