Joaquín Ruiz García

Podeu saber-ne més a: Alumbra Alumbre Mazarrón

Joaquim Ruiz García neix l’any 1967 i es veí del barri de La Torrassa.

Enginyer Agrònom i Consultor mediambiental, especialitzat en Genètica, exerceix de professor de Ciències i Tecnologia al Col·legi Pare Enric d’Ossó de L’Hospitalet de Llobregat. Resideix a La Torrassa. Participa de diversos equips de Recerca Històrica i Demografia local, de Mazarrón (Múrcia) i de L’Hospitalet, que tenen com a objecte l’estudi de les migracions i la història dels mazarroneros. Forma part de l’Asociación Alumbra Alumbre Mazarrón, Historia y Memoria, amb la que desenvolupa projectes de recuperació de la Memòria Històrica de Mazarrón. Ha participat també en projectes d’educació ambiental de la ciutat com l’Agenda 21 Escolar, dissenyant i creant materials didàctics per a les escoles, i el projecte de Padrins del riu Llobregat, participant activament en la seva promoció.

“Els meus avis, emigrants de Mazarrón i d’Andalusia van arribar a La Torrassa a la dècada de 1920. Els meus pares es varen instal·lar a Pubilla Casas on jo vaig créixer. Quan em vaig casar vaig retornar a La Torrassa on actualment resideixo i les meves filles han crescut. I la meva activitat docent i professional la desenvolupo a Bellvitge des de fa més de vint anys. Tota la meva vida gira al voltant d’aquesta ciutat i la seva gent”.

L'Hospitalet, 2018. Joaquim Ruiz García

Ureña Sánchez, Francisca. “Depuración de los funcionarios municipales de Mazarrón. El inicio de la represión franquista”. [varios autores]. Dins: Actas de las II Jornadas Alumbra Alumbre. Mazarrón: Alumbra Alambre, 2018.

Las Jornadas Memorialistas Alumbra Alumbre de Mazarrón nacieron en 2016 con la intención de presentar, difundir y discutir estudios realizados en el levante y sureste español de temática memorialista local y Regional, facilitar el establecimiento de contactos entre investigadores para establecer redes, y finalmente para publicar conjuntamente los estudios que se pudieran presentar. Pretenden ser por tanto un escaparate de la labor realizada y también una plataforma de relación entre los investigadores locales.

Matrimonios y Apellidos. Biodemografía de Mazarrón en el siglo XVIII. Mazarrón: Ayuntamiento de Mazarrón: Joaquín Ruiz García, 2018.

Matrimonios y Apellidos. Biodemografía de Mazarrón en el siglo XVIII. Mazarrón: Ayuntamiento de Mazarrón: Joaquín Ruiz García, 2018.

Estudio demográfico y genético de la población de Mazarrón en el siglo XVIII que por la época y la metodología utilizada se puede considerar prácticamente único en España, demostrando las posibilidades que ofrece el estudio interdisciplinar para afrontar nuevas formas y perspectivas del conocimiento histórico. El Siglo XVIII supone la consolidación de la Villa de Mazarrón ya independiente de Lorca y es el crisol de su identidad. Este estudio, basado en el análisis de los matrimonios celebrados a lo largo del Siglo y de los apellidos de los contrayentes, tratados como marcadores genéticos, permite aportar datos e índices para entender mejor la composición social de la Villa de la época, así como de las estrategias matrimoniales y familiares que los diferentes grupos sociales realizaron, y que a la postre acabaron de conformar la estructura social y la Historia del actual Mazarrón

López Villanueva, Cristina. Redes migratorias mazarroneras en Collblanc-la Torrassa 1924. Mazarrón: Alumbra Alumbre Mazarrón, 2017.

Al llarg de el llibre es presenta la situació demogràfica i social dels territoris d'origen o de destinació d'aquesta migració, un estudi exhaustiu de les llars mazarroneros a Collblanc - La Torrassa així com l'anàlisi de les xarxes migratòries generades.

Finalment, es presenta l'itinerari migratori d'una de les famílies pioneres d'aquesta migració matisant i humanitzant l'excepcional procés migratori intern del primer terç de segle XX a Espanya.


López Villanueva, Cristina. Emigración Murciana a Collblanc- La Torrassa l’any 1924: la gènesi d’un barri; llars i xarxes migratòries de Mazarrón a la Torrassa. Els pioners: Estudi d’un cas. Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 31 (octubre 2017), p. 45 - 74.

L’estudi descriu les xarxes migratòries que venen des de Mazarron ( Murcia) i recaven en Barcelona , a la part nord de L’Hospitalet creant el barri de Collblanc la Torrassa. S’analitzen les xarxes de parentiu, veïnatge i amistat, que arriben al barri en la segona dècada del segle XX. I es fa la descripció d’un cas , la família Collado Pérez, que arriben a l’Hospitalet en 1915 i s’estableixen a L’Hospitalet.

Cesárea post-mortem. De la Novela de ficción histórica a la historia local de Mazarrón”. Dins: Carlantum. Actas de las X Jornadas de estudio sobre Mazarrón. Mazarrón: Universidad Popular de Mazarrón, 2014, p. 79 -96.

Publicación de la Universidad Popular de Mazarrón para recoger, promocionar y difundir los trabajos, estudios e iniciativas que se lleven a cabo alrededor de la historia de esta localidad, en todas sus etapas, desde los hallazgos arqueológicos, los vestigios romanos como su factoría de salazones, etc. hasta nuestros días.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 01/03/2020