Jorge L. de la Pinta Rodríguez

"Funcionari de l’Ajuntament de l’Hospitalet des del 1974, em vaig jubilar com a Enginyer de Projectes el 2018. Vaig iniciar-me en el món de la Història antiga i l’Arqueologia de la mà de J. Vicente Castells (q.p.d), director del Museu Municipal Puig Castellar de Sta. Coloma de Gramenet, i delegat local d’excavacions del poblat ibèric Puig Castellar amb el que vaig col·laborar en diferents treballs durant molt anys. Diplomat en Arqueologia Hispànica per la U.B. des del 1978, vaig esser membre del Grup de Col·laboradors de l’Institut de Prehistòria i Arqueologia, formant part de la seva Junta Directiva com a Tresorer des del 1979 i posteriorment, membre fundador, amb el mateix càrrec, de la Societat Catalana d’Arqueologia fins al 1984.

Nascut al carrer Bailén de Barcelona, el meu vincle amb l’Hospitalet s’inicià com a conseqüència de l’aprovació de les oposicions municipals, i el de la meva aportació al coneixement històric de la Ciutat, amb la concessió d’una beca municipal per l’estudi dels seus antecedents al 1976.

Entre 1979 i 1980 vaig participar en les excavacions arqueològiques realitzades a l’ermita de Bellvitge, sota la direcció de Albert López Mullor, arqueòleg del Museu Arqueològic de Barcelona, el resultat de les quals va esser publicat al núm. 1 de la revista Identitats del Museu de L’Hospitalet.

Com a conseqüència de la continua col.laboració amb l’Ateneu de Cultura de l’Hospitalet durant aquests anys, vaig iniciar la publicació d’una sèrie d’articles, que comencen al 1983 amb el núm. 44 de la revista Xipreret, en la que dono a conèixer l’antiga troballa d’un molar d’Elephas Meridionalis al nostre terme, del que vaig aconseguir una còpia en polièster de l’original cedit pel Dr. J. F. de Villalta i confeccionat per l’equip tècnic del Laboratori de restauració de l’actual Museu d’Arqueologia de Catalunya, exposat a l’Ateneu mateix. Posteriorment i en col·laboració amb J. Vicente Castells, investigador del pliocè i coneixedor de la paleontologia de la zona, vam dur a terme diversos treballs de camp per tal de recollir i publicar alguns dels fòssils del territori que també es conserven a l’Ateneu i al Centre d’Estudis de la Natura del Barcelonès Nord (C.E.N.B.N.), del qual ell era director.

Més tard vaig realitzar un seguit de publicacions sobre temes històric – arqueològics, com es mostra a la bibliografia annexa, les quals culminen finalment en un recull de dades i aportacions personals i de nous materials arqueològics (avui al Museu de L’Hospitalet), sobre la investigació del territori, publicat al núm. 1 del Butlletí del C.E.N.B.N.

En l’actualitat treballo sobre la divulgació històrica de temes relacionat amb la ciutat i el seu entorn, en qualsevol del àmbits. Intento recopilar tant material publicat com inèdit i aportar, en la mesura que em sigui possible, nous plantejaments i investigacions innovadores del nostre passat".

2011. J. L. de la Pinta

"Al arribar a l’Hospitalet la visió va esser per mi, la de la Ciutat modular, la del formigó, la envoltada per la boira de la industrialització, la del passat oblidat, a remolc, inexistent. Diuen que si no t’equivoques es que alguna cosa estàs fent malament. Aquí es van equivocar molt, i per això ja fa temps que es fa millor, el present i el futur de la Ciutat no és el mateix, l’Hospitalet no és la mateixa, la història no la ha oblidat, la gent la coneix i la estima més del que ens han fet veure, i la està fent seva, profunda, arrelada, diferent, autònoma. Sembla que som una minoria i estan equivocats, és una majoria, de vegades silenciosa o que parla amb veu baixa, que la cuida, la defensa, la enalteix, i li dona contingut; que progressa dia rere dia, any rere any, sense tremolor, sense mirar al seu voltant, de la mà i del braç de qui calgui, del que vingui, del que torni i del que marxi, acompanyant-lo en el seu somni i el seu record. Ara sabem més de lo nostre, del que vam tenir i del que conservem, del nostre patrimoni i les nostres arrels. I tenim romànic, i no una església sinó dos, una visible, l’altre només oberta a la llum per uns quans mesos, quan la vam descobrir. Allà hi es, a Bellvitge, esperem tornar-la a veure".

2011. J. L. de la Pinta

Podeu consultar tots els treballs que ha publicat fins ara sobre l’arqueologia i la història antiga de L’Hospitalet al següent enllaç:

Jordi de la Pinta

"Un aspecte del patrimoni ornamnetal de l'Hospitalet: els rellotges solars". Dins: Quaderns d'Estudi. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987-Núm. 31 (octubre 2017), p. 11 - 44.

“Història del servei urbà d’autobusos (2)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 29, 14-20 d’octubre de 2010.

“Història del servei urbà d’autobusos (1)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 28, 7-13 d’octubre de 2010.“L’etapa hospitalenca de Rafael Barradas (2)”, Cofee News, (ed. l’Hospitalet), n. 27, 30 de setembre a l’1 d’octubre de 2010.

“Rafael Barradas (1)”, Cofee News, (ed. l’Hospitalet), n. 26, 21-29 de setembre de 2010.

“Hospiwood? El cinema a l’Hospitalet”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 24, 9-15 de setembre de 2010.

“El territori de l’Hospitalet”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 23 2-8 de setembre de 2010.

“Quico Sabaté, l’últim maquis”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 21, 5-11 d’agost de 2010.

“El pont d’En Jordà”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 19, 22-28 de juliol de 2010.

“A la recerca del nom l’Hospitalet (3)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 18, 15-21 de juliol de 2010.

“El vas neolític de l’Hospitalet (2)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 17, 8-14 de juliol de 2010.“El vas neolític de l’Hospitalet (1)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 16, 1-7 de juliol de 2010.

“Els vins de l’Hospitalet”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 15, 24-30 de juny de 2010.

“A la recerca del nom l’Hospitalet (2)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 14, 17-23 de juny de 2010.

“A la recerca del nom l’Hospitalet (1)”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 13, 6-12 de juny de 2010.

“Torrents i rieres a L’Hospitalet”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 12, 3-9 de juny de 2010.

Canal de la Infanta”, Cofee News (ed. l’Hospitalet), n. 11, 27 de maig al 2 de juny de 2010.

“Jaume Ventura Tort”. Dins: Cofee News , (ed. l’Hospitalet), n. 10, 20-26 de maig de 2010.

Elephas meridionalis a l’Hospitalet”. Dins: Cofee News, (ed. l’Hospitalet), n. 9, 13-19 de maig de 2010.

“Gratacels de l’Hospitalet”. Dins: Cofee News, (ed. l’Hospitalet), n. 8, 6-12 de maig de 2010.

“El mobiliario: técnicas y producciones del mundo antiguo”. Dins: Mobili@rio, año XXII, núm. 163, dic. 2003/ene. 2004.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 23/03/2020