Antonio Rosa Palomero

Antonio Rosa Palomero neix el 3 de juliol de 1963 a Palma del Río (Còrdova) és educador social, llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona i màster en Competències Directives per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Inicia la seva trajectòria laboral en el camp de l'educació social com a educador i coordinador de casals infantils i juvenils a les ciutats de l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona.

A Mataró va treballar en els serveis socials municipals d'atenció primària com a educador en medi obert i posteriorment com a cap de la secció socioeducativa.

En l'actualitat és membre de GRES (Grups de Recerca en Educació Social) treballa a la Diputació de Barcelona, dirigint un equip tècnic que dóna suport tècnic i assessora els ajuntaments en temes relacionats amb la diversitat, la convivència i la ciutadania.


"La meva vinculació amb la ciutat ha estat molt marcada per dos esdeveniments, tots dos particularment significatius. El primer quan vaig aterrar als anys 70 a Bellvitge a l’edat de 9 anys i em trobo amb un barri i una ciutat desmembrada que albergava un munt de necessitats socials i culturals on es lluitava enèrgicament pels drets socials i polítics bàsics en el context d’una dictadura militar moribunda. El segon, desprès de viure més d’una dècada fora, em retrobo al 2000 novament amb l‘Hospitalet i veig una altra ciutat, un xic més compacta, amb uns barris suficients dotats de serveis bàsics i uns ciutadans més acomodats social i políticament”.

2012. Antonio Rosa Palomero

Ciudad y educación social. De la calle al medio abierto. Barcelona: UOC, 2013.

Huyendo del localismo y del comunitarismo, este libro impulsa la necesidad de conocimiento del territorio y del tejido urbano por parte de todo profesional que desee fomentar, promover e iniciar nuevos recorridos culturales, sociales y educativos de los ciudadanos.

Una mirada, por tanto, centrada en la oferta posible de la educación social como participante en aquello que, ya de por sí, pasa en la ciudad; y no tanto una educación social centrada en la dificultad, en el déficit, en el minus. Al contrario, una apuesta por trabajar el plus, contando con toda la ciudadanía, independientemente de las problemáticas, las clasificaciones y los indicadores de riesgo.

Paradojas entre la promoción social y los servicios sociales: el servicio socioeducativo para adultos de "Can Torner". Barcelona: Gedisa, 2007.

Este libro describe el funcionamiento del Servicio Socioeducativo de “Can Torner”, que se encuentra en la ciudad de Mataró (Barcelona) y forma parte de sus servicios públicos. El trabajo desarrollado por el equipo de educadoras se basa en dos puntos clave: por un lado concebir el centro educativo como un espacio que permita a los participantes establecer relaciones con la red pública de servicios de la ciudad y por el otro crear un clima de confianza y compromiso entre el ayuntamiento, profesionales y participantes.

El texto sintetiza la necesidad de universalizar las prestaciones sociales para poder garantizar una mejor promoción social y cultural desde los servicios públicos.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 06/09/2019