Imma Marín

web:  Imma Marín 

La Imma és experta en jocs, joguines, infància, noves tecnologies i educació en l'oci.

Fundadora i directora de MARINVA, empresa especialitzada en el disseny i la realització de projectes i propostes de comunicació, dinamització, formació i oci, on el joc té un paper destacat.

Presidenta d'IPA a Espanya (Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar). És també assessora pedagògica de la Fundación Crecer Jugando i sòcia fundadora d'Atzar (Associació de Ludoteques i Ludotecari@s de Catalunya).

L’any 2014 va rebre el Premi Fundació FIDEM a empresàries emprenedores per la trajectòria al capdavant de Marinva juego y educación.

"La meva història amb l'Hospitalet comença a Bellvitge a l'any 1974, quan encara no tenia els 18 anys, concretament al Club Infantil Juvenil Bellvitge. És doncs a Bellvitge on començo la meva vida professional en el marc de l'educació no formal i on visc durant més de vint anys, fent d'aquest barri el niu de la meva família. Les tasques que desenvolupo al CIJB durant el període 1974-1992 possibiliten que conegui i em relacioni amb moltes entitats (escoles, associacions de veïns, partits polítics, aules de cultura, etc.) i persones de la Ciutat. Però és a través dels meus fills que conec i em vinculo a l'escola Bressol Patufet i a l'escola Patufet Sant Jordi. Actualment dirigeixo la empresa de serveis MARINVA dedicada a l'educació i comunicació a través del joc. Visc a l'Hospitalet Centre i em sento molt afortunada d'haver construït les meves arrels en aquesta Ciutat i entre la seva gent".

2008. Imma Marín

Imma Marín, Maite Martínez i Sílvia Penon són tres peces fonamentals en l'engranatge de Marinva, joc i educació, una empresa creada el 1995 especialitzada en el desenvolupament de projectes de comunicació i educació, formació i propostes d'oci on el joc té un paper destacat.

[Vegeu també la fitxa de Maite Martínez]

Per saber-ne més:

Entrevista a Tomando conciencia (30 de juliol de 2020)

“El juego es emoción, y sin emoción no hay aprendizaje”, entrevista a Tiching blog (21 d'agost de 2014).

Entrevista para Imagine Elephants (15 de setembre de 2015)

Entrevista a Aprendemos juntos (12 de desembre de 2018)

Jugar. Barcelona: Paidós, 2023.

Jugar es una gran guía que pretende despertar la motivación y el entusiasmo de los padres y las madres para que utilicen el juego como una herramienta fundamental para la crianza y educación de sus hijos. En esta obra, Imma Marín nos explica de forma sencilla y muy práctica qué es el juego, qué beneficios aporta al desarrollo infantil, qué condiciones se han de dar para que este se produzca y cómo han de acompañar los adultos a los más pequeños en sus juegos. Además, también incluye un gran apartado con múltiples propuestas de juegos por edades que van desde los 6 meses a los 11 años.

Como no podía ser de otra manera, Jugar es un libro lúdico y jocoso que apela a la curiosidad y al asombro para que menores y mayores descubran el regalo de compartir la vida jugando.

¿Jugamos? Cómo el aprendizaje lúdico puede transformar la educación. Barcelona: Paidós, cop. 2018

Este libro presenta el camino hacia la transformación educativa a través del juego, un camino demasiadas veces incomprendido incluso por los propios docentes. ¿Jugamos? La escuela de hoy en día está saturada, estresada y repleta de obligaciones. Y es precisamente en este entorno en el que estamos sumergidos donde el juego puede tener la llave que abra las puertas de la innovación y el cambio, el que nos puede ayudar a superar muchas de las dificultades a las que se enfrentan madres, padres, profesorado y alumnos. 

Hierro Mariné, Esther. “El juego, en el corazón del proceso de enseñanza y aprendizaje”. Dins: Aula de innovación educativa, n. 259, 2017, p. 12-17.

«El juego es el disfraz del aprendizaje.» ¿Os imagináis el aprendizaje disfrazado de juego colándose en la escuela? ¿Os lo imagináis con capa y antifaz? Para los que siempre hemos pensado que el juego estaba en la base del aprendizaje, la neurociencia ha abierto una nueva perspectiva muy estimulante. ¿Puede ser el juego el antídoto para conectar con la motivación intrínseca del alumnado y profesorado?  

Mandalas de mujer: el viaje que transformó a treinta empresarias. Barcelona: Fidem: Penguin Random House, 2017.

Recopilació de les vivències del viatge a la Fundació Vicente Ferrer a la India per part de 30 empresàries liderades per la comissió de valors. Una part dels ingressos seran destinats a la Fundació Vicente Ferrer.

"EL juego es emoción y sin emoción no hay aprendizaje". Dins: Hablamos de educación. Reflexiones educativas para cambiar el mundo.[Barcelona]: Vicens Vives, 2016, p. 87 -90.

Hierro, Esther. Gamificación: el poder del juego en la gestión empresarial y la conexión con los clientes. Barcelona: Empresa Activa, 2013.

En aquest llibre es plantegen, a través de diferents personatges, situacions en què el lector podrà prendre partit de la història i viure una experiència gamificada de la seva lectura.

Tot per aprendre els conceptes clau de la gamificació i com aplicar-los al món empresarial d'una manera lúdica i divertida.

[directora]; Martínez, Maite [et.al.]. “Els patis de les escoles: espais d'oportunitats educatives”. Dins: GUIX. Elements d’Acció Educativa, n.389 – nov. 2012. p. 33 – 35.

El pati és un espai educatiu privilegiat als centres escolars i tan important és la morfologia que té com l'ús que se'n fa. Aquest article es basa en l'estudi dut a terme a l'àrea metropolitana de Barcelona per l'Associació Internacional pel Dret dels Infants a Jugar, on es descriuen i s'analitzen les pràctiques i les conceptualitzacions sobre els usos, els espais, les activitats i els temps de pati escolar, amb l'objectiu de promoure el debat sobre la seva funció educativa com a espai estimulador de la capacitat que tenen els infants de jugar. Molins Pueyo, Cris; Martínez Alcaraz, Maite; Hierro Mariné, Esther; Aragay Tusell, Xavier. Els patis de les escoles: espais d'oportunitats educatives. Barcelona: Fundació Jaume Bofill, 2010.

A l’Informe  publicat s’exposen les dades resumides de la investigació qualitativa realitzada als patis de 30 escoles d’Educació Primària, situades a l’àrea metropolitana de Barcelona. S’acompanya d’una selecció d’experiències enriquidores en l’àmbit  internacional. Finalment, s’exposen 9 conclusions que han de permetre millorar l’actual situació dels nostres patis.

Juega conmigo. Barcelona: Imaginarium; Educación Sin Fronteras, 2010.

Quatre guies diferenciades per l’edat: guia de 0 a 1 any, de 1 a 3 anys, de 3 a 5 anys y de 5 a 8 anys, que tenen per objectiu sumar esforços per al desenvolupament conjunt d’un projecte educatiu dirigit a famílies, pares i mares que dia a dia fan front a l’aventura d’educar els seus fills en els valors que comparteixen les dues entitats: “Col·laborar en la construcció d’un món més just i solidari a través de l’equitat, la democràcia, el respecte a la diversitat i la sostenibilitat”.

El text i  les il·lustracions s’entrellacen formant una proposta que convida a llegir i jugar. El preu de venda va íntegrament destinat als projectes d’Educación Sin Fronteras.

.

Martínez, Maite. El Placer de jugar: aprende y diviértete jugando con tus hijos. De 0 a 14 años. Barcelona: CEAC, 2008.

¿Qué responsabilidad tenemos como padres sobre los juegos y juguetes de nuestros hijos? ¿Cómo les enseñamos a valorar lo que tienen? ¿Qué podemos hacer para mejorar su capacidad de juego?

Nuestros hogares están cada vez más repletos de juguetes, pero lamentablemente esto no significa que la calidad del juego de niños y niñas se haya enriquecido de manera sustancial. Nos convencemos de que los niños de ahora ya no saben disfrutar: que si han perdido la ilusión por el juego, que si piden por pedir, que si sólo les interesan las videoconsolas... Pero, entonces, si nosotros somos los que estamos educando a nuestros hijos hoy... ¿qué es lo que tenemos que hacer?

Las autoras describen en este libro las características evolutivas de los niños y niñas en cada etapa de crecimiento y hasta la adolescencia, el tipo de juego que desarrollan, el tiempo y el espacio que necesitan y los juegos y juguetes que les hacen disfrutar y crecer. Y por supuesto nos hablan y describen también la actitud de los padres y educadores ante el juego.

"De qué material está hecho un juguete? De imaginación y risas, de experiencia y memoria, de creatividad y libertad. Demos un juguete a un niño y desarrollará su imaginación, inventará historias, creará nuevos mundos, experimentará, soñará y aprenderá a compartir." lisenda Roca, periodista

"Esto es un aviso: escuchando a Imma Marín hablar de juego... aprendo que si quiero educar a los hijos no debo dejarles ganar la partida. ¡Eso sí les será útil! Porque aprendiendo a aceptar los resultados, se crean defensas a la frustración y así crecen personas más alegres, respetuosas y pacientes. Pero sobre todo, escuchándola... ¡entran ganas de ponerse a jugar! El juego como actitud, por el placer de hacerlo, libre, sin esperar ganancias, sólo por el reto que entraña y por la alegría que procura. Sólo es creativo quien juega, remata. Pues... ¡a jugar!"

Víctor-M. Amela, periodista.

[et. al]. E-mociones: comunicar y educar a través de la red. Barcelona:  CEAC, 2007.

Per a què serveix la tecnologia? La tecnologia, com assenyalen els autors d’aquest llibre editat per Eva Bach i Anna Forés, serveix quan comença a humanitzar, quan facilita el procés educatiu i quan permet el reconeixement i respecte d’un mateix amb l’altre. Des d’un punt de vista estrictament pedagògic, aquest llibre és una invitació –dirigida tant al que ensenya com al que aprèn– a assumir els reptes que les noves tecnologies ens plantegen, aportant suggeriments per tal de fer de la tecnologia no només una eina útil, sinó també un espai teixit d’emocions, empatia, intriga, satisfacció, joc i humor. Entre aquests textos no hi podia faltar una reflexió sobre els vídeojocs, realitzat per MARINVA a càrrec de Tere Vida, Teresa Fernández i jo mateixa. 

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 10/02/2024