Amics del Castell de Montsoriu

Trenta anys de l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu!

Sembla que era ahir que, convocats pel Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, d’Arbúcies, un grup de persones de pobles del seu voltant es trobaven en la seu d’aquesta institució empesos per la voluntat de treure de l’oblit i salvaguardar el que aleshores restava del considerat millor exemple de castell gòtic català.

En aquestes tres dècades l’associació ha organitzat xerrades, exposicions i festes divulgatives a la vegada que reivindicatives. També ha produït multitud d’elements promocionals que han donat a conèixer la campanya de salvaguarda que promovia. I ha dut a terme tota mena de gestions davant les institucions (locals, comarcals, nacionals, estatals) per tal d’anar avançant cap a l’objectiu desitjat.

En el transcurs d’aquest temps hi ha hagut passos endavant (la majoria) i endarrere (alguns), però, trenta anys després, s’ha aconseguit situar el castell de Montsoriu com un clar referent patrimonial del país, objecte de treballs de recerca arqueològica i de difusió històrica. Així mateix, s’ha convertit en un monument visitat per un nombre creixent de persones (de Catalunya i de més enllà), i a passat a ser un potent element generador d’activitat turística en el territori del seu entorn.

En els èxits aconseguits fins ara, perquè bé podem parlar d’èxits (deixem la modèstia a banda per un cop!), i malgrat que encara no s’ha assolit el cim desitjat, hi ha tingut a veure l’esforç i dedicació de la nostra associació, tant dels qui han format part del seu equip directiu com de tots els socis i sòcies que l’han fet possible socialment i econòmica durant tots aquests anys. Ara bé, sense la implicació dels ajuntaments d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu, del Consell Comarcal de la Selva, de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya, i d’aportacions econòmiques estatals i europees, res del que s’ha dit més amunt hagués sigut possible.

Castell de Montsoriu: qui t’ha vist i qui et veu! Tant de bo el que resta per fer sigui realitat ben aviat, culminant una tasca que va començar fa trenta anys, quan molta gent et donava per perdut, i així retre honor a la descripció que Bernat Desclot va fer de tu en la segona meitat del segle XIII: “lo castell de Montsoriu, qui és un dels bells e dels nobles del mon”.


Si us vau perdre el programa Batalla Monumental de dijous 13 de gener el podreu tornar a veure dissabte 15 de gener a les 12.15.

També el podeu trobar a TV3 a la carta en aquest enllaç:


Recordeu que podeu votar fins el dimecres 19 de gener a través de les xarxes socials del programa (@BatallaTV3) a Instagram, Twiter i Facebook.


instagram.com/batallatv3

facebook.com/BatallaTV3

twitter.com/BatallaTV3

Aquest dijous 13 de gener a ¾ d’11 de la nit TV3 estrena la nova temporada de Batalla Monumental amb l’enfrontament entre els castells de Montsoriu i Mur.

Des de l’Associació d’Amics del Castell creiem que la participació de Montsoriu en aquest concurs dedicat a les millors mostres del patrimoni català és un reconeixement a la feina feta per tots plegats al llarg dels darrers 30 anys, i que ha convertit Montsoriu en el gran castell gòtic de Catalunya.

Us animem a participar i votar pel castell de Montsoriu!!!


Podeu votar a través de les xarxes socials del programa (@BatallaTV3) a Instagram, Twiter i Facebook.


instagram.com/batallatv3

facebook.com/BatallaTV3

twitter.com/BatallaTV3


Només cal escriure un comentari a la fotografia del castell de Montsoriu.

Per votar heu de tenir perfil en aquestes xarxes i recordeu que només es comptabilitza un vot per cada xarxa social.


Podeu votar durant tota la setmana fins el dimecres 19 de gener.


BON ANY 2022!!!

Els Amics del Castell ja disposem

d'un compte d'Instagram!


Us convidem a seguir-nos a a amicscastelldemontsoriu

BUTLLETÍ DE L'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL CASTELL DE MONTSORIU

Per tal de poder tenir-vos al dia sobre les les novetats que afecten Montsoriu, hem confeccionat un butlletí on trobareu la informació referent al projecte "Vescomtat de Cabrera", les campanyes d'excavació arqueològica i altres notícies de l'Associació i del castell . Hi podeu accedir a través del següent enllaç: BUTLLETÍ

L'ASSOCIACIÓ EDITA EL JOC DE CARTES "MONTSORIU, LA LLEGENDA DE SANT JOAN"


Ja tenim disponible el joc de cartes “Montsoriu, la llegenda de Sant Joan”. Moltes gràcies a tots els col·laboradors que han fet possible l'edició a través de Verkami, i especialment a Aniol Pujolràs per a la autoria i coordinació, i a les magnífiques il·lustracions d'Eva R. Vilà. Si encara no el teniu, el podeu adquirir en el nostre punt de venda al Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies, pel preu de 22€

ACTIVITAT DE TARDOR

Com cada any la nostra Associació organitza l’Activitat de Tardor al Castell de Montsoriu. Enguany la data escollida és diumenge 21 de novembre, dia en què celebrarem la 28a pujada a peu al Castell.

L’horari dels actes serà el següent:

- 10:00 h. Trobada a Coll de Castellar per iniciar la pujada a peu

- 11:00 h. Visita comentada al castell de Montsoriu i per les zones excavades aquest estiu. Visita al Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera i presentació de les novetats museogràfiques realitzades en el marc del projecte FEDER “Projecte Turístic – cultural Vescomtat de Cabrera”.

Inscriviu-vos a l’adreça de l’Associació amicsmontsoriu@gmail.com o bé al telèfon del 972 86 09 08.


XERRADA "ARMES I ARMADURES"

El proper dijous 23 de setembre a 2/4 de 8 del vespre al Museu Etnològic del Montseny, Armes i armadures al castell de Montsoriu, xerrada sobre les armes documentades durant les excavacions arqueològiques a Montsoriu i presentació d’algunes rèpliques a càrrec l’armurer i especialista Àngel Rodríguez (codirector del grup de recreació històrica Alma Cubrae)

FESTA DE SANT PERE DE MONSORIU


El proper dissabte dia 3 de juliol a les 18.00 de la tarda celebrarem la tradicional Festa de sant Pere de Montsoriu dels Amics del Castell de Montsoriu.

En aquesta ocasió l’activitat consistirà en una visita guiada per les zones del castell recentment restaurades i museïtzades dins el Projecte turístic – cultural Vescomtat de Cabrera: Sala Noble, Cuines, Cos de Guàrdia i Sala Nord del Recinte Sobirà.

Recordeu que la pujada es farà obligatòriament a peu des de coll de Castellar (sol·liciteu informació en cas de dificultat per accedir caminant fins al castell). Les places són limitades i cal fer inscripció prèvia a l’adreça electrònica de l’associació: amicsmontsoriu@gmail.com o al telèfon de la Gabella 972 86 09 08.


BUTLLETÍ DE L'ASSOCIACIÓ D'AMICS DEL CASTELL DE MONTSORIU

Davant la impossibilitat de realitzar la nostra activitat anual de tardor on us mostrem les novetats que afecten Montsoriu, hem confeccionat un butlletí on trobareu la informació referent a les obres de restauració del castell, les campanyes d'excavació arqueològica i altres notícies de l'Associació. Hi podeu accedir a través del següent enllaç: BUTLLETÍ

Desitgem que sigui del vostre interès i esperem retrobar-nos aviat de manera presencial a Montsoriu

25 DE SETEMBRE DE 2020 ASSEMBLEA GENERAL DE SOCIS

25 de setembre de 2020 a les 7 de la tarda en primera convocatòria i a 2/4 de 8 en segona convocatòria al Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies on es celebrarà l’assemblea d’enguany.

Ordre de la reunió:

1) Lectura i aprovació de l’acta de la darrera sessió

2) Resum de les activitats realitzades al 2019 i 2020

3) Estat de comptes de l’entitat a 31 de desembre de 2019

4) Activitats 2021

5) Informacions diverses sobre la nostra entitat i el Patronat del castell

6) Quotes dels socis per a l’any 2020

7) Precs i preguntes

Si teniu pensat assistir, si us plau contacteu amb nosaltres a 972 86 09 08 o al amicsmontsoriu@gmail.com

EL CASTELL DE MONTSORIU GUANYA EL PRIMER PREMI CATALUNYA NOSTRA

La presidenta del jurat, Marta Ferrusola, ha estat l’encarregada d’entregar el guardó al president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, i al president del Patronat del Castell, Joan Garriga.

El castell de Montsoriu ha guanyat el primer premi Catalunya Nostra, que atorga la Fundació Privada Castells Culturals de Catalunya. Aquests premis distingeixen la proposta més destacada en la restauració de castells, l’adaptació a noves utilitats –conservant el caràcter original– o les accions destinades a dinamitzar culturalment i turísticament el castell i el seu entorn. Hi ha dues categories, la de castells privats i la de castells públics. El castell de Montsoriu, juntament amb el d’Hostalric, optava al premi en aquesta última categoria. Finalment, ha estat el castell de Montsoriu qui s’ha endut el guardó d’aquesta edició.

El lliurament de premis s’ha fet aquest dilluns a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Barcelona

El president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, i el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Joan Garriga, han estat els encarregats de recollir el premi aquest dilluns, dia 12 de desembre, a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. La presidenta del jurat, la senyora Marta Ferrussola, i el president de la Fundació Privada Castells Culturals de Catalunya, Carles de Montoliu, baró de l’Albi, han estat els encarregats de fer l’entrega d’aquest guardó que acredita el castell de Montsoriu com el millor de Catalunya en la categoria de castells públics.

RETALLABLE DEL CASTELL DE MONTSORIU

El parc natural del Montseny, dins la campanya escolar de Viu El Parc, i amb l'assessorament del Museu Etnològic del Montseny, ha editat el retallable del castell de Montsoriu. El retallable, obra de Nèstor Pellicer, s'ha editat en forma de llibret i permet reproduïr el castell i palau d'època gòtica, cap i casal de la nissaga dels Cabrera.

Podeu descarregar-vos el retallable seguint el següent enllaç:

http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/fitxers/p03d069.pdf

OBERTURA DEL CASTELL DE MONTSORIU AL PÚBLIC 2011

El passat dissabte 29 de gener de 2011 va tenir lloc l’acte oficial d’inauguració de les obres de restauració del Castell de Montsoriu. Aquest acte significa un pas importantíssim en la consecució dels objectius de la nostra Associació, doncs a partir d’aquest moment s’obrirà el castell al públic de forma continuada.

A partir del dissabte dia 5 de febrer el castell obre les seves portes cada cap de setmana amb visites guiades i concertades prèviament a través de la pàgina web: www.montsoriu.cat.

Punt d'inici de les visites guiades al castell de Montsoriu