Myo-elektrische Armprothese

armprothese1
armprothese gebruiken

Mijn myo-elektrische armprothese

Zo ziet het er uit als armprothese gebruiker

myoelektrische hand
armprothese gebruiker 1

Prijs van een myo-elektrische armprothese 15.000 euro, maar dat kan ook meer zijn. De levensduur is ongeveer 5 jaar. Daarna is de prothese meestal aan vervanging toe.

Invloed van mijn myo-elektrische armprothese op mijn bewegingsstelsel


  1. Invloed van het gewicht

De myo-elektrische armprothese heeft een gewicht van 1,3 kilo. Dit maakt dat deze myo-elektrische armprothese de balans in mijn houdingsapparaat verbetert via het skelet.

Tegelijkertijd wordt door dit gewicht van 1,3 kg, dat onder aan de korte arm hangt, mijn bewegingsstelsel tijdens het bewegen aan deze zijde anders belast dan aan de hand zijde. Hierbij speelt het gewicht van de myo hand, ruim 530 gram, een belangrijke rol. Ter vergelijking, mijn normale hand zal ongeveer 300 gram wegen. Het onder controle houden van de prothesearm tijdens het bewegen vindt plaats vanuit de bovenarm en de schouder. Dit heeft tot gevolg dat ik mijn bovenarm en de schouder aan de korte arm zijde niet echt kan ontspannen bij bewegen.

Het gewicht van de myo-elektrische armprothese draag ik de hele dag. Het gewicht voelt zwaar als ik moe ben. Maar ook bij het buigen van de arm voelt de armprothese zwaar vanwege het gewicht van de myo-hand. Er ontstaat druk op het korte onderarm gedeelte in de koker bij arm buigen, voorwerpen vasthouden en ondersteuning bij het tillen van voorwerpen. Dat kan zelfs pijn gaan doen, waardoor ik daar voorzichtig mee ben geworden.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een lichtere hand. Deze hand heb ik gevonden. Het is de mHand Adapt van de firma Moveable. De hand weegt nog geen 200 gram. Ik heb deze hand een aantal weken mogen testen, en ik kan melden dat deze lichte hand het draagcomfort van de armprothese sterk verbeterd, en ik ervaar meer bewegingsvrijheid. Het is een lichte, fraaie hand die aangenaam aanvoelt en enige beweging in zich heeft. Echt prettig. Ook bij computerwerkzaamheden merk ik het verbeterde draag comfort door de lichtere hand, en als ik moe ben voelt deze hand niet zwaar.

Het openen en sluiten van deze hand vraagt best veel kracht. Dat vind ik een nadeel van deze hand. Deze functie heb ik daarom gedoseerd gebruikt. Dan werkt de grijp functie van de myo-hand in het huishouden en bij andere werkzaamheden beter.

Ik ga de mHand Adapt aanschaffen, naast de myo-hand. Beide handen hebben hun eigen kwaliteiten.

Wordt vervolgd.


  1. Invloed van de lengte

De lengte van de myo-elektrische armprothese heft het lengteverschil op tussen mijn beide armen. Door het opheffen van het lengteverschil tussen mijn beide armen kan ik zoveel als mogelijk ergonomisch werken gedurende de dag. Dit heeft een positieve invloed op mijn bewegingsstelsel.