Aanbod

1. Begeleiding van volwassenen met (een vermoeden van) autisme

Als auticoach werk ik in de eerste plaats voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme die behoefte hebben aan begeleiding en coaching bij dagelijkse activiteiten en/of persoonlijke problemen die ze ondervinden.

De coaching kan ook opgestart worden voor hulpvragen in afwachting van een begeleiding door een erkende dienst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Daarnaast kunnen, op vraag van de cliënt, mensen uit zijn/haar directe of bredere omgeving betrokken worden bij het proces van begeleiding en coaching. Dit gebeurt altijd in overleg en mits goedkeuring van alle betrokkenen.

2. Informeren

Personen met (een vermoeden van) autisme en/of hun netwerk, kunnen mij ook consulteren voor informatie:

    • Over een diagnostisch onderzoek

Misschien heb je nood aan een officiële diagnose, maar weet je niet waar en hoe deze precies kan worden gesteld. Misschien wil je weten of zo’n diagnose wel zinvol is en hoe zo’n diagnostisch onderzoek in zijn werk gaat.

    • Over de aanvraag van ondersteuning

Misschien werd de diagnose autisme reeds gesteld en wil je extra ondersteuning, zoals (thuis)begeleiding door een erkende dienst van het VAPH. Aan de aanvraag van deze ondersteuning gaat helaas een hele procedureslag vooraf. Misschien vind je deze procedure ingewikkeld en ontmoedigend of is het lastig om dit alles alleen te moeten uitzoeken. Mijn advies en informatie kan uw zoektocht vergemakkelijken en indien gewenst gaan we samen op pad of bereiden we de verschillende gesprekken voor.

    • Over beschikbare én betaalbare hulpverlening

Indien je op de wachtlijst staat van een gesubsidieerde begeleidingsdienst en uw hulpvragen niet of onvoldoende beantwoord kunnen worden via een individuele coaching, bekijken we samen welke andere (gesubsidieerde) diensten u kunnen bijstaan. Zo kan het bijvoorbeeld zeer waardevol zijn om naast een individuele auticoaching ook beroep te doen op het aanbod “Rechtstreeks Toegankelijke Hulp” van het VAPH. Dit kan de kostprijs van uw begeleiding aanzienlijk drukken. Samen bekijken we welke ondersteuning wenselijk is, formuleren we uw concrete vragen en zoeken we uit welke voorziening u ambulante/mobiele begeleiding, dagopvang of verblijf zou kunnen bieden.

3. Ondersteunen van het netwerk

Wanneer iemand uit uw omgeving autisme heeft (zoals uw kind, partner, ouder, broer of zus, collega, …), kan je met onbeantwoorde vragen zitten. Waarom luistert hij/zij niet naar mij? Waarom reageert hij/zij zo? Hoe ga ik om met zijn of haar gedrag? Hoe kan ik helpen? …

Mogelijks krijgt de persoon met autisme reeds begeleiding vanuit een begeleidingsdienst, maar is er onvoldoende tijd en gelegenheid om uw vragen te stellen aan deze professionals. Misschien wil je meer informatie over hoe je best kan omgaan met de persoon met autisme in jullie specifieke (thuis)situatie? Waarom werkt de aanpak van de voorziening thuis niet of omgekeerd? Hoe vul je jullie tijd samen in? Hoe pas je uw omgeving aan? Hoe geef je verduidelijking?...

Via de coaching leer je meer over autisme en krijg je handvaten en tips aangeboden. We gaan op zoek naar wat uw mogelijkheden zijn om de omgeving of je eigen gedrag aan te passen en hoe jij de persoon met autisme kan helpen groeien. De bedoeling is om de draagkracht en het inzicht te verhogen om zo nog beter met het anders-zijn van je partner, kind, ouder, broer of zus, collega,… om te gaan.

4. Psycho-educatie

Tot slot bied ik ook psycho-educatie aan over autisme. Dit is een soort vorming waarbij men kennis opdoet over wat autisme inhoudt, hoe dit zich kan uiten in dagelijkse situaties en hoe hier best op ingespeeld kan worden. Alle bijkomende thema’s kunnen aan bod komen. De vorming wordt dus steeds afgestemd op uw specifieke vraag. De psycho-educatie is er zowel voor personen met (een vermoeden van) autisme als voor personen uit hun netwerk.