Geschiedenis

Bauke de Groot (1955) en Greetje Wiersma-de Groot (1959) zijn broer en zus en zijn in het ouderlijk huis aan de afwas begonnen met samen te zingen.Na het eerste gezamenlijk optreden op een talentenjacht, die werd gewonnen, volgen meer talentenjachten, Fryske Festivals in Easterein, Tsjochfestivals, een eerste betaalde optreden etc.Iets later volgde de RONO en de eerste nummers die op een verzamel-l.p. verschenen.

De tekst en muziek van de liedjes werden vanaf het begin steeds geschreven door Bauke.Uit de begintijd is vooral “Keatsen is moai wurk” een nog geregeld gedraaid nummer en van iets latere datum is het nummer “Alwer in Fries” wat als hun “hit” beschouwd kan worden.Ieder jaar komt het weer voorbij in de Fryske Top 100 van Omrop Fryslân.

De latere liedjes werden steeds meer luisterliedjes.Ook nu hebben vooral die liedjes hun eigen voorkeur, zoals “Noch Eefkes” van hun cd “Wier” of de piano-

versie hiervan op de cd "Stil".

Hoogtepunten waren sommige optredens en de lp’s en hun cd. En optredens waar bijv. niet of nauwelijks werd geluisterd waren dieptepunten.

Door de jaren heen heeft m.n. het Tsjoch-festival gediend als een soort “muzikaal geweten”; bijna altijd was dit weer het eerste optreden na een rustige zomerperiode; een moment om stil te staan bij “wat willen we”, waarbij het soms wel eens zoeken was om een evenwicht te vinden tussen wat Bauke wou (de serieuzere kant) en wat – volgens Greetje – het publiek wou.

Op dit moment treden ze alleen nog op op een enkel koffieconcert en de laatste 3 keer hebben ze op het Tsjoch-festival gespeeld als de Folkpolitie, waarin ze samen zingen met hun jongste zus Sien en haar 3 kinderen, Marjanne, Hiske en Jeroen Oosterwijk en waar als gastmuzikant Sido Martens heeft opgetreden.

“Als één van je liedjes in het Grunnings wordt vertaald en er een kip wordt vernoemd naar een liedje (Loltsje) dan heb je toch aardig wat bereikt!”

Nadat in 2012 hun vierde album "Stil" is uitgekomen voelde het wel als afgerond.

Sindsdien treden ze alleen nog, onversterkt, op als de Folkpolitie. Een naam die in zekere zin bedacht is ddor Jacob Haagsma van de LC. De kop boven een recensie van het Tsjoch-festival luidde ooit "Folkpolitie heeft niet veel te zoeken op Tsjoch".Het jaar daarna deden wij voor de eerste keer mee als de Folkpolitie.