Autofinançament

Què és?

Per poder realitzar activitats, normalment calen alguns diners per cartells, díptics, material, menjar, beure, etc. Per aconseguir aquests diners es poden demanar ajuts o subvencions, però també hi ha l'opció de l'autofinançament.

A banda d'això, molts centres tenen una partida (quantitat de diners dins del pressupost) per fomentar la vostra participació dins del centre, aquest és un dels punts en què us podeu informar quan sigueu al Consell Escolar i demanar quines condicions heu de complir per disfrutar-lo.

L'autofinançament consisteix en aconseguir diners per gràcies a activitats econòmiques que podeu organitzar, grans o petites, que generalment tenen relació amb la feina que feu com a entitat.

Quines activitats podem fer?

  1. Posar una paradeta de roses per Sant Jordi.

  2. Muntar taules amb material de l’associació (enganxines, revistes, xapes, samarretes, etc.) en festes majors o de barri, poble o ciutat.

  3. Cobrar una quota als membres de l’associació.

  4. Preparar una publicació pròpia de l’associació o grup i vendre-la a preu reduït

  5. Aprofitar les dates nadalenques i vendre loteria de Nadal, organitzar sortejos, vendre polvorons, bombons...

  6. Organitzar dinars populars.

  7. Organitzar concerts.

En realitat les possibilitats d'autofinançament son innumerables i variades com per intentar fer-ne un catàleg. Els límits els posen únicament l'imaginació col·lectiva del grup a l'hora de trobar aquestes vies.

Exemple 1: Roses per Sant Jordi

Una bona manera d’aconseguir uns ingressos considerables per fer “coixí” és vendre roses per Sant Jordi. Només cal parlar amb el responsable del centre i demanar un espai a dins de l’IES per instal·lar la paradeta. Per aconseguir les flors, us heu de posar en contacte amb alguna gran floristeria (n’hi ha moltes que venen les roses, el paper, l’espiga i la cinta amb la senyera tot junt). Quan arriba l'època de Sant Jordi moltes floristeries us oferiran roses, perquè les pogueu vendre després. És aconsellable que no us llenceu a la primera oferta que trobeu. Podeu demanar al .JIP que us indiqui quins són els llocs més adients per poder-ne trobar a un bon preu i d'una bona qualitat.

Exemple 2: Samarretes o altres materials

Per el·laborar materials de l’associació, com ara samarretes, us heu de dirigir a empreses especialitzades en l’elaboració d’aquests materials. Els preus acostumen a ser molt raonables i, si estimeu correctament les vendes que aconseguireu, podeu fer bastanta caixa. Per a fer xapes, disposeu d’una màquina de lloguer al CJB. Segurament, al barri hi trobareu diferents botigues on us puguin fer estampacions de samarretes. Altra vegada és recomanable que no feu l'encàrrec a la primera oferta que trobeu, és millor recollir diferents pressupostos i escollir el que us doni unes condicions més bones.

Exemple 3: Concerts i dinars populars

L’organització de dinars populars i/o concerts és potser una de les tasques més complicades: cal demanar els permisos adients a l’ajuntament o al IES, cal fer una llista dels materials necessaris, cal organitzar torns de muntatge i desmuntatge de les paradetes, de cuina, etc. Si en voleu organitzar algun és important que ho planegeu amb temps i ho organitzeu i calendaritzeu tot. Si cal, demaneu ajuda al punt JIP del vostre IES que us pot assessorar en tot el procés.