De leraar

OVER MIJZELF

Vroeger

Op mijn achtste jaar (1956) begon ik het volgen van pianoles, gegeven door mevrouw Jacobs, nog een pedagoge uit de oude doos. Zij was toen al tachtig jaar. Al gauw was ik een ramp voor mijn lerares doordat ik alles speelde op depiano, behalve mijn les. Er was ook zoveel te ontdekken! Na nog meer leraren tot wanhoop te hebben gedreveheb ik mijn studie beƫindigd op het Zwolsch Conservatorium bij Epke de Jong.

Grote voorbeelden voor mij waren, Colea Serban en George van Renesse als pianisten en Schubert, Grieg en Bartok als componisten.

Verder heb ik ook nog meegewerkt aan de tot stand koming van een New Age songboek. Vanuit de Soefi, Rajneesh en Sai Baba bewegingen. Mijn inbreng was het Rajneesh gedeelte en de muzikale bewerkingen.

Colean Serban

Eind jaren zestig begon ik met mijn eigen lespraktijk in Heerde en Epe. Na een blauwe maandag les te hebben gegeven op de regionale muziekschool kwam ik er achter dat dit niet mijn manier van lesgeven was. Ik startte hierdoor een eigen lespraktijk. En met succes. Door mijn eigen ervaring kon ik mijn leerlingen meer de vrijheid geven in de muziekstudie. Een belangrijk punt om de motivatie en het plezier in het muziek maken te behouden.

En zo geef ik nog steeds les. Natuurlijk moet er een technische basis gelegd worden maar de interesse van elke leerling, en leeftijd, is weer anders.

Andere activiteiten in mijn muzikale leven waren bijvoorbeeld de functie als kerkorganist. Eerst in de rooms katholieke parochie in Hattem en daarna in de parochie Sterre der Zee in Zeewolde. Ook orgelde ik eens in de maand bij de samenwerkingskerk in Zeewolde.

Op `s-Heeren Loo in Ermelo gaf ik muziekles aan leerlingen met een verstandelijke beperking. Dat gaf mij een grote voldoening. Ook leidde ik daar een muziekgroep die vol vuur aan het musiceren waren. Natuurlijk met vooral het Nederlandse repertoire.

NU

Ondanks de vele jaren, meer dan dertig, vind ik het les geven grandioos. Hier kan ik helemaal mijn ziel inleggen. Componeren beheerst nu ook mijn musicale leven, waarin ik vooral wordt geinspireerd door de middeleeuwen en alternatieve folkmuziek. Sinds kort speel ik weer in een band, de "Backdoor Stompers".

Verder bespeel ik, samen met 5 andere organisten, per toebeurt het orgel tijdens de kerkdiensten van het St.Jansdal ziekenhuis, ben ik inval organist bij de H. Catharinagemeenschap in Harderwijk en speel op verzoek tijdens rouw en trouwdiensten in de kerk van het Vrijzinnig Centrum Harderwijk aan de Stationslaan 32.