Waarom een auticoach ?

1. Autisme ?! Wat nu?

Misschien heeft u vernomen dat uzelf of iemand uit uw omgeving autisme heeft of men denkt in deze richting.

Misschien heeft u hierdoor vragen waar u een antwoord op wilt: Waar kan ik een diagnose laten stellen? Is een diagnose nodig? Hoe verloopt een diagnostisch onderzoek? Is de diagnose correct? Is autisme erfelijk? ...

Misschien wordt u, na het horen van dit nieuws, overspoeld door emoties zoals verdriet, boosheid en stress of voelt u zich onbegrepen. Niettegenstaande dit normale gevoelens zijn tijdens het verwerkingsproces, kan deze periode een beproeving zijn voor uzelf en uw omgeving.

In deze situaties is het zinvol om beroep te doen op een auticoach die u correcte informatie geeft en u ondersteunt bij het verwerken van dit nieuws.

2. Zoektocht naar gesubsidieerde zorg

De aanvraagprocedure om ondersteuning te krijgen vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is behoorlijk ingewikkeld. De procedure bestaat uit meerdere stappen en er zijn verschillende diensten bij betrokken. Bovendien wordt u tijdens deze procedure geconfronteerd met een scala aan formulieren en afkortingen: DOP, PVF, MDT, RTH, …

Dit alles kan zeer overweldigend en ontmoedigend zijn en mogelijks weet u niet hoe of waar te beginnen.

Een auticoach engageert zich om hulpvragers te informeren, hen wegwijs te maken in het ondersteuningslandschap en hen bij te staan in hun zoektocht naar de meest gepaste gesubsidieerde hulpverlening.

3. Té lange wachtlijsten

De vraag naar gespecialiseerde begeleidingsdiensten overschrijdt het aanbod ruimschoots. De wachtlijsten voor personen met autisme zijn bijgevolg erg lang.

Veel hulpvragers willen echter zo snel mogelijk professionele ondersteuning.

Zij kunnen hiervoor terecht bij een auticoach, al dan niet in afwachting van de opstart van de gesubsidieerde zorg.

4. Proactief werken aan belangrijke schakelmomenten

Veel (jong)volwassenen met autisme hebben op een bepaald moment in hun leven ondersteuning nodig. Niet bij alles en niet voortdurend, maar toch geregeld. Die ondersteuning is vooral nodig op momenten dat het leven ingrijpend verandert: wanneer je begint te puberen, een relatie aangaat, zelfstandig gaat wonen, een baan vindt, kinderen krijgt, gaat scheiden ...

Een auticoach is een coach die u ondersteunt en begeleidt tijdens de kleine en grote gebeurtenissen van het leven én die kennis heeft van autisme zodat de ondersteuning volledig op maat is.

Wie en met welke vragen u bij mij als auticoach in de Praktijk Dorp 3 terecht kan, ontdek u hier Aanbod.