På gång "just nu": (uppdaterad 16/6 2025) Se även almanackan under flik: "Möten och Aktiviteter"
Försommaren startade vecka 23 med maskros-blom i mängd och därmed maximal äggläggning i bisamhällena = skattlådor på!
Annars blir det snabbt för trångt för drottningen att lägga ägg och svärm-tendenser startar. Om vi nu hittar "stiftade drottningceller" så görs minst en avläggare med bef. drottning inkl. foderramar och minst en ram täckt yngel. Modersamhället hamnar därmed på en ny plats och alla dragbin flyger hem till ursprunglig kup-plats. Viktigt oxå att samhället på ursprunglig plats, där har sparat minst en ram med två-tre Q-celler, försvagas genom att minska både antalet bin och foderförrådsmängd. Eftersom detta Q-lösa samhälle inte har någon äggläggning (= inget yngel att mata upp) den första månaden så kommer merparten av insamlad nektar att hamna i skattlådan, med nära på samma honungsmängd som om man aldrig hade behövt dela samhället.
Om det finns flera ramar med Q-celler kan man enkelt få fram fler parade ungdrottningar (ev. fler avläggare för invintring?) genom att göra några 3 - 5 ramars avläggare med var sin ram med Q-celler + foderram. Dessa fodras med foderdeg hela sommaren fram till invintring.
Info-kupan invid Hägnan, Gammelstad är"bifolkad" (= fått en Q-cell avläggare "installerad"), gör gärna "reklam" för den! Ta med kompis/kompisar och visa upp din "hobby", kanske lockar det någon fler att pröva?
Nybörjarkurs: teorin avslutad för de 14 deltagarna, nu har praktik i bigård (& slungrum) med egna mentorer påbörjats
Avläggare från i fjol efterfrågas så att nybörjarna kan få tag på sina första bisamhällen.
Meddela gärna till vår mailadress om du har biodlingsmtrl. att sälja
Bihälsa: Varroa-kvalstret har fortsatt spritt sig inom kommunen, nu även konstaterad i Bensbyn, Örarna, Gammelstad, Södra Sunderbyn, Gäddvik och Vitådalen (Råneå), nya restriktionszoner upprättas av Bitillsynen. Efter senaste uppdatering av kartan har spridningen fortsatt i "ytterkant" av befintliga zoner, senast in i Rutvik och Strömsund (Råneå).
Medlemmar som lånar oxalsyraförångare av föreningen måste ha egen personlig skyddsutrustning samt oxasalsyrakristaller. Se under flik "Bihälsa". Vi planerar för en "studiecirkel" inom Bihälsa i vinter.
I bikupan juni: Biodlarna kontrollerar löpande drönarramar (ev. skär ut = bekämpning varroa) samt varroatryck. Detta för att avgöra om svärmtendens finns resp. för att avgöra om varroa-behandling enl "varroatrappan" behövs. Drottningarna lägger ägg för fullt i samband med att maskrosorna börjar blomma.
Först vid månadsskiftet maj/juni vänder normalt vintertrenden med minskade bipopulation. Första skattlåda sätts på då maskrosorna börjat blomma, sedan får vi hålla koll på om ngn fler låda behövs.
Vi håller löpande tillsyn för att undvika svärmar samt följer svärmkartan ´s förändringar norröver (första/andra veckan in i juli minskar risken för svärmning). Ev. infångad svärm, där härstamning inte helt klart kan fastställas som egen, placeras i separat "svärmbigård" för kontroll bihälsa/sjukdom innan de tas hem. Alla svärmar inom "varroazon" varroabehandlas omgående med oxsalsyra (inom en vecka/innan täckt yngel finns)
Drottning-odling kan påbörjas då 10-talet drönare i samhället har krupit, välj gärna en varm och regnfri vecka i början av juni
Pris lokalproducerad honung: se under fliken "Om oss"
Tidigare händelser:
2025:
Sommarträff hölls lördag 14/6 kl. 10 - 13 i finvädret vid föreningsbigåden Hägnan, Gammelstad, med ett 40-tal deltagare.
Alla SBR-medlemmar i Norrbotten med familjer var inbjudna, vi bjöd på grillat med dryck och mkt "bisurr" mellan deltagare.
Förutom medlemmar från Luleå så infann sig deltagare från Arvidsjaur, Älvsbyn samt Boden bf.
En hel del bisamhällen och biodlingsmateriel hittade köpare - säljare.
"Föreläsning" kring biodling och bihälsa hölls av Erik Heedman med efterföljande frågestund.
Vi uppmanades att verkligen kolla varroatrycket minst tre gånger under säsongen i resp. samhälle och följa behandlingstrappan.
Våren har fortsatt med sälgens pollen som "sparkat igång" drottningarnas äggläggning på allvar. Vissa starkare bisamhällen har redan yngel på två lådor med några få drönare utkrupna samt nybyggda drottningkoppar. Ska det bli ett svärm-år i år??? Följ svärm-telefonens inrapporteringar till biodlarna på svärmkartan , detta så att vi inte blir helt överraskade (då detta skrivs den 22/5 är den nordligaste svärmen inrapporterad i Sundsvall)
Veckans bakslag i vädret med bara 0-gradigt på nätterna kan nog skada ynglet närmast flustret där det blir riktigt kallt, framtiden får utvisa hur bina lyckas hålla varmt.
Allmänt verkar övervintringen bättre än tidigare tre år, med betydligt lägre förluster (närmast Luleå). Kanske fjolårets strategi för varroabehandling lyckades?
I bikupan maj: Biodlarna kontrollerar att inte myror "invaderar" bikuporna. Drottningarna lägger ägg för fullt efter att sälgen blommat och fodermängden minskar i snabb takt. Någon varmare dag i maj rensas/tvättas bottnar med kaustiksoda/såp-lösning/renspolning. Varrobrickor rengörs/sätt in för kontroll av varroatryck.
I övrigt repeteras biodlingens grunder samt underhåll/förberedelser av biodlingsmtrl. och skattlådor/ramar utförs.
I bikupan april: Binas vinterklot är upplöst och de flesta har rensflygit (= flygit ut och tömmt tarmen) /drottningen har påbörjat sin äggläggning. Vi kontrollerar att de har foder kvar samt att inte flustret blir igensatt av döda nedfallna bin.
Bisurr: hölls i föreningslokalen onsdag 2 april med 30-talet deltagare
Vi träffades och fikade, hade bisurr med varandra om vårens kommande arbeten.
I bikupan november - mars: Bina är i vinterklot och vi hoppas på en fin vinter utan för många varma blidor så att vinterklot upplöses, så att foderförbrukningen ökar och bina ev. flyger ut för att tömma tarmen. Nu ska bina vara i fred och störas så lite som möjligt. framåt ngn varmare dag i slutet av perioden kanske vi kontrollerar så att inte flustret blir igensatt av döda nedfallna bin. I övrigt säljer biodlaren de biprodukter hen har, deltar kanske på ngn julmarknad och i föreningens vinterträffar, repeterar biodlingens grunder/förkovrar sig i egna biodlingsspecifika intressen och rengör/underhåller sitt biodlingsmtrl.
Bygg-träff: hölls i föreningslokalen onsdag 19 februari. Vi träffades och tillverkade biramar, fikade och hade bisnack. Dessutom hade vi besök från en Ukrainsk biodlare som f.n. bor i Luleå och som vi bjuder in till varje träff.
Biodlaredistriktets årsmöte: hölls lördag den 15 februari i Gammelstad. Luleå biodlarförenng var värd för 2025´s årsmöte. Efter mötet där ny styrelse valdes bjöd distriktet på lunch, med sedvanligt "bisnack" kollegor emellan, därefter vidtog intressanta diskussioner kring vår lokala biodlings i länet och våra olika förutsättningar.
Nybörjarkurs biodling: startade onsdag 29/1 med 14 deltagare.
Teori-träffar: 5 st prel. var annan vecka, onsdagar 17.30 - 19.45 ca.
Praktik i bigård med egen mentor till sommaren, min. 5 träffar samt en uppföljningsträff till hösten.
Kurskostnad 1800: - kr/deltagare, exkl. kurslitteratur (ca 400 kr).
Begränsat antal/först till kvarn gällde, medlem har företräde! Intresseanmälan till: biodlare@gmail.com
2024:
Honung i Mat: hölls söndag den 26 januari 2025 i Stödsöskolan, Gammelstad.
Det var 19 anmälda och vi tillagade en tre rätters middag som därefter "avsmakades". Vi hade trevligt med mycket bisnack och åt gott. Alla var överens om att detta borde kunna upprepas fler gånger.
I bikupan oktober: Invintringen är slutförd och ev. oxalsyraförångning genomförs ngn fin dag då temperaturen ligger mellan +4 och 0 grader. Städning i bigård innan vinterns antåg utförs, sedan säljer vi den honung vi har. Ev. fågelskydd monteras av den som inte har utfört detta tidigare.
Årsmöte: hölls lördag 19/10 kl. 14.00 i PRO-lokalen Gammelstad , vi bjöds på macka och dryck och styrelsen blev lite förändrad i och med att Calle Thurfjell valdes till ny ordförande och C-W Rutqvist till ledamot enligt valberedningens förslag. Vi fick resultatet av årets honungsbedömning och från inlämnade årsrapporter, det lottades ut en bidrottning bland inlämnade årsrapporter samt lyssnade vi till Gunnar Jonsson´ s "föredrag" om "Bin och Får i Vitådalen". Årets bästa honung vanns av Barbara Kern & Nils Jansson, Björsbyn. Vinnare i bidrottning-lotteriet blev Patrik & Ulrika Drugge, Kvarnberg, Råneå, som får beställa en bidrottning kommande säsong/föreningen betalar utlägget. Årets snittresultat för honungsskörd i Luleå kommun bland 66 inlämnade årsrapporter blev bara 13,3 kg/bisamhälle, troligen beroende på varroans intåg/för höga kvalsternivåer/försvagade samhällen/dåliga drottningar efter två tidigare usla säsonger på raken. Bara ett fåtal bisvärmar har registrerats.
I bikupan oktober: där varroa konstaterats utförs årets obligatoriska oxalsyrabehandlingen på samtliga av bigårdens samhällen när utetemperaturen ligger något så när stabil mellan +3 - 0 grader C och bisamhället blivit yngelfritt.
Oxalsyrförångare finns att låna gratis från föreningen, se under flik Bihälsa resp . Bokningar.
I bikupan september: Invintringen fullföljs för att vara färdig senast den 10´e september. Slungning och beredning & tappning av honung kanske inte är helt färdigt, slutförs i så fall, sedan säljer vi den honung vi har. Städning i bigård, tvätt av mtrl. och förberedelser inför nästa säsong genomförs. Ev. fågelskydd monteras.
Medlemsträff: onsdag 25/9 kl. 18.00 hade vi "bisurr" kring sommarens biodling, i föreningslokalen över en kopp med fika, samt lite info om varroa och förevisning av hur oxsalsyraförångning går till med föreningens utrustning. Vi hade sex besökare från Boden, Älvsbyn resp. Arvidsjaur´s biodlarförening.
I bikupan augusti: sedan vi skattat ev. honung och efter att ha haft koll på antal varroa-kvalster följer vi behandlingstrappan (se mer under flik Bihälsa) så att över-/under-behandling inte sker, därefter invintras bisamhällena med ev. tilläggsfoder inför vintern. Ev. sammanslagningar av avläggare och drottningbyten sker i s.m. invintring, vilken startas i början av månaden, bör vara helt klart till 10´e september. Slungning och beredning & tappning av honung utförs. Sedan deltar vi i Honungens Dag den 20´e och säljer det vi har.
Mtrl.-tvättardag hölls lördag 31/8 hos Calle Thurfjell i Solberg. Det var c:a 15 som deltog: tvättade ramar, lådor och bottnar samt visades hur oxalsyraförångning går till med föreningens utrustning och ett enkelt fågelskydd av kupor. Calle visade sin bigård och solcellsanläggning. Vi hade trevliga samtal med grillkorv och dryck
I bikupan juli: foder till invintring av bisamhällen i s.m. skattningen (i början av augusti) beställs första halvan av juli, likaså burkar, etiketter, etc. Draget fortsätter förhoppningsvis och så småningom börjar mjölkörten blomma med avtagande drag som följd. Ev. avläggare stödfodras och ev. drottningar byts i s.m. invintring. Nektar och honung i skattlådor mognar och täcks allt eftersom, vissa del-skattar bisamhället för att kunna ge tomma ramar som bina kan fortsätta fylla alternativt ställer på ytterligare en skattlåda (ev. med halv-ramar). Biodlaren tillser att ynglingen fortsätter, speciellt efter 15 juli, då det är de ägg som läggs fr.o.m. denna tidpunkt som blir de vinterbin som ska övervintra i kupan. Om draget "sviker" och ynglingen minskar markant så måste bina stödfodras, tex. med flusterfodrare eller med foderdeg. Antalet varroa-kvalster måste även hållas på lämplig nivå så att inte allt för många vinterbin försvagas, följ behandlingstrappan (se mer under flik Bihälsa) så att över-/under-behandling inte sker.
I bikupan juni: draget startar på allvar i och med att maskrosorna börja blomma och drottningen går på högvarv för att runt midsommar lägga ca 3000 ägg per dygn motsvarande närmare 2 ggr hennes egen vikt. Nu stundar tiden för eventuell svärmning och biodlaren måste vara "på tå", drottningen måste hela tiden ha plats för sin äggläggning, skattlådor sätts på, drönar utskärning pågår fram tom. midsommar och några byggramar med mellanväggar hängs in så att ungbina har mkt. att göra (svärm-förhindrande). Avläggare bildas och ev. drottning-odling sker efter att första drönarna krupit. Nu får vi bara hoppas att inte sommaren "blommar över allt för snabbt" så att bisamhällena hinner utvecklas och hinner dra in mycket nektar (som de sedan omvandlar till honung).
Sommar-träff Hägnan hölls för alla medlemmar med familj, i föreningsbigården lördag 2024-06-15. Vi pratade om bihälsa, övervintring, förväntningar och utveckling (parallellt med visning av beg. biodlings-mtrl. i föreningslokal) samtidig som vi bjöds på grillat med dryck. Alla SBR medlemmar i distriktet var inbjudna.
I bikupan april-maj: bina löser upp vinterklotet och "rensflyger" /tömmer tarmen) efter en lång vinter och börjar så småningom höja temperaturen i och med att äggläggningen startar. Biodlaren kollar att bisamhället har nog med foder kvar, utrymme för äggläggning samt rensar bottnar/ser till att inte döda bin blockerar flustret. drag på sälg och tussilago ger ett välkommet tillskott om vädret är bra. Inför kommande yngelsäsong hängs en drönarram in, så att drönarutskärning för att minska "varroatrycket" enkelt kan ske. Vi sätter nedfallsbrickor under bisamhällena för att "registrera varroatryck" och avväger om varroabehandling måste sättas in.
I bikupan nov-mars.: bina sitter i vinterklot inne i bikupan med reducerad ämnesomsättning, inte i en riktig dvala men "något åt det hållet". De käkar från det foder som de har och genom att vibrera vingmusklerna (med vingarna "losskopplade") alstras värme så att drottningen hålls varm/behåller sin fertilitet (kan lägga befruktade ägg). Ev. mus-skydd och "fågelpinnar" är monterade framför flustret så att samhällret inte blir störda av möss eller fåglar, vi tillser att grenar e. dyl. inte pga vind/snö skrapar mot kupan. Biodlaren förkovrar sig, smälter bivax, gjuter vaxmellanväggar, spikar, trådar och vaxar ramar samt säljer sina Bi-produkter (honung/pollen/proplis/bivax/ salvor/cerat/bivaxljus/etc). Inför kommande vår tillverkas en drönarram/bisamhälle med en avdelningslist vertikalt mitt på, så att drönarutskärning för att minska "varroatrycket" enkelt kan ske var tionde dag under juni månad. Ev. kan det under någon varmare dag i februari-mars flyga ut några bin för "rensflygning" (för att tömma tarmen efter en lång vinter).
Bi-materiel träff hölls i föreningslokalen 2024-04-17 kl. 18-21. Vi bytte/sålde/byggde biodlings-mtrl. under kvällen samtidigt som vi pratade övervintring och förväntningar över en kopp med fika
Luleå Biodlarförening stod som värd för Norrbotten Biodlaredistrikt´s årmöte, 2024-02-10, 10.30, i Länsförsäkringar´s lokal, Köpmantorget Luleå. Det bler trevliga bisnack mellan deltagarna och två intressanta "föreläsningar", den ena med Gunnar Jonsson Råneå som berättade om "livet och biodlingen i Vitådalen" resp. med Fredrik Backlund som informerade om arbetet inom riksförbundet och deras pågående projekt Det bjöds på fika och lunchen subventionerades av distriktet.
Vi hade bygg-träff för medlemmarna i föreningslokalen onsdag 2024-02-07, ramar, isolerhuvar samt "bilådor" stod på programmet liksom fika och våra förväntningar inför kommande säsong. Samma kväll startade vi även årets nybörjarkurs i centrala Luleå med en första av fem teoriträffar under februari-april med uppehåll runt påsk. Sedan minst 5 praktiska träffar i bigård/slungrum under sommar/höst med egen mentor under två år. Vi har 13 intresserade deltagare
För ännu tidigare händelser: klicka på fliken "Äldre notiser" ovan till vänster