Miguel Solana

Barcelona, 1968. Doctor en Geografia humana (UB). Especialista en Demografia, professor i investigador al departament de geografia de la UAB des de l'any 1992, membre del Grup de Recerca sobre Migracions (GRM), membre de la junta del CEL'H (2001-2007) i responsable del consell de redacció de Quaderns d'estudi.

Ha participat en diverses obres col·lectives, articles i ponències a Congresos i Jornades sobre demografia, mobilitat de la població i immigració.

[veiu també la fitxa del Centre d'Estudis l'Hospitalet]

[et.al]. “Conocimiento de las lenguas oficiales entre inmigrantes extranjeros en Cataluña, e implicaciones sobre su integración social”. Dins: Migraciones, n. 32, 2012, p. 103-128.

Migraciones es una revista de carácter multidisciplinar, especializada en cuestiones migratorias internacionales, particularmente en las relacionadas con España.

La Població immigrada a Catalunya: consideracions sobre les seves condicions d'assentament i integració a partir de les dades de l'ENI 2007. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2012. Catalunya ha conegut diversos períodes d’intensa migració al llarg de la història. La seva configuració social i econòmica no es pot entendre sense l’aportació d’aquests fluxos humans. Les últimes dues dècades han constituït un nou moment d’intensa arribada de població al país; ara amb unes característiques diferents a moments anteriors, amb la presència de població majorment estrangera. Conèixer les condicions de vida d’aquesta població ens pot ajudar a entendre’n el procés d’assentament i d’inserció a Catalunya i en la societat catalana.

[et.al]. ."Nueva dinámica demográfica y migratoria en el pirineo catalán. migración y mercado de trabajo". Dins: AGER Revista de Estudios sobre Despoblación y Desarrollo Rural, n. 12, 2011, p. 1-40.

En este trabajo se estudia la inserción de los inmigrantes extranjeros en el mercado de trabajo del Pirineo catalán. Históricamente, esta zona se ha caracterizado por un predominio del sector agrario pero las actividades turísticas se han convertido en el principal sector económico de este territorio y han supuesto la dinamización del conjunto de los servicios y de la construcción.

[et.al]. "La trayectoria migratoria internacional de la población inmigrada en España: la incidencia de las redes familiares y otras características sociodemográficas". Dins: Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y ciencias sociales, vol. XV, n. 357, 20 de marzo de 2011. [consulta en línea].

La población extranjera que reside en España muestra una fuerte movilidad interna. Sin embargo, pocas investigaciones han analizado esta temática y muy pocas han analizado las trayectorias de dicha población antes de su llegada a España. En esta investigación hemos utilizado la Encuesta Nacional de Inmigrantes como fuente de datos para estudiar los itinerarios migratorios de la población inmigrada antes de llegar al país.

"Les publicacions del CEL'H". Dins: Quaderns d'estudi L'Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis, 1987- Núm. 22 (novembre 2009), p. 79- 86.El CEL’H té com a objectiu central la ciutat de l’Hospitalet i el seu context comarcal i metropolità dintre de Catalunya. Aquest és un recull de les seves principals publicacions.

López Trigal (coord), Lorenzo ; Abellán García, Antonio; Godenau, Dirk. Nuevas dinámicas migratorias y recompensación demográfica en las áreas rurales: el caso de Baix Empordà (Girona)”. Dins: Despoblación, envejecimiento y territorio: un análisis sobre la población española. León: Universidad de León, 2009, p. 289-302.

"Introducció". Dins: Aportacions al voltant de la immigració estrangera a l'Hospitalet. Quaderns d'estudi L'Hospitalet de Llobregat : Centre d'Estudis, 1987- Núm. 20 (febrer 2008), p. 11 - 22.

“El encanto de lo rural, los términos del debate sobre la migración hacia áreas rurales desde la geografía británica y las contribuciones españolas. Un estado de la cuestión”. Dins: Biblio 3w: revista bibliográfica de geografía y ciencias sociales, vol. 13, 2008.

España en el actual contexto económico de América Latina : una política exterior coordinada con la Unión Europea y Estados Unidos. [Madrid] : Fundación Alternativas, 2007.

“Nuevas dinámicas migratorias en los espacios rurales: vivienda, cambio social y procesos de elitización, el caso del Empordanet (Gerona)”. Dins: Ager: Revista de estudios sobre despoblación y desarrollo rural = Journal of depopulation and rural development studies, nº. 5, 2006, p. 89-126.

Morén Alegret, Ricard . “La inmigració en àrees rurals i petites ciutats d'Espanya: un estat de la qüestió". Dins: Documents d'anàlisi geogràfica, nº 47, 2006, p. 141-178.

¿La constitución de una nueva ruralidad?: migración y cambio sociodemográfico en áreas rurales de Gerona. El caso del "Empordanet". Dins: Documentos de Trabajo ( Centro de Estudios sobre la Despoblación y Desarrollo de Areas Rurales ), nº. 2, 2005,

Nuevas pautas de migración y poblamiento: las dinámicas de los municipios de Cataluña”. Dins: Geographicalia, nº 46, 2005, pags. 35-50.

La gent de Palafrugell: població i migració del segle XV al segle XX. Palafrugell : Diputació de Girona, 2003.

Pascual de Sans, Angels; Cardelús, Jordi. Opcions individuals i pautes col·lectives: mobilitat i poblament a Espanya a la segona meitat del segle XX". Dins: Documents d'anàlisi geogràfica,nº 42, 2003, p. 37-70.

“Migració i assentament de la població: l'exemple del Baix Empordà (1960-1985)”. Dins: Documents d'anàlisi geogràfica, nº 42, 2003, p. 95-130.

Pascual de Sans, Angels; Morén Alegret, Ricard; de Miguel i Luken, Verónica. “Migraciones en Cataluña (1975-2000). Reflexiones sobre el estado de la cuestión desde las ciencias sociales”. Dins: Migraciones, nº 11, 2002, p. 141-172.

“1st International Conference on Population Geographies (19 de juliol a 23 de juliol de 2002). Saint Andrews (Escòcia)” . Dins: Documents d'Anàlisi Geogràfica, nº 41, 2002.

"Localització del treball, residència i mobilitat laboral: el cas del Baix Empordà". Dins: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2002, p. 53-54.

Treball, mobilitat i assentament de la població: un cas comarcal: el Baix Empordà. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona, 2001.

Morén i Alegret, Ricard. “II Congreso sobre la inmigración en España. España y las migraciones internacionales en el cambio de siglo. Madrid, 5-7 d'octubre de 2000 “. Dins: Documents d'Anàlisi Geogràfica, nº 38, 2001.

Boyle, Paul; Halfacree, Keith; Vaughan, Robinson. “Exploring contemporary migration”. Dins: Documents d'Anàlisi Geogràfica, nº 37, 2000.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 04/09/2019