Alícia Gili

 

Alícia Gili  que no és hospitalenca de naixement sinó d’adopció, hores d’ara ja fa més de vuit anys que viu al barri de Collblanc- La Torrassa. Historiadora, medievalista,  africanista i escriptora, porta molts anys treballant temes acadèmics africans,això l’ha vinculat plenament al barri com a Directora de la Fundació Akwaba durant els darrers quatre anys i de la qual ha estat patrona. Actualment col.labora amb la campanya Reacciona que impulsa un moviment de comerç just contra el consumisme compulsiu i  denúncia les polítiques econòmiques denigrants i manipuladores del primer món.

Dins de la Fundació Akwaba, ha treballat amb els joves i els nens del barri per apropar-los una imatge diferent d’Àfrica i, treballa dia a dia per la cohesió social del barri i l’enriquiment de la multiculturalitat entre els hospitalencs i els nou vinguts.

L'any 2008 va sortit la seva primera novel·la, Iskander, un viatge a la màgia dels llibres,  amb la qual explora un  altre dels seus camps de treball, la Ciència ficció i la Fantasia. També ha estat a l'Hospitalet on, a través del Saló del Manga,  ha trobat referents importants.

En l'actualitat és presidenta de l'Associació Contamina't d'Àfrica

Visiteu la pàgina web de l'autor:  Alícia Gili


"Trenta de setembre, el carrer Rafael de Campalans  s’omple de veus  i de colors. Encara fa calor i la gent treu les cadires per jeure una estona a la fresca i comentar com anat el dia.  I els nens? I l’escola? L’àvia de Rafael Campalans ensenya a fer mitja a la senyora de Martí Julià. Em va sorprendre quan vaig conèixer el meu barri que encara semblava un poble. Ara,  però, les dones no estan soles, sovint  nens pakistanesos  corren a munt i avall. I alguna dona marroquí amb els seus bonics mocadors de flors, comentant els preus del mercat amb la senyora que neteja l’escala. La setmana vinent et toca a tu —comenta la veïna.  Uns nanos africans juguen a la pilota mentre el senyor del cinquè primera treu les escombraries. La veïna del primer està recollint el correu  al costat de la noia romanesa, i li pregunta pels fills que ha deixat allà, a casa seva, a Romania. El carter es troba  amb Mamadou,  i li donà un gran paquet. Les coses han canviat a casa nostre.  Les coses han canviat al nostre barri, però si una cosa no ha canviat és que segueix essent un lloc ple de veus i colors on m’agrada viure."


                                                                                                                                                                                                                                                    2010. Alícia Gil

http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=Gili%2C+Alicia&searchscope=23

Castro Salor, Carlos. El Camino de los ancestros. Barcelona: Secc, 2016.

En un mundo donde la magia es un bien valioso y escaso que solo poseen los maat, Geordia, una maat con un don especial para la magia y Kardia, una maralat, su protectora, lucharan junto a otros niños de las praderas para escapar de la codicia que provoca su don. Cuando Kardia ve a sus padres muertos a manos de los asesinos kir y su poblado en llamas sabe que no hay marcha atrás. Su destino es proteger a la elegida de todos aquellos que ansían poseer la magia, vengan de las montañas o de la riba del mar. Y el único lugar en el que pueden sobrevivir es en la pradera en comunión con sus ancestros.

El camino de los ancestros nos habla de dos culturas enfrentadas los maat, los niños de las praderas y los agalath, los caballeros de piedra. Dos formas de ver la vida que los puede llevar hasta la propia extinción. O no…

Los autores han hecho un cóctel con una buena dosis de caballeros, espadas y magia mezclada con política, identidad y corrupción y salteada con un poco de sentido del humor y algo de romanticismo pasado de moda. Una historia apta para aquellos enamorados de la fantasía más kitsch


“La llauna”. Dins: Catalunya mítica: relats fantàstics inspirats en la mitologia catalana. Sant Cugat del Vallès: Orciny Press, 2015, p. 67 – 74.

“La llauna”, d’Alícia Gili, és una senzilla aproximació al mite de les dones d’aigua, les goges de què parla Verdaguer en el seu poema El Canigó, i a d’altres follets i fades protectors de la natura. Aprofundint en aquest sentit, l’autora centra l’argument del seu relat en un missatge ecologista, força convincent i original, val a dir. L’enfrontament entre el món real i el de la màgia, igual que en mossèn Cinto, encara demostra tenir corda per estona. Si de cas l’aspecte que m’ha semblat més fluix i previsible ha estat el final, un pèl precipitat i infantil, i que sembla acusar ésser poc treballat.

24 abril, 2015 Fantàstik


"La noia vermella". Dins: Inèdits. Revista de creació literària,n. 2 (abril 2014), 

Submergint-nos en la seva lectura ens endinsarem també en l’estil més clàssic del conte: la faula, aquella narració de fets meravellosos que aporta un ensenyament moral. En aquest cas ens trobem davant una crítica social sobre la desigualtat i l’esclavitud. Potser també sobre la ignorància.


"La llegenda de les cinc ampliacions". Dins: Catarsi. Barcelona: Ter-Cat, DL 2009- (juliol 2013), n. 12, p.  12 – 34.

 

"Un onze de setembre". Dins: Catarsi. Barcelona: Ter-Cat, 2009- (març 2013), n. 10, p. 55 – 63.

 

"Pedra". Dins: Women' secret i altres narracions: recull de contes del premi Vent de Port 2010. Lleida: Pagès, 2011.
"Indi". Dins: Les Estrelles, recull de contes infantils. Barcelona: Barcelona: Associació de Relataires en Català: Meteora, 2012, p. 155-158.

Els nens segueixen atentament les instruccions de les seves mares per matxucar les fulles que tenyiran els embocalls de color indi. Les seves pells daurades...

Aixi comença el conte de Alícia Gataxica, no voleu saber que ens explica?

Per saber-ne més sobre la presentació del llibre


"La Cocollona". Dins: Criatures fantàstiques. Barcelona: Meteora, 2011, p. 107-109.

Aquest breu conte reflecteix una bonica història d’empatia i d’amistat, més enllà de tota diferència. L'àvia Matildeta li conta al seu nét Sebastià com va fer amistat amb la Cocollona (criatura de la mitologia de Girona, en un context en el que aquesta era rebutjada per tota la població), i com va acabar l’episodi.

Per saber-ne més sobre la presentació del llibre i veure les imatges."pedra" dins: Women' secret i altres narracions: recull de contes del premi Vent de Port 2010. Lleida: Pagès, 2011


El manuscrit. Dins: Relats en català.cat. [en línea]. Guanyadora del Premi de microrelats ARC 2011

“Damnatges”
.
Dins: Barcelona, t’estimo. Barcelona: Associació de relataires en català; Meteora, 2011, p. 256-266.

Vint-i-nou relats ambientats a la ciutat de Barcelona, que responen a l'estimació que els autors senten pel Cap i Casal, ja sigui com a escenari de les històries que ens expliquen o com a autèntic protagonista de les narracions. Barcelona serà, per a escriptors i lectors, el gran punt de coincidència on el gust per la literatura i l'amor per un indret geogràfic confluiran harmònicament.

"Deixeu-vos dur per la lectura d'aquests relats, imagineu-vos cada escenari, cada barri, cada carrer i després, si teniu l'oportunitat, aneu a visitar-lo. De ben segur que la narració haurà enriquit la vostra visió d'aquella zona de Barcelona". 

2011. Silvia Romero. Presidenta de l'ARC

 

"Una creu de gules sobre un camper d´argent". Dins: [varis autors]. Antología II Premio Ovelles Elèctriques de relatos de ciencia-ficción, fantasía y terror. Barcelona: Bubok, 2010  El pots descarregar gratuitament.
El fantasma de la xenofobia
. Dins: Garbuix de contes. Barcelona: Meteora, 2010, p. 146-150.


L'Alícia escriu una parodia sobre la xenofòbia on es reflecteix la por de la nostra societat davant la diferència.

 Ja fa alguns anys que l’Alícia Gili i la Sílvia Romero treballen juntes, en allò que normalment s’anomena “escriure a quatre mans”. El Camí de Bandama Vermell és la tercera obra que publiquen, però el millor de tot és que hi ha altres originals escrits, acabats i revisats, a l’espera de tenir un cop de sort per aparèixer en el mercat editorial, i també molts altres projectes en els quals anem treballant a poc a poc.Romero, Sílvia. El camí del Bandama Vermell. Barcelona: Columna, 2010.   Premi Columna jove 2010 i finalista del I Premi Ictineu 2009.

Obra escrita a quatre mans per Alícia Gili i Sílvia Romero, és la guanyadora del premi Columna Jove 2010, valorat en 3.000 euros. El llibre, segons expliquen les seves autores, s'inspira en els dibuixos que van elaborar nens i nenes que havien estat soldats de la Costa d'Ivori en una casa d'acollida d'una organització no
governamental. La cruesa del tema no és un element que el jurat hagi vist com a perjudicial pensant en el col·lectiu de lectors potencials. Encara més, el representant del jurat en l'acte d'ahir, Francesc Miralles, va recomanar l'obra per a les escoles. Tot i la cruesa del tema, les autores han trobat (com també apareixia als dibuixos) camins d'esperança d'aquest drama silenciat.


"Quant un carnet significa la diferencia entre la guerra i la pau"
. Dins:  Revista 4 idees.
Fundació  Akwaba. Octubre del 2008

Romero, Sílvia. Iskander: Un viatge a la màgia dels llibres. Lleida: Pagès Editors, 2008     Premi Lleida 2006

"La guerra del cacau: or verd"
. Dins:  Revista 4  idees.
Fundació  Akwaba Juliol 2008

Romero, Sílvia. Jocs de guerra, cosa d'infants. [Barcelona] : Fundació Akwaba; La Quadriga, 2007

"La Malària mata". Dins:  Revista 4 idees. Fundació  Akwaba. Juliol 2007
 

"Pagava la pena morir". Dins: Cristina Balaguer; Pacheco; Laia;  Puig Garcias, Jordi [ et al]. 10 x 10 microrelats. Barcelona: La Quadriga, 2007 

"Amor d'amo". Dins: Cristina Balaguer; Pacheco; Laia;  Puig Garcias, Jordi [ et al]. 10 x 10 microrelats. Barcelona: La Quadriga, 2007.

"Una mort d’amor".
[varis autors]. Dins: Relats en català.com Recull dels millors relats versió 2.0. Barcelona: La Quadriga, 2006

"imatges en blanc i negre". Dins: Àfrica en l’imaginari occidental. Els mites europeus sobre Àfrica. València: Universitat de València, 2005

"L’últim esglaó". [varis autors]. Dins: Relatsencatala.com versió 1.0 Edicions La Quadriga, Barcelona 2005

Gargallo, Eduard.[coord.] Àfrica en l'imaginari occidental. Els mites europeus sobre Àfrica. València: Universitat de València, 2005

"Viatgers africans. La Gran Anaconda". Dins: Catalunya Ràdio. Toni Arbonès, amb la col·laboració d'Alfred Bosch. Barcelona 2003-2004

"Els Massais. Acció política per concens", Dins:  Diumenge. Dominical del Avui. 9 de juny 2002, pàg 20-25

"
Los masai: la producción de lo exótico, entre el mito y la realidad".  Dins: Mas allà del Estado: pueblos al margen del poder. Barcelona: Bellaterra , 2002

Comments