huisvesting

Volières

 

We kunnen onze vogels niet de ruimte geven die ze in hun natuurlijke biotoop hebben maar we kunnen er wel voor zorgen dat we onze gevleugelde vrienden van een respectabele woonsituatie te voorzien. Elke beginnende liefhebber kan zijn volière(s) maken naar eigen budgettaire en ruimte mogelijkheden,aan alles zijn voor en nadelen verbonden,als we er maar op toezien dat onze vogels over voldoende ruimte beschikken en er voor zorgen dat we zelf overal makkelijk bij kunnen zonder de vogels al te veel te verstoren zullen we al een eind op weg zijn. Hieronder zie je enkele foto's van hoe onze vogels gehuisvest zijn:

 

Zijkant van mijn volière

 

Bij het bouwen van een volière plaatsen we die bij voorkeur de open kant op het zuiden om zodoende de westenwind en de koude oosten- en noordenwind eruit te houden. Een volière naar het zuiden gericht wordt optimaal voorzien van licht en zon, indien we niet in de mogelijkheid zijn om de volière naar het zuiden te richten doen we er goed aan om tijdens de koude wintermaanden de volière van afdichting te voorzien zodat we de vogels bescherming kunnen bieden tegen de wind.

We houden er rekening mee dat vogels graag vliegen, ze hebben hun vleugels niet voor niks gekregen. Daarom kiezen we in de meeste gevallen voor vluchten, in principe kunnen vb roodrugparkieten en neophema's ook in kweekkooien gekweekt worden, maar dan is het raadzaam om ze na het kweekseizoen en/of tijdens de rui en rustperiode ze te laten uitvliegen in een grote voliére!!

Als grondbedekking kiezen we als we in de mogelijkheid zijn voor beton of betegeling, dit houd al veel ongedierte zoals wormen, muizen en ratten buiten. Op de betonvloer of betontegels hebben wij een laag metselzand aangebracht. Aan het metselzand voegen we bovendien kiezelgrit toe. Het dak van de voliére voorzien we eerst van gaasdraad met daarover een voldoende lichtdoorlatende dakbedekking. Het nadeel van goedkope plastic golfplaten is dat deze na 1 seizoen al doorzakken en/of kromtrekken.

Hieronder geven wij een richtlijn over de lengte, breedte en hoogte per soort weer;

Rosellasoorten: min 4m x 1m x 2m

Roodrug: 3m x 1m x 2m

Veelkleuren: 4m x 1m x 2m

Roodvleugel: 6m x 1,5m x 2m

Koningsparkiet: 6m x 1,5m x 2m

Barraband: 4m x 1m x 2m

Valkparkiet: 3m x 1m x 2m

 

Voorkant van mijn volière

Achterkant van mijn volière