Visie & Werkwijze

1. Maatwerk

Veel professionals vormen een stereotiep beeld van autisme. Er bestaat echter niet zoiets als dé autist want autisme kleurt bij iedereen anders. Kennis van de kenmerken van autisme volstaat dus niet om een persoon met autisme goed te kunnen begeleiden of diens gedrag te begrijpen.

Om een persoon met autisme écht te begrijpen is het cruciaal om het autisme te begrijpen van binnenuit. Dit houdt in dat je inzicht hebt in hoe de persoon met autisme de wereld om zich heen ervaart, hoe hij of zij waarneemt en hoe de betekenisverlening bij die persoon verloopt.

Deze factoren hebben belangrijke gevolgen voor de begeleiding en ondersteuning die iemand nodig heeft.

Mijn uitgangspunt als auticoach is bijgevolg dat de begeleiding en ondersteuning van personen met autisme en hun netwerk maatwerk is. Dit houdt in dat ik niet één bepaalde methodiek of stijl toepas. Mijn aanpak is gebaseerd op de specifieke noden en stijl van de cliënt en diens context, in plaats van louter gebaseerd op de diagnose.

2. Compenseren, niet corrigeren

Al te vaak focust de begeleiding van personen met autisme op hun tekorten en de beperkingen. Ik ontmoet personen met autisme in de eerste plaats zoals ze zijn, met hun beperkingen én hun talenten.

Ik treed op als een persoonlijke levensgids, “een compagnon de route”. Als coach ben ik onbevooroordeeld en kijk ik door een neutrale bril naar de situatie, de persoon, de context en het gedrag. Ik (ver)oordeel niet, er zijn geen taboes en alles is bespreekbaar. Ik ben geen gids die aangeeft hoe je uw leven vorm moet geven, maar iemand die u begeleidt en ondersteunt tijdens de kleine en grote gebeurtenissen van het leven. Iemand die naast u staat wanneer je de scripts eventjes niet weet te vinden of vastloopt in een situatie.

Het is niet de bedoeling om het autisme uit te wissen of te corrigeren. Het doel is om samen oplossingen te zoeken die werken en die aansluiten bij uw sterktes en talenten. Vaak betekent dit dat we samen op zoek gaan naar allerlei strategieën en trucjes om de lastige en minder aangename gevolgen van autisme te compenseren.

Daarenboven help ik uw omgeving om u te begrijpen en mee te ondersteunen op een manier die rekening houdt met ieder zijn verwachtingen en gevoelens.

3. Concrete en haalbare tips

Ik beschik niet over een trukendoos vol pasklare antwoorden en kan u onmogelijk behoeden voor moeilijke situaties, tegenslagen of falen. Ik zal wél de wereld meer hanteerbaar en (be)grijpbaar maken zodat je beter met deze moeilijke situaties kan omgaan.

Na inzicht te krijgen én te geven in de vastgelopen situatie, werken we samen een persoonlijke aanpak uit. Hulpmiddelen en concrete, haalbare tips om u verder te laten groeien worden u aangereikt. We testen deze nieuwe aanpak uit en maken aanpassingen tot die perfect aansluit bij uw noden.

4. Samenwerking met andere disciplines

Als auticoach werk ik in een groepspraktijk met meerdere disciplines onder één dak. Hierdoor kan expertise gedeeld worden en is er onderling overleg mogelijk met collega's. Dit betekent dat u, indien nodig, gemakkelijk doorverwezen kan worden naar andere disciplines zonder dat u uw verhaal helemaal opnieuw moet vertellen. Op die manier kan er écht zorg op maat geboden worden.

5. Duidelijke communicatie

    • De communicatie tijdens de coaching wordt volledig aangepast aan wat voor u werkt. Ik maak vaak gebruik van visualisaties, notities, schema’s, werkblaadjes, huiswerkopdrachten of lijstjes over bepaalde onderwerpen.

    • Meestal neem ik na elk onderwerp even de tijd om te noteren. Dit vertraagt het tempo, structureert, maakt de gespreksstof overzichtelijk, voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat we beiden goed kunnen volgen.

    • Ik structureer en bewaak ook de agenda die ik samen met u opgesteld heb. Indien nodig worden hiervoor hulpmiddelen gebruikt zoals een time-timer.

    • Indien gewenst, bezorg ik u mijn nota’s zodat je de essentie van onze gesprekken thuis kan bijhouden en lezen. Je kan deze nota’s eventueel ook gebruiken om je partner of ouders een stukje inzage te geven in wat er besproken is zonder dat je er zelf over hoeft te vertellen.