Ireneu Castillo

Visiteu la pàgina web de l'autor: Ireneu Castillo (Memento Morí)

Ireneu Castillo (Barcelona, 1968). Escriptor, historiador i coordinador de la plataforma "Protegim el Canal de la Infanta" i impusor de l'Associació per la Defensa del Patrimoni de l’Hospitalet de Llobregat (PERSEU).

“Hospitalenc de tota la vida, el mateix esperit cosmopolita, inconformista i resistent de la meva ciutat ha modelat la meva forma d'entendre la vida i la relació amb tot el que m'envolta, el que m'ha portat a formar part activa de la vida associativa de l'Hospitalet.

Escriptor amateur des de mitjans dels 80, sempre he trobat als relats curts una forma d'expressió personal davant les incongruències de la societat, barrejant a parts iguals una realitat molt propera al lector,  la crítica social i el surrealisme més transgressor.

Estudiant "interruptus" de geologia, geografia i història i ciències ambientals, parlo quatre idiomes (anglès, francès, castellà i català) i durant molts anys he combinat la sempre dura feina de ser botiguer al barri de Sanfeliu amb la d'escriptor a estones perdudes col•laborant amb diverses associacions i blocs, així com amb la de portaveu/coordinador de la plataforma veïnal "Protegim el Canal de la Infanta!". O tal i com em va descriure un bon amic, "un home del Renaixement del S. XXI".”

2012, Ireneu Castillo

1001 curiositats dels castells catalans. Barcelona: L'Arca, 2023.

De les moltes teories sobre l’origen del nom del nostre país sobresurt una que diu que la seva etimologia derivaria de “castlà” i aquesta de “chastelain”, o governador d’un castell. Possiblement això sigui cert, perquè es poden comptabilitzar més de dos mil construccions, entre castells i fortificacions, prova de la gran herència medieval que ha arribat fins a dia d’avui i que donaria nom a Catalunya. Les seves històries i llegendes nodreixen el patrimoni col·lectiu i són testimoni fidel d’un passat que ha arribat fins a nosaltres.

Edificis catalans amb història. Barcelona: L'Arca, 2023.

La història està íntimament lligada al territori, però també amb la seva gent i, per extensió, amb les cases on han viscut o bé on hi han desenvolupat una activitat. Del coneixement d’aquest patrimoni, de les seves curiositats, de la seva ubicació, de les seves històries, podem arribar a saber una mica més el nostre passat i el lligam que ens porta fins als nostres dies. 

En aquest passeig per les edificacions més icòniques del nostre territori visitarem llocs com la Casa Museu Ametller, dissenyada per Josep Puig i Cadafalch; entrarem al Cau Ferrat i sabrem del seu origen, veurem la Casa Museu Duran i Sanpere de Cervera, que ha conservat tot el mobiliari i decoració originals; coneixerem la casa natal de Caterina Albert i farem un viatge en el temps al monestir de Sant Pere de Rodes; pujarem al baluard del Castell de Cardona i ens emocionarem amb el modernisme del Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí. 

1001 curiositats dels castells catalans. Barcelona: L'Arca, 2020.

Descobriu les llegendes, històries i anècdotes curioses dels castells catalans més representatius. De les moltes teories sobre l'origen del nom del nostre país, en sobresurt una que diu que la seva etimologia derivaria de "castlà" i aquesta de "chastelain", o governador d'un castell. Possiblement això sigui cert, perquè es poden comptabilitzar més de dos mil construccions, entre castells i fortificacions, prova de la gran herència medieval que ha arribat fins a dia d'avui i que donaria nom a Catalunya. Les seves històries i llegendes nodreixen el patrimoni col lectiu i són testimoni fidel d'un passat que ha arribat fins a nosaltres.

1001 curiositats del Baix Llobregat i l'Hospitalet. Barcelona: L'Arca, 2018. 

Aquest llibre recull el bo i milllor del patrimoni d'aquesta comarca, amb l'afegit d'una població tan propera i important com l'Hospitalet del Llobregat, dels seus usos i costums, en forma de petites pinzellades, per tal de que el lector pugui conèixer més a fons un espai de vida tan rica com ho demostra la seva magnífica diversitat.

Cròniques d'una Catalunya desconeguda  [llibre electrònic]. Amazon, 2016. Disponible a: http://www.amazon.es/

A «Cròniques d'una Catalunya desconeguda» hi trobareu petites grans històries de temàtica variada com la història d'un Gibraltar català, la rebuda absolutament gore que va tenir el ferrocarril a Mataró, un referèndum a Canet de Mar que va passar a la història o per què al Power8 Stadium de l'Espanyol els gols es marquen en dues poblacions diferents segons la porteria... un munt de històries que et descobriran que encara no coneixes del tot aquest petit país que és Catalunya.

“L’impacte històric del Canal de la Infanta a l’Hospitalet de Llobregat”. Dins: Tribó i Traveria, Gemma; [et al.]. El Canal de la Infanta: la recuperació d'un patrimoni. Cornellà de Llobregat: L'Avenç, 2015. Pag. 121-128.

“El Canal de la Infanta a Sants”. Dins: Tribó i Traveria, Gemma; [et al.]. El Canal de la Infanta: la recuperació d'un patrimoni. Cornellà de Llobregat: L'Avenç, 2015. Pag. 129-133.

Aquesta publicació vol valorar el Canal de la Infanta (1819) com a testimoni privilegiat de la història del marge esquerre de la vall baixa del Llobregat. És tracta d'una obra col·lectiva que aporta dades i motius d'interès per fer una reflexió interdisciplinària sobre la significació actual d'aquesta estructura hidràulica. El CECBLL ha col·laborat en l'edició d'aquesta obra i alguns capítols han estat confeccionats per autors i autors membres de l'entitat.

La Cara B de la Historia. Barcelona: Ven y te lo cuento, 2014.

Si la Historia del Mundo estuviera grabada en un vinilo, nos encontraríamos que la sociedad no hace más que ponernos constantemente su cara A, la primera, la que escriben los vencedores, la oficial, ocultándonos -a veces a propósito- que existe una segunda cara, la cara B.

Si osamos escuchar esta proscrita cara B podremos enterarnos de cosas curiosas, sorprendentes e incluso indignantes que ponen la cara A en contexto, modificando en no pocas veces la visión que tenemos de la Historia y de sus protagonistas.

Los relatos que forman este libro son simplemente una muestra de esta cara B de la Historia. Una muestra en la cual, con un lenguaje chispeante y ameno muy propio del particular estilo del autor, podrá descubrir un mundo sorprendente e increíble que no le dejará indiferente.

"El Canal de la Infanta: quan la importància històrica esdevé una amnèsia èpica". Dins: Quaderns d'estudi. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 27 (nov. 2013), p. 61 - 84.

Ireneu Castillo, portaveu-coordinador de la Plataforma veïnal “Protegim el Canal de la Infanta”, escriu sobre aquesta infraestructura històrica tan vinculada a la nostra ciutat, al desenvolupament agrícola i industrial de primera hora, i sobre les alternatives per la seva preservació, malgrat l’estat general de deteriorament del traçat.

Relatos para una mente abierta. Barcelona: Paralelo Sur, 2010.

"Un autor que desorienta

Tienen entre sus manos lo mejor del talento de mi amigo Irenaios. ¿O era Ireneu? ¿O Ireneo? ¿O Irineo? El autor siempre me ha desorientado con su nombre, y también con su creatividad, porque un tipo que dice que trabaja en un submarino, y además blanquiazul que no amarillo, ha de ser muy especial. Y lo es. Me ha proveído de camisetas pericas durante años, y de conversaciones de lo más psicodélicas.

Y esa psicodelia ahora la ha trasladado a unas cuartillas para goce y disfrute de todos ustedes. No teman, no habla de su Espanyol, porque en estos relatos cortos se habla de la vida, o mejor dicho, de lo loca que es. Tienen delante suyo un catálogo de lo absurdo que es el ser humano.

No teman, no es un libro de autoayuda. Si así fuera yo no escribiría este prólogo. Es un compendio de lucidez, de buen humor y de amor por el relato. Seguro que van a disfrutar, porque cada cuento es como un chupito de buen güisqui. Cuando bebes uno, quieres otro, y como te descuides acabas en pelotas en las Ramblas entonando la canción de la Abeja Maya. En este caso se pueden quedar sin libro que leer, porque ya habrá sido devorado.

Ya le dije a Irinaios que no soy un gran consumidor de relatos breves. Pero lo que les espera no desmerece a Sergi Pàmies y a otras patums del género. Y encima el autor es de Hospitalet y le gustan las tapas. Que igual también le van a la estrella mencionada, pero a mí me cae mejor mi amigo del nombre que me confunde. Ya ven, a unos le confunde la noche mientras “hasen el amor” con folklóricas en formol, a mí me lía como se llama el responsable de lo que tienen entre sus manos. Que espero que sea este libro, porque si es otra cosa les he de decir que se han equivocado de publicación. Aquí no hay fotos.

Me dejo de idas de pelota. Que lo disfruten. Amén".

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 22/07/2023