DRETS I DEURES ALUMNES

NORMES D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE CENTRE de l'Institut XXV Olimpíada

(aprovades el 8 d'octubre de 2014).

TÍTOL IV. L'ALUMNAT

Secció 1. Drets i deures de l'alumnat

DRETS

Article 56.

56.1. Dret a la formació

56.1.1. L’alumnat té dret a rebre una formació integral i de qualitat que permeti aconseguir el desenvolupament de la seva personalitat i les seves capacitats, dintre dels principis ètics, morals i socials reconeguts legalment en la nostra societat.

56.1.2. Totes les persones membres de la comunitat educativa tenen dret a conviure en un bon clima escolar i el deure de facilitar-lo amb les seves actituds i conducta.

56.1.3. Per tal de fer efectiu aquest dret, la formació haurà de comprendre:

a. La formació en el respecte dels drets i llibertats fonamentals i en l’exercici de la tolerància i de la llibertat dins els principis democràtics de convivència.

b. La formació dirigida al coneixement del seu entorn social i cultural i, en especial, de la llengua, la història, la geografia, la cultura i la realitat social catalanes.

c. L’adquisició d’habilitats intel·lectuals, de tècniques de treball i d’hàbits socials, com també de coneixements científics, tècnics, humanístics, històrics i artístics.

d. La formació religiosa que estigui d’acord amb les seves pròpies conviccions o, en el cas d’alumnes menors d’edat, les de les seves mares, dels seus pares o persones tutores, dins el marc legalment establert.

e. La capacitació per a l’exercici d’activitats intel·lectuals i professionals.

f. La formació en el respecte de la pluralitat lingüística i cultural.

g. El respecte i la contribució a la millora de l’entorn natural i del patrimoni cultural.

h. La formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles.

i. L’educació que asseguri la protecció de la salut i el desenvolupament de les capacitats físiques.

j. La constitució d’un àmbit en un clima escolar que permeti la convivència i l’estudi.

56.2. Dret a una avaluació acurada

56.2.1. L’alumnat té dret a una valoració acurada del seu progrés personal i rendiment escolar, per la qual cosa se l’ha d’informar dels criteris i procediments d’avaluació, d’acord amb els objectius i els continguts de l’Educació.

56.2.2. L’alumnat o les seves mares, els seus pares o les seves persones tutores, en el cas que siguin menors d’edat, tenen dret a sol·licitar aclariments per part del professorat respecte de les qualificacions d’activitats acadèmiques o d’avaluacions parcials o finals de cada curs, d’acord amb el protocol establert per la normativa (en un termini de 2 dies hàbils).

56.2.3. L’alumnat o les seves mares, els seus pares o persones tutores podran reclamar contra les decisions i qualificacions que, com a resultat del procés d’avaluació, s’adoptin al final d’un cicle o curs d’acord amb el procediment establert. Les reclamacions hauran de fonamentar-se en alguna de les causes següents:

a. La inadequació del procés d’avaluació o d’algun dels seus elements en relació amb els objectius o continguts de l’àrea o matèria sotmesa a avaluació i amb el nivell previst a la programació per l’òrgan didàctic corresponent.

b. La incorrecta aplicació dels criteris i procediments d’avaluació establerts.

Procediment: sol·licitud escrita, adreçada a direcció, amb registre d’entrada on s’indiqui la causa de la reclamació.

56.3. Dret al respecte a les pròpies conviccions

56.3.1. L’alumnat té dret al respecte de les seves conviccions religioses, morals i ideològiques, a la llibertat de consciència i a la seva intimitat en relació amb aquelles creences o conviccions.

56.3.2. En el marc de l’establert en la Llei, el dret a què es refereix l’apartat anterior es garanteix en aquest Institut mitjançant:

a. L’elecció per part de l’alumnat, o de les seves mares, dels seus pares o persones tutores si són menors d’edat, de la formació religiosa o moral que estigui d’acord amb les seves creences o conviccions. Aquesta elecció en cap cas no podrà comportar un tracte discriminatori.

b. L’exercici d’una educació que exclogui tota manipulació ideològica o propagandística de l’alumnat, sens perjudici del dret a la llibertat d’expressió.

56.4. Dret al respecte a la integritat i a la dignitat

L’alumnat té dret al respecte de la seva integritat física i de la seva dignitat personal.

56.5. Dret a la seguretat i higiene

L’alumnat té dret a portar a terme la seva activitat acadèmica en condicions de seguretat i higiene adequades. Per assegurar aquest dret se seguiran les normes següents:

a. És obligatori portar la roba i calçat adient a les classes d’Educació Física.

b. És obligatori dutxar-se després de les classes.

c. Les dutxes només es poden fer servir amb l’autorització dels responsables del Departament d’Educació Física, que vetllaran per la seva correcta utilització. L’alumnat ha de fer en qualsevol situació un correcte ús del servei.

d. El dutxar-se no eximeix l’alumnat de l’obligació d’entrar puntualment a classe o activitat següent.

e. No es pot fumar en tot el recinte interior ni exterior del centre.

f. No es pot consumir cap tipus de beguda alcohòlica.

g. Cal utilitzar les papereres, per a cada ús específic, que hi ha tant en els espais interiors com al pati.

56.6. Dret a la convivència i respecte

L’alumnat té dret a conviure en un bon clima escolar, en un ambient que fomenti el respecte mutu.

56.7. Dret a la reserva d’informació

L’alumnat té dret a la reserva d’aquella informació de què disposi l’Institut, relativa a les seves circumstàncies personals i familiars, sens perjudici de satisfer les necessitats d’informació de l’Administració educativa i els seus serveis, de conformitat amb l’ordenament jurídic i, sens perjudici de l’obligació de comunicar a l’autoritat competent totes aquelles circumstàncies que puguin implicar maltractaments per a l’alumnat o qualsevol altre incompliment dels deures establerts per les lleis de protecció de menors.

56.8. Dret a la participació

L’alumnat té dret a participar en el funcionament i la vida de l’Institut en els termes que preveu la legislació vigent.

56.9. Dret a una jornada escolar adequada

L’organització de la jornada de treball escolar es farà prenent en consideració els factors que permetin el ple desenvolupament de la seva personalitat.

56.10. Dret a la representació

56.10.1. L’alumnat té dret a ser representats mitjançant persones delegades de grup, el consell de persones delegades i representants d’alumnes en el Consell escolar, atenent-se a les normes contingudes en els articles 61, 62 i 63 d’aquestes normes.

56.10.2. Els membres del consell de persones delegades podran conèixer i tindran dret a consultar la documentació de l’Institut necessària per a l’exercici de les seves activitats, a criteri de la direcció, sempre que no puguin afectar el dret a la intimitat de les persones i, no podran ser sancionats per l’exercici de les seves funcions.

56.11. Dret d’informació

L’alumnat ha de ser informat per les seves persones representants i per les de les associacions d’alumnes, tant sobre les qüestions pròpies de l’Institut com sobre aquelles que afectin altres centres docents. L’exercici d’aquest dret s’ajustarà al que estableix en l’article 56.7.

56.12. Dret de reunió

D’acord amb el que preveu la normativa vigent, reguladora del dret a l’educació, l’alumnat té dret a reunir-se a l’Institut, atenent-se a les normes contingudes en l’article 65 d’aquestes normes.

56.13. Dret d’associació

56.13.1. L’alumnat té dret a associar-se, atenent-se a les normes contingudes en l’article 66 d’aquestes normes.

56.13.2. Les associacions que es constitueixin podran rebre ajuts d’acord amb la legislació vigent. Així mateix, tenen dret a constituir cooperatives d’educació i escolars en els termes que preveu la legislació de cooperatives catalanes.

56.14. Dret d’opinió

L’alumnat té dret a manifestar amb llibertat, individualment i col·lectiva, les seves opinions, sens perjudici dels drets de tots els membres de la comunitat educativa i el respecte que d’acord amb els principis i drets constitucionals mereixen les persones.

56.15. Dret a l’orientació

56.15.1. L’alumnat té dret a una orientació escolar i professional que respecti la seva llibertat de decisió d’acord amb les seves aptituds, els seus coneixements i les seves capacitats.

56.15.2. Per tal de fer efectiu el dret de l’alumnat a l’orientació escolar i professional, l’Institut rebrà suport adequat de l’Administració educativa, la qual podrà promoure a tal fi la cooperació amb altres administracions i institucions.

56.16. Dret a ajuts

56.16.1. L’alumnat té dret a rebre els ajuts necessaris per compensar possibles mancances de tipus familiar, econòmic i sociocultural, amb la finalitat de crear les condicions adequades que garanteixin una igualtat d’oportunitats real.

56.16.2. L’Institut col·laborarà, en les condicions que estableixi la legislació, amb l’Administració educativa, que garantirà aquest dret mitjançant l’establiment d’una política d’ajuts adequada i de polítiques educatives d’integració i d’educació especial.

56.17. Dret a protecció social

56.17.1. L’alumnat té dret a protecció social en supòsits d’infortuni familiar, malaltia o accident. En els casos d’accident o de malaltia prolongada, l’alumnat tindrà dret a l’ajut necessari.

56.17.2. L’Institut col·laborarà, en les condicions que estableixi la legislació, amb l’Administració educativa, que establirà les condicions oportunes per tal que alumnes que pateixen una adversitat familiar, un accident o una malaltia prolongada no es vegin impossibilitats per continuar i finalitzar els estudis que estiguin cursant. L’alumnat que cursi nivells obligatoris té dret a rebre en aquests supòsits l’ajut necessari per tal d’assegurar el seu rendiment escolar.

Article 57. Accions que suposen una transgressió dels drets de l’alumnat Les accions que es produeixin dins l’àmbit de l’Institut que suposin una transgressió dels drets de l’alumnat que estableixen aquestes normes o del seu exercici, podran ser denunciades per l’alumnat o pels seus representants legals davant la direcció del centre i el consell escolar.

DEURES DE L'ALUMNAT

Article 58. Deures de l’alumnat

L’alumnat té el deure de respectar l’exercici dels drets i les llibertats dels membres de la comunitat educativa.

58.1. Deure d’estudiar

L’estudi constitueix un deure bàsic de l’alumnat que comporta el desenvolupament de les seves aptituds personals i l’aprofitament dels coneixements que s’imparteixen amb la finalitat d’assolir una bona preparació humana i acadèmica. Aquest deure general es concreta, entre altres, en les obligacions següents:

a. Assistir a classe i participar en les activitats acordades en el calendari escolar.

b. Respectar els horaris establerts amb puntualitat.

c. Realitzar les tasques encomanades pel professorat en l’exercici de les seves funcions docents.

d. Respectar l’exercici del dret a l’estudi de l’alumnat en un bon clima escolar.

58.2. Deure de respectar les normes de convivència

El respecte a les normes de convivència dins l’Institut com a deure bàsic de l’alumnat s’estén a les obligacions següents:

a. Respectar la llibertat de consciència i les conviccions religioses, morals i ideològiques, com també la dignitat, la integritat i la intimitat de tots els membres de la comunitat educativa.

b. No discriminar cap membre de la comunitat educativa per raó de naixement, raça, sexe o per qualsevol altra circumstància personal o social.

c. Respectar, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions de l’Institut.

d. Complir aquestes normes d’organització i funcionament.

e. Respectar les decisions dels òrgans unipersonals i col·legiats de l’Institut, sens perjudici que puguin impugnar-les quan considerin que lesionen els seus drets, d’acord amb el procediment que s’estableix a l’article següent.

f. Participar i col·laborar activament amb la resta de membres de la comunitat educativa, per tal d’afavorir el millor exercici de l’Educació, de la tutoria i l’orientació i de la convivència a l’Institut.

g. Propiciar un ambient de bona convivència i d’adequat clima escolar i respectar el dret de l’alumnat perquè no sigui pertorbada l’activitat normal en les aules.