MÍriam Ojeda Martínez

Nascuda a Sant Pere de Ribes l’any 1980. Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona el 2005. Cursà el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social per a treballar amb persones i col.lectius en risc d’exclusió social. Aquesta formació la dugué a terme a l’institut hospitalenc conegut com Can Vilumara. Antiga fàbrica de principis del segle XX coneguda amb el sobrenom de “ Les Sedes “.

Alumna de la primera promoció del màster europeu de Gestió Cultural de la UB, va gaudir d’una beca de col·laboració entre la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet. L’objectiu de dita beca eren, i continuen sent, els estudis locals per part de joves estudiants d’estudis superiors.

Gràcies a aquesta beca va fer una recerca d’història oral sobre el paper de les dones al moviment associatiu de l’Hospitalet de Llobregat des dels anys seixanta i fins l’arribada dels ajuntaments democràtics el 1979.

A posteriori va estudiar el postgrau de Cultura de la Pau i convivència social a la IL3 (UB).Té varies publicacions locals. Des de fa uns anys es dedica a la docència i enguany treballa com a professora de Geografia i Història a l’institut Dolors Mallafrè, on han premiat a quatre alumnes de 4t d’ESO per fer el projecte Les memòries del Mallafrè, un projecte que va tutoritzar. Un treball de recuperació de la memòria històrica de l’alumnat de l’institut, que va partir de la idea de fer un teatre de l’exili per la representació de Sant Jordi de l’any passat i que ha acabat generant un blog de l’institut sobre memòria històrica.

"Les meves vivències a l'Hospitalet es remeten als dos anys d'estudi i a l'any que vaig estar amb la beca. Les meves vivències van ser molt i molt gratificants ja que vaig passejar per l'Hospitalet dels anys 60 en veu de les dones entrevistades. He conegut l'Hospitalet més humà. l'Hospitalet més lluitador. l'hospitalet més solidari. Un Hospitalet on els moviments clandestins antifranquistes lluitaven per una societat millor. Aquesta és la principal vivència que tinc vers la vostra ciutat".

2010. Miriam Ojeda

Martínez, Sandra. 25 anys del Centre Obert Les Roquetes. Sant Pere de Ribes: [Ajuntament de Sant Pere de Ribes], 2015.

Recull que explica la història, l'evolució i la importància del Centre Obert Les Roquetes, creat fa 25 anys, destinat als nens de 4 a 14 anys.

Borrego Pérez, Juan Carlos ... [et al.]. Sant Pere de Ribes: recull gràfic 1875-1976. El Papiol: Efadós, 2013

El volum de Sant Pere de Ribes és un llibre que recull fotografies representatives del poble entre 1875 i 1976, i posa l’accent en l’aspecte humà: la gent, la manera de viure, els costums, les tradicions, les festes i també els paisatges, els edificis i els monuments més emblemàtics. El volum de la publicació és de 824 pàgines en format DiN A4 amb unes 1.000 fotografies, restaurades digitalment, impreses a dues tintes i en color sèpia.

Coll i Milà, Gerard. L'Escola a Ribes a finals del segle XIX: recordant el mestre Joan Corrales i Miralles. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes, 2013.

Aproximació a la figura del mestre i pedagog Joan Corrales i Miralles, que exercí al municipi a les acaballes del segle XIX.

"Les dones en el moviment associatiu de l’Hospitalet (1960-1979). Una aproximació a través de la història oral". Dins: Quaderns d'estudi L'Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis, 1987- Núm. 21 (març 2009), p. 9 - 44.

Aquest article consisteix en una sèrie d’entrevistes a dones de classes populars compromeses amb la lluita contra el feixisme d’una forma o una altra: immigrants i no immigrades, amb estudis superiors i sense, solteres, casades, amb fills o filles... Per tant, no hi ha un perfil sociodemogràfic de dona, sinó que són dones diverses amb experiències diverses i que varen estar vinculades de manera molt directa amb l’associacionisme hospitalenc.

[veiu també la fitxa del Centre d'Estudis l'Hospitalet].

"El Paper de les dones en el moviment associatiu de l'Hospitalet (1960-1979): una aproximació a través de la història oral". Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet [Recurs electrònic], 2008, - p. [inèdit]. [Consulta: 24 juny 2015] .

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 29/02/2020