Äldre Notiser:
2023 och äldre:
2023:
Medlemsträff, den 7/11 med tema mjödtillverkning i föreningslokalen, vi var 13 deltagare som smakade fem olika sorters mjöd. Sedan visade Barbara och Nils hur de brukar gå tillväga, en mkt uppskattad aktivitet. Det blev många frågor och snack, flera åkte efteråt hem för att beställa bryggnings-mtrl. så de kan "sätta" sin första mjöd. Kontenta: använd honungen i täckvaxet, renlighet, glaskärl (ej plast), små volymer/bryggning, våga prova!
Årsmötet hölls söndag 29/10 med bara 16 av 115 medlemmar närvarande, en ny styrelse valdes och fikat intogs i trevligt sällskap. Avgående ledamöter avtackades med blommor. Styrelsen hade därefter sitt konstituerande styrelsemöte där olika förtroendeposter fördelades, bl.a. ny kassör.
2023 års skörd: blev otroligt låg, närmast centrala Luleå, bara 10-20%, lite bättre i Råneå och Vitådalen. Även Piteå, Boden och Kalix har fått mkt. låga skördar, flertalet har fått fordra sina samhällen och har inte satt på ngn skattlåda då det inte funnits något "drag". I de fall de haft skattlåda har flertalet varit helt tomma eller bara mkt sparsamt fyllda. Diskussionerna gick höga ang. orsak, på "Bisurr"-träffen den 1/10 där vi diskuterade hur parera liknande situationer i framtiden. Det gäller att vara förberedd!
I bikupan sept.-okt.: bisamhällena erbjuds inte längre något "nektardrag" av växterna och lever av foderförrådet som de fått kompletterat i s.m. invintring efter skattning. De fortsätter att dra in pollen så länge det erbjuds, vilket är viktigt för vinterbin att spisa för att bygga upp "fettkroppen" inför vintern. Biodlaren slungar/behandlar/tappar honung, kontrollerar att invintringen fortgår så att inga "foderhål" i bivaxkakorna efter sent utkrypet yngel uppstår, för att i månadsskiftet sep-okt. ta bort "foder-apparat"/-låda. I börjn/mitten oktober, innan ute-temperaturen går under noll, oxalsyrabehandlas de bisamhällen som har varroa/finns inom varroazon. Gamla ramar smälts ner, tvättas och fixas till/förbereds inför nästa säsong. När temperaturen sjunker ytterligare under noll grader C går bisamhället i "vinterklot" och ska inte störas mer. Ev. mus-skydd och "fågelpinnar" monteras så att de inte blir störda av möss eller fåglar, vi tillser att grenar e. dyl. inte pga vind/snö skrapar mot kupan
Medlemsträff mjödtillverkning som hölls tisdag 7/11, var välbesökt, provsmakning av 5 olika typer av mjöd, 12-14 % alkoholhalt. Vi lärde hur enkelt det kan vara att tillverka mjöd, lite om olika jästsorter, smaksättningar o.dyl. Deltagarna var lyriska och flera skulle nu hem och inventera vad som behöver införskaffas för att kunna testa själva. Kontenta: renlighet, små satser, använd glasbehållare/ej plast, inte så hög alkoholhalt (om du inte ska långtidslagra), "våga testa" samt lång lagring förändrar smaksättningen.
"Bisurr"-medlemsträff: hölls söndag 1/10 kl. 15.00 i PRO Nederluleå Norra´s föreningslokal, Gammelstad. Vi diskuterade ang. senast säsongens dåliga drag samt hur parera liknande händelser i framtiden. Samtliga SBR-distriktsmedlemmar var inbjudna, vi bjöds på varmkorv & dryck.
Materieltvättardag hölls söndag 17/9 i Bensbyn hemma hos Margareta & Ingemar Grape, bara ett 20-tal medlemmar dök upp, kanske beroende på blåst och kyla. Vi tvättade anmält biodlingsmtrl. och fick funktionsdemonstration av oxalsyraförångare samt genomgång av hur bivaxsmältarna fungerar samt bjöds på grillad korv med bröd och varm eller kall dryck.
Svärmtelefon: önskar du hjälp med en bisvärm, se info om hur du kommer i kontakt med en Svärmfångare, dvs. en biodlare i din närheten. Biodlare försöker i mån av möjlighet ställa upp och ta reda på bisvärmar under förutsättning att vi får ta med infångad svärm, samt att det inte är några större risker med uppdraget, tex. höga höjder, etc. Förhoppningsvis är du säker på att det är en bisvärm innan du ringer! Getingbon (grå "papp"-bollar) omhändertas inte av biodlaren! I sådana fall kan utkallad biodlare kräva ersättning för besväret. OBS! När du ringer måste du kunna ange postnummer-området som svärmen befinner sig i!
I bikupan juli-augusti: bisamhället fortsätter växa och samla honung, normalt blir det ett litet överskott som kan skattas (skördas) månadsskiftet juli/augusti. I mitten av juli börjar drottningen lägga de ägg som blir vinterbin, de som ska övervintra till nästa säsong. Vi ser till avläggare och svaga samhällen som kan behöva stödfordras. Ev. drottningodling är klar runt mitten juli och äldre drottningar byts mot yngre. Drönarslakten sker normalt i slutet juli, början augusti när det inte längre finns några ungdrottningar som behöver paras. De som drabbats av varroa i sina bigårdar håller koll på hur mycket varroa resp. bisamhälle har samt genomför ev. varroa-dämpande åtgärder. Speciellt fr.o.m. mitten juli bör inte "varroatrycket" vara för högt eftersom vinterbina då drabbas vilket försvårar övervintringen. Den som detekterat högt antal varroa i bisamhället myrsyrabehandlar direkt efter skattning. I annat fall kan man vänta till mitten av oktober då oxalsyrabehandling sker. Vi skattar/slungar honung och invintrar bisamhällen från början av augusti. Sedan bereds och tappas honungen på burk, etc. och säljs antingen flytande eller kristalliserad.
Biodlaredistriket´s sommarmöte: hölls i Kalix, lördag den 8/7, vi var ett drygt 30-tal deltagare, fick information från distriktet, förbundet, ny bihälsorådgivning samt om hur anlägga en blomsteräng. Distriktet bjöd på god mat och fika samt lämnades beställt biodlingsmtrl. ut från BeeAtWork. Många priser fördelades bland försålda lotter, en gemytlig pratstund mellan biodlare hanns oxå med.
I bikupan juni: bisamhället fortsätter växa och samla honung, kupans vikt börjar normalt ökar. Runt månadsskiftet maj - juni, beroende på väderlek och vårens utveckling, sätts den första skattlådan på. Maskrosorna har "tittat fram" och nektar och pollenets ankomst till kupan medför att drottningens äggläggning tagit fart och att bisamhället "exploderar" av nya innevånare. Som mest lägger drottningen upp emot 3000 ägg/dygn veckorna runt midsommartid. Biodlaren kollar upp bisamhällenas svärmtendenser varje vecka hela juni månad och gör tex. "avläggare" för att förhindra svärmning. Den som misslyckas kan se sitt bisamhälle halverat med utebliven honungsskörd, har hen tur kanske svärmen kan fångas in innan den flyger ut "på nya äventyr" Efter att de första drönarna för säsongen flyger börjar biodlaren odla nya bidrottningar. De som drabbats av varroa i sina bigårdar skär ut drönar-vax var sjunde - tionde dag under juni månad för att minska "varroatrycket" (drönarram sätts in runt 15 maj) samt håller koll på hur mycket varroa resp. bisamhälle har samt genomför ev. varroaförhindrande åtgärder. Under juni brukar det kunna vara ngn lokal biodlingsträff som kan var både trevlig och nyttig att att delta på
Sommar-träff Luleå bf: hölls söndag 18/6 kl 10.30-14 ca invid Info-bikupan vid Friluftmuseet Hägnan, Gammelstad. Vi bjöds på grillade hamburgare/korv med dryck, alla som hade en koppling till föreningen inviterades med uppmaningen: ta med familjen! Vi fick info från riksförbundet, om bihälsoläget samt möjligheten till gratis Bihälsorådgivning. Även om föreningens faciliter av utrustning, tex. slungrum, vaxsmältare, varroxförångare, etc. Vädret var på topp och vi var ca 40 personer.
"Aktivites-kommittén": har fått fyra ledamöter som kommer med nya infallsvinklar & uppslag för framtida föreningsaktiviteter, se mer under fliken "Styrelse & Funktionärer". Kontakta dem gärna och lämna förslag!
I bikupan maj-juni: årets första nyfödda bin ser dagens ljus och de börjar ersätta vinterbina. I början/mitten av maj minskar bisamhällets storlek fortfarande men utvecklingen vänder så småningom och bisamhället växer. Årets första "drag" av nektar brukar ske i slutet av maj då de första maskrosorna börjar "titta fram". vilket medför att drottningens äggläggning tar fart samt att bisamhället "exploderar" av nya innevånare tre veckor senare. Från månadsskiftet maj - juni kollas därför ev. svärmtendenser varje vecka fram till juli och ev. avläggare bildas för att förhindra svärmning. När de första drönarna krupit och det utlovas fint väder någon vecka börjar vi odla drottningar. Biodlaren: i maj rengörs bottnar, kollas att det är lämpligt med foder, inte för lite, inte för mycket (= att drottningen har plats för att lägga ägg) samt ges ev. tillskott av pollenersättning. Biodlare som drabbats av varroa i sina bigårdar skär ut drönar-vax var sjunde - tionde dag under juni månad för att minska "varroatrycket" (drönarram sätts in 10-20 maj) samt håller koll på hur mycket varroa resp. bisamhälle har och drar slutsatser om/genomför ev. följdåtgärder. Kring månadsskiftet maj - juni är det strax dags för att sätta på den första skattlådan och sedan hoppas på fint "drag". Sedan under juni brukar det kunna vara någon lokal biodlingsträff som både brukar var trevliga och nyttiga att att delta på.
I bikupan april-maj: bina sitter i början delvis i vinterklot inne i bikupan med reducerad ämnesomsättning, inte i en riktig dvala men "något åt det hållet". En del bisamhällen har "rensflugit" genom att någon varmare dag flugit ut för att tömma tarmen efter vinterns vedermödor. Dessa har så smått startat med årets första äggläggning, har höjt innetemperaturen och matar sitt första yngel. De käkar fortfarande från det foder (honung och pollen/bibröd) som finns kvar i kupan och genom att vibrera vingmusklerna (med vingarna "losskopplade") alstras värme. Längre fram har de rensflugit klart och drar in årets första pollen, oftast från Sälg (gult pollen), men de kan även riktigt tidigt dragit lite på Al (lite åt orange hållet). Biodlaren kollar att de har lämpligt med foder, inte för lite/inte för mycket och ger ev. tillskott av pollenersättning, rensar/tvättar bottnar, tar reda på/kollar vinternedfall ang. varroa, tar reda på ev. döda samhällen och dess kupa/vaxramar, smälter dess bivax, tvättar ursmälta ramar/lådor/bottnar, spikar, trådar och vaxar ramar samt säljer de Bi-produkter (honung/pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/vaxdukar, etc) som finns. Inför kommande vår/försommar tillverkas en drönarram/bisamhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på, så att drönar-utskärning för att minska "varroatrycket" enkelt kan ske var tionde dag under juni månad (sätts in 10-20 maj).
Bygg-träff 25/4 kl.18.00: vi träffas i föreningslokalen över en "kopp med dopp", snackar bin, bihälsa och förväntningar inför kommande säsong, bygger ramar, lådor, isolerhuvar eller kanske ngt. annat som du vill bygga
2022:
I bikupan december-mars: bina sitter i vinterklot inne i bikupan med reducerad ämnesomsättning, inte i en riktig dvala men "något åt det hållet". De käkar från det foder som de har och genom att vibrera vingmusklerna (med vingarna "losskopplade") alstras värme så att drottningen hålls varm/behåller sin fertilitet (kan lägga befruktade ägg). Biodlaren förkovrar sig, smälter bivax, gjuter vaxmellanväggar, spikar, trådar och vaxar ramar samt säljer sina Bi-produkter (honung/pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande vår tillverkas en drönarram/bisamhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på, så att drönarutskärning för att minska "varroatrycket" enkelt kan ske var tionde dag under juni månad. Ev. kan det under någon varmare dag i februari-mars flyga ut några bin för "rensflygning" (för att tömma tarmen efter en lång vinter).
Oxalsyrabehandling okt-nov: vi oxalsyrabehandlar bisamhällen i de bigårdar där varroa konstaterats, detta innan utomhustemperaturen blir lägre än +2 gr. C. Utlåning av våra två förångar-utrustningar till medlemmar sker via Linda Backlund resp. Erik Heedman, se mail från 2022-10-13. OBS! Oxalsyra och personlig skyddsutrustning tillhandahålls ej / måste införskaffas av var och en innan behandling kan utföras!
Årsmöte: hölls söndag den 16/10, vi fick bl.a. lyssna på en intressant föreläsning av Lennart Grahn, Piteå, om ´Pollen, insamling, beredning och användning´, samt resultat av årets honungsbedömning där Barbara Kern och Nils Jansson, Björsbyn, fick utmärkelsen "Årets bästa honung 2022". Utöver det utlottades en bidrottning bland inlämnade årsrapporter samt startade utlåningen av våra två oxalsyra-förångare. Av 87 inlämnade årsrapporter framgår att årets honungsskörd i snitt bara blev 12,3 kg/bisamhälle mot fjolårets "rekord" 27 kg, dvs. ett mkt. dåligt resultat. Men så är det ju med ´naturens nycker´. Vi hoppas redan på ett bättre nästa år! Gamla styrelsen fick ansvarsfrihet av årsmötet och avgående ordförande Linda Backlund avtackades. Styrelse för det kommande verksamhetsåret blev; ordf.: Carl-W Rutqvist, ledamöter: Erik Heedman, Ingemar Grape, Görgen Edenhagen, Britt-Inger Jonsson, suppleanter: Per Ekman och Margareta Westin.
2022-års skörd: blev betydligt lägre än i fjol (se ovan), flertalet anser det som "mycket dåligt" speciellt i kustområdena. En ´exploderande´ varm och torr sommar efter en kall vår gjorde att bisamhällena inte hann utvecklas i tid innan att "alla" blommor hade blommar "över". Redan i början av juli blommade mjölkörten, 2-3 veckor tidigare än normalt. Därefter blev det ingen mer honung i skattlådorna. Det blev därför brist på lokalproducerad honung i år samtidigt som priset (se under fliken: "Om oss") stigit pga ökande produktions-kostnader och stor efterfrågan.
Nybörjarkurs biodling: startade med 12 deltagare den 1/3 2022:, innehöll 5 teorigenomgångar under vintern/vår, samt praktik i bigårdar under sommaren uppdelat på fyra mentorer. Nybörjarkursen innehöll minst 40 lektioner vid 12 tillfällen, egen mentor och förtur till att få tag i bisamhällen, kurskostnad 1700 kr exkl. litteratur (nära 2100: - kr inkl. litteratur). Kursen avslutades med en uppföljningsträff den 28/9
Medlemsträff onsdag den 21 september kl. 18.00. Vi summerade biodlarsäsongen samt fick bihälso-info. i föreningslokalen Gamla Hamngatan 5, Gammelstad där vi också bjöds på rostbiff potatissallad, etc.
Barn i bigård: vi har haft flertalet träffar för barn i bigård där vi berättat om de pollinerande insekternas viktiga "uppgift", i samarbete med Natursnokarna" (Naturskyddsföreningens barngrupp), VildaKiz, m.fl.
Tårtkalaset (Luleås 400-års jubileumsfest) hölls lördag 18 juni i Stadsparken. Vi hade ett bord där vi visade upp föreningens aktiviteter, snackade pollinerande insekter, blommor och bin samtidigt som vi bjöd på smakprovning av houng, etc.
Sommarträff: hölls söndag 12 juni på gamla prästgården invid Friluftmuséet Hägnan, Gammelstad. Samvaro, bi-snack samt bjöd föreningen på grillade hamburgare och dryck. Vi var ca 25 deltagare
Drottningodlingskurs: teori hölls den 3 + 12/5 och var gratis för medlemmar
Byggträff 20/4 kl. 18.00: vi byggde ramar, 5 ramars trpt-/avläggar-lådor, diskuterade/planerade och fikade
Tisdag 5/4-22 kl.18.00: Planeringsträff för bygg-aktiviteter under vår och höst. Vi försöker komma överens om vad vi ska satsa på att bygga för biodlingsmateriel nu i vår och så får vi fortsätta med annat till hösten. Visst grund-mtrl har redan införskaffats. Vi bjöds på fika.
Bihälsoträff 7/2: kl. 18.00 i föreningslokalen, Bitillsynsmän berättade om aktuellt bihälsoläge i Luleå samt om "nya sätt" att varroabehandla.
"Återstart pro-covid tid": vi har verksamhets-återstart gentemot allmänhet & medlemmar. I samarbete med Naturskyddsföreningen blir det "Barn i bigård" under sommaren 2022, vi ordnar besök av barn 8-12 år i vår föreningsbigård invid Hägnan i Gammelstad. Förutom vår info om bin, biodling, kika in i bikupa och provsmakning av honung står Naturskyddsföreningens barngrupp "Natursnokarna " för kallelse av egna grupper samt för "blomkunskap" kring vad vi alla kan göra för att gynna växter viktiga för vår biologiska mångfald. Några utvalda grundskoleklasser och VildaKidz planeras även att komma på besök. Tidsåtgång per besök kommer variera beroende på besökarnas önskemål & egna tidsplanering. Start på våren (tidigast) ca. 15 maj -- 15 juni, samt under sensommar 25 juli -- 26 augusti. Övriga påbörjade/kommande medlems-verksamheter inom fortbildning som önskats: tillverka billiga biodlingsmateriel, honungs och bivax-hantering, bihälsa/varroahantering, avläggare och drottning-odling, beskattning biodlingsverksamhet, hur utarbeta medborgarförslag för en "grönare kommun".
Varroa-kvaltret: sprider sig i Luleå sedan 2019 pga "importerade" smittade bisamhällen. Var särskilt uppmärksam om du har köpt bisamhällen från Boden de senaste åren, de har haft varroa under flertalet år (numera klassade som varroa restriktionsområde (f.d. zon 1 = smittade). Se vidare under flik "Bihälsa".
2021:
I bikupan december-mars: bina satt i vinterklot inne i bikupan med reducerad ämnesomsättning, inte i en riktig dvala men "något åt det hållet". De käkar från det foder som de har och genom att vibrera vingmusklerna (med vingarna losskopplade) alstras värme så att drottningen hålls varm och inte blir infertil (inte kan lägga befruktade ägg). Biodlaren förkovrar sig, smälter bivax, gjuter vaxmellanväggar, spikar ramar och vaxar dem samt säljer sina Bi-produkter (honung/ /pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande vår tillverkas en drönarram per samhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på, så att drönarutskärning för att minska varroatryck enkelt kan ske under juni månad. Ev. flyger det ut några bin för "rensflygning" ngn . varm dag för att tömma tarmen efter en lång vinter
Årsmötet 30/10 2021: efter två långa år kunde vi äntligen hålla årsmöte för att summera verksamhetsåren 2020 och 2021. En ny ledamot valdes in i styrelsen och utsågs till kassör av konstituerande möte. Ett föredrag om gaddlösa bin på Filippinerna hölls samtidigt med fika och bl.a. presentation av årets honungs-bedömning.
I bikupan oktober-november: vi tar bort infodfringsutrustningen först när utetemperaturen sjunker ner mot +5 -- 0 grader C. Detta så att bina även fyller de celler där de sista ynglen krupit, så att det inte blir "hål" i foderkakorna där det inte finns ngt foder. Det är viktigt eftersom bina inte kan förflytta sig vintertid om de kommer till ett "område" på kakan där foder saknas, utan då svälter ihjäl. Därefter fortsätter vi hålla koll i bigård och ordnar de sista detaljerna inför vintern, bl.a. oxalsyra-behandlas bina kring mitten oktober/månadsskiftet okt-nov. för att hålla nere mängden varroakvalster och ge bina en bra start till våren. Ombonar/isolerar kuporna samt skyddar dem mot möss och fåglar. Smälter bivax, tvättar ramar och lådor och säljer Bi-produkter (honung/pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande vår tillverkas ramar och en drönarram per samhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på så att drönarutskärning för att minska varroatrycket enkelt kan ske.
Nybörjarkursen som startade i mars har slutförts", 5 teori-"träffar" med 9 deltagare är genomförda via web-utsändningar. Praktik i bigård med tre olika "mentorer" mellan andra halvan av maj tom augusti då skattning, invintring och slungning genomfördes.
Biodlaredistriktet årsmöte hölls den 5 september i Lillstrand utanför Älvsbyn. Styrelsen omvaldes och vi diskuterade distriktets framtid roll.
I bikupan augusti-september: vi skattar honung från samhällena som därefter invintras (ges bl.a. sockerlösning ifall de inte skulle ha nog foder inför vintern, de bör ha c:a 18 kg foder torrvikt för att klara vintern). Dessutom håller vi koll på varroanedfall mha. nedfallsbricka, om antalet överstiger 5 nedfall/dygn måste vi behandla med oxalsyra i höst. Viktigt är att det inte kryper omkring myror på kupans botten, de tar nämligen med sig kvalstren som "mat hem till stacken" och då får vi ett felaktigt resultat av nedfallsproven. Därefter slungar vi och tar hand om honungen, säljer nyslungat och ympat på burk.
Sommarträff: lördag 31 juli kl 11-14 kunde vi äntligen träffas efter närmare 2 års uppehåll pga pandemi, det var efterlängtat! Vi var dryga 30-talet som umgicks under bar himmel där solen visade sig efter en stund, grillade och informerade varandra invid Info-kupan, Friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad. Programmet, biodlings- & förenings-information, "bisnack" om hur det går, byta honung med varandra för att få provsmaka olika sorter, trevlig samvaro, förlöpte fint.
4-ramars elmotordriven honungsslunga är inköpt till vårt slungrum, se instruktionsfilm
I bikupan juni-juli: svärmrisken är hög in t.o.m. andra veckan i juli, speciellt efter någon dag med regn då bina blir inne i kupan och det blir "trångt". Vi utökar utrymmet i kupan och ställer på skattlådor efterbehov, med eller utan spärrgaller, men alltid med några outbyggda ramar (med mellanväggar/ledvax) fram t.o.m andra veckan i juli så att alla unga bin har något att göra (= svärmförhindrande). Genomgång av samtliga bisamhällen minst var 10´e dygn för att hålla koll på ev. svärmtendens. Om drottningceller hittas gör vi omgående avläggare. Dessutom håller vi koll på ev. varroanedfall mha. nedfallsbricka. Viktigt då är att det inte kryper omkring myror på kupans botten, de tar nämligen med sig kvalstren som "mat hem till stacken".
I bikupan april-maj: vi fortsätter hålla koll i bigård och ser till att inte döda bin täpper till flustret samt rensar/rengör bottnar så snart bina flyger ordentligt/det är "drag" (+ 10 - +12 C). Varje bisamhälle ska ha minst två foderramar kvar så att drottning fortsätter lägga ägg och att bisamhället ökar antalet bin. Lyfta/vicka försiktigt på ena sidan av kupan och sedan den andra. Då kan du jämföra och beräkna om de har nog foder kvar. Om inte bör du hänga in foderram från samhälle som kanske har för mycket foder kvar eller stödfordra med 50% sockerlösning. När yngelklotet börjar vara på tre-fyra ramar hänger man in ev. varroafångst-ram, en s.k. drönarram. Länk ang. drönarramar för drönaryngelutskärning.
2020:
I bikupan december-mars: vi fortsätter hålla koll i bigård så att inte yttre ting såsom grenar, snöskoters, möss eller fåglar stör. Smälter bivax, tvättar ramar och lådor och säljer Bi-produkter (honung/pollen/proplis/
bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande säsong tillverkas en drönarram per samhälle så att drönarutskärning för att minska varroatrycket enkelt kan ske (ingår som ett moment under vår/försommar i varroabehandlings-programmet).
Webinar Bihälsa: hölls lördag 19 dec kl.13 - 15 av Bitillsynen, anmälan via länk: Jordbruksverket.se/honungsbihalsa
Årsmötet 15/11: INSTÄLLT ! Detta pga FHM´s höjda pandemi-restriktioner. Vi återkommer med ny kallelse så snart pandemi-läget medger. Ev. väntar vi tills sommaren då årsmötet kanske kan ske utomhus samtidigt med ngn trevlig aktivitet eller så slår vi ihop 2020´s och 2021´s årsmöte?
I bikupan oktober-november: vi fortsätter hålla koll i bigård och ordnar de sista detaljerna inför vintern, bl.a. oxalsyra-behandlas bina kring mitten oktober/månadsskiftet okt-nov. för att hålla nere mängden varroakvalster och ge bina en bra start till våren. Ombonar/isolerar kuporna samt skyddar dem mot möss och fåglar. Smälter bivax, tvättar ramar och lådor och säljer Bi-produkter (honung/pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande vår tillverkas ramar och en drönarram per samhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på så att drönarutskärning för att minska varroatrycket enkelt kan ske.
I bikupan augusti-september: vi skattar honung från samhällena som därefter invintras (ges bl.a. sockerlösning ifall de inte skulle ha nog foder inför vintern, de bör ha c:a 18 kg foder för att klara vintern). Därefter slungar vi och tar hand om honungen, säljer nyslungat och ympat på burk.
Bivax: Vi samlade vintern 2019/2020 in drygt 180 kg rent nersmält bivax bland medlemmarna och skickade detta för valsning, leverans blev mitten av maj 2020. Fint att få tillbaka eget rent bivax fritt från pestcider.
I bikupan juni-juli: vi håller koll så att bisamhällena inte riskerar svält samt har nog med utrymme, att drottningen fungerar fint. Vi kontrollerar ev. varroa-nedfall löpande och behandlar vid behov med myrsyra. Odlar nya bidrottningar efter att de första drönarna krupit, vanligtvis 1´a veckan juni. När bina, vanligtvis 1-2´dra veckan i juni börjar sitta trångt ger vi dem en skattlåda med några utbyggda vaxkakor och resterande bara mellanväggs-ramar (för ungbina att kunna bygga ut/dämpar svärmdrift). Gör årets avläggare (bilda nya bisamhällen). Löpande kontroll av ev. varroa! Löpande kontroll att de inte tänker svärma, värsta tiden är veckorna runt midsommar, sedan klingar det långsamt av. Om svärmdrift uppkommer delar vi samhället. Vi hoppas på en varm sommar med "lagom" nederbörd så att blommorna lämnar mycket nektar. I slutet av juli kollas varroa än en gång och vi förbereder för skattning/invintring, normalt under 1´a veckan i augusti. Därefter slungar vi och tar hand om honungen, säljer nyslungat och ympat på burk.
I "bikupan" april-maj: Bina börjar lösa upp vinterklotet, vid varmt väder rensflyger de (tömmer tarmen).Efter rensflygning börjar drottningen lägga lite fler ägg, foderförbrukningen ökar, i början av april bör det finnas minst 10 kg foder, i slutet minst 8 kg. Så fort det blir några lugna dagar med yttertemperaturer över +11 - +12 C. börjar fler flyga och hämta vatten och när de kommer hem med de första pollenbyxorna börjar yngel-sättningen på allvar. För att då kunna höja innetemperaturen i kupan så att ägg/larver kan utvecklas och så larver kan matas förbrukas mycket foder. Vid lägre fodervikt än ovan angivet måste samhället fodras på något sätt, helst mha foderdeg ovanpå yngelramar. Någon kanske spikar/trådar/ /vaxar ramar, rengör lådor/bottnar/spärrgaller/fodrare, etc. En botten-rengöring utförs troligen runt månadsskiftet april/maj, men vi inväntar varmare väder för vårgenomgång till runt mitten/slutet maj, helst 14-15 grader. Se upp för myrinvasioner och/eller foderbrist, båda kan komma snabbare än vi räknat med. Myrorna är farligast då det blivit snöfritt innan löven på buskar/träd slagit ut. Dessutom får vi i slutet maj se upp så att inte svämdriften "vaknar" om det blir trångt i kupan, vi bör utöka i god tid/sätta in yngellåda nr 2. Om "stiftade"/täckta drottningceller hittas får vi omgående dela samhället/göra avläggare. Vi förbereder så att mtrl. för "provocerad varroakontroll" finns hemma till början av juni
I "bikupan" vintern-våren: Bina bildar vinterklot när det blir kallare ute och i mitten sitter drottningen i den värme som arbetsbina producerar. För att kunna producera värme måste bina ha tillgång till foder från de foderramar som förhoppningsvis finns i kupan. Deras förbränning av kolhydrater resulterar i energi som kan omvandlas till värme på liknande sätt som då vi människor blir kalla och börjar "huttra", bina kan koppla loss sina vingmuskler från vingarna och vibrera dessa så att värme bildas. Det blir sällan kallare än +20 grader i centrum där drottningen sitter. Utöver värme bildas koldioxid och vattenånga som måste kunna vädras ut, bikupan har därför oftast nätbotten undertill. Bina gör av med 6-8 kg foder under vintern, resterande 10 kg används under våren då temperaturen i kupan höjs så att ägg/larver kan utveckas och larver kan matas.
SBR Biodlaredistrikt Årsmöte: hölls den 15 februari i Älvsbyn. Älvsby bf var värd för mötet. Info, se: Norrbottens Biodlaredistrikt
2019:
Skyltsöndag 1/12 2019: föreningen hyrde en torgplats/bord för att informera om vår verksamhet samt för att ge intresserade medlemmar möjlighet att sälja honung och biprodukter. Tyvärr var intresset svagt, bara en intresserad medlem som dessutom blev sjuk, så vi blev tvungna att "ställa in".
Årsmöte hölls den 13/11, 26 medlemmar av 93 deltog och käkade rostbiff/potatissallad/etc Efter årmötet gavs bl.a. info från biodlings-konferensen i Östersund samt om honungs-beredning/-bedömning, bihälsa och dess regelverk. Hela styrelsen blev omvald.
Biodlings-konferens Östersund eller Härnösand 5 - 6/10: SBR & SJV anordnade biodlingskonferenser i "Norrland" på två ställen. Luleå Biodlarförening har beslutat att på försök sponsra de medlemmar som åker på någon av konferenserna med 500:- kr/deltagare. Då det både är en lång resa tur och retur samt att man troligen måste övernatta minst en natt (troligen två) är bidraget ganska blygsamt och täcker inte kostnaderna på långa vägar. Den medlem som vill nyttja bidraget måste ställa upp på något höstmöte/-träff för att redovisa vad konferensen handlat om samt ska kunna styrka sitt deltagande på någon av konferenserna på ngt. sätt, t.ex genom deltagarförteckning, hotellkvitto, etc. innan bidraget utbetalas. Meddela gärna någon i styrelsen om du funderar på att åka!
I "bikupan" augusti/september: Honungsdraget avtar tvärt runt månadsskiftet juli/augusti och drottningen går ner i äggläggningstakt, bara några enstaka ägg per dygn för att så småningom helt upphöra, och yngelklotet krymper ihop allt eftersom fullutvecklade bin kryper och "vinterbin" föds. Pollendraget fortsätter så att bina kan bygga upp sin fettkropp inför vinterns utmaningar. I början av augusti är det dags för skattning och invintring, slungning och honungsberedning. Bara att sätta igång! Invintringen blir starten på nästa biodlingssäsong. Minst motsvarande 18 kg socker i torrvikt ska varje samhälle ha inför vintern, ju mer honung vi lämnar desto mindre foder behöver vi ge. De som håller nordiska bin "klarar sig" med motsvarande 16 kg i torrvikt.
I "bikupan" juni-juli: De flesta bisamhällen har hög takt i äggläggningen och i början av juni börjar trenden av minskande bimängd (vinterbina dör unden) att vända för att åter öka. Runt midsommar brukar antalet nystiftade celler var på topp, drottningen lägger runt 3000 ägg per dygn då det ju är ljust dygnet runt och nektar/pollen strömmar in i kupans förråd, ett verkligt överflöd. Vi får då se upp så att inte svämdriften "vaknar" pga att det blir trångt i kupan, vi utökar i god tid/ställer på skattlåda. Om "stiftade"/täckta drottningceller hittas delar vi omgående samhället/gör avläggare. Drottningodlingens tid är juni-juli och när vi ser utkrypna drönare är det bara att försöka samt hålla tummarna att vädret står oss bi så att det lyckas. Om så inte blir fallet får vi ta nya tag/snarast larva om igen för ett nytt försök. Juli blir oftast lite lugnare (om vi inte slarvat och måste skaffa mer materiel: spika/tråda ramar, etc.), svärmdriften avtar bara det finns utrymme i bikupan, men fortfarande kan vi behöva dela på bisamhällen. Framodlade äggläggande drottningar får nu ersätta lite äldre för att "hålla ångan uppe". Vi kanske kan skatta någon mogen honungsram och slunga för att smaka årets primörhonung, mmmmmmm ........ Sedan förbereder vi slungning, burkar och foder inför invintringen kommande månadsskifte.
Nybörjarkurs Biodling 2019: två parallella kurser startade i februari, med vardera 8 anmälda. Ylwa C. resp. Linda B. har varit cirkelledare med ibland inhoppande medlemmar som berättar om ngt specifikt ämne. Praktisk del har hållits under sommaren och avslutades i och med slkattning/invintring/slungning/honungsberedning.
Vintern/vårens Medlemsaktiviteter: medlemmarnas önskemål om kommande aktiviteter är bl.a. Kupvåg med fjärravläsning, Dragväxter, Mjöd och andra honungsdrycker, Biprodukternas goda egenskaper, Honungsberedning. Även "enkel och snabb varroakontroll" har diskuterats. För program: se flik "Möten och Aktiviteter"
I "bikupan" maj: De flesta bisamhällen har löst upp sitt vinterklot och rensflugit/bina flyger varma dagar och kommer med pollen/drottningen har påbörjat äggläggning/yngelsättning, kallare dagar sitter bina inne, då går det mkt foder. Biodlaren kollar att det finns nog med foder (minst 5-6 kg) i samhällena. Vid lägre vikt fodras på ngt sätt, helst mha foderdeg ovanpå yngelramarna. Någon kanske spikar/trådar/vaxar ramar, rengör lådor/bottnar/spärrgaller/fodrare, etc., smälter/renar bivax inför valsning. En botten-rengöring är troligen utförd, vi inväntar varmare väder för vårgenomgång, helst 14-15 grader. Se upp för myrinvasioner och/eller foderbrist, båda kan komma snabbare än vi räknat med. Dessutom får vi se upp så inte svämdriften "vaknar" om det blir trångt i kupan, vi bör utöka i god tid/ställa på skattlåda. Om "stiftade"/täckta drottningceller hittas måste vi omgående dela samhället/göra avläggare.
I "bikupan" april: Vissa bisamhällen sitter fortfarande i vinterklot, andra har löst upp det och rensflugit/drottningen har kanske påbörjat äggläggning/yngelsättning. Biodlaren kollar att det finns nog med foder (minst ca 8 kg) i samhällena. Någon har kvar nersmältning av avtäckningsvax/ gamla ramar. Sedan kan ju någon även ha kvar att spika/tråda/vaxa ramar, rengöra lådor/bottnar/spärrgaller/fodrare, etc., smälta/rena bivax/skicka för valsning, köpa in biodlingssmtrl. , etc. Vi ser fram emot bins första ordentliga flykt så att vi kan gå in och hjälpa till att vårstäda i kuporna, men då bör det helst vara uppåt 12 grader ute. Men en bottenregöring kanske kan utföras redan nu utan problem. Se upp för myrinvasioner, de kan komma snabbare än vi räknat med
Drottningodling teorikurs: söndag 14/4 hölls kurs i Studieförbundet Vuxenskolan´s lokaler på södra hamn, för ca 25 deltagare runt om från 6 lokalföreningar.
I "bikupan" december- mars: Bina sitter i vinterklot för att hålla bidrottningen varm så hon inte blir kall/steril samt för att minska foderåtgången, biodlaren ser till att inga yttre detaljer stör genom skrap av grenar, etc. mot kupan. Ev. kan de flyga ut vid varmare väder för att tömma tarmen eller hämta vatten. De flesta biodlare har tappat sin honung på burk. Någon har bara nersmältning av avtäckningsvax/ gamla ramar kvar att utföra parallellt med försäljning. Sedan återstår ju även att planera vad som ska utföras innan kommande säsong startar: spika/tråda/vaxa ramar, rengöra lådor/bottnar/pärrgaller/fodrare, etc., smälta/ rena bivax/skicka för valsning, inköp av biodlingssmtrl. , deltagande marknader'/biodlings-förenings-aktiviteter/-kurser i höst/vinter, etc. Eller läsa lite biodlingslitteratur ....... :-) Vi ser fram emot biodlarföreningens kommande medlemsakiviteter under vårvintern.
Nybörjarkurs Biodling: start februari 2019, anmäla via Studieförbundet Vuxenskolans hemsida under Luleå Djur, natur och miljö: Biodling Nybörjare 2019 - Luleå
2018:
Flytt till ny lokal: vi flyttade från Kronan H3, Luleå till Gamla Hamngatan 5 i Gammelstad den 28/11, där vi delar lokal med några övriga föreningar. Vi kommer bjuda in till träff under vårvintermn när det hunnit bli lite "ordning och reda"
I "bikupan" oktober-november: Binas aktivitet är mest inne i kupan där de försöker hålla värmen på drottningen så hon inte blir för kall och blir steril. Ev. flyger de vi varmare väder ut för att hämta vatten eller tömma tarmen. De flesta biodlare har slungat klart, ev. pågår deras honungsberedning innan de kan tappa på burk. Någon har bara nersmältning av avtäckningsvax/gamla ramar kvar att utföra parallellt med försäljning. Sedan återstår ju även att röja "lagret"/planera vad som bör utföras innan kommande säsong: spika/tråda/vaxa ramar, rengöra lådor/bottnar/pärrgaller/fodrare, etc., smälta/rena bivax/skicka för valsning, inköp av biodlingssmtrl. , deltagande marknader'/biodlings-förenings-aktiviteter/-kurser i höst/vinter, etc. Vi ser fram emot biodlarföreningens kommande höst & vinterakiviteter :- )
Årsmöte: hölls i föreningslokalen Kronan H3 onsdag 14/11, styrelsen blev omvald, en motion blev antagen och medlemsavgift beslutades höjas med 25: - kr/år. Avtal om ny lokal i Gammelstad har tecknats, flytt sista veckan november.
Ramkokning i Björsbyn: lördag 13 oktober slöt 10-talet medlaemmar upp hemma hos vår ordförande Linda Backlund. Vi bjöds på fika och kokade rent biramar i kaustiksodalösning så att vi slipper smutsiga ramar som riskerar sprida smitta. Trevligt gemyt med mycket bisnack trots tråkigt disig väderlek.
I "bikupan" september: Binas aktivitet utanför kupan går oftast ut på att samla pollen för att äta "upp sig"/fylla på fettkroppen inför vintern. Honungsskattningen är avklarad och eventuellt kvarstår att fylla på lite mer foder till ngt bisamhälle så att de har motsvarande 18 kg vinterfoder (torrvikt). Den som slungat klart kanske har nersmältning av avtäckningsvax/gamla ramar kvar att utföra parallellt med honungsberedning/tappning på burk/försäljning. Sedan återstår ju även att röja "lagret"/planera vad som bör utföras innan kommande säsong: spika/tråda/vaxa ramar, rengöra lådor/bottnar/pärrgaller/fodrare, etc., smälta/rena bivax/skicka för valsning, inköp av biodlingssmtrl. , deltagande marknader'/biodlings-förenings-aktiviteter/-kurser i höst/vinter, etc. Listan tar visst aldrig slut ;- )
I "bikupan" augusti: veckan efter midsommar hade flertalet bisamhällen "tomt"/vi fick stödfodra, vi hoppades på en "mirakelupphämtning" och något åt det hållet hände under de två veckorna i mitten av juli. Dock fortfarande otroligt torrt. Under augusti återstår skattning/invintring då vi lägger grunden för nästkommande biodlingssäsong samt slungning/honungsbehandling /tappning och försäljning, puhh... Solvaxsmältaren har nyttjats för fullt denna rekordvarma sommar, nu återstår bara vaxrening samt ramkok.
Nybörjarkurs Biodling startade 2018-02-08 med 8 intresserade deltagare, är slutförd under augusti.
Bevara Surret, ett samarbete mellan Coop och Svenska Bin. Går ut på att coop-medlemmar kan växla intjänade "medlemspoäng mot bin". Ett sätt att främja den lokala närmiljön på ett konkret sätt genom att öka antalet pollinerande insekter. Under 2017 växlades 500 000 bin och det gav ett flertal nya bisamhällen som lokala biodlarföreningar sköter, ett bisamhälle sköts av Luleå biodlarförening och finns invid Friluftmuséet Hägnan i Gammelstad. Bina pollinerar i närmiljön och den honung de producerar säljs i den lokala coop-butiken på Storheden. Den som önskar delta i kampanjen för att bli "miljöhjälte" loggar in på https://www.coop.se/medlem/Poangshop/Valgorenhet/ eller drar sitt kort i butikens Medlemspunkten, väljer Poängshop/Samhällsnytta: Välj sedan BI HAPPY (300 eller 100 bin).
Under lördagen 21 april var föreningen representerad på Stora Coop Storheden där vi informerade om kampanjen och bjöd på lokalproducerad honung Vi hoppas på ett stort gensvar så att det blir ett ytterligare bisamhälle i föreningsbigården!
Lördag 28 juli hade föreningen värdskapet för biodlaredistrikets sommarträff, invid Friluftmuseet Hägnan, Gammelstad. Ett 60-tal biodlare från länets olika föreningar deltog och lyssnade på föreläsningar, utbildning, deltog i firande av 70-års jubileum med invigning av ny informations-, instruktions., och föreningsbigård. Lotta Fabricius och Bihälsokonsulent Preben Kristiansen deltog liksom livsmedelsstrateg Jenny Bucht, Länsstyrelsen. En verkligt lyckad dag med god mat, honungsbedömning och många trevliga kontakter.
I "bikupan" juli: En ovanligt "tidig "sommar, det mesta blommar två veckor tidigare än normalt men trots det har vissa samhällen (även fullstora) haft lite foder. Vissa har fodrats så sent som veckan efter midsommar. Vi hoppas på en "mirakelupphämtning" så vi slipper ett ytterligare år med dålig honungsskörd, även om det mesta har blommat över. Vi behöver regn, regn och åter regn, det är otroligt torrt. De som inte har klart all vaxåtervinning har fina dagar med solvaxsmältare framför sig.
I "bikupan" juni: En ovanligt tidig "sommar, det mesta blommar två veckor tidigare än normalt men många samhällen har haft en tuff vinter och har mkt att hämta igen. Många har lite foder kvar, bäst hålla koll, kanske fodra. Fler samhällen än vanlig har utvintrat och mkt rengöringsarbeten och vaxåtervinning återstår.
I "bikupan" april-maj: Bina sitter fortfarande i vinterklot men börjar så småningom öka på ämnesomsättningen allt eftersom det blir varmare och de glesar ut och löser upp "klotet. Så småningom någon varm dag när snön smält undan framför flustret flyger binaentlig koll och vid behov fodra med foderdeg eller hänga in foderramar från i fjol. Det får aldrig finnas mindre är 5 kg foder under våren. Precis när bina syns börja flyga kan man även börja ge dem pollen eller "bibröd" som man samlat in föregående år, genom att knåda in det i foderdegen. Det ger drottningen en "spark i röven" så att äggläggningen kommer igång. Om man inte har pollen/bibröd kan man köpa pollenersättning att lägga ovanpå ramarna eller ge lite ekologiskt sojamjöl ute på en vind/regnskyddad bricka, helst minst 60-70 m från kupan. Det är dessutom mkt viktigt att tillse att det finns vatten inom den närmaste området för bina att hämta. Förhoppningen är att bisamhället snabbt ska utvecklas och växa i antal individer.När säljen börjar blomma i mitten maj har bina både nektar och pollen att hämta ute i naturen och äggläggningen accelererar utefter vilket drag det blir. ut på "rensflygning" och tömmer tarmen, då gäller det att hålla sig undan. De flesta drottningar börjar försiktigt att "yngla" (lägga ägg) och då ökar förbrukningen av foder. Biodlaren måste därefter vid tillfälle kontrollera att samhället har nog med foder i kupan. Enklast är att försiktigt lyfta lådorna och jämföra med tomma skattlådor, då känner man om det verkar vara nog vikt. I början/mitten av maj bör det vara minst 8-10 kg´s vikt utöver kup- & bi-vikten. Om det är mindre får man hålla ord
Info- & instruktionsbigård invid "prästgården" intill Hägnan, Gammelstad. Vi fortsätter söka sponsring och bidrag för att komma vidare i vår satsning som är tänkt att hållas öppen för allmänhet och skolor. Våren - sommar 2018, i samband med att föreningen firar 70 år (bildades 1948), planeras invigning av bigården.
Onsdagsträffar Kronan H3, vintertid normalt kl. 18.30, se dock alltid i flik "Möten och aktiviteter" till vänster enl. ovan. Vi fortsätter med påbörjade projekt, kanske startar vi nya, deltagarna bestämmer om vi ska bygga något eller bara ska förkovra oss t.ex. Fika är dock ett ordinarie inslag,
Bivaxinsamling pågår tom 15/3, vi måste upp över 100 kg för att kunna få igen vårt eget vax efter valsning.
I "bikupan" november-mars: Bina har gått i vinterklot och drar ner på ämnesomsättningen desto tätare de sitter. Biodlaren kan bara försöka förhindra yttre störningar som medför ökad aktivitet inne i kupan och därmed ökad foderförbrukning. Talgoxar kan vara besvärliga men är oftast inget större problem för ett starkt bisamhälle. Den som inte redan smält ner sitt gamla bivax har sysselsättning liksom att underhålla bilådor, ramar, etc. I slutet av mars försöker vi "samla ihop" minst 100 kg av medlemmarnas rena nedsmälta bivax för att gemensamt skicka på uppbearbetning/valsning hos ngn biredskapsfabrikant. Andra trevliga vinteraktiviteter är att tillverka honunssenap, bivaxsalvor och bivaxcerat, verkligt uppskattade julgåvor. För att inte tala om att sätta lite mjöd (honungsvin) på jäsning, blir klart först efter tre til fem års lagring.
Nordbikonferens hölls i Ånge 3-4 mars: vi var fem från Norrbotten som deltog, mkt trevligt och intressanta föreläsningar. se www.nordbi.se
Biodlaredistriktet´s utbildnings-träff & Årsmöte hölls i Boden söndag 2018-02-11.
2017:
Årsmöte hölls onsdag 15 november 18.30 Ny styrelse valdes, se fliken högst upp till vänster.
I "bikupan" oktober: "Invintringen" är avklarad och bina har täckt fodret som blivit inlagrat i vaxkakorna med vaxlock. Vackra dagar flyger bina efter pollen elller vatten men för det mesta sitter de inne i värmen. Biodlaren har tapppat honungen på burk av det lilla som blev under 2017. Många har redan sålt slut medan ett fåtal har kvar lite honung till salu.
Uppstart Onsdagsträffar Kronan H3, hölls 18 oktober kl. 18.30. Honungsbedömning och honungsberedning. Föreningens egen honung från Hägnan blev årets bästa honung.
Söndag 8 oktober KL 13.00: Bivaxhantering, Ram-kok & varroatest. Plats: hemma hos ordförande Linda Backlund, Valles Backe 7, Björsbyn. Varma kläder var viktiga då vi höll till utomhus i blåst och "uppehållsregn"
Slungrum: med slunga, avtäckningbord, etc. finns på Kronan H3 och medlemmar kan hyra in sig, se flik till vänster
Honungsskörd 2017: för det stora flertalet urusel, nu för tredje året i rad mkt under normalskörd. Dcn sena starten på vår/sommar, i snitt ca två veckor senare än normalt medan blomnektarn som vanligt sinat i slutet av juli, har starkt påverkat säsongen. Att dessutom medeltemperaturen varit klart lägre än normalt gjorde inte det hela bättre. De två tidigare dåliga åren hade medfört att många bisamhällen varit starkt försvagade och därför inte "orkat" samla ett överskott, all nektar har gått åt till att återuppbygga samhällena igen. Närmast kusten låg årets skörd bara runt 8 kg/samhälle, lite in i landet blev det lite bättre.
I "bikupan" september: "invintringen" är i princip klar och bina täcker med vaxlock allt eftersom fodret blivit "inlagrat" i vaxkakorna. Vackra dagar flyger bina efter pollen, deras protein för att kunna bygga upp "fettkroppen" inför vintern och för att ha pollen lagrat till våren när yngelsättningen kommer igång. Biodlare slungar klart det sista, bereder honung och tapppar på burk av det lilla som blev under 2017. Vissa har redan sålt allt som nyslungat/flytande. Nedsmältning av gammalt bivax är höstens sysselsättning liksom att underhålla bilådor, ramar, etc.
Info och instruktionsbigård: planket av tryckimpregnetat har prefabricerat av "Praktiska Gymnasiet"och montage på plats är nära på klart. Bisamhällen finns i de tre trä-ytterhusen. En avläggare från i sommar finns i COOP-kupan, då COOP-medlemmar har "köpt" bin för sina medlemspoäng och Luleå Biodlarförening har blivit tilldelad att sköta ett bisamhälle. Honungen som det producerar kommer att säljas i lokal COOP-butik på Storheden
I "bikupan" augusti: draget är i princip över och bina täcker med vaxlock allt eftersom honungen blir klar. Biodlaren skattar/tar överskottet för slungning/tappning samt kontrollerar sedan om det finns varroa-kvalster genom "provocerat nedfallstest" mha myrsyrabehandling under 4 timmar. Vid ev. upphittade kvalster kontaktas bitillsynsman omgående. Honungsskörden verka väldigt medioker ännu ett år, många har tomt i skattlådorna och priset rusar i höjden. Nyslungad honung börjar finnas om än i liten omfattning. Invintring med sockerlag sker där inte vinterfodret beräknas räcka, vardera samhälle ska ha ca 18 kg i torrvikt, dvs drygt 21 kg i inlagrat foder. Invintringen börjar direkt efter "skattning" och bör vara klar efter 3 veckor, dvs omkring 1/9
Bifor vinterfoder för bisamhällen har sambeställts av intresserade och fanns fr.o.m. 8 augusti för avhämtning hos Erik Heedman, Luleå. Alla har nu avhämtat sina hinkar.
I "bikupan" juli: Bisamhällena "drar" så fort vädret tillåter: pollen, nektar och vatten. Utvecklingen till stora, kanske svärmande samhällen, är i snart över. Honungsramar/lådor fylls med nektar vid fin väderlek, vissa dagar med regn krävs för att blommorna ska finnas kvar och ge nektar. Husbina omvandlar nektarn till honung genom att tillsätta olika enzymer, upp till 13 sorters mjölksyrabakterier samt torkar nektarn från 60-70 % vatteninnehåll till 16-17 %. Honung är genom mjölksyra-bakterierna ett syrat livsmedel på samma sätt som t.ex. youghurt. Honungsskörden verkar inte bli speciellt bra i år men vi tror dock fortfarande på en fantastisk biodlarsommar!
Risken för svärm-ning är störst under veckorna före och efter midsommar. Hjälp med svärm-infångning hittas under fliken "Svärmar & honung" till vänster
Drottningodling: teoridel med tre träffar och 18 deltagare uppdelade på två kurser genomfördes i vinter. Den praktiska delen utfördes under försommaren. Framodlade bidrottningar finns parade i parningskupor och vi tillsätter dessa i samb. med invintring.
I "bikupan" juni: Våren har varit väldigt sen, myror kan vara ett stort problem fram tills löven slår ut och bladlössen etablerar sig, bäst att se upp! Många samhällen har gått åt pga myror. Övervintringen verkar ha varit väldigt ojämn, en del har haft stora förluster medan andra klarat sig bättre. De som inte rensat bottnar i maj gör bäst i att utföra det omgående, nedfallet sparas i en papperspåse för analys. Bisamhällena "drar" så fort vädret tillåter: pollen, nektar och vatten. Utvecklingen från små övervintrade samhällen till stora, kanske svärmande samhällen, är därmed i full gång. Foderåtgången ökar då och det får aldrig bli mindre än 3-4 kg foder kvar. Vissa har i vår stödfodrat med foderdeg/ /sockerlösning och/eller med pollen / pollenersättning. När två lådor börjar bli fulla sätts skattlåda på. Gärna med 6-8 ramar "mellanväggar" så att ungbin sysselsätts med utbyggnad av vaxkakor, det dämpar svärmlusten. Vi tror på en fantastisk biodlarsommar!
Länsmedlemsträff: Pitedalen bf inbjöd till länsträff i Öjebyn lördag den 17 juni i fint väder med många revliga inslag. Mkt tack för det
I "bikupan", maj: Flertalet bisamhällen har varit ut på "rensfykt" och tömt tarmen under varma dagar och drottningen har så smått börjat lägga ägg. Några få samhällen sitter fortfarande stilla. Det är nu största risken att samhällena svälter ihjäl eftersom det går mkt. foder för att "ruva" och mata upp yngel. I början/mitten maj brukar ca 3/4 av vinterförrådet ha gått åt. Resterande 5-6 kg behövs under maj/början av juni. Det får aldrig bli mindre än 3-4 kg foder kvar. Vissa biodlare börjar nu stödfodra med foderdeg/sockerlösning och/eller pollen/pollenersättning. Idag sågs bin med de första "pollenbyxorna" i Luleå.
Onsdagsträffarna: i lokalen på Kronan H3 är avslutade för i vår, vi har byggt avläggarlådor, isolerhuvar, högbottnar, foderramar, etc. Vi får fundera över vad som behöver fixas till hösten : )
Medlemsträff: Kristihimmelfärds dag torsdag 25/5 kl 11.00 träffades vi vid föreningsbigården på Hägnan. Vi grillade och snackade bin, förmedlade bisamhällen till intresserade och gick igenom bisamhällen i kuporna. Inmätning av placering av informationsbigård påbörjades, erfarenheter bytte "ägare" och alla hade en trevlig dag i vårvädret ....
Vinterjobb: om det inte redan är gjort återstår att sortera ut ramar och smälta ner bivax, rensa och underhållaa mtrl., förvara lådor med slungade vaxkakor i ett mus- & bi-tätt utrymme, helst ett kallutrymme, spika & tråda nya ramar, etc.
I "bikupan", april: Flertalet bisamhällen sitter fortfarande i "vinterklot", vissa har varit ut på "rensfykt" och tömt tarmen under varma dagar och har så smått börjat röra på sig, flertalet sitter dock ganska stilla. Någon drottning kan ha börjat "stifta" (lägga ägg) i liten omfattning. I slutet av april/mitten maj brukar ca 2/3 av vinterförrådet ha gått åt. Resterande 7-8 kg behövs under maj/början av juni för att kunna hålla temperaturen i bikupan samt till mat, bl.a. för larver och drottning. Det får aldrig bli mindre än 3,5 kg foder kvar. Vissa biodlare börjar planera för stödfodring efter sista rensflykt i maj.
I "bikupan", december-mars: Bisamhällena är invintrade och bina sitter i "vinterklot" för att hålla drottningen varm, det blir oftast inte under + 20 gr. C i centrum där hon sitter. Nu tillser vi att inte någon gren e.dyl. kan ligga och slå mot kuporna i vinden, att inte fåglar, möss eller snöskotrar, etc. kan störa bisamhällena och att "vintermössan" sitter säkert hela vintern m.h.a. spännband e.dyl. Eventuellt kan något bisamhälle flyga ut och "tömma tarmen" om det blir några varma dagar i slutet av februari, eller under mars. I slutet av mars brukar ca hälften av vinterförrådet om 20 kg kg foder (honung eller socker) ha gått åt. Resterande 10 kg kommer bina behöva för att höja temperaturen i bikupan och till mat, bl.a. för larver och drottning, då hon börjar lägga ägg framåt våren.
Invigning Föreningslokal: Vi hade invigning av vår nya föreningslokal i Kronan H3 (ett av de gamla Lv7-logementen) på onsadg 2017-02-22 kl. 18.30. Vi söker fortfarande "lämplig lokal" för bivaxsmältning: del i grovgarage, etc.
Biodling Nybörjare: studiecirkel startade tisdag 21/2. 2017 kl.18.00 med 11 entusiastiska deltagare. Ny utbildningsledare: Ylwa Christoffersson
2016:
Föreningslokal: Då förening erhållit en donation till ändamålet beslöt årsmötet att ordna föreningslokal med slungrum.. Vi har därför tecknat hyreskontrakt med Rikshem för lokaler i Kronan H3 (ett av de gamla Lv7-logementen), inflytt årsskiftet 2016/2017. Lämpliga möbler efterlyses. Förhoppningsvis blir detta början till en ny era för biodlingen i Luleå! Vi söker fortfarande "lämplig lokal" för vaxsmältning: del i grovgarage, etc.
I bikupan, oktober-november: Säsongen är över. Snittet för skörden hamnade mellan 50-60 % av normalskörd, det varierar lite beroende på "lokal", sämre utåt kusten/bättre inåt landet. Försommaren gav en mkt snabb blomning och redan andra veckan i juli "hade alla blommor blommat över" med nektarbrist som följd. Bisamhälllena hann inte med i den snabba utveclingen. Honungspriset i Luleå ligger kvar på 120: -kr/500 g burk.
Bisamhällena är nu invintrade och ska ha motsvarande 20 kg "socker i torrvikt" indraget i bikupan (väger ca. 24 kg netto + övrig vikt för bin, ramar, lådot, etc.) Avläggare som inte vuxit till sig under sommarens nektarbrist har "slagits samman".
Om det inte redan är gjort återstår att sortera ut ramar och smälta ner vax, rensa och underhålla mtrl., förvara lådor med slungade vaxkakor i ett mus- & bi-tätt utrymme, helst ett kallutrymme, spika & tråda nya ramar, etc.
OBS! Ta vara på och smälta ner bivaxet ! Det är stor brist i landet och i sommar har leverantörerna varit tvugna att ransonera, vissa beställare har blivit utan. Priset för bivax har därför nära på fördubblats på bara ngt år. Smält ner och sälj (eller skänk bivaxavfallet till föreningen) så att det kommer till nytta! :-)
Varroabrickan bör nu tas bort inför vintern och granskas nogsamt. Om du misstänker varroa, kontakta bitillsynen, se: Bitillsynen Norrbotten
Info- & instruktionsbigård: är tänkt vara öppen för allmänheten, att nyttjas för besök/information om pollinerande insekter för skolklasser, företag, övriga intresserade. Vi har markupplåtelseavtal med Svenska Kyrkan, Nederluleå församling, har tillstånd från Länsstyrelsen (fornminnesmark) att med vissa förbehåll få ställa upp info-bigård invid Friluftsmuseet Hägnan, har bygglovet beviljat. Info-kupa och två nya kup-ytterhus är nymålade, plank av tryckimpregnetat med skärmtak ska prefabriceras av "Praktiska Gymnasiet" under vintern. Två bisamhällen finns invintrade. Leverans av 18 omgångar färgglada biskyddsoveraller för barn, att användas vid visning i instruktionsbigård, har anlänt från "BB Wear Limited" och verkar vara av hög kvalitet.
Föreningslokal: Vi söker med "ljus och lykta" efter en lämplig lokal till rätt pris: hyra, inköp eller annan lösning. Vi har behov av tillgång till el, minst rinnande "sommarvatten" samt toalett, ev. samlingslokal och förråd vore ett plus. Vår tanke är att få till en honungs- och bivax-hanteringslokal, helst med möjlighet att kunna ställa upp en snickarbänk, etc. , ett biodlingsbibliotek, kunna samlas och ha gemyt, kanske som "samarbetslokal" tillsammans med ngn annan. Kanske del i större grovgarage kan nyttjas för vaxhantering ? Vi är öppna för alla lokal-förslag!
Medlemsenkät bland medlemmarna visar att de önskar lokaler för (i löpande ordning) Honungs- & vaxhantering Möteslokal med "fackbibliotek" Grovlokal för tex. snickeriarbeten / förråd / etc
Årsmöte hölls tisdag 15 Nov. hos SV-Luleå. Vi fick en ny styrelse med ny ordförande: Lind Backlund. Till årets bästa Honung korades Sven Pettersson för andra året i rad av honungbedömningskommitten. Årets Bidrottninglotteri drogs bland de inlämnade årsrapporterna och vinnare blev Lale Andrea, Råneå.
SBR Föreningsdag lördag 12 Nov., hölls i Luleå med information, föredrag och gemenskap. Programet som var hittar du här. Drygt 30 deltagare deltog under dagen som lyssnade på de sex representanter från SBR.
I bikupan, september: Säsongen är i stort över. Vi har skattat och vissa har slungat klart, nu återstår bl.a. invintring samt att bereda honungen innan den tappas på burk. Det är många som vill köpa flytande nyslungad honung
Samtidigt pågår att lägga grunden för nästa sommar: att invintra, dvs. biodlaren kollar att bisamhället är invintringsdugligt, har tillräckligt med honung kvar samt ger dem lite sockerlösning vid behov. De bör ha minst motsvarande 20 kg "socker i torrvikt" indraget i bikupan innan hösten inträder (väger ca. 24 kg netto + övrig vikt för ramar, låda, etc.) samt man bör vara säker på att alla vaxkakor i övre yngellåda är helt fyllda (inte har "hål" efter utkrupet yngel). När dessa "hål" är utfyllda kan oftast infodringen avslutas. Avläggare som inte vuxit till sig under sommarens nektarbrist kan behöva "slås samman"
Sockerdebatten verkar ha tagit den vändning som alla vi biodlare känt på oss: socker är det enda alternativet som är rimligt, i alla fall f.n. Det har ju fungerat i över 150 år så varför skulle det ha blivit skadligt just nu ? Tur att vår biprofessor samt biodlingskonsulenten "röt till för att få ordning på torpet". Ingen blir betjänt av att bisamhällen svälter ihjäl i vinter.
Varroabrickan kollas löpande för ev. varroanedfall och ev. kanske genomförs ett "provocerat nedfallsprov" mha. myrsyra i början/mitten av månaden. Om du hittar varroa, meddela bitillsynen omgående!
"Fler pollinerande insekter": lördag 24 och söndag 25 sept 2016 fanns vi hos COOP Forum - Storheden för att informera om de pollinerande insekternas stora betydelse. Vi bjöd även på smakprov av årets honungsskörd samt sålde någon burk. Vi uppmärksamm-ade många COOP-medlem,ar på deras unika möjlighet att bli "miljöhjälte" genom att växla in COOP-poäng mot bin, och intresset var väldigt stort. Vi hoppas att det snart är nog många poäng inväxlade för att biodlarföreningen ska få ett bisamhälle av COOP/Svenska Bin så att den lokala pollineringen ökar och så att lokalproducerad honung kan säljas i COOP-butik.
I bikupan, augusti: dragsäsongen är i stort över, i alla fall det som kan påverka i ngn större omfattning. Nu återstår det stora jobbet med att snarast skatta/slunga/bereda honung. Det var spännande att få smaka på årets skörd, rinnande honung över yoghurt eller på ett rostat bröd, eller över jordgubbar, eller ......... Mums!
Priset verkar ligga kvar på 120: -kr/500 g burk eftersom årets skörd inte verkar komma upp till normal nivå. Avläggare har behövt fodras för att bli invintringsdugliga.
Samtidigt återstår att lägga grunden för nästa sommar: att invintra bisamhällena. Och lite senare materielvård med att sortera ut och smälta ner vaxkakor, etc. Finns hur mkt som helst att göra just nu, tur att semestern är avklarad så man får ngt gjort :-)
Invintring: biodlaren kollar att bisamhället är invintringsdugligt, har tillräckligt med honung kvar samt ger dem lite sockerlösning vid behov. De bör ha minst motsvarande 20 kg "socker" i torrvikt indraget i bikupan när september inträder samt man bör vara säker på att alla vaxkakor i övre yngellåda är helt fyllda.
Varroabrickan kollas löpande för ev. varroanedfall och ev. kanske genomförs ett "provocerat nedfallsprov" mha. myrsyra i mitten/slutet av månaden.
I bikupan, juli: Största risken för svärmning för svärmning är nu över men kan förekomma ändå. Bäst förhindras svärmning genom att vi håller unga drottningar samt alltid har byggramar i skattlådan. Drottningodlingen pågår för fullt. Skattlådorna börjar nu bli fulla, kanske dags att ställa på en ny ? Eller ta ut några täckta honungsramar och hänga i nya byggramar? Snart har sommaren passerat och vi börjar så smått förbereda för skattning och invintring.
Att löpande kolla varroabrickan för ev. varroanedfall är ett givet inslag, ev. kanske genomförea ett "provocerat nedfallsprov" mha. myrsyra. Om du hittar varroa, meddela bitillsynen omgående!
Vi hoppas som vanligt på en bättre skörd än i fjol.
Biodlarträff 2/7: alla länets biodlare var inbjudna av Arvidsjaur´s Biodlarförening till biodlaträff i Raivoberg, Moskosel, lördag den 2 juli. 35 hade hörsammat inbjudan och dök upp på plats. Vi fick mkt information och hade även en "frågestund" för biodlarfrågor där alla fick vara med och besvara frågorna. Även frågesport för att "lära mer", ett mkt omtyckt inslag Sedan var det även skogslunch och kaffe. Vi kunde bese årets drottningodling med alla dess parningskupor. Vi hoppas på ett gott slutresultat!
Samköpt mtrl: har levererats, betalninghar skett. Även insänt bivax för särbehandlad valsning är utlämnat.
I bikupan, juni: OBS! Risk för svärmning då det varit fint väder ngn vecka med bra drag och mycket yngel. Nu då det blivit kallt under flera dagar tvingas alla bin sitta i kupan och det blir mkt trångt, svärmdriften ökar markant. Om du inte har satt in några "mellanväggar" för utbyggnad så att de unga bina har "fullt upp" börjar de ofta att mata upp nya drottningar.
Nu flyger bin för fullt efter att sälg och maskros och alla andra blommor kommit med nektar och pollen. Drottningen behöver mkt utrymme för sin äggläggning, skattlådor ska på och vi måste hålla koll på ev svärmtendens. Se till att de har nya ramar att bygga ut, det dämpar svärlusten. Dessutom måste vi kolla ev. varroa-kvalster genom provocerat nedfallsprov med varroabricka under. Om du hittar varroa, meddela bitillsynen omgående!
Samköp honungsburkar: fram till den 6/6 kunde intresserade anmäla önskemål om antal förpackningar till sekreteraren, särskilt mail i frågan utsänt.
I bikupan, april--maj: Många bisamhällen har nu helt eller delvis rens-flugit (bina har varit ut och tömt tarmen efter en lång vinter i kupan). Vi rengör/byter bottnar under April och tar reda på nedfallet i papperspåse för ev. senare varroakontroll (märk påsen med kupans beteckning), alternativt bränner eller komposterar nedfallet. Vissa drottningar börjar lägga ägg lite försiktigt i början april och temperaturen i kupan höjs, det börjar därför förbrukas mycket foder och bina får behov av bra vattentillgång i närheten. Ett tecken på en äggläggande drottning är den temperaturhöjning som kan kännas med handel ovanpå lådans täckning under toppisoleringen. Tillse att bikupan är ordentligt "ombonad" (isolerad). Biodlaren kontrollerar även i början av april att det finns lagom med foder kvar, 4-5 vaxkakor, dvs 8-10 kg. Har du "plasttäckning" ser man ganska enkelt genom plasten hur mycket som finns kvar. Annars kan man lyfta försiktigt på "kupan" och jämföra vikten med en "tomlåda". Om det är mer än 10-12 kg foder (>4 ramar) i början av maj bör någon foderram bytas ut mot en tom utbyggd ram (som sätts in i kanten av yngelklotet) så att drottningen får plats att lägga ägg. Annars finns risk att man får en "sockersvärm" tidigt på våren pga att drottning begränsas i sitt arbete. Ev. uttagen foderram sparas till avläggare (delning av starkt samhälle till fler samhällen) under juni månad. Om det är mindre foder hålls koll så att de alltid har minst 2,5 ramar = 5 kg foder. Om mindre och du vet att samhället rensflugit ordentligt, fodras med 50%-igt sockervatten. Om du inte vet om de rensflugit ordentligt lägger man snabbt in foderdeg ovanpå ramarna i bikupan eller på botten (om det är "högbotten") alternativt ställer en "uppochned"-vänd honungsburk över foderhålet (foderkoppen tas bort) som ombonas ordentligt ovanpå. Då temperaturen uppgår till minst +12 gr . C & det är vindstilla kan en snabb vårgenomgång av samhället utföras. Helst bör det vara uppåt +14 gr. C. Vi tittar då mkt. snabbt efter ägg/larver (= fungerande drottning finns), ev. sjukdomssymtom, ev. mögliga vaxkakor som i så fall byts samt att det finns foder/utrymme för äggläggning. Vi genomför genomgången under så kort tid som möjligt så att inte ynglet "förkyls".
I mitten/slutet maj: om samhället är invintrat på en låda blir det nu dags att ställa på ytterligare låda för drottningen att lägga ägg i. Ett bra sätt är att flytta ramen med ägg som drottningen går på till "centrum" av den nya lådan med en utbyggd ram på vardera sida med foderramar närmast och ställa denna nya låda under den gamla, där en utbyggd ram sätts in i s.f. den urtagna "drottning/äggramen. Om samhället är invintrat på två lådor kan en liknande manöver behövas för att få ner drottningen till nedre lådan (= bilda större yngelklot) men ordningen (övre/undre) behålls då oftast. Övre/undre låda kan då ofta med fördel skiftas två veckor senare.
Vårträff: 28/5 med arbetsinsats/efterföljande grillfest hölls i vår nya föreningsbigård invid Hägnan (gamla prästbostället), Gammelstad. Vi blev bara ett drygt 10-tal men hade tur med vädret och passade förutom att grundmåla på att ha vårgenomgång av vårt bisamhälle. Hamburgarna och fikat var utsökt, tack för det!
I bikupan, oktober-mars: invintringen, som nu är avslutad (att ge bina sitt vinterfoder), lägger grunden för nästa års aktiviteter, det gäller att börja i tid (senast 15/8) så att bina hinner lägga på sitt vaxlock över indraget foder, annars kan fodret börja jäsa. Efter invintringen, från mitten september kan bina gärna få sitta lite svalt, utan extra isolering, fram till november då man "ombonar" kuporna med vinterisoleing. På så sätt avslutar bina säsongen snabbare, går i "vinterklot" och det åtgår mindre foder, dvs. det blir mindre belastning i deras tarmsystem fram mot vårkanten, innan de äntligen kan komma ut och göra sina behov utan att frysa ihjäl.
I oktober-november tillser vi att: - fåglar inte kan hacka på kupa/fluster för att locka ut vaktbin (som då ätes upp) t.ex. hönsnät framför fluster, insvep med vindduk eller t. ex. en "kråkbulvan" på bikupan för att skrämma bort fåglarna - att ev. yttre störmoment inte blir ett problem under kommande vinter, kanske ta bort en gren som kan skrapa mot kupan eller att förtöja kupa/tak mot vindens framfart eller spärra av närområdet mot snöskotertrafik så att bikuporna inte blir överkörda Under vintern: - delta i föreningens årsmöte och övriga aktiviteter, gärna komma med goda idéer och hjälpa till att genomföra dessa, det är medlemmarna som "gör föreningen" - smälta ner täckvax och gamla ramar, rengöra och reparera så att du har klart då våren nalkas, kanske bygga en visningskupa med glasväggar eller något för din drottningodling - läsa igenom "Bihusesyn" och tänka genom vad som kan förbättras inför nästa säsong och genast vidta åtgärder för detta - köpa in/låna lite ny eller antik bi-litteratur för att lära mer/fräscha upp minnet Under vårvintern: - tillse att flustret inte fryser igen, pga. upprepade varma och kalla växlingar, så att bina alltid har tillgång på frisk luft. Nätbottnar har visat sig fungera mkt bra.
Medlemsmöte hölls söndag 3/4 kl. 18-20 i Gammelstads Baskets lokal, Stadsötorget 3, Gammelstad. Vi var 17 av drygt 60 medlemmar och det informerades om vad som skedde på Nordbi-konferensen och på Beecome. Dessutom fastslogs att vår-/arbets-träff/grillfest sker lördag 28/5 kl. 9.30 -17 c:a, i den nya föreningsbigården invid Hägnan, Gammelstad. Först arbetar vi med att färdigställa så mycket som möjligt i bigården, sedan grillar vi hamburgare och umgås/snackar bin. Alla medlemmar är Välkomna! Mer detaljerad kallelse senare via mail.
Vi var 4 biodlare från länet som åkte till Nordbi-konferensen i Ånge den 5-6/2 2016, vilket var en mycket trevlig och gemytlig tillställning. För mer info: se: www.nordbi.se
Beecome, Malmö 11-13/3 vi var 4 från länet som åkte till den 4é Europeiska Beecome-kongressen i Malmö 11 till 13 Mars 2016, en otroligt stor mässa, lördag hade närmare 1500 deltagare, mkt hög kvalite på föreläsningar, etc.
Nybörjarkurs Biodling 2016: startade tisdag 23/2 och omfattar minst 40 lektioner, kostnad 1500:- kr/person + litteraturkostnad 397:-/omgång. 16 personer har lämnat intresseanmälan, 13 har slutligt anmält sig. Vi håller därför två parallella cirklar.
Biodlaredistriktet höll årsmöte i Älvsbyn 13/februari, i princip omval av alla förutom ett fyllnadsval på 1 år. Mats F. blev ordf. 2016 och distriktet planerar uppta NDK´s nedlagda verksamhet under "sina vingar". De efterlyser förslag till komplettering av deras versamhetsplan för året. Ev. kommer sommarträffen hållas i Raivoberg hemma hos Mats
2015:
Årsrapport sändes till sekreteraren senast 11/11. Vi fick in 100 % årsrapporter i år, honungsutfallet blev bedrövligt även här uppe i norr, bara 1/3 del av normal skörd. Inlämnade årsrapporter utgjorde en lott i årsmötets bidrottning-lotteri som vanns av Liselotte Rehnman, Ale.
Årsmöte hölls onsdag den 18/11 och ny styrelse valdes, se under fliken "Styrelse och funktionärer" uppe till vänster. Årets bästa honung 2015 korades och Sven Pettersson blev den lycklige vinnaren Biredskapslotteriet hade flera fina vinster. I övrigt bjöds bl.a. på kaffe, te, glögg, pepparkakor och aktuell biodlingsinformation.
SBR Cirkelledarutbildning Biodling: i samarbete med SV hölls en kurs för studiecirkelledare inom biodling under Lördag 10/10 i Luleå. Bland annat delar av de pedagogiska grunderna samt nytt utbildningsmateriel gicks igenom för de 18 deltagarna från Norr- & Västerbotten.
Årets skörd: resultatet verkar mkt nedslående, vissa biodlare har inget fått något alls medan andra har fått något lite: 5-10 kg/samhälle. Vi får se vad utfallet blir i år, medlvärdet för de sista 30 åren i länet är runt 23 kg/samhälle.
Enligt uppgift har priset på lokala marknader varit rekordhögt i höst: 120 kr/500 gr. burk och folk köper ändå som bara den, verkar nästan som "hamstring" av vår unikt goda lokalproducerade honung. Det hela tyder på hög kvalitet :-)
I bikupan, august: Sommaren var verkligt bedrövlig men avslutades med lite välbehövlig värme och sol, blommningen har varit 1-2 veckor sen. Nektar/honung har flödat in första veckan i augusti och reparerade något lite av sommarens vedermödor. De flesta rapporterar att det blev en rekordlåg skörd. Det ble så dags att avsluta säsongen, men de flesta väntade någon dag extra eftersom allt varit så sent. Övervintringsdugliga samhällen kollades och övriga "slogs ihop" , någon drottning blev utbytt till en yngre eller till en annan ras. Infodring med sockerlösning eller Bifor påbörjades kring den 15/8.
Årets skörd: resultatet verkar mkt nedslående, vissa biodlare har inget alls att slunga medan någon har fått lite: 5-10 kg/samhälle. Vi får se vad utfallet blir i år, snittet i länet är 23 kg/samhälle.
Enligt uppgift har priset på marknader varit rekordhögt: 240: - kr/kg och folk köper som bara den, verkar nästan som "hamstring" av vår unika lokalproducerade honung.
Nybörjarkurs Biodling 2015: startade den 24 februari och har haft 10 deltagare. I samband med slungträff avsmakades årets honung som var otrolig god. Uppsamlingsträffen den 10 september avslutade utbildningen: fyra deltagare har skaffat bin, två ytterligare har för avsikt att skaffa bin kommande sommar.
I bikupan, juli: Sommaren var verkligt bedrövlig med regn och åter regn och ingen vidare värme som medger de få blommor som finns att lämna nektar, blommningen var 1 - 2 veckor sen, vissa samhällen behövde stödfodras och vi undrade om det skulle bli någon skörd överhuvudtaget? I övrigt var det mest att se till att bina har tillräckligt med tomma ramar & byggramar för att kunna lagra nektar/honung och pollen samt för drottningen att kunna lägga ägg, men det var tyvärr inget stort problem denna säsong.
Skolverksamhet, första veckan i juni: besöktes ett flertal småskoleklasser som fick information om pollinerande insekter, bin och biodling. Tyvärr har vi måst ställa in besöken i bigård då vår skyddsutrustning för barn är för sliten och måste kasseras.
I bikupan, juni: Det var dags för utökningar med enbart mellanväggar så att ungbina hade att göra samt så att drottningen fick behålla plats att lägga ägg i samt att sedan minst var tionde dag hålla koll på svärmtendenser. Vid ev. svärmrisk, dela samhället mitt itu med den gamla drottningen flyttad till dn nya kupan, då riskeras inte honungsskörden.
Vårträff: lördag 13 juni var vi 16 biodlare hemma hos Calle Rutqvist, Gammelstad, där vi fikade, snackade biodling och hade trevligt. En mkt uppskattad träff där vi bl.a. fick info om varroastrategin: att alltid kolla nedfallet, samt info om planerad visningskupa och föreningsbigård invid Hägnan. Förmedling av bisamhällen var också ett tema liksom drottningodling.
"Biodlare på stan": vi var 5 tappra biodlare vid "Floras kullar" lördag 6 juni (nationaldagen) mellan 10 - 14 där vi "socialiserade", informerade om bin/biodling samt gav smakprov på honung Vi väckte uppmärksamhet genom att bära biodlaroverall, elda rökpust och ha glatt humör. Kaffetermos med bulle var bra. Vädret var inte det bästa men vi hade som mest lite duggregn under 5-10 minuter
I bikupan, mitten av april-början juni: de flesta samhällen har rensflugit lite under några varmare dagar av april med + 10-+12 gr. C. Drottningarna börjar så smått lägga ägg/bina mata upp yngel, efter vinterns uppehåll. Bina höjer då temperaturen runt drottning och ägg/yngel till runt +36 gr. C., det blir varmt högst upp inunder isoleringen och det går åt mycket foder. Biodlaren kollar att de har bra med foder (minst 5, helst 7 kg), lyfter försiktigt på kupan och jämför med tom kupa, detta så att de klarar våren fram till de börjar finnas "dragväxter" som lämnar nektar & pollen. Samtidigt rengörs bottnarna från vinternedfallet, vilket sparas i en papperspåse (så det inte möglar). Därefter skuras bottnen av (vid behov med lite målarsoda uppblandat i varmt vatten för att lösa vaxnedfall, etc., efter 5 min blötläggning med efterföljande renskurning renspolas botten). Vi kan sedan hemma gå igenom nedfallet för att utesluta ev. varroa-angrepp. Den som ev. upptäcker varroa i nedfallet sparar provet och meddelar bitillsynen omgående. Om något bisamhälle "utvintrat"/dött under vintersäsongen tas lådor/ramar omgående in så att inte röveri startar från andra bisamhällen och att dessa bin därmed hämtar hem ev. smitta till överevintrade samhällen. Början av april är alla vårgenomgångar utförda och utökning med skattlådor har genomförts
OBS! Viktigt att du vet från vilket bi-samhälle nedfallsprovet kommer, märk papperspåsen!
I bikupan: bina bör i slutet av mars fortfarande sitta i "vinterdvala" med gott om foder i ramarna, så att värmen i centrum av kupan där drottningen sitter kan upprätthållas till minst + 20 gr. C. Tyvärr har det tidvis varit så varmt att vissa bisamhällen redan varit ut och "rensflugit" och några drottningar har redan börjat lägga ägg på allvar. Med kylan som återkom avstannar förhoppningsvis äggläggningen.
Fram till början av februari brukar normalt c:a 1/3 av fodret ha förbrukats för att i mars vara c:a 50 % kvar. Resterande fodermängd behöver bina under vårvintern-våren då äggläggningen så sakta brukar komma igång med yngeluppfödning av årets första arbetsbin. Då höjs temperaturen runt drottning och ägg/yngel till runt +36 gr. C. och det går åt mycket foder. Bäst att hålla koll på fodermängden! (lyft försiktigt på kupan och jämför med tom kupa), minst 7 kg bör de ha under månadsskiftet mars/april, annars får de svårt att klara våren.
Vi brukar hoppas på jämna och stabila vintertemperaturer utan för mycket fluktationer runt noll-strecket, men i vinter har detta inte uppfyllts. Varför önskar vi då detta? Jo, så att inte kondens bildas i för stor omfattning med mögel i vaxkakorna som följd och så att inte flustret kan frysa igen med is & snö. Denna vinter har därför nätbottnar varit ovärderliga!
Anmälan uppställningsplats av bisamhällen till: Bitillsynen, Länsstyrelsen.
OBS! Om alla anmäler så kan vi enklare "mota bort" bisjukdomar och parasiter: Varje biodlare med bisamhällen ska anmäla uppställningsplats minst vart tredje år (eller i s.m. du skaffat ny uppställningsplats), 2015-03-31 är "sista datum" för denna tre års period. Blankett kan laddas hem från SJV´s (Statens Jordbruksverk) hemsida över Regler för Biodling. Fyll i dina uppgifter, sparas om filen på eget media (pc), bifoga sedan filen i mail till: anita.heikkila@lansstyrelsen.se med kopia till norrbotten@lansstyrelsen.se , ange rubriken: Bitillsyn. Om man sparar resp. ifylld blankett med årsangivelse i filnamnet så finns uppgifterna kvar nästa gång det är dags igen. Om du inte kan editera i filen eller du vill skicka den med brevpost så kan du skriva ut blanketten, fylla i för hand och posta till: Länsstyrelsen, Bitillsynen, 97186 Luleå. Bästa sättet att ange bigårdens placering är att ange kart-koordinater. Man kan gratis ladda hem Google Earth för att få fram latitud & longitud angivelser, de får anges i separat bilaga om man fyller i blankett via dator (koordinater rymms ej i textfältet).
Distriktsårsmöte i Öjebyn hölls lördag 14/2 2015, ny distriktsstyrelse utsågs enligt de nya stadgarna, med de flesta ledamöter från tidigare år men med någon nytillkommen ledamot, se distriktets hemsida. Vi önskar dem lycka till i sitt viktiga arbete 2015.
2014
Julmarknader för försäljning av årets produkter är ett "hett tips". Honung, honungssenap , propolis, pollen och vaxprodukter (ljus & salvor) brukar vara efterfrågade. "Förkylningshonung" kan vara extra eftertraktad.
Årsmöte söndag 16 November: avhölls på traditionellt sätt med bl.a. drottning-lotteri bland inlämnade årsrapporter: årets vinnar Sven Pettersson, Bergnäset.
Årets bäst honung utsågs i hård konkurrens, vinnare blev Tommy Ahlkvist, Ale
Den nyvalda styrelsen emotser tips och önskemål för inriktning av "nya aktiviteter"
Årets nybörjarkurser avslutade
Årets två nybörjarkurser har avslutats. Totalt 6 nya medlemmar och 7 st. nya bigårdar har tillkommit i år, kanske kan det bli någon ytterligare till våren. Vi önskar dem alla lycka till i framtiden!
Nyslungad honung finns till salu
Just nu pågår skattning, slungning och invintring av medlemmarnas bisamhällen.
Det börjar även finnas kanderad (kristalliserad) honung att köpa.
Det verkar ha blivit en lite bättre honungsskörd än de två senaste två "katastrof"-åren
I Bikupan: nu är årets biodlingssäsong avslutad och nästa är påbörjad i och med att bina i princip infodrats färdigt med sockerlösning, ersättningen för den honung vi tagit av dem, för att ha nog med foder (totalt 18-20 kg torrvikt) under vintermånadernas påfrestningar ute i bikupan.
Vi noterar att de den sista tiden då det varit flygtemperatur har hämtat en hel del pollen, allt för att kunna bygga upp "fettkroppen", reserverna inför vintern, samt för att spara till vårens yngeluppfödning. Nu återstår för biodlaren att snart plocka av fodrings-utrustning och att droppa oxalsyra-lösning på bina för att testa om vi fått objudna gäster i bikupan, varroa-kvalster, samt att under november månad att se över/förbättra kupisoleringen.
Även ev. mus-& solskydd framför flustreret sätts då på plats.
Markeringar så att inte snö-skotrar kör på kuporna kan behövas.
Vi biodlare får snart tid till en välförtjänt vila i värmen inomhus, med en varm kopp honungsvatten, samtidigt som planering av åtgärder inför nästa biodlingssäsong påbörjas.
I bikupan - skattning/invintring: bidrottningen och samhället har hållit hög fart denna sommar, tyvärr blev det kallt i mitten-slutet av juni. Resultatet blev många svärmar senare under denna "rekord"-varma sommar. De samhällen som inte har svärmat har samlat mkt honung, vi har haft svårt att kunna ge dem allt utrymme som de behövt. Medelskörden blir dock betydligt lägre än för dessa samhällen då de som svärmat nästa helt kan sakna honungsförråd.
Nu är dags att "skatta" honung och "invintra" (fodra) bisamhällena för att sedan slunga och ta hand om den bärnstensfärgade godsaken. Invintringen (infodring av bisamhället) bör vara påbörjad senast den 15/8. Många nyttjar "Bifor", i alla fall till första "givan" (omgången), medan andra blandar eget foder. Invintringen bör i princip vara klar runt 10/9 även om lite foder bör finnas kvar i mataranordningen fram till 1/10. Detta för att säkerställa att de kakor som fortfarande innehåller yngel också blir fyllda med foder när dessa "vinter"-bin kryper. Annars riskerar bina svälta ihjäl under vintern, om "vinterklotet" kommer fram till ett foder-tomt "hål" på vaxkakan.
Viktigt är också att placera en varroa-"gallerbricka" unders samhället i samband med start invintring, för att kunna "analysera" nedfallet runt den 1/10.
Sedan ska vi inte glömma nämna det omfattande arbetet med att slunga och behandla honungen innan den kan tappas på burk, det är ett slitsamt och tungt arbete som måste avklaras snabbast möjligt. I annat fall reskerar honungen kandera i bivax-ramarna och blir "omöjlig" att ta vara på.
Luleå kommuns Hållbarhetsstipendium 2014 har tilldelats Luleå bf. Utdelning skedde den 16/6 på kommunfullmäktiges sammanträde.
Stipendiets storlek är på 15 000: - kr.
Motivering: "Luleå biodlarförening är en förening som med sina aktiviteter stödjer den hållbara utvecklingen och den biologiska mångfalden.
Föreningens verksamhet fungerar även som en social brygga mellan olika åldrar och kön. Den lokalproducerade honungen gör att kommuninnevånarna kan köpa honung utan att bidra till långa dyra transporter från andra länder.
Med de ökade kunskaperna om pollinerande insekters betydelse både lokalt som globalt är biodlarföreningen en mycket viktig aktör för kommande generationer. Det talas om en global bidöd. I södra Tyskland dog 80 procent av de odlade bina och i Sverige en fjärdedel år 2010. Det globala pollineringsvärdet som bin utför är värderat till ca 1 900 miljarder kronor.
Tack vare biet har vi mat på bordet, inte bara honung. 76 % av allt vi äter inom EU av vår mat kommer till tack vare binas pollineringsarbete. Förutom de grödor vi äter pollinerar bin även växter som är viktiga för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering. Honungen som bina producerar är fulla av antioxidanter och vitaminer.
Biodlarföreningen är ett föredöme och visar med sitt arbete på den typ av EKO-systemtjänster som är viktiga för oss alla nu och i framtiden."
.
Vi känner oss mycket hedrade och stolta över utmärkelsen!
Luleå bf ´s två Nybörjarkurser i Biodling äri princip avslutade. Vi har vardera haft 8 deltagare i Råneå och 8 deltagare i Luleå. Alla nybörjare som velat har nu minst ett bisamhälle. Någon har i år kunnat fånga svärmar som sedan placerats i kupan.
Hamnfestival
Luleå bf deltog i Hamnfestivalen´s Stadsparkmarknad under torsdag 10 juli. Fem medlemmar informerade om bin, biodling, pollinering, gav smakprov på och sålde honung och pollen.
Biodlare på stan
Lördag 7 juni kl. informerade vi och väckte uppmärksamhet på "Floras Kulle" i Luleå centrum. Vi var ett 10-tal medlemmar som deltog, det blev en fin artikel i NK på måndag.
Avläggare: antalet avläggare till nybörjarna är ett återkommande problem. Hjälp till du också och gör några avläggare i sommar!
maj-juni:
Myror är ett problem innan bladlössen kommit igång och ordnar fram kolhydratrik "mat" till dem: se till dina bisamhällen och sätt in motåtgärder i tid!
I kupan: Vi utökar och ser till att bidrottningens plats att lägga ägg i inte blir för "trång", dvs. att bina måste lägga nektar i dessa celler pga. för lite "skatt"-lådor.
Dessutom kolla så att inte drottningceller "dyker upp", i så fall delas samhället till två.
Just nu håller vi koll på att det är tillräcklig fodermängd i bikupan så att inte bisamhället svälter ihjäl. Dessutom håller myrorna på att vakna till liv, så det gäller att ha myr-skyddet i funktion till dess att myrorna hittar andra "foderkällor".
Vi skrapar ur/samla in vinterns nedfall från kupbotten (hjälper bina att hålla rent och sunt i kupan). Nedfallet tas till vara och kontrolleras för att se om det finns varroa-kvalster i samhället (se separat info utskickad till alla medlemmar), i så fall bör Bitillsynen tillkallas. Bra isolering är extra viktig under våren.
Nu då drottningen börjat lägga ägg (brukar starta i samband med att Alen blommar och lämnar pollen) och bina matar upp sitt nya yngel går det åt extra mycket foder för att även kunna hålla nog varmt i kupan. Samtidigt finns ingen någon nektar att hämta ute i naturen förrän sälgen/videt börjat blomma, vilket startade runt 25/4.
Vid eventuell foderbrist försöker vi ge dem foderdeg eller kanderad honung. När bina flyger dagligen, kan vi ge dem sockerlösning, 50/50 % socker/vatten, samtidigt som vi då måste se till att drottningen har gott om plats för att lägga ägg.
Någon dag då det är vindstilla och temperaturen stiger till ca +15 grader kan vi försiktigt göra vårgenomgång, dvs. gå igenom alla ramar och byta ut eventuellt mögliga, samt se till att allt annat verkar normalt.
Skolbesök i bigården: i vår har vi haft ett flertal besök i bigården, barn i åldrarna 12-14 år. Vi har problem med att våra biskyddsutrustningar för barn är väldigt slitna och svåra att reparera. Vem kan ordna pengar till nya overaller, kan vi få någon att sponsra oss ?
Framtidsveckan 17 - 25 maj: vi snackade om bin och biodling och visade olika bi-filmer under tisdag och torsdag kväll vecka 21.
Medlemsmöte hölls den 6/3, bl.a. en ev. föreningsbigård på Porsön diskuterades, liksom hur vi ska möta varroahotet från Kalix. Vax samlades in för gemensam frakt till upparbetande firma.
Alla bör samla in och kontrollera vaxnedfallet från bibottnen i vår för att se om det finns varrokvalster där i!
Bihälsoutbildning hölls i Boden den 22/3 av bihälsokonsulent Preben Kristiansen. Varroakontroll och behandling stod på agendan, många biodlare deltog.
Norrbottens Biodlaredistrikt höll årsmöte med föreläsningar i Kalix den 15 februari. Alla i styrelsen blev omvalda
Bitillsynen har i höst tyvärr konstaterat varroa-kvalster i Kalix, vilket gör att problemet "krupit närmare". Den biodlarmedlem som bor närmast kommungränsen har kollat alla sin bisamhällen (drygt 30) genom att lägga in en nedfallsbricka i ett samhälle per bigård och sedan behandla alla samhällen med oxalsyra. Ingen varroa kunde påvisas :-)Oxalsyrabehandlingen gick snabbt och var enkelt (drygt 2 timmar/30 samhällen inkl. restid) och var billigt.
Föreningens ambition är att alla medlemmar till sommaren ska oxalsyrabehandla (& testa nedfall) samtidigt (för att undvika re-invasion mellan obehandlade och behandlade bisamhällen)! Detta genom att försöka samordna insatserna och på ngt sätt tillhandahålla tillblandad oxalsyralösning. Om samordning inte sker är i princip all behandling av enskilda bisamhällen bortkastat. Ett känt problem som troligen även vi kommer att få uppleva är obehandlade "okända bisamhällen" bland icke medlemmar.
Själva får vi därför i vinter/vår se till att uppdatera egna anmälningar till Bitillsynen, Länsstyrelsen, för uppställningsplatser av samtliga egna bigårdar!
Samt försöka "hålla ögonen öppna" efter andra "okända" bisamhällen som vi sedan snarast bör uppmärksamma Bitillsynen på (med hopp om förståelse från den som blivit "ertappad" att det sker för allas bästa!).
På kommande medlemsmöte blir detta "delikata" problem diskuterat.
2013
Senhöst 2013: Nu när säsongen är över så smälter vi ner bivax, tillverkar bivax-salvor, -cerat och -ljus eller lämnar in vax för rensning & valsning, tillverkar nya ramar och "röjer" bland biodlingsmateriel. Dessutom hålls koll på att inget oförutsett händer i våra bigårdar. Där det är högt gräs trampar vi runt om bikuporna ner gräset i snön tätt mot marken så att inte näbbmössen vill krypa i gräsets "luftgångar" under snön fram 0ch in i bikupan.
Honung och vaxljus säljs och den gode biodlaren väntar med spänning på vad tomten ska komma med till jul ;-)
Årsmötet hölls Torsdag 14/11 på Kronan i Luleå, med 28 av 65 medlemmar närvarande
Ny styrelse valdes och till ny ordförande utsågs Petter Esberg.
Utlottning av en bidrottning bland inlämnade årsrapporter tillföll Henric Borg, Måttsund
Ragnhild Herminge´s honung utsågs i hård konkurrens till "Luleå bf´s bästa årshonung 2013".
Skörd 2013 års honung:
Skörden blev väldigt varierad i olika delar av kommunen. fmerparten medlemmar har fått under det normala, några dock en hel del ljunghonung.
Rekommenderat nettopris är oförändrad från fjolåret: 180 kr/kg + förpacknings-, etikett-& försäljningskostnader. För ljunghonung ligger priset c:a 100 kr /kg högre.
Nybörjarkurser 2013
Två studiecirklar är avslutade, de startade den 20/2 med 15 anmälda, teoriavsnitten avklarads under våren liksom praktik i bigårdar under juni/juli. Under augusti har även slung-träff genomförts, då vi "skattade"honung och lärde oss om honungshantering och invintring av bisamhällen.
Kursmål: Att i samband med kurs med hjälp av ”fadder” kunna starta med egna bisamhällen och efter kurs på egen hand klara av biodlingens grunder.
Anmälan intresse till nästa kurs till: biodlare@gmail.com
Sommarträff 9/6 2013
Hölls i Vitådalen hos Gunnar Jonsson och träffas i Högsöns Bygdegård.
Norrbotten DrottningodlingsKlubb, NDK, startade drottningodlings-kurs samtidigt och Gunnar berättade om sin biodling för alla intresserade samt om hur han gör en avläggare (delar ett bisamhälle). Sedan besökte vi en bigård i Vitådalens rasparningsplats för Nordiska bin.
Skolbesök i bigårdar: vårens skolbesök i bigården avklarades med glans, bina var snälla och fromma.
Biodlaredistriktet´s årsmöte
Hölls den 10/2 2013 i Boden, se distriktshemsidan under www.biodlarna.se
Medlemsmöte hölls söndag 3/3 2013
Agenda: Biodlingsinformation och temakväll: Avläggare och Bidrottningar. Inlämning av rent vax för gemensam sändning för prägling av vaxkakor, drottningbeställningar, fika och biodlargemenskap, m.m.
Årsmöte hölls söndag den 25/11
Årsmötet utmynnade i att styrelsen blev omvald. Priset "Årets bästa honung" vanns av Johannes Mattila, Kallviken. Årets utlottning av en bidrottning vanns av Ingvar Öhman, S. Sunderbyn
Sommarens skörd blev för de flesta biodlare lägre än normalt. Priset för lokalproducerad honung har därför ökat till i snitt 180 kr/kg + förpackningskostnad (7- 10 kr/förpackning)
Biodlaredistriktets sommarmöte hölls i vanlig ordning sista helgen i Juli på Vassholmen i Kalix. Det var drygt 30 biodlare som deltog.
Sommarmöte: hölls söndag 10/6 hos Ylwa Christoffersson & Lena Johansson´s bigård, Granövägen 215, utanför Bensbyn. Fika och bisnack var agendan i vanlig ordning
Lördag den 2/6: hade vi "Biodlare på stan", föreningen gjorde en kraftinsats efter storgatan för att informera om bin och biodling. . Vi visade levande bin och bikupor samt hade smakprovning av honung, informerade om de pollinerande insekternas viktiga roll i vår matförsörjning, lämnade kontaktvägar till intresserade
Skolbesök i bigård: i vår har vi haft ett fåtal besök i bigården, skolorna har generationsskifte bland lärarna och vi måste sälja in oss på nytt. Honungskakor för att barnen själva ska kunna slunga har skänkts för att "knyta nya kontakter"
Medlemsmöte hölls den 21/3 kl. 18.30
Agenda: Drottningbeställningar, vaxinlämning, sommarplanering av möten & aktiviteter
Nybörjarkurs Biodling 2012
Under April startade den 2´a nybörjarkursen i Råneå med 8 deltagare
Den 21 februari startade årets 1´a nybörjarkurs, med 12 deltagare
Övriga intresserade: anmälan till email enligt ovan eller till
Erik Heedman 070-5284716
Årsmöte 2011:
Föreningens höll årmöte söndag den 20/11 2011.
Till ny ordförande efter avgående Arne Sundqvist valdes Ylwa Christoffersson.
Till årets bästa "Luleåhonung" utsågs den honung som nybörjaren Virpi Törlind, Antnäs lyckats med, i hård konkurrens med övriga inlämnade honungsprov.
Dragningen av drottningvinsten, där varje inlämnad årsrapport utgör en lott, tillföll Tina Östling, Råneå. Hon kan emotse en ny bidrottning kommande sommar.
Föreläsningsdag 15/10 2011
NDK, Norrbottens Drottningodlingsklubb, inbjöd samtliga biodlare i länet till gratis biodlingsföreläsningar den 15/10 2011 Älvsbyn. Ett drygt 30 tal biodlare deltog och de fick höra om Biodling i Kanada, Bisjukdomsläge, Marknadsföring av honung, info om HF´s försäljning, "Mera Bin", samt NDK´s biodlarresa till "Saltens Biröktelag" i Fauske, Norge.
Invintringen är klar och bina kan gå till vintervila
Skattningen och slungning är klart, de som inte sålt slut på sin nyslungade honung rör och tappar den på burk så att den kan kristalliseras fint innan försäljning. Biodlingsutrustningen rengörs, fixas i ordning och ställs undan.
Vi har nu lagt grunden inför nästa biodlarsäsong. Vi hoppas på en bra biodlarvinter.
Drottningbyten och invintring
Många verkar ha passat på att byta bidrottningar i sina bisamhällen samtidigt med start av invintringen, vi får hoppas på en lyckad nästa säsong.
Bisvärmar
Det har varit tätt med bisvärmar sommaren 2011, många biodlare "blev tagna på sängen" av den kraftiga yngelsättningen och hann inte utöka. Allt beroende på en fantastisk fin och varm vår & försommar.
Drottningodlingskursen: hade 8 deltagare och de som behövde förnya sina drottningar lyckades odla egna
Biodlarresa 2011
Vi var bar 6 biodlare som for på biodlarresan till Salten Biröktelag i FAUSKE Norge den 8-11/7. Vi blev mycket väl mottagna och fick se allt möjligt som "birökterne i Fauske Biröktelag" sysslar med, bl.a. drottningodling i större skala.
...........
Våren var rekordtidig i år, aldrig tidigare har man upplevt att innerskärgårdens isar gått redan 1 á veckan i maj. Den 9/5 var det + 22 gr.C. i Luleå och bina flög för fullt. Årets övervintringar verkar ha gått över förväntan.
...........
Kurs: Biodling Nybörjare (ca 10 studetillfällen/träffar)
Startade den 15 februari 2011, med 11 deltagare. Vi har hittills haft 6 teoriträffar, och 1 praktisk bigårdsträff, tre träffar återstår. Vår nybörjare har fått sina bisamhällen levererade.
Nästa träff hemma hos nybörjare i Måttsund.
Teorilokal: SV, Studieförbundet Vuxenskolan, Nygatan 11, Luleå
Anmälan/info om nästa års nybörjarkurs till: biodlare@gmail.com
...........
Skolverksamhet Furupark: det är generationsskifte bland mellanstadielärarna och i år har medlemmar övertagit bisamhällen och föreningen gammal biskyddsutrustning från Furuparkskolan mot att eleverna får honungenen som bisamhällena producerar den första säsongen och skolklasser i framtiden får komma på besök i bigård. Detta kan bli en bra omstart på ett gammalt samarbetskoncept från 1980-talet mellan skolan och föreningen.
Biodlaredistriktets årsmöte i Älvsbyn 12 febr. 2011
Kommunalrådet Bill Nilsson berättade om Ålvsbyn i forntid och nutid, Anita Heikkilä berättade vad som är på gång inom Bitillsynen i distriktet och SBR´s utvecklingskonsulent Janne Mårtensson berättade om projektet "Mer bin" och om hans eget sätt "KomBI-metoden" att göra "avläggare" vilket verkade klart intressant.
Den gamla styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året och en "åldersman" som bestämt sig att släppa fram yngre förmågor, Sune Isaksson, Överkalix, avtackades. Marja Johansson, Kalix omvaldes till ordförande och i övrigt blev det bara en ny ledamot, Susann Enstedt Lund, Kalix. Som vanligt är både sommarträff och sommarmöte planerad till kommande säsong. Drottningodlingskurs hålls som vanligt av Norrbottens Drottningodlingsklubb, NDK.
Biodlarresan till Finland:
Vi var 12 personer som åkte till Uleåborg´s Botaniska Trädgård och sedan till en yrkebiodlare i Torneå där vi blev väl emottagna med fika och olika genomgångar, bl.a. fick vi se på honungshus med slungor, förråd, tappmaskin,etc. Flera av deltagarna passade på att köpa flytande "Lappin hunajaa" i klämflaska
2010 års honungsskörd en katastrof ?
Årets skörd i länet verkar ha varit den sämsta sedan 1988, enligt de erfarna biodlarna. Vi hoppas på att medlemmarna lämnar in sin årsrapport omgående så att vi kan summera skörden. Många har fått under 10 kg i snitt per kupa och vissa medlemmar har inte ens brytt sig om att "smutsa ner" slungan för de fåtal kilon som de haft. Bina har fått behålla honungen och vi hoppas på ett bättre honungsår 2011
Drottningodling 2010
NDK, Norrbottens Drottingodlingsklubb, har beslutat att inrätta två nya parningsområden i Norrbotten:
-Porsön, Luleå för Krainer-bin
-Jämtön-Vitådalen, Råneå för Nordiska bin
Om detta lyckas finns det fyra parningsplatser totalt i länet.
Föreningen eftersträvar fler avelsdrottningar från flertalet linjer för största möjliga genetiska bredd. För dig som vill stödja föreningens verksamhet, betala 50:- kr/år och bli medlem. Då har du bl.a. företräde vid leverans av drottningar och fritt avelsmateriel (ägg/larver) och fritt mtrl-lån i mån av tillgång.
För medlemskap kontakta kassören Kim Holmqvist 070-6521960.
2010 års Biodling nybörjarkurs:
Kursstarten var den 16 Februari 2010 och avslutades den 14 Augusti.
Det är 15 deltagare i år, vi hade "rekord" i beställningar av antal bisamhällen. Teoridelen var avklarad till början juni och sedan vidtog ett antal praktiska träffar i bigården/slungrummet. Samt levereranser av beställda bisamhällen.
Du som kanske är intresserad av nybörjarkurs, maila intresseanmälan till biodlare@gmail.com (eller ring Erik 070-5284716)
............
Invintringen och årets skörd 2009
Nu har vi invintrat våra bin. Vilket innebär att, efter att vi tagit bort (skattat) honungen från bisamhället, ger vi bina flytande sockerlösning i en eller annan form. Denna sockerlösning behandlar bina på samma sätt som blomnektar och lagrar det sedan i vaxkakorna i kupan, för att ha till vinterns energibehov.
Årets skörd varierar som vanligt beroende på var kuporna varit uppställda, men det verkar som om snittskörden varit något lägre än de normala 25 kg/samhälle, kanske på grund av den kalla försommaren eller torra sensommaren.
............
TV4 Sommarmorgon, tv-inslag om biodling:
SR-inslag om Biodling KY-utbildning:
...............
Honungsbedömning
en förutsättning för att Du ska få köpa honungsetiketter till Dina burkar genom riksförbundet eller lokalföreningens egen etikett är att Din honung blivit godkänd av vår honungskommitté. Intresserade lämnar in en provburk för bedömning till Kristina Sundkvist.
Förpackning: 500/700 gr burk (helt fylld). OBS Ej Namnmärkt (märks med nummer och förs upp på separat lista i samband med inlämning). Inlämnad provburk återlämnas ej, skänks till äldrevården inom Luleå Kommun.
OBS!
Om du bytt adress eller nytt postnummer måste du meddela detta till Riksförbundet, bl.a. för att ”Bitidningen” ska komma till dig. Posten anstränger sig nämligen inte längre för att söka rätt på din nya adress. Adressen till Riksförbundet finner du i Bitidningen eller på deras webbsida: www.biodlarna.se/
................
Nybörjarkurs Biodling hålls varje år
Läs mer under rubriken Diverse !
Intresseamälan: via mail-adress ovan
Bli medlem
Första året betalar du som ny medlem endast 200 kr.
Avgiften gäller från det datum du betalar till kalenderårets slut.
Nya medlemmar har samma rättigheter och skyldigheter som fullbetalande medlemmar.
Det innebär bl.a. att du:
kan delta i SBR´s verksamhet lokalt inom biodlarförening, regionalt inom biodlaredistrikt och centralt inom riksförbund
är försäkrad vid sammankomster arrangerade inom SBR
får Bitidningen
har tillgång till hjälp och råd i biodlingsfrågor
kan handla till medlemspris i Bibutiken
kan erhålla av SBR framförhandlad nystartsrabatt hos biredskapsleverantörerna
kan försäkra dina bisamhällen till en låg kostnad
kan prenumerera på utländska bitidningar till reducerat pris (och slippa bankavgifter)
kan köpa SBR´s välkända etikett (när din honung är bedömd och godkänd)
kan sälja din honung till Svensk Honungsförädling AB
får köpa rätten till fem styck EAN-koder
Mer om olika former av medlemskap, fullbetalande, familje respektive junior-medlemskap, finns att läsa på SBR´s webbsida under Medlemsservice: www.biodlarna.se/
Alternativt kan du kontakta oss lokalt så hjälper vi dig med information.
© LULEÅ BIODLARFÖRENING